Houten lepels zijn een nietje in de keuken. Houten lepels zien er niet alleen mooi uit, maar ze beschadigen je kookgerei niet en verwarmen niet op het fornuis en veroorzaken brandwonden. Als je echter wilt dat je mooie houten lepels jarenlang meegaan, moet je leren hoe je houten lepels goed kunt wassen.
Hoe houten lepels schoon te maken
- Spoel de lepels onder stromend water om voedseldeeltjes te verwijderen.
- Was in warm zeepsop en schrob met een spons.
- Spoel de lepels opnieuw af onder warm stromend water om de zeep te verwijderen.
- Droog je lepels af met een schone handdoek.
- Laat je lepels in de open lucht volledig drogen voordat je ze wegzet.
- Kun je houten lepels in de vaatwasser doen?
- Hoe houten lepels na gebruik schoon te maken
- Hoe houten lepels diep te reinigen
- Hoe ontsmet je houten lepels?
- Hoe bevlekte houten lepels schoon te maken
- Hoe zorg je voor houten lepels
- Welke olie gebruik je op houten lepels?
- Wanneer moet je houten lepels weggooien?
Kun je houten lepels in de vaatwasser doen?
Zet je houten lepels nooit in de vaatwasser. De hitte, het reinigingsmiddel en de kracht van het water kunnen cagebruik je lepels en houten gebruiksvoorwerpen om krom te trekken, of scheuren en scheuren in het hout te ontwikkelen. De beste manier om houten lepels schoon te maken, is door ze met de hand te wassen.
Vermijd ook het weken van houten keukengerei in een gootsteen vol water. Het weken van je lepels kan ze barsten of splijten. Bacteriën uit je afwasmiddel kunnen ook in de scheuren en splijten in je houten lepels terechtkomen.
Hoe houten lepels na gebruik schoon te maken
Het is belangrijk om houten lepels zo snel mogelijk schoon te maken nadat je ze hebt gebruikt. Gooi ze echter niet in een gootsteen met zeepsop om te weken. Dit kan je lepel of houten spatel beschadigen.
- Tijd: 5 minuten
- Moeilijkheid: Beginner
Wat je nodig hebt
- Afwasmiddel
- Spons of nylon schrobkussen
- Schone handdoek
1. Spoelen
Spoel je lepels onder stromend water om eventuele voedseldeeltjes eruit te verwijderen.
2. Wassen
Was de lepels met de hand met afwasmiddel en warm water. Als er voedsel op zit, gebruik dan een spons of nylon schrobkussen om het voedsel weg te schrobben.
3. Opnieuw spoelen
Spoel ze ten slotte af onder warm, stromend water.
4. Droog
Droog je lepels af met een schone handdoek en verwijder zoveel mogelijk water als je kunt. Laat ze na het drogen aan de lucht drogen voordat je ze in een lade legt.
Hoe houten lepels diep te reinigen
Een mengsel van azijn en zuiveringszout kan worden gebruikt om je lepels diep te reinigen en eventuele geuren die in de lepels blijven hangen te verwijderen.
- Tijd: 15 minuten + droogtijd
- Moeilijkheid: Beginner
Wat je nodig hebt
- Grote kom
- Azijn
- Zuiveringszout
- Afwasmiddel
- Spons
- Schone handdoek
1. Spoellepels
Spoel de lepels onder stromend water om eventuele voedseldeeltjes eruit te verwijderen.
2. Maak oplossing
Voeg warm water toe aan je grote kom. Giet 1/4 kopje azijn in de kom en voeg 1 eetlepel zuiveringszout toe. Voeg een spuitje afwasmiddel toe aan de kom en meng alles.
3. Schone lepels
Plaats je lepels in de oplossing. Gebruik een spons om je lepels schoon te schrobben. Zorg ervoor dat je zowel de schurende kant als de zachte sponszijde gebruikt om je houten lepels grondig te schrobben.
4. Droog
Droog de lepels af met een schone handdoek en laat ze in de open lucht liggen om goed te drogen voordat je de lepels in een lade weglegt.
Hoe ontsmet je houten lepels?
Er zijn verschillende hacks die je kunt gebruiken om houten lepels te ontsmetten.
