13 wasmiddelalternatieven die u kunt proberen

Heb je wasmiddelalternatieven nodig omdat je voor een milieuvriendelijkere aanpak gaat? Of heb je net je kast geopend om te ontdekken dat je geen wasmiddel meer hebt? Hoe dan ook, er is geen reden tot paniek.

Gelukkig zorgen veel alternatieve wasmiddeloplossingen ervoor dat je kleding schoon, fris en vlekvrij wordt zonder een dolle vlucht naar de supermarkt. Je hebt waarschijnlijk op dit moment op zijn minst een paar van deze geweldige items in huis.

Laten we eens kijken naar onze favoriete 13-opties.


13 Wasmiddel alternatieven

In de winkel gekochte wasmiddelen kunnen effectief zijn. Maar het probleem is dat we niet echt weten wat erin zit. Ze bevatten niet alleen giftige chemicaliën, maar het is ook veel plastic afval.

Als je een gevoelige huid hebt of een wens hebt om je ecologische voetafdruk te minimaliseren, zijn deze alternatieven misschien precies wat je nodig hebt. Bovendien zullen deze doe-het-zelf-oplossingen op de lange termijn geld besparen!

1. Zuiveringszout

De vertrouwde baking soda zal je vele malen te hulp schieten in de thuiswereld. Het is niet alleen handig om te hebben om te bakken, maar het is ook krachtig als reinigingsmiddel.

Zuiveringszout werkt door zuur te neutraliseren, ongeacht waar het vandaan komt (d.w.z. batterijen, braaksel, urine), om uw kleding schoon te maken (1). Andere voordelen zijn:

 • Kleding goed schoonmaken: Zuiveringszout is een fantastisch wasmiddel en een krachtige vlekkenverwijderaar. Het breekt op natuurlijke wijze vlekken op om ze uit kleding te krijgen.
 • Verwijdert geur: Als je een zweterige sportbeha of vuile sokken hebt die moeten worden ontgeurd, grijp dan naar je zuiveringszout.
 • Beschadigt de stof niet: De agressieve chemicaliën in uw in de winkel gekochte wasmiddel of wasverzachter kunnen stoffen slijten. Zuiveringszout doet dat echter niet.

Hoe zuiveringszout als wasmiddel te gebruiken

Doe een kopje zuiveringszout rechtstreeks in de trommel of dispenser. Was vervolgens normaal, met warm of heet water, afhankelijk van de stoffen.

Productspecificaties

Type Witmaker, reiniger, vlekverwijderaar
Stof Wit, kleuren, elke stof
Wassen Machine- of handwas
Vlek Elke vlek, inclusief zure vlekken

2. Borax

Borax is, net als zuiveringszout, een geweldig ding om in huis te hebben voor noodgevallen. Dit is een geweldig wasmiddelalternatief voor het grondig reinigen van uw wasgoed.

Vanwege de hoge pH creëert Borax alkalisch water voor uw kleding, waardoor ze schoon en geurvrij blijven (2). Borax verwijdert zeepresten en vlekken en verheldert witte kleding.

Borax gebruiken voor wasserij

Om Borax op wasdag te gebruiken, voegt u 1/2 kopje rechtstreeks toe aan de trommel of aan de dispenser. Was normaal op een warme of warme temperatuur, afhankelijk van de stoffen.

Productspecificaties

Type Reiniger, witmaker en geurverwijderaar
Stof Wit, kleuren, elke stof
Wassen Machine- of handwas
Vlek Stinkende vlekken, waaronder urine

3. Zuurstofbleekmiddel in poedervorm

Chloorbleekmiddel is niet ideaal, vooral niet voor de gevoelige huid en voor milieubewuste mensen. Zuurstofbleekmiddel is echter een prachtig alternatief.

