Hoe een diffuser te reinigen (met huishoudelijke producten)

Olieverspreiders zijn bedoeld om u te ontspannen en een rustgevend aroma te creëren. Of je er nu een gebruikt voor massages, om je te helpen slapen of om geuren thuis aan te pakken, diffusers hebben eindeloze voordelen. Maar als die van jou vies is, kan dit leiden tot schimmel, muffe geuren en schade.

Het is belangrijk dat u weet hoe u een diffuser moet reinigen en schoonhouden. Het zorgt niet alleen voor een veiligere mist om in te ademen, maar het verlengt ook de levensduur van uw diffuser.

Bent u klaar om uw diffuser schoon te maken? Blijf lezen voor onze stapsgewijze handleiding die werkt voor alle soorten diffusers. Dit omvat Anjou, Urpower, Young Living, Asakuki, Scentsy en meer.

Inhoudsopgave
  • Hoe vaak een oliediffuser te reinigen
  • Hoe een diffuser met azijn te reinigen
  • Hoe een diffuser zonder azijn te reinigen
  • Hoe een diffuser schoon te houden
  • Waarom werkt mijn olieverspreider niet?
  • Veelgestelde vragen

Hoe vaak een oliediffuser te reinigen

We raden aan om de diffuser elke keer dat er geen water meer is, schoon te maken. Het is super belangrijk om het schoon te maken als je ook overschakelt welke oliën je gebruikt. Geef een of twee keer per maand een diepere reiniging en laat de diffuser volledig uitdrogen om de kans op schimmel- en bacterieophoping aan te pakken.

Veel essentiële oliën zijn antimicrobieel of schimmelwerend, dus schimmel en meeldauw zijn misschien geen probleem voor u. Maar toch is het essentieel dat u uw diffuser reinigt om deze goed te laten werken.

Oliën zijn zwaar en kunnen een filmachtig residu achterlaten. Na verloop van tijd kan dit je diffuser verstoppen en het zal niet zo goed werken. Een ander probleem is dat het residu nog steeds naar de olie ruikt.

Dus als je eerder grapefruitolie verspreidde, maar nu lavendel wilt verspreiden, krijg je misschien sporen van grapefruit in de lucht. Dit is niet handig als je probeert af te drijven.

Hoe een diffuser met azijn te reinigen

De meest effectieve reinigingsoplossing is gedestilleerde witte azijn. Je kunt dit in de winkel kopen, maar we kopen het graag in bulk online. We gebruiken er veel van voor het schoonmaken en het werkt goedkoper.

  • Tijd: Vijf tot 20 minuten.
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

  • Spuitfles.
  • Gedistilleerde witte azijn.
  • Ontsmettingsalcohol.
  • Water.
  • Doeken.
  • Wattenstaafjes.

Routine reiniging

Volg deze stappen na elk gebruik:

  1. Giet water uit: Leeg al het water uit de diffuser.
  2. Maak schoner: Combineer in een spuitfles een 1:1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en warm water.
  3. Spuitdoek: Spuit de reiniger op een doek.
  4. Vegen: Veeg de binnenkant van de diffuser schoon en schrob goed. Vergeet de hoekjes, gaatjes en de binnenkant van het deksel niet. U kunt deze oplossing zelfs gebruiken om de buitenkant van de diffuser en de basis schoon te maken.
  5. Spoelen: Bevochtig een aparte doek met gewoon warm water. Wring het goed uit en veeg de diffuser af om azijnresten weg te spoelen.
  6. Reinig de ultrasone chip: In de tank zit een kleine chip die de mist uitstraalt. Bevochtig een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en veeg de mistchip goed af om de smurrie te verwijderen.
  7. Droog: Gebruik een aparte doek om de diffuser droog te vegen.

Dieptereiniging

Een keer per maand, of vaker als u uw diffuser dagelijks gebruikt, moet u het apparaat grondig reinigen. Hier is de beste methode:

  1. Routine reiniging: Begin met het uitgeven van de bovenstaande routinematige reinigingsmethode om ervoor te zorgen dat de diffuser grotendeels schoon is.
  2. Vullen: Vul de diffusertank met water.
  3. Voeg azijn toe: Voeg een theelepel gedistilleerde witte azijn toe.
  4. Diffuus: Zet de diffuser aan en laat hem 15 minuten draaien. De combinatie van azijn en water maakt olieresten en vuil in de machine los.
  5. Leeg: Zet na 15 minuten de diffuser uit en leeg het azijnwater.
  6. Vegen: Gebruik een doek om de binnenkant van de tank en het deksel af te vegen. Schrob goed op plekken waar je hardnekkig vuil opmerkt. Vergeet niet om ook de ultrasone mistchip af te vegen.