Met waterstofperoxide
Een hack is om waterstofperoxide te gebruiken. Plaats je vers gewassen lepels in een ondiepe container of in de gootsteen. Giet waterstofperoxide over je lepels.
Wrijf de waterstofperoxide in de houten lepels met je vingers of een spons. Wacht enkele minuten om de waterstofperoxide de tijd te geven om zich een weg te banen naar je lepels en alle bacteriën te doden.
Spoel de lepels af in warm water als je klaar bent.
Met Bleach
Als uw lepels lange tijd in de opslag zijn weggestopt of schimmel hebben, wilt u misschien uw lepels in bleekwater weken om ze te ontsmetten.
Maak een 1 deel bleekmiddel tot 20 delen wateroplossing in een bassin. Doe je houten lepels in het bleekwater en laat ze enkele minuten weken.
Spoel de lepels af met heet water en week de lepels enkele minuten in bleekvrij heet water om eventueel bleekmiddel op de lepels te verwijderen.
Gebruik een schone theedoek om je lepels te drogen en laat ze in de open lucht drogen.
Met kokend water
Om je houten lepels te ontsmetten met kokend water, kook je een pan water.
Doe je lepels met de komkant naar beneden in een pot. Het handvat moet uit de pot steken.
Giet kokend water over de lepels, roer het water met de lepel en laat de lepels 20 minuten zitten.
Giet daarna het kokende water af en droog je lepels met een handdoek.
Hoe bevlekte houten lepels schoon te maken
Als je ontdekt dat je lepels een voedingsmiddel roeren, zoals bessen, dat een intense kleur heeft, was je lepels dan zo snel mogelijk nadat je klaar bent met roeren. Dit zal helpen om het grootste deel van de vlek te verwijderen voordat deze uitzet.
Met Baking Soda en Citroen
Giet een kleine hoeveelheid zuiveringszout, ongeveer een theelepel, op elk van je bevlekte lepels. Snijd een verse citroen doormidden en pers een kleine hoeveelheid citroensap uit op het zuiveringszout. Meng de twee door elkaar tot je een pasta hebt.
Je kunt wat grof zout aan de pasta toevoegen om het indien nodig effectiever te maken.
Gebruik vervolgens een spons, doek of je vingers om de pasta in je lepel te wrijven in de richting van de nerf van het hout.
Spoel de lepel af onder warm water als je klaar bent en droog de handdoek.
Herhaal indien nodig.
Als je de vlekken niet kunt verwijderen, betekent dit niet dat je je lepels moet weggooien. Er zitten geen bacteriën vast in de vlekken, dus de vlek vormt geen gezondheidsrisico.
Hoe zorg je voor houten lepels
Naast het met de hand wassen van je houten lepels, zijn er nog een paar andere stappen die je kunt nemen om voor je houten lepels te zorgen, zodat ze jaren meegaan.
Inspecteer lepels regelmatig
Inspecteer je lepels regelmatig om er zeker van te zijn dat je lepels in goede conditie blijven. Let op tekenen dat het graan ‘wazig’ wordt en geschuurd moet worden.
Controleer ook op scheuren, vlekken, kromtrekken of tekenen dat je lepels droog worden en moeten worden geolied.
Zand ruwe plekken weg
Als je ruwe plekken op je lepels vindt, kun je ze wegschuren met schuurpapier of staalwol. Een licht versleten gebied hoeft misschien alleen licht te worden geschuurd met fijn schuurpapier of staalwol. Anders moet u misschien beginnen met schuurpapier met een korrel van 100 of een grovere kwaliteit staalwol.
Schuur je lepel tot hij glad is. Ga dan over op een fijnere kwaliteit schuurpapier of staalwol.
Werk uiteindelijk op tot fijn schuurpapier van korrel 220 of fijne staalwol van 000-kwaliteit. Je houten lepel moet glad en glazig aanvoelen.
Spoel je lepel af onder warm stromend water en handdoekdroog.
Breng minerale olie van voedingskwaliteit aan op je lepel.
Olie je lepels
Het is belangrijk om je lepels regelmatig op smaak te brengen met olie, zodat ze niet uitdrogen.