airco schoonmaken hoe vaak

Airco schoonmaken hoe vaak

Bijna iedereen heeft wel een airco in huis of op het werk. Het is een handige manier om tijdens warme dagen lekker koel te blijven. Maar net als bij alle apparaten, moet ook de airconditioning regelmatig worden schoongemaakt. Hoe vaak moet je de airco schoonmaken en waar moet je op letten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

Waarom moet je de airco schoonmaken?

De airco zuigt lucht aan en blaast deze weer uit. Hierdoor komen er allerlei stofdeeltjes en bacteriën in de airco terecht. Als de airco niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan dit leiden tot allerlei problemen. Zo kan er schimmel ontstaan, kunnen er nare geurtjes uit de airco komen en kan de luchtstroom verminderen.

Hoe vaak moet je de airco schoonmaken?

Hoe vaak je de airco moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het gebruik van de airco een rol. Gebruik je de airco dagelijks, dan is het verstandig om de airco minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Gebruik je de airco minder vaak, dan kun je eens in de twee jaar de airco laten reinigen. Het is ook belangrijk om de airco te laten reinigen als er sprake is van een muffe geur, als de airco minder goed werkt of als er sprake is van allergieën of luchtwegproblemen.

Hoe kun je de airco schoonmaken?

Je kunt ervoor kiezen om de airco zelf schoon te maken, maar het is aan te raden om dit door een professional te laten doen. Een professional weet namelijk precies waar hij op moet letten en kan de airco grondiger reinigen. Toch kun je zelf ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat de airco schoon blijft. Zo kun je de filters van de airco regelmatig schoonmaken en kun je de airco af en toe laten draaien zonder dat je hem gebruikt. Hierdoor blijft de luchtstroom op gang en voorkom je dat er stofdeeltjes en bacteriën in de airco blijven hangen.

Lees ook:   hoe neus baby schoonmaken

FAQs

1. Kan ik de airco zelf schoonmaken?

Ja, je kunt de airco zelf schoonmaken. Zorg er wel voor dat je de juiste middelen en materialen gebruikt en dat je weet waar je op moet letten.

2. Wat zijn de kosten van het laten reinigen van de airco?

De kosten van het laten reinigen van de airco hangen af van verschillende factoren, zoals het soort airco en de omvang van de reiniging. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €150.

3. Wat zijn de voordelen van het regelmatig schoonmaken van de airco?

Door de airco regelmatig schoon te maken, voorkom je dat er schimmel ontstaat en dat er nare geurtjes uit de airco komen. Daarnaast blijft de luchtstroom op gang en voorkom je dat er stofdeeltjes en bacteriën in de airco blijven hangen. Hierdoor blijft de airco langer goed werken en voorkom je allergieën en luchtwegproblemen.

4. Wat zijn de nadelen van het niet schoonmaken van de airco?

Als je de airco niet regelmatig schoonmaakt, kan er schimmel ontstaan en kunnen er nare geurtjes uit de airco komen. Daarnaast kan de luchtstroom verminderen en kan de airco minder goed werken. Ook kunnen er allergieën en luchtwegproblemen ontstaan door de bacteriën en stofdeeltjes in de airco.

5. Hoe vaak moet ik de filters van de airco schoonmaken?

Hoe vaak je de filters van de airco moet schoonmaken, hangt af van het gebruik van de airco. Gebruik je de airco dagelijks, dan is het verstandig om de filters eens per maand schoon te maken. Gebruik je de airco minder vaak, dan kun je de filters eens in de drie maanden schoonmaken.

Lees ook:   hoe nubuck schoonmaken

Conclusie

Het is belangrijk om de airco regelmatig te laten schoonmaken. Hoe vaak je de airco moet schoonmaken, hangt af van het gebruik van de airco. Gebruik je de airco dagelijks, dan is het verstandig om de airco minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Gebruik je de airco minder vaak, dan kun je eens in de twee jaar de airco laten reinigen. Door de airco regelmatig schoon te maken, voorkom je dat er schimmel ontstaat, dat er nare geurtjes uit de airco komen en dat de luchtstroom vermindert. Zo blijft de airco langer goed werken en voorkom je allergieën en luchtwegproblemen.