Auto wassen: in 4 stappen een schone auto zonder krassen

Auto wassen: in 4 stappen een schone auto zonder krassen

Als je trots bent op je auto, wil je natuurlijk dat deze er altijd schoon en glanzend uitziet. Het wassen van je auto is echter meer dan alleen even snel met een spons eroverheen gaan. Om je auto grondig en zonder krassen te wassen, zijn er een aantal stappen en technieken die je kunt volgen. In dit artikel leggen we je in 4 stappen uit hoe je jouw auto op de juiste manier kunt wassen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het wassen van je auto, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals een emmer, autoshampoo, een spons, een microvezeldoek en een tuinslang. Daarnaast is het handig om de auto op een schaduwrijke plek te parkeren, zodat het water en de shampoo niet te snel opdrogen.

Begin met het afspoelen van de auto met water om het ergste vuil te verwijderen. Gebruik hierbij geen hogedrukspuit, maar een zachte straal uit de tuinslang om beschadigingen aan de lak te voorkomen. Let vooral op plekken waar veel vuil ophoopt, zoals de velgen en de onderkant van de auto.

Stap 2: Het wassen

Nu je auto goed is afgespoeld, is het tijd om de autoshampoo te gebruiken. Vul een emmer met water en voeg de aanbevolen hoeveelheid autoshampoo toe. Gebruik een spons om de auto in te zepen. Begin van boven naar beneden en werk in kleine secties, zodat je geen plekjes overslaat. Spoel de spons regelmatig uit in de emmer om vuilophoping te voorkomen.

Lees ook:   Scrub Daddy Power Paste Pakket - Schoonmaakmiddel + Scrub Mommy

Let op: gebruik geen gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel. Deze kunnen de lak van je auto beschadigen. Kies altijd voor een autoshampoo die speciaal is ontwikkeld voor het wassen van auto’s.

Stap 3: Het drogen

Na het wassen is het belangrijk om je auto goed te drogen om watervlekken en strepen te voorkomen. Gebruik hiervoor een schone microvezeldoek of een zeem. Begin bovenaan en werk naar beneden, zodat het water naar beneden wordt geveegd. Wrijf niet te hard, maar dep de auto voorzichtig droog. Let vooral op de raamranden en deurstijlen, waar water zich gemakkelijk ophoopt.

Als je wilt, kun je ook een speciale autodroger gebruiken om het droogproces te versnellen. Deze blaast het water als het ware van je auto af, waardoor je geen strepen krijgt.

Stap 4: Extra verzorging

Nu je auto schoon en droog is, kun je nog een aantal extra stappen ondernemen om hem extra te verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan het poetsen van de lak om de glans te versterken, het aanbrengen van een waxlaag om de lak te beschermen, of het reinigen van de velgen en banden.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je auto te wassen om vuilophoping te voorkomen. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je auto, maar zorgt er ook voor dat hij er altijd als nieuw uitziet.

Conclusie

Het wassen van je auto hoeft geen lastige klus te zijn. Met de juiste voorbereiding en technieken kun je jouw auto eenvoudig en zonder krassen schoon krijgen. Volg de 4 stappen die we in dit artikel hebben besproken en geniet van een glanzende en stralende auto.

Lees ook:   Hoe lampenkappen te reinigen (leer de juiste techniek)

FAQs

Hoe vaak moet ik mijn auto wassen?

Het wordt aanbevolen om je auto minimaal eens per maand te wassen. Als je veel rijdt of je auto vaak blootgesteld wordt aan vuil, is het goed om vaker te wassen.

Kan ik mijn auto wassen met gewoon afwasmiddel?

Nee, het is niet aan te raden om gewoon afwasmiddel te gebruiken. Dit kan de lak van je auto beschadigen. Gebruik altijd een autoshampoo die speciaal ontwikkeld is voor het wassen van auto’s.

Moet ik mijn auto wassen met warm water?

Warm water kan helpen om vuil beter los te weken, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt je auto ook met koud water wassen.

Kan ik de spons gebruiken die ik ook voor mijn afwas gebruik?

Nee, het is verstandig om een aparte spons te gebruiken voor het wassen van je auto. Een spons die je gebruikt voor de afwas kan vuil en vet bevatten, wat krassen op de lak kan veroorzaken.

Moet ik mijn auto na het wassen nog waxen?

Het is niet verplicht, maar het aanbrengen van een waxlaag na het wassen kan de lak van je auto extra beschermen en de glans versterken.