Hoe een airfryer in vier eenvoudige stappen te reinigen

Airfryer veroverde de markt een paar jaar geleden stormenderhand. Mensen houden ervan omdat ze een gezondere manier van koken bieden, ze zijn veelzijdig en snel te gebruiken. Maar zijn ze gemakkelijk schoon te maken?

Het goede nieuws is, ja, ze zijn gemakkelijk schoon te maken! Het nieuws dat je hart misschien een beetje doet zinken, is dat je je airfryer na elk gebruik snel moet schoonmaken.

Niet iets waar je een gewoonte van hebt gemaakt? Maak je niet druk. We laten je na elke frituursessie zien hoe je een airfryer reinigt. We laten je ook zien hoe je een airfryer kunt frituren als je niet op de hoogte bent van je dagelijkse schoonmaaksessies.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je een airfryer schoonmaken?
 • Hoe een airfryer na elk gebruik te reinigen
 • Hoe een airfryer te friteuse te reinigen
 • Wat te vermijden bij het schoonmaken
 • Tips voor het schoonhouden van een airfryer
 • DIY AirFryer Reinigingsspray
 • Veelgestelde vragen
 • AirFryer Revival

Hoe vaak moet je een airfryer schoonmaken?

U moet uw airfryer na elk gebruik algemeen reinigen. Het is immers in contact geweest met voedsel. Als je het niet schoonmaakt, zal het voedsel beginnen te rotten, wat leidt tot een aantal behoorlijk vervelende problemen.

Wat betreft dieptereiniging, moet u dit uitvoeren wanneer de airfryer merkbaar vuil is of niet zo goed werkt als vroeger. Als je eten langer duurt om te koken, niet zo knapperig of gelijkmatig gekookt is, is het tijd om een diepe reiniging uit te voeren.

Een ander teken dat uw airfryer een reiniging nodig heeft, is als de verwarmingsspiralen en ventilator vettig en smerig zijn.

Waar het op neer komt

Reinig je airfryer na elk gebruik. Maak het diep schoon als het merkbaar vies is. Om een goede gewoonte te maken en verdere problemen te voorkomen, reinigt u de airfryer elke maand.

Hoe een airfryer na elk gebruik te reinigen

Gelukkig duurt het regelmatig schoonmaken niet te lang. Deze routinemethode is ideaal na elk gebruik. Geniet natuurlijk eerst van je eten. Kom dan terug om schoon te maken!

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Jampot of blik
 • Afwasmiddel
 • Gootsteen of bassin
 • Doek of spons

1. Laat de Air Fryer afkoelen

Maak een airfryer niet meteen schoon. Het zal te warm zijn en je kunt verbranden. Wacht tot het een beetje is afgekoeld.

Top Tip

Als je iets hebt gekookt met een kleverige saus – zoals honing – wil je misschien de airfryer schoonmaken terwijl deze warm is. Het zal gemakkelijker schoon te maken zijn. Laat het gewoon ongeveer 10 minuten afkoelen, zodat het niet superheet is.

2. Verwijderbare verwijderbare bestanden reinigen

Met een airfryer zijn de mand en lade afneembaar. Leeg eerst de kruimels en het puin in de vuilnisbak.

Giet overtollig vet in een jampot. Sluit het deksel en bewaar het in een kast. Wanneer de pot vol is en het vet is uitgehard, kun je het in de vuilnisbak gooien.

Was deze componenten vervolgens zoals je normaal in een gootsteen afwast met wat warm zeepsop. Gebruik een doek of spons om ze schoon te schrobben.

Sommige verwijderbare componenten zijn vaatwasmachinebestendig als je ze liever op die manier schoonmaakt.

3. Vergeet geen hoekjes en gaatjes

Tijdens het wassen van de mand en lade, merk je misschien dat er voedsel vastzit in de roosters. Gebruik een tandenstoker of houten spies om deze uit te werken.

4. Veeg AirFryer Unit

Bevochtig een doek met water en zeep. Veeg de binnen- en buitenkant van de airfryer af voordat u pude mand en lade weer op hun plaats zetten.

Dit is een goed moment om het verwarmingselement te controleren op vuil en vet. Schoonvegen na elk gebruik voorkomt vetophoping.

Gebruik een aparte droge doek om het apparaat af te drogen.

Breng de lade en mand terug naar het apparaat wanneer alle onderdelen droog zijn.

Hoe een airfryer te friteuse te reinigen

Als het een tijdje geleden is dat je je airfryer hebt schoongemaakt, is het misschien tijd voor een grondiger schrobbeurt. Wanneer vet en vuil worden gebakken, moet je de grote geweren eruit halen.

We raden aan om dit sowieso één keer per maand te doen om op de hoogte te blijven van je schoonmaakregime.