Zuurstofbleekmiddel in poedervorm heeft de mogelijkheid om:

 • Verwijder taaie vlekken: Poedervormig zuurstofbleekmiddel kan op vlekken werken zonder je kleding te beschadigen.
 • Desinfecteren: Zuurstofbleekmiddel in poedervorm heeft ongelooflijke antimicrobiële eigenschappen die uw wasgoed desinfecteren (3).
 • Wees voorzichtig: Poedervormig zuurstofbleekmiddel is perfect voor delicate items zoals ondergoed en babykleding.
 • Kleding opfleuren: Het fleurt alle kleding op, inclusief wit en kleuren.

Zuurstofbleekmiddel gebruiken voor wasgoed

Voeg 1/2 kopje zuurstofbleekmiddelpoeder toe aan de trommel van de wasmachine voordat u de kleding toevoegt. Zodra de kleding is toegevoegd, wast u de kleding op elke temperatuur, maar warm of warm water heeft de voorkeur.

Waarschuwing

Gebruik het niet op zijde of wol.

Productspecificaties

Type Ontsmettingsmiddel, vlekkenverwijderaar, witmaker
Stof Wit, kleuren en delicate stoffen, waaronder babykleding. Gebruik het niet op zijde of wol.
Wassen Wasmachine
Vlek Organische of vuile vlekken

4. Shampoo

Ren in een noodsituatie naar de badkamer en pak die shampoofles. Gebruik dit niet elke keer, want het is’s duidelijk bedoeld voor haar.

Lees ook:   waar kan ik een tv scherm mee schoonmaken

Ook moet je dit alleen gebruiken voor het wassen van kleding met de hand. Als je shampoo in je wasmachine stopt, kan het over borrelen.

We raden wel aan om zachte shampoo te gebruiken, zoals babyshampoo. Gebruik zeker geen shampoo conditioner combo of een shampoo die je haar kleurt. Je wilt niet eindigen met gekleurd wit!

Hoe shampoo te gebruiken voor wasgoed

Shampoo moet worden gebruikt voor het wassen van kleding. Gebruik voor een gootsteen vol water een theelepel shampoo. Gebruik meer voor grotere bassins water. Meng eerst voordat je kleding toevoegt. Handen wassen zoals gewoonlijk. Als het item zwaar bevuild is, laat het eerst 30 minuten weken.

Productspecificaties

Type Schoonmaker
Stof Enig
Wassen Handwas
Vlek Vuil of vuil

5. Zeep

Pak een zeepstaaf als wasmiddel alternatief! De meesten van ons hebben al zeep in huis, dus dit is perfect als je vastzit in een augurk zonder wasmiddel.

Houd er rekening mee

Gebruik geen zeep met olie of huidverzachters, omdat dit vlekken op je kleding kan maken.

Hoe zeep als wasmiddel te gebruiken

Rasp gewoon een deel van de zeep in heet water voordat je items met de hand wast. Je kunt zelfs vlekken wrijven met de zeep. Handen wassen zoals gewoonlijk.

Nog een ding: als je een geparfumeerde zeep gebruikt, zullen je kleding geweldig ruiken nadat ze zijn gedroogd.

Productspecificaties

Type Vlekkenverwijderaar, ontgeurder, reiniger
Stof Enig
Wassen Handwas
Vlek Algemene vlekken

6. Body Wash en Hand Wash

Er is geen reden om bang te zijn dat je wasmiddel opraakt. Er zijn zoveel dingen in je badkamer die je kunt gebruiken, waaronder lichaams- of handwas.

Let:

 • Alleen handen wassen: Als je bodywash, handwas of shampoo in de wasmachine doet, zal het veel schuimen vanwege de sulfaten. Dit kan schadelijk zijn voor uw machine.
 • Geen moisturizers, geen oliën: Lees bij het kiezen van een lichaams- of handwas om als alternatief te gebruiken de ingrediënten. Als er moisturizers of oliën zijn, gebruik ze dan niet op je kleding, omdat ze vlekken kunnen veroorzaken.

Body- of handwas gebruiken voor wasgoed

Voeg ongeveer een theelepel toe aan heet water en was zoals gewoonlijk met de hand.