Hoe een diffuser zonder azijn te reinigen

Schoonmaken met azijn is onze topaanbeveling omdat het niet giftig, supereffectief en bacteriën kan bestrijden. Maar als je geen azijn hebt, kun je je diffuser nog steeds super goed schoonmaken. Hier zijn drie alternatieve reinigingsmethoden.

Met ontsmettingsalcohol

Giet een beetje ontsmettingsalcohol op een watje. Nadat u de diffuser hebt geleegd, voert u het watje in de tank. Reinig de mistchip om vuil te desinfecteren en te verwijderen. Spoel goed af met een vochtige doek.

Citroenzuur

Laten we eens kijken hoe we een olieverspreider kunnen reinigen met citroenzuur.

Vul de diffuser met water en een eetlepel citroenzuur. Reinigen met citroensap is een geschikt alternatief als je geen citroenzuur hebt. Laat het water 10 minuten staan.

Zet de diffuser nog een paar minuten aan om het zuur door de diffuser te laten lopen.

Giet het water af, spoel af met een vochtige doek en droog goed af. Mogelijk moet u dit herhalen als de tank nog steeds vuil is.

Voorzichtigheid

Raadpleeg uw gebruikershandleiding voordat u reinigingsoplossingen implementeert. Sommige merken zullen sterkere reinigingsmiddelen, zoals citroenzuur, afraden.

Met baking soda en afwasmiddel

Dit is een uitstekende methode voor het reinigen van een diffuser met residu en harde waterafzettingen. Vul een gootsteen met warm water, 1/4 theelepel bakzodena, en zes druppels afwasmiddel. Roer om te combineren.

Gebruik een kan om wat van het zeepsop in de diffusertank te gieten. Dompel het deksel van de diffuser onder in de gootsteen. Laat de delen een uur weken.

Spoel de onderdelen goed af met warm water en een vochtige doek. Goed drogen.

Hoe een diffuser schoon te houden

Op zoek naar handige hacks om je diffuser in goede conditie te houden tussen diepe reinigingen door? Voor de beste aromatherapie, bekijk deze tips:

  • Reinig na elk gebruik: We herhalen deze hack omdat het de belangrijkste is. Dit voorkomt olieophoping en de groei van bacteriën.
  • Gebruik gedestilleerd water: Als je in een gebied met hard water woont, is gedestilleerd water het beste. Het zal geen minerale afzettingen en opbouw achterlaten.
  • Pure etherische oliën: Zorg ervoor dat je pure, hoogwaardige etherische oliën koopt. Gebruik geen vulstoffen of additieven, omdat deze zich kunnen ophopen en uw diffuser kunnen beschadigen. Een goede optie is doTERRA-oliën die zuiver en vrij van verontreinigingen zijn.
  • Geen stilstaand water: Als je je diffuser voor de dag uitschakelt, leeg je het water. Laat het niet staan tot de volgende dag. Dit kan bacteriegroei veroorzaken.
  • Niet overladen met oliën: Meestal is maximaal 10 druppels voldoende. Check altijd het advies van je merk. Young Living beveelt bijvoorbeeld acht tot 10 druppels etherische olie aan in hun diffusers.

Waarom werkt mijn olieverspreider niet?

We zullen enkele veelvoorkomende problemen bespreken die u mogelijk opmerkt met uw diffuser. Bovendien geven we een reden voor elk en wat u eraan kunt doen.

Probleem Oorzaak Oplossing
Er brandt geen stroomlampje en de diffuser gaat niet aan. Het is niet aangesloten of het waterniveau is niet hoog genoeg. Zorg ervoor dat de diffuser is aangesloten op een werkend stopcontact. Leeg de diffuser, laat hem 24 uur volledig uitdrogen, vul hem bij tot de maximale lijn en probeer het opnieuw.
Lage diffusieniveaus. Niet genoeg water, of de diffuser is vies. Zorg ervoor dat er voldoende water in de tank zit. Probeer de mistchip en de dispersie-uitlaat schoon te maken om olieresten te verwijderen.
De diffuser is heet. Er zit te veel water in de tank, of de ventilatoren zijn vies. Leeg het water en maak de diffuser schoon. Laat het afkoelen en vul het bij tot de maximale lijn. Zorg er anders voor dat er geen obstakels rond de ventilator zijn.
De lichten zijn aan, maar het verspreidt zich niet. Beperkte luchtstroom of vuile diffuser. Zorg ervoor dat de diffuser zich op een vlak, hard oppervlak bevindt zonder voorwerpen in de buurt om de luchtstroom te belemmeren. U moet ook proberen het apparaat goed schoon te maken. Zorg er ten slotte voor dat u gezuiverd of gedestilleerd water gebruikt.
Er kwam water in de elektra. Bij het schoonmaken heb je misschien per ongeluk wat water in de elektrische onderdelen gekregen waardoor er breuk is ontstaan. Haal de diffuser uit elkaar en controleer of er vocht in het apparaat zit. Dan raden we aan om een nieuwe diffuser aan te schaffen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn diffuser vervangen?