Merk op dat hoewel deze methoden werken voor verschillende merken airfryer – Power XL, Instant, Ninja, Cosori en meer – u altijd eerst de gebruikershandleiding moet lezen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Jampot of blik
 • Afwasmiddel
 • Gootsteen of bassin
 • Doek of spons
 • Zachte reinigingsborstel of getextureerde spons
 • Zuiveringszout
 • Kleine schoonmaakborstel of tandenborstel

1. Afkoelen en loskoppelen

Voordat u aan de slag gaat, schakelt u de airfryer uit, koppelt u deze los en laat u deze volledig afkoelen.

2. Verwijderbare verwijderbare bestanden reinigen

Volg stap twee van bovenaf en reinig de verwijderbare items.

Om samen te vatten, leeg de kruimels en het puin in een vuilnisbak. Giet overtollig vet in een jampot. Je kunt het weggooien als het vet is uitgehard.

Was de verwijderbare onderdelen met een warm zeepsop of in de vaatwasser. Gebruik een doek of spons om kleverig vuil te verwijderen. Gebruik een tandenstoker of houten schroevendraaier om vuil uit te steken dat vastzit in de roosters.

3. Diep schoon interieur

Dit is het deel dat zal helpen om uw airfryer grondig te reinigen. Dit is je kans om opbouw, vet, vuil en andere vervelende dingen te verwijderen die je misschien zou negeren tijdens je dagelijkse schoonmaak.

Maak eerst een pasta met drie eetlepels zuiveringszout en een eetlepel water. Breng het aan op verbrande gebieden, gebakken vet en andere vlekken met een kleine reinigingsborstel of tandenborstel. Schrob voorzichtig om de vlekken te verwijderen. Spoel af met een vochtige doek.

Draai vervolgens de airfryer ondersteboven, zodat u het verwarmingselement goed kunt bekijken. Het kan ook onderhevig zijn aan vet- en vuilophoping. Gebruik een grotere schrobborstel of getextureerde spons om dit element schoon te maken en vuil, vet en vet te verwijderen.

Misschien wilt u de spons of borstel daarna weggooien, omdat deze bedekt kan zijn met vet. U kunt het ook specifiek voor deze schoonmaaktaak bewaren.

Waarschuwing

Gebruik nooit metalen gebruiksvoorwerpen bij het schoonmaken van je airfryer. Dit kan de antiaanbaklaag beschadigen en krassen.

4. Spoelen en drogen

Bevochtig een doek in een warm zeepsop en geef de binnen- en buitenkant van het apparaat nog een wasbeurt. Droog het goed af met een aparte doek. Breng de mand en de lade terug naar het apparaat zodra het apparaat droog is.

Wat te vermijden bij het schoonmaken

Er zijn een aantal dingen die je nooit moet doen als je de beste manier volgt om een airfryer schoon te maken.

 • Wachten: Veel mensen zeggen: wacht niet met het schoonmaken van je airfryer. We raden echter aan om de airfryer op zijn minst een beetje te laten afkoelen, omdat je jezelf niet wilt verbranden.
 • Geen metaal: Gebruik geen metalen gebruiksvoorwerpen of staalwol om je airfryer schoon te maken. Hoewel het effectief kan zijn in het verwijderen van opgebrande stukjes, zal het je antiaanbaklaag beschadigen.
 • Geen schuurmiddelen: De enige licht schurende dingen die je moet gebruiken om je airfryer schoon te maken, zijn zuiveringszout of een getextureerde spons. Gebruik geen zout of schrobsponzen. De grove textuur kan krassen maken op de anti-aanbaklaag.
 • Dompel het apparaat niet onder: Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar we dachten dat we het expliciet zouden zeggen. Dompel de hoofdeenheid niet onder in water. Het is elektrisch, dus je zult het beschadigen of zelfs jezelf verwonden.
 • Lees de gebruikershandleiding: Sommige airfryer heeft vaatwasmachinebestendige stukken, maar andere niet. Lees dus altijd de gebruikershandleiding om de specifieke instructies te controleren voor het reinigen van uw airfryermand.

Tips voor het schoonhouden van een airfryer

Hoewel de dieptereinigingsmethode niet te lang duurt, is het beter om vervelende vet- en vuilophoping in de eerste plaats te voorkomen.

We hebben een aantal geweldige hacks om uw airfryer in de loop van de tijd schoon te houden. Hierdoor heb je minder te doen als het gaat om je maandelijkse dieptereiniging.

Minder frustratie staat gelijk aan meer liefde voor dit geweldige keukengereedschap.