Productspecificaties

Type Schoonmaker
Stof Enig
Wassen Handwas
Vlek Vuil, vuil; geen handige vlekkenverwijderaar

7. Was ballen

Als je een wasbal in je kast hebt staan, is het een geweldig wasmiddelalternatief. Sommige merken, waaronder Achenyu, kunnen tot 2000 wasbeurten doen.

Aquaball Laundry Balls zijn:

 • Vriendelijk voor je huid en vrij van chemicaliën.
 • Zacht voor kleding.
 • Goed voor het minimaliseren van kleurvervaging.
 • Gemakkelijk.
 • Goedkoper op de lange termijn.

Hoe Aquaball Laundry Balls te gebruiken

Voeg het toe aan je machinetrommel bovenop je kleding en het water zal het werk doen om de reinigingsmiddelen naar buiten te brengen.

Productspecificaties

Type Ontsmettingsmiddel, witmaker
Stof Enig
Wassen Wasmachine
Vlek Het verwijdert geen vlekken

8. Wassoda

Het wassen van frisdrank en zuiveringszout zijn misschien gerelateerd, maar het wassen van soda is de sterkste van de twee. Ze hebben verschillende chemische samenstellingen. Het wassen van soda is beter voor het verwijderen van hardnekkige vlekken vanwege de hoge alkalische verbinding (4).

Je kunt wassoda kopen of je eigen wassoda maken van zuiveringszout. Is dat niet cool?

Hoe wassoda te gebruiken

Om wassoda te gebruiken op de wasdag, is het het beste om het te gebruiken als een pre-soak. Meng twee lepels wassoda in een liter warm water. Voeg de bevlekte kleding toe en laat ze weken voordat je ze normaal in je machine wast.

Productspecificaties

Type Vlekkenverwijderaar
Stof Het beste voor katoen, bij voorkeur wit. Mag niet worden gebruikt op zijde of wol.
Wassen Voorweken in bassin
Vlek Vet, bloed, thee, koffie

9. Wodka

Wodka is niet alleen handig voor een leuke avond met de meisjes. Het is goed voor koken, schoonmaken en als oplossing op wasdag.

Lees ook:   Beste HEPA Stofzuigers van 2023

Als je je kleding moet opfrissen, is een wodka-oplossing de juiste keuze.

Wat doet vodka eigenlijk wel? Ten eerste frist het je kleding op. Ten tweede desinfecteert het je kleding vanwege de ethylalcohol.

Ten slotte verwijdert het geuren zonder een alcoholgeur achter te laten.

Wodka gebruiken als wasmiddel

Meng een deel wodka en een deel water in een spuitfles. Keer de kleding binnenstebuiten en hang op voordat je met je wodka-oplossing spuit. Plaats in een goed geventileerde ruimte om aan de lucht te drogen.

Productspecificaties

Type Opfrisser, ontsmettingsmiddel, geurverwijderaar
Stof De meeste stoffen, maar vermijd donkere en felle kleuren en leer
Wassen Spritz op droge kleding
Vlek Verwijdert geen vlekken

10. OXY-Prime

Wanneer u actief op zoek bent naar een alternatief voor wasmiddelen, moet u OXY-Prime overwegen. Het is niet giftig, milieuvriendelijk en krachtig in de wasruimte.

OXY-Prime kan het volgende doen:

 • Schone kleren.
 • Verwijder vlekken.
 • Verwijder vlekken.
 • Werk aan alle soorten stoffen.
 • Werk bij alle temperaturen.

OXY-Prime gebruiken voor de was

Oxy-Prime is een poeder dat rechtstreeks op uw kleding of via de wasmiddeldispenser kan gaan. Volg de instructies op de fles om de juiste hoeveelheid voor uw lading te meten.

Productspecificaties

Type Reiniger en vlekverwijderaar
Stof Enig
Wassen Wasmachine
Vlek Luiers, koffie, gras, bloed, ijslolly’s. Kortom, elke vlek!