Daar is geen specifiek tijdsbestek voor. Wanneer een olieverspreider wordt verzorgd, moet deze nog jaren meegaan. We hadden de onze al meer dan vijf jaar voordat het stopte met werken.

Als de diffuser waterschade heeft, niet kan worden ingeschakeld of gevuld is met schimmel, dan is het tijd voor een nieuwe.

Hoe vaak moet u de olie in de diffuser verversen?

Wanneer het water opraakt, moet u nieuwe oliën toevoegen. U hoeft het water niet te legen en de oliën te verversen totdat het water op is.

Als het water na ongeveer drie weken nog steeds in uw diffuser zit, leeg het dan en geef een diepe reiniging.

Je moet de diffuser ook reinigen tussen het verversen van oliën. Dit voorkomt dat geuren zich met elkaar vermengen.

Kun je oud diffuserwater gebruiken?

Wanneer u uw diffuser schoonmaakt, moet u de tank legen. Het lijkt misschien een afval dat dat water en die olie eruit dumpt. Omdat het daar echter al een tijdje zit, is het het beste om het niet opnieuw te gebruiken.

Als het echter maar ongeveer één dag in de tank heeft gestaan, kun je het in een spuitfles gieten. Voeg nog wat water en zelfs wat witte azijn toe. Gebruik het als een kamerspray of als een multifunctionele reiniger.

Het zal duren for weken in deze fles omdat het luchtdicht is.

Welke essentiële oliën moet je vermijden?

Voor kinderen jonger dan vijf jaar, zorg er altijd voor dat u slechts één procent verdunning van essentiële olie gebruikt. Je moet ook bepaalde essentiële oliën rond kinderen vermijden (1). Dit omvat:

  • Anijszaad.
  • Basilicum.
  • Kamfer.
  • Kaneelschors.
  • Kruidnagelknop.
  • Kruidnagelblad.
  • Eucalyptus radiata venkel.
  • Hysop.
  • Jeneverbes.
  • Citroengras.
  • Marjolein.
  • Nootmuskaat.
  • Oregano.
  • Peterseliezaad.
  • Pepermunt.
  • Pennyroyal.
  • Salie.
  • Smakelijk.
  • Afrikaantje.
  • Tijm.

Essentiële oliën die onveilig zijn tijdens de zwangerschap zijn onder meer:

  • Anijszaad.
  • Basilicum.
  • Kaneel.
  • Venkel.
  • Hysop.
  • Jeneverbes.
  • Marjolein.
  • Nootmuskaat.
  • Oregano.
  • Peterselie.
  • Pennyroyal.
  • Rozemarijn.
  • Salie.
  • Afrikaantje.

Als u een lage bloeddruk heeft, vermijd dan scharlei, ylang-ylang en lavendel.

Als je een hoge bloeddruk hebt, vermijd dan rozemarijn, pepermunt, hysop, tijm, eucalyptus en salie.

Als je epilepsie hebt, vermijd dan salie, zoet, venkel, hysop, eucalyptus en rozemarijn.

Een van de grootste risico’s is als je huisdieren hebt, omdat zoveel essentiële oliën giftig zijn voor dieren. Voor honden omvat dat:

  • Kaneel.
  • Citrus.
  • Pennyroyal.
  • Pepermunt.
  • Pijnboom.
  • Zoete berk.
  • Theeboom.
  • Wintergroen.
  • En meer.

Vermijd voor katten:

  • Wintergroen.
  • Pijnboom.
  • Kaneel.
  • Kruidnagel.
  • Theeboom.
  • Tijm.
  • Lavendel.
  • En meer.

Kan ik mijn diffuser de hele nacht laten staan?

Het is niet aan te raden om een diffuser de hele nacht te laten draaien. Te lange blootstelling aan essentiële oliën kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. We raden u aan de timerfunctie op uw diffuser te gebruiken en deze in te stellen op één uur.

Als je slaapkamer bijzonder klein is, is 30 minuten het beste.

Kan ik mijn diffuser reinigen met wodka?

We raden het niet aan. Blijf bij milde en niet-giftige reinigingsmiddelen, zoals azijn of zuiveringszout. Als je je mistchip met alcohol moet reinigen, raden we aan om alcohol te ontsmetten in plaats van wodka.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?