 • Lijn met papier: Deze levensveranderende hack maakt het gemakkelijker om uw airfryer na elk gebruik schoon te maken. Perkamentpapier vangt rommel op en voorkomt dat voedsel aan de mand blijft plakken. Knip een vel bakpapier ter grootte van je airfryermand, vouw het, pons er gaten in en leg het vervolgens neer. Dit is je DIY liner.
 • Reinigen na elk gebruik: De reinigingsmethode van 10 minuten is geweldig om uw airfryer hygiënisch te houden tussen gebruik. Het voorkomt kleverig vet en vuilophoping, waardoor u later tijd bespaart.
 • Maak van de vaatwasser het laatste redmiddel: Hoewel sommige fabrikanten het gebruik van de vaatwasser toestaan, zou dit uw laatste redmiddel moeten zijn. Airfryer heeft een anti-aanbaklaag en te veel cycli door de vaatwasser kunnen ervoor zorgen dat dit sneller slijt. Was de airfryermand en het dienblad met de hand wanneer je maar kunt.
 • Week om gebakken stukjes te verwijderen: Soms verwijdert een eenvoudige wasmethode geen hardnekkig voedselresten. Week de mand 10 minuten in een sopje om het vuil los te maken. Schrob het vervolgens af met een zachte spons of doek voordat je het afspoelt en droogt.
 • Pak geuren aan: Als je misselijkmakende geuren hebt die uit je airfryer komen, veeg dan de mand en het interieur af met vers citroensap. Laat het 30 minuten zitten voordat je het afspoelt.
 • Spritz met olijfolie: We weten dat het doel van een airfryer is om vetten en oliën te verminderen. Maar als je een beetje olijfolie in de mand spuit, kan dit voorkomen dat voedsel blijft plakken. Dit maakt opruimen makkelijker!

DIY AirFryer Reinigingsspray

Hoewel zeepsop of zuiveringszout de truc doet bij het schoonmaken van een airfryer, kun je ook een doe-het-zelfspray met azijn maken. Dit zelfgemaakte recept is geweldig in het ontvetten van je airfryer, binnen, buiten en voor de mand.

Meng het volgende in een spuitfles:

 • Een kopje gedistilleerde witte azijn
 • Twee eetlepels zuiveringszout
 • 1/4 kopje Castiliaanse zeep
 • Een kopje water
 • Citroen etherische olie (optioneel)

Deze milieuvriendelijke en niet-giftige reiniger is geweldig in het grondig reinigen van uw airfryer, evenals uw werkbladen, kookplaten en andere delen van het huis.

Veelgestelde vragen

Kan ik water in mijn airfryer doen om het schoon te maken?

Er is een virale hack over het reinigen van je airfryer met zeepsop.

In deze hack vullen gebruikers de mand met warm water en een paar spuiten afwasmiddel. Ze zetten de airfryer drie minuten op 370 graden. Wanneer ze de mand verwijderen, is het water vies, worden het vet en vuil losgemaakt en is de binnenkant gemakkelijker schoon te vegen.

We raden u aan contact op te nemen met uw gebruikershandleiding voordat u deze truc uitvoert. Houd er ook rekening mee dat de zeepresten zich aan uw airfryer kunnen hechten, waardoor uw volgende maaltijd raar zal smaken.

Kun je een airfryermand in de vaatwasser doen?

Als de gebruikershandleiding het toelaat, kunt u het mandje in de vaatwasser wassen. Dit is geweldig voor een snelle en eenvoudige reiniging. Als u dit echter te vaak doet, kan de anti-aanbaklaag op de mand slijten.

Kunt u ovenreiniger gebruiken om een airfryer schoon te maken?

Gebruik nooit ovenreiniger in je airfryer. Ten eerste kan het de airfryer beschadigen. Maar het ergste van alles is dat het dampen in de eenheid achterlaat die ongezond zijn voor u en uw gezin.

Hoe verwijder je gekookt op vet?

Het wassen van de airfryermand met water en zeep en goed schrobben met een doek of spons, is meestal voldoende om vet te verwijderen.

U kunt ook proberen uw ontvetterspray te gebruiken om vet te verwijderen.

Onze laatste hack is om een baking soda pasta te maken, zoals hierboven gesuggereerd. Laat het zuiveringszout echter 30 minuten op het vettige gebied liggen om het vet los te maken.


AirFryer Revival

Nu je weet hoe je een airfryer moet wassen en de mand moet schoonmaken, kun je wat leven terugbrengen naar dit geliefde keukenblok.

Sommige airfryer heeft een zelfreinigend mechanisme, maar onze methoden zijn misschien grondiger!

De dagelijkse schoonmaak hack is super belangrijk en duurt slechts 10 minuten. Als u dit na elk gebruik doet, kunt u rot voedsel, vetophoping en andere narigheid voorkomen.

We raden aan om de airfryer maandelijks te reinigen om op de hoogte te blijven van de opbouw van vet en vuil.

Met deze eenvoudige schoonmaakhacks zal je eten zoveel beter smaken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   schoonmaken zonnepanelen hoe vaak