Handdoeken wassen? Tips tegen stinkende handdoeken

Handdoeken wassen? Tips tegen stinkende handdoeken

Inleiding

Handdoeken zijn een essentieel onderdeel van onze dagelijkse hygiëne. We gebruiken ze om ons af te drogen na het douchen, zwemmen of sporten. Maar soms kan het gebeuren dat handdoeken gaan stinken, zelfs na het wassen. In dit artikel zullen we enkele handige tips delen om stinkende handdoeken te voorkomen. Hierbij zullen we ingaan op de juiste manier van wassen, het gebruik van natuurlijke geurverwijderaars en het voorkomen van bacteriegroei. Lees verder voor meer informatie!

Waarom handdoeken gaan stinken

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom handdoeken soms een onaangename geur kunnen krijgen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren:

 • Vocht: Handdoeken worden vaak vochtig achtergelaten na gebruik, waardoor bacteriën kunnen groeien en een onaangename geur kunnen veroorzaken.
 • Onvoldoende drogen: Als handdoeken niet volledig drogen na het wassen, kan er schimmelvorming optreden, wat resulteert in een muffe geur.
 • Verkeerde wasroutine: Het gebruik van te veel wasmiddel, het overslaan van wasverzachter of het wassen op lage temperaturen kan ervoor zorgen dat geuren niet volledig uit de handdoeken worden verwijderd.

Tips tegen stinkende handdoeken

1. Juiste wasroutine

Een goede wasroutine is essentieel om stinkende handdoeken te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Was handdoeken apart van andere kledingstukken om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan een ophoping veroorzaken, terwijl te weinig wasmiddel de geuren mogelijk niet volledig verwijdert.
 • Voeg een kopje azijn toe aan het spoelvakje van de wasmachine. Azijn helpt bij het verwijderen van geuren en maakt de handdoeken zacht.
 • Gebruik regelmatig een wasverzachter om de handdoeken lekker fris te laten ruiken.
 • Was handdoeken op een hogere temperatuur om bacteriën te doden. Raadpleeg het waslabel van de handdoeken voor de aanbevolen temperatuur.
Lees ook:   hoe stoffen bank schoonmaken

2. Natuurlijke geurverwijderaars

Als je liever geen chemische geurverwijderaars gebruikt, zijn er verschillende natuurlijke opties:

 • Voeg een kopje baking soda toe aan het spoelvakje van de wasmachine. Baking soda helpt bij het neutraliseren van geuren.
 • Gebruik etherische oliën zoals lavendel, eucalyptus of tea tree om een aangename geur aan de handdoeken toe te voegen. Voeg een paar druppels toe aan het spoelvakje van de wasmachine.
 • Hang de handdoeken buiten te drogen in de zon. Zonlicht heeft een natuurlijke desinfecterende werking en helpt bij het verwijderen van geuren.

3. Voorkom bacteriegroei

Om bacteriegroei te voorkomen en de levensduur van je handdoeken te verlengen, zijn hier enkele handige tips:

 • Hang de handdoeken na gebruik op een goed geventileerde plaats om volledige droging te bevorderen.
 • Was handdoeken regelmatig om bacteriën en ophoping van oliën te verwijderen.
 • Gebruik geen wasverzachter of drogerdoekjes op microvezelhanddoeken, omdat dit de absorberende eigenschappen kan verminderen.
 • Laat handdoeken niet te lang in de wasmand liggen, omdat dit bacteriegroei kan bevorderen.

Conclusie

Met de juiste wasroutine en enkele handige tips kun je stinkende handdoeken voorkomen. Zorg ervoor dat je handdoeken goed drogen na gebruik, gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel en voeg indien nodig natuurlijke geurverwijderaars toe. Door regelmatig te wassen en bacteriegroei te voorkomen, blijven je handdoeken fris en geurvrij.

FAQs

1. Hoe vaak moet ik mijn handdoeken wassen?

Het wordt aanbevolen om handdoeken na 3-4 keer gebruik te wassen om bacteriegroei te voorkomen.

2. Kan ik handdoeken samen met andere kleding wassen?

Het is het beste om handdoeken apart van andere kledingstukken te wassen om kruisbesmetting te voorkomen.

Lees ook:   hoe vaak air up schoonmaken

3. Welke temperatuur moet ik gebruiken om handdoeken te wassen?

Controleer het waslabel van de handdoeken voor de aanbevolen temperatuur. Over het algemeen wordt aanbevolen om handdoeken op een hogere temperatuur te wassen om bacteriën te doden.

4. Kan ik wasverzachter gebruiken voor alle handdoeken?

Ja, je kunt wasverzachter gebruiken voor de meeste handdoeken. Zorg er echter voor dat je geen wasverzachter gebruikt op microvezelhanddoeken, omdat dit de absorberende eigenschappen kan verminderen.

5. Hoe kan ik handdoeken op een natuurlijke manier laten drogen?

Je kunt handdoeken buiten hangen om ze op een natuurlijke manier te laten drogen. Zonlicht heeft een desinfecterende werking en helpt bij het verwijderen van geuren.