Hoe een deck tot in de perfectie onder druk te wassen

Er is niets bevredigender dan die geweldige voor- en nafoto’s van iemands vuile om het dek schoon te maken. En hoe wordt dat bereikt? Met een hogedrukreiniger.

In dit bericht leren we je hoe je een dek onder druk kunt wassen, zodat je buitenruimte er fris en verjongd uitziet! Nu zul je niet elke keer grimassen als je de achterdeur uitstapt.

In plaats daarvan ben je klaar om een feestje te geven, je kopje koffie in de ochtend buiten te drinken en te genieten van lange zomeravonden op je mooie – en superschone – dek.

Inhoudsopgave
  • Is het veilig om een dek onder druk te wassen?
  • Hoe een dek onder druk te wassen
  • Oogverblindende vlonders

Is het veilig om een dek onder druk te wassen?

Het is zeker veilig om een dek onder druk te wassen, zolang u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Als u een hogedrukreiniger gebruikt met een PSI hoger dan 1500, loopt u het risico de vlonders te beschadigen. Dit kan krassen, versplintering of breken veroorzaken.

De beste PSI voor uw dek is ongeveer 500-600 PSI voor zacht hout, zoals ceder of grenen. Voor hardere houtsoorten zou je hoger kunnen gaan, maar kom niet boven de 1200 PSI uit.

Hier zijn nog enkele tips voor het veilig onder druk wassen van uw dek:

  • Gebruik een groothoekpunt bij het wassen onder druk. Tussen de 40 en 60 graden is ideaal. Dit zorgt ervoor dat het water niet supergeconcentreerd is, wat tot schade kan leiden.
  • Ga met het graan in plaats van erlangs. Bij elk houten oppervlak kun je ook met de nerf wassen. Dit voorkomt lelijke en voor de hand liggende vlekken die niet opgaan in uw oppervlak.
  • Houd het mondstuk ongeveer twee voet uit de buurt van het terras. Houd die afstand aan terwijl je wast.
  • Houd het in beweging! Stop niet en houd het mondstuk lang stil boven één gebied. Zelfs als u een hardnekkige vlek probeert te verwijderen, moet u het mondstuk een beetje in beweging houden.

Hoe een dek onder druk te wassen

Laten we je deck sprankelend schoon krijgen!

Houd er rekening mee

U kunt uw eigen kopen – of u kunt een elektrische wasmachine huren als u niet het budget voor uw eigen hebt.

Wat je nodig hebt

  • Een hogedrukreiniger (ongeveer 600 PSI voor zacht hout of 1200 PSI voor harder hout).
  • Een groothoekpunt.

Aanwijzingen

Met deze handige instructies heb je je deck in een mum van tijd schoon.

1. Bereid je voor op de was onder druk

Voordat u aan de slag gaat, moet u de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat alle kinderen en huisdieren uit de weg zijn om ervoor te zorgen dat ze niet gewond raken.

Ten tweede moet je wat beschermende kleding dragen. Dit omvat dikke en stevige kleding in plaats van losse en lichte kleding. Zorg ervoor dat u ook een veiligheidsbril draagt voor het geval de hogedrukreiniger deeltjes in uw ogen veegt.

Last but not least, verwijder alle meubels en objecten van het dek. Bescherm de omgeving, zoals struiken en bloemen, met wat plastic folie.

2. Controleer de nagels op het terras

Controleer of er spijkers over het oppervlak van het hout uitsteken. Dit kan ervoor zorgen dat je struikelt of het moeilijk maakt om je meubels achteraf te verplaatsen.

Je moet een driftpin krijgen die te vinden is bij je lokale ijzerhandel. Hamer de spijkers terug in het hout totdat de spijker op gelijke hoogte is met het hout.

3. Maak het dek schoon

Het lijkt misschien een beetje zinloos om schoon te maken voordat je onder druk wordt gewassen, maar dit helpt ervoor te zorgen dat je geen residu of puin in de houtvezels forceert. Veeg gewoon uw terras en spoel het vervolgens af met een tuinslang om ervoor te zorgen dat het vrij is van vuil voor het wassen onder druk.