11. Azijn

De beste azijn om in de wasruimte te gebruiken is gedistilleerde witte azijn omdat het geen vlekken maakt. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal azijn in je wasroutine hebt geïntroduceerd, zul je nooit meer achterom kijken! Azijn is een geweldig alternatief wasmiddel, evenals een vlekkenverwijderaar, witmaker en ontgeurder.

Het zuur in azijn verwijdert vlekken en reinigt kleding grondig zonder ze te beschadigen. Meer voordelen van witte gedistilleerde azijn zijn:

 • Verwijderen van residu: Zeepresten, zweetresten, noem maar op. Witte azijn is geweldig voor het verwijderen van resten, zelfs op donkere kleding.
 • Meeldauw verwijderen: Witte azijn kan snel meeldauw aanpakken die op vochtige kleding is gegroeid.
 • Verwijdert haar van huisdieren: Zeg vaarwel tegen de lange blonde haren die je golden retriever achterlaat op al je kleding want witte azijn kan het verwijderen! Witte azijn voorkomt ook dat haar en pluisjes van huisdieren aan je kleding blijven plakken.
 • Verwijdert slechte geuren: Rook, zweet, vocht, wegwezen! Je moet een fles witte gedistilleerde azijn in je kast bewaren om slechte geuren snel te verwijderen.
 • Verzacht kleding: Je kunt eigenlijk azijn in de wasverzachterdispenser van je wasmachine gieten. Dit is een milieuvriendelijke en niet-giftige manier om kleding te verzachten zonder residu achter te laten.
 • Ontsmettingsmiddel: Oké, azijn, we snappen het. Je bent geweldig. Dit is een uitstekend alternatief voor wasmiddel omdat het ook desinfecteert.

Hoe gedestilleerde witte azijn te gebruiken

 1. Maat 1/2 kopje: Meet 1/2 kopje witte gedistilleerde azijn uit.
 2. Voeg toe aan de machine: Gebruik voor een regelmatige cyclus witte azijn zoals je je gewone wasmiddel zou gebruiken. Voor een spoelcyclus voegt u het 1/2 kopje azijn toe aan de wasverzachterdispenser of rechtstreeks in de machine.

Voor het verwijderen van vlekken of het bleken van kleding, probeer dit:

 1. Meet één kopje: Meet een kopje gedistilleerde witte azijn.
 2. Vul een groot bassin: Vul met kokend water een groot bassin dat past bij de items waaraan je wilt werken. Voeg je kopje gedistilleerde witte azijn toe.
 3. Voeg je kleding toe: Voeg je witte kleding toe aan het bassin en bedek het, indien mogelijk.
 4. Een nacht weken: Laat de kleding een nacht weken.
 5. Wassen zoals gewoonlijk: Was de volgende dag de kleding zoals gewoonlijk.

Let op

Een nachtje weken geldt alleen voor 100 procent katoenen stoffen.

Productspecificaties

Type Ontsmettingsmiddel, reiniger, vlek- en geurverwijderaar, witmaker
Stof Elke (alleen 100 procent katoen voor ’s nachts weken)
Wassen Wasmachine en handwas
Vlek Zweet, meeldauw, eten, drinken, gras, bloed, krijt, braaksel, etc.

12. Zeep noten

Zeepnoten worden steeds populairder in de wereld van niet-giftige reinigingsproducten omdat ze 100 procent natuurlijk zijn.

Lees ook:   HG tegel impregnerende beschermer Voorkomt intrekken van vuil en vet

Als je een gevoelige huid hebt, zeepnoten ade weg vooruit.

Zeepnoten zijn al heel lang een natuurlijke wasmiddeloptie in India en China.

Maar waarom zou je zeepnoten gebruiken?

