hoe flatscreen schoonmaken

Hoe flatscreen schoonmaken: tips en tricks

Flatscreens zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Het beeld en het geluid zijn van uitstekende kwaliteit en het design van de flatscreen is bovendien strak en modern. Het enige nadeel van een flatscreen is dat het scherm snel vies wordt. Maar hoe maak je een flatscreen eigenlijk schoon? In dit artikel geven we je tips en tricks om je flatscreen op een veilige en effectieve manier te reinigen.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je flatscreen, is het belangrijk om te weten welke middelen je nodig hebt. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakmiddelen die alcohol, ammoniak of schurende materialen bevatten. Dit kan namelijk het scherm beschadigen. Wat heb je dan wel nodig?

  • Een microvezeldoekje
  • Een zachte doek
  • Water

Hoe maak je een flatscreen schoon?

Als je de juiste middelen bij de hand hebt, kun je beginnen met het schoonmaken van je flatscreen. Maar hoe ga je te werk?

Stap 1: Zet de flatscreen uit

Voordat je de flatscreen gaat schoonmaken, is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk iets beschadigt of kortsluiting veroorzaakt.

Stap 2: Maak het scherm stofvrij

Als het scherm stoffig is, kun je dit het beste eerst verwijderen met een zachte doek. Maak de doek eventueel vochtig met water. Let erop dat de doek niet te nat is, anders kan er vocht in de elektronica terechtkomen.

Stap 3: Maak het scherm schoon

Maak nu het scherm schoon met een microvezeldoekje. Dit doekje laat geen pluisjes achter en is speciaal ontworpen voor het reinigen van elektronische apparaten. Maak het doekje eventueel vochtig met water. Wrijf voorzichtig over het scherm, zonder al te veel druk uit te oefenen. Maak kleine cirkelvormige bewegingen totdat het scherm helemaal schoon is.

Lees ook:   Miele Blizzard CX1 Comfort PowerLine Obsidiaanzwart

Stap 4: Reinig de randen

Veeg tot slot ook de randen van de flatscreen schoon met een zachte doek. Maak de doek eventueel vochtig met water. Let erop dat er geen vocht achterblijft tussen de randen en het scherm.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een flatscreen schoonmaken?

Het is aan te raden om je flatscreen eens in de twee weken schoon te maken. Op die manier voorkom je dat er te veel stof en vuil gaat ophopen op het scherm.

Kan je een flatscreen schoonmaken met alcohol?

Nee, het is niet verstandig om alcohol te gebruiken bij het schoonmaken van een flatscreen. Alcohol kan het scherm namelijk beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een microvezeldoekje en eventueel wat water.

Hoe kan je krassen op een flatscreen voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Krassen op een flatscreen kun je voorkomen door het scherm niet te hardhandig schoon te maken en door het scherm niet bloot te stellen aan scherpe voorwerpen.

Kan je een flatscreen schoonmaken met een stofzuiger?

Nee, het is niet aan te raden om een stofzuiger te gebruiken bij het schoonmaken van een flatscreen. De zuigkracht van de stofzuiger kan het scherm namelijk beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek en eventueel wat water.

Kan je een flatscreen schoonmaken met een brillendoekje?

Ja, je kunt een flatscreen schoonmaken met een brillendoekje. Dit doekje is speciaal ontworpen voor het reinigen van brillen en is daarom ook geschikt voor het schoonmaken van een flatscreen.

Conclusie

Het schoonmaken van een flatscreen is niet moeilijk, maar het vereist wel enige voorzichtigheid. Gebruik altijd de juiste middelen en maak het scherm niet te hardhandig schoon. Op die manier kun je nog jarenlang genieten van een schoon en helder beeld.