Hoe de drukreiniger pompolie te vervangen

Niet elke hogedrukreiniger wordt geleverd met een pomp die regelmatig olie moet worden ververst, maar velen doen dat wel.

Als uw hogedrukreinigerpomp toe is aan een olieverversing, laten we u stap voor stap zien hoe u de olie van uw hogedrukreinigerpomp kunt vervangen. Hierdoor blijft je hogedrukreiniger goed onderhouden, waardoor deze beter functioneert en langer meegaat.

Inhoudsopgave
 • Moet u uw hogedrukreiniger pompolie vervangen?
 • Hoe de drukreiniger pompolie te vervangen
 • Veelgestelde vragen over het vervangen van hogedrukreiniger pompolie
 • Olie overzicht

Moet u uw hogedrukreiniger pompolie vervangen?

Het hangt ervan af welk type hogedrukreinigerpomp je hebt. De meeste basis hogedrukreinigers – die onder de $ 400 – vereisen geen pomponderhoud. Maar u moet altijd de richtlijnen van uw fabrikant controleren.

Een andere manier om te weten dat u nooit de olie van uw pomp hoeft te verversen, is als je hebt een wiebel- of axiale zuigerpomp. Deze worden meestal gevuld met olie tijdens de productie en permanent verzegeld, dus zelfs als u de olie wilde verversen, kon u dat niet.

Andere pompen moeten echter wel hun olie verversen. U weet dat u uw olie zelf moet verversen als de handleiding regelmatig olie moet verversen of als uw pomp een afvoer- en vulplug heeft.

Het bijhouden van olieverversingen heeft veel voordelen voor uw hogedrukreiniger, waaronder:

 • Pompen hebben olie nodig om slijtage, wrijving en verwarming van de bewegende delen te verminderen. Olie kan voorkomen dat deze onderdelen voortijdig uitvallen.
 • Zoals gezegd vermindert het oververhitting. Dit beschermt de afdichtingen omdat de hitte de afdichtingen uitzet en het risico op scheuren verhoogt.
 • Als u niet op de hoogte blijft van olieverversingen, kunt u uw garantie ongeldig maken.

Dus als uw pomp handmatige olieverversingen vereist, is het het beste om u aan deze richtlijnen te houden.

Hoe de drukreiniger pompolie te vervangen

Laten we eens kijken naar de beste methode voor het vervangen van uw hogedrukreinigerpompolie.

Wat je nodig hebt

 • Iets om de olie op te vangen die eruit komt. U kunt een oude lade of een echte oliepan gebruiken.
 • Een moersleutel om de bouttoegang te openen. Uw hogedrukreiniger kan een plastic knop hebben in plaats van een bout.
 • Een trechter om de pomp te vullen met olie.
 • Een olieopslagcontainer.
 • Olie zoals aanbevolen door de fabrikant.
 • Vodden voor het schoonmaken.
 • Optioneel: een olieaftapplug, een zuigpistool of een handmatige/elektrische pomp.

Stap voor stap instructies

1. Spoel de pomp

Zet het toevoerwater aan en verwijder de staaf uit het spuitpistool. Start de motor en houd de trekker van de hogedrukreiniger twee minuten ingedrukt om het resterende water en vuil te legen. Dit verwarmt ook de hogedrukreiniger, wat helpt om vuil gemakkelijker te verwijderen.

2. Giet de olie af

Nu moet je de olie en brandstof uit de motor aftappen. Ten eerste moet u de toegangsbout aan de bovenkant van het reservoir losmaken en verwijderen – of de knop losdraaien – om de druk binnenin te verlichten. Als je een bout hebt, komt hier je moersleutel om de hoek kijken.

Je hebt vier opties om de olie te verwijderen. Men tapt het af van de bodem van de oliepan met behulp van een olieaftapplug. Je kunt het ook uitzuigen met een zuigpistool. Of u kunt het uitpompen met behulp van een elektrische of handmatige pomp.

U kunt de hogedrukreiniger ook gewoon in beide richtingen kantelen om de gebruikte olie in uw container te gieten.

Houd desnoods voor de andere opties een oliepan of oude bak klaar om de restolie op te vangen.

3. Bewaar de olie

Zodra je de oude olie hebt uitgegoten, giet je deze in je olieopslagcontainer en zet je dat voor nu opzij. U moet dit weggooien volgens uw lokale voorschriften. Plaats nu de afvoerbout of knop weer op zijn plaats.