 • Meerdere toepassingen: Als je op zoek bent naar een herbruikbaar alternatief voor wasmiddel, probeer dan zeepnoten. Ze kunnen een paar keer worden gebruikt voordat je ze composteert. Er is geen afval als het gaat om zeepnoten.
 • Geen synthetische chemicaliën: Vanwege hun natuurlijke oorsprong zijn deze niet giftig en vrij van chemicaliën.
 • Allergieën: Als je allergieën hebt, probeer dan zeepnoten. Ze zijn veilig en goed voor mensen met een gevoelige huid.
 • Meerdere toepassingen: Ze zijn geweldig voor het schoonmaken van kleding, maar ook voor je haar en lichaam!
 • Babykleding: Als je een jong kind of baby hebt, zijn zeepnoten een perfecte optie, omdat ze onschadelijk zijn voor de gevoelige huid.

Hoe zeepnoten te gebruiken voor wasgoed

Om te gebruiken, doe ze in een stoffen zak en gooi ze direct in de wasmachinetrommel met je kleding. Gebruik warm water zodat de zeepnoten goed kunnen schuimen om de kleding schoon te maken.

Productspecificaties

Type Wasmiddel, vlekkenverwijderaar, ontsmettingsmiddel
Stof Elke stof die warm of heet kan worden gewassen
Wassen Wasmachine
Vlek Vuil, olie, vuil

13. Citroensap

Ons laatste wasmiddel alternatief is (tromgeroffel, alstublieft)… citroensap! We halen altijd graag elke week extra citroenen op in de winkel in geval van nood.

Voordelen van citroensap zijn onder andere:

 • Verwijdert vlekken: Het zuur in citroensap is een geweldige natuurlijke vlekverwijderaar.
 • Verheldert wit: Het zuur maakt witte kleding ook weer helder.
 • Veilig voor kleuren: Het is moeilijk om een optie te vinden die werkt voor wit en kleuren, maar citroensap zal de truc doen.
 • Verwijdert roest: Roest was een bijna onmogelijke vlek om te verwijderen totdat citroensap langskwam! Roestvlekken kun je eenvoudig verwijderen door direct citroensap op de vlek aan te brengen en in de was te gooien.
 • Reinigt kleding: Natuurlijk reinigt citroensap ook je kleding als een perfect alternatief voor gewoon wasmiddel.

Hoe citroensap te gebruiken voor wasgoed

 1. Pers die citroenen uit: Neem een paar citroenen en pers het sap eruit.
 2. Aanbrengen op kleding: Om vlekken te verwijderen, breng je het citroensap rechtstreeks op kleding aan, werk je het in met een borstel met zachte borstel en was je het vervolgens zoals gewoonlijk.
 3. Maak een pasta: Voor het gebruik van citroensap als een wasmiddelalternatief, moet je eerst een pasta maken. Meng citroensap en zout door elkaar. Hoeveelheden doen er niet toe – kijk er gewoon naar!
 4. Voeg je pasta toe: Je kunt je pasta rechtstreeks aan je kleding toevoegen of via de dispenser als je dat liever hebt.
 5. Voeg kleding toe aan de wasmachine: Stop je kleding eerst in de machine.
 6. Wassen zoals normaal: Was uw kleding zoals gewoonlijk volgens de instructies van het onderhoudsetiket.

Gebruik verse citroenen

Verse citroenen zijn veiliger dan in de winkel gekocht citroensap, omdat de laatste waarschijnlijk kunstmatige kleurstoffen heeft.

Productspecificaties

Type Reiniger, vlekverwijderaar, witmaker
Stof Elke stof
Wassen Wasmachine of handwas
Vlek Roest, meeldauw, schimmel, sap, voedsel


Hou van uw wasmiddel alternatieven

De volgende keer dat je naar de winkel gaat, kun je het wasmiddelgedeelte helemaal overslaan. Neem in plaats daarvan wat citroenen, gedistilleerde witte azijn of misschien wat wasballen.

Deze zorgen voor een milieuvriendelijkere en niet-giftige oplossing voor het wassen van kleding, het verwijderen van vlekken en het ontgeuren van je kledingkast.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?