4. Kies uw instellingen

Voordat u begint met wassen, moet u de instelling voor het wassen onder druk kiezen. Toegegeven dat je de juiste hogedrukreiniger en PSI voor je hout hebt gekozen, hoef je nu alleen maar je ventilatortip te kiezen.

We raden aan om alles tussen de 40 en 60 graden te kiezen. Je kunt ook een roterende punt gebruiken als je weet hoe je deze zorgvuldig moet gebruiken.

Zodra u uw instelling hebt gekozen, test u deze op een onopvallende plaats, zoals een traptrede, om ervoor te zorgen dat deze het hout niet etst of beschadigt.

5. Begin met wassen

Tijd voor het leuke gedeelte! Als je de PSI kunt aanpassen, begin dan met een lager getal en werk je een weg omhoog. Dit zorgt ervoor dat u geen schade aan het hout veroorzaakt.

Houd de toverstokpunt een paar meter van het dekoppervlak en beweeg langzaam in veegbewegingen met de korrel.

Het is belangrijk om mee te lopen met je hogedrukreiniger, in plaats van alleen maar te draaien of je arm te bewegen. Hierdoor ontstaat een inconsistente lengte tussen de hogedrukreiniger en het terras.

We raden ook aan om vanaf het punt tegenover de uitgang van het dek te gaan, zodat u zich daarna weer de trap af of in uw huis kunt terugtrekken zonder over uw mooie schone dek te lopen.

Laatste tip: zorg ervoor dat je elk gebied enigszins overlapt om hotspots, gemiste plekken of zichtbare reinigingsranden te voorkomen.

6. Weg met schimmel en meeldauw

Deze stap is optioneel en alleen nodig als u schimmel, meeldauw of andere donkere vlekken heeft. Je moet een dekreinigingsoplossing met natriumhydroxide erin krijgen om het te helpen ophelderen en vlekken aan te vallen. Zorg ervoor dat het product is gemaakt voor dekhout en kan worden gebruikt in een hogedrukreiniger.

U moet er ook voor zorgen dat uw hogedrukreiniger een reinigingsmiddel of zeeptank heeft.

Meng de oplossing volgens de instructies op de verpakking. Breng het vervolgens aan op de vlonders met dezelfde methode als uitgelegd in stap vijf.

Voorzichtigheid

Het opfleuren van vlonders heeft de neiging om te roughen up hout, zodat je het dek terug moet schuren en vervolgens opnieuw beitsen of afdichten om vocht en bescherming terug in het oppervlak toe te voegen.

7. Schuren en afdichten

Als je stap zes hebt gevolgd, moet je het nu schuren en afdichten.

In feite, zelfs als je het net hebt gewassen, kunnen de vezels nog steeds zijn gestegen, waardoor een ruw oppervlak ontstaat dat je misschien moet achterover leunen. Dit is vooral belangrijk om op te merken als je gewassen leuningen hebt.

Zorg er voor het schuren voor dat het hout 100 procent droog is.

Je kunt misschien zand met schuurpapier spotten als het niet te ruw is. Maar als u het hele dek moet schuren, moet u een willekeurige baanschuurmachine gebruiken met een schuurpad van vijf inch. Beweeg dit voorzichtig langs het dek, ga met het graan mee en breng niet te lang in één gebied door.

Zoek bij het opnieuw afdichten een sealer die geschikt is voor uw houtsoort en breng deze aan volgens de verpakkingsinstructies.

Wacht tot het dek helemaal droog is voordat je je meubels terugzet.


Oogverblindende vlonders

Nu je hebt geleerd hoe je een deck onder druk moet wassen, zou de jouwe er als nieuw uit moeten zien! Zorg ervoor dat u de stappen grondig volgt. Bereid het gebied voor, controleer de nagels, maak het dek schoon en kies uw instellingen.

Begin dan met het wassen langs het graan en werk je een weg terug naar de uitgang, zodat je er niet overheen hoeft te lopen. Last but not least, gebruik een strip- of verhelderende oplossing om schimmel, meeldauw of donkere vlekken te verwijderen.

Mogelijk moet u het terras ook terugschuren. Zo niet, wacht dan tot het terras 100 procent droog is, breng dan je meubels terug en geniet van je nieuwe schone dek!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?