4. Voeg nieuwe olie toe

Voordat u onze methode gebruikt, moet u de richtlijnen van uw fabrikant controleren, omdat dit afhankelijk is van de hogedrukreiniger en pomp die u heeft. Sommige modellen hebben voorgemeten flessen pompolie.

Over het algemeen moet u een pompolie zonder wasmiddel gebruiken. Pak je trechter en giet de olie in de pomp totdat deze ongeveer 3/4 van de weg vol is.

5. Sluit de pomp

Zet nu de bout terug en draai hem stevig vast. Gebruik een doek om gemorste olie rond de dop of het omliggende gebied op te vegen. Zet je hogedrukreiniger rechtop. Na een paar minuten ben je klaar om je hogedrukreiniger weer te gebruiken.

Top Tip

U moet de vuile vodden weggooien in overeenstemming met uw lokale voorschriften.

Veelgestelde vragen over het vervangen van hogedrukreiniger pompolie

Wat voor soort olie gebruikt u in een hogedrukreiniger?

Het hangt af van wat uw fabrikant zegt, maar voor het grootste deel hebt u een lage olie nodig zonder additieven of reinigingsmiddelen.

Een moderne motor maakt gebruik van wasmiddelolie omdat de machine een oliefilter heeft. Het reinigingsmiddel reinigt de motor terwijl het oliefilter de zeep uit de lagers houdt. U moet dit soort olie niet gebruiken, tenzij uw fabrikant er specifiek om vraagt.

Voor gewone pompen is er echter geen oliefilter, dus u moet olie zonder wasmiddel gebruiken. Als u dat niet doet, zullen alle verontreinigingen die de olie van de oppervlakken heeft gereinigd door de olie stromen, die de binnenkant van de pomp kan slijten.

Wat is 30w non-detergent olie?

Dit is een niet-wasmiddel motor olie die de meeste hogedrukreinigerpompen gebruiken. Het wordt ook gebruikt op andere gereedschappen met kleine motoren, zoals gazonmotoren. Het is ideaal omdat de meeste hogedrukreinigerpompen spatsmering gebruiken en deze olie schuim voorkomt dat de dippers kunnen veroorzaken.

Waarschuwing

Alleen omdat dit de meest typische olie is om te gebruiken, betekent niet dat je het moet gaan kopen. Controleer altijd eerst de richtlijnen van uw fabrikant.

Kan ik motorolie gebruiken in mijn hogedrukreinigerpomp?

Ja, maar controleer of dit geschikt is met uw pomp. Motorolie smeert pompen, maar veel hebben extra additieven, dus u moet weten waar u op moet letten bij het winkelen.

Ze zijn misschien niet gelabeld als pompolie, maar u wilt er zeker van zijn dat ze werken. Controleer dus dubbel om er zeker van te zijn dat waar je naar kijkt geen wasmiddel is of er ‘ND’ (niet-wasmiddel) op staat.

Sommige kunnen ook worden gelabeld als zijnde voor klassieke auto’s of vroege 1920 modelmotoren. Dit werkt omdat deze auto’s geen oliefilters hadden.

Hoe vaak moet de olie van de hogedrukreinigerpomp worden vervangen?

Ongeveer om de drie maanden of zo. Met andere woorden, dit is ongeveer elke 200 tot 250 uur werk. Maar voordat u zich aan dat advies houdt, controleert u eerst de voorschriften van de fabrikant, omdat deze kan veranderen afhankelijk van uw specifieke model.

Hoe u uw pompolie langer mee kunt laten gaan

Er is niets dat je kunt doen om de olie langer mee te laten gaan. Zorg ervoor dat u de aanbevolen hoeveelheid invoert en deze wijzigt wanneer dit door de fabrikant wordt aanbevolen. Het lijkt misschien vaak om het elke 250 uur werk te vervangen, maar dit houdt uw pomp in de beste conditie.


Olie overzicht

Nu u weet hoe u uw hogedrukreinigerpompolie moet vervangen, gaat u in de goede richting van geweldig pomponderhoud. Pompen kunnen duur zijn, dus het vastleggen van deze routine zal u helpen de levensduur van uw hogedrukreinigerpomp te verlengen.

Het duurt slechts vijf korte stappen om uw olie te verversen en als het klaar is, kunt u uw hogedrukreiniger weer gaan gebruiken. Zorg ervoor dat u de olie binnen de komende 200-250 uur werk ververst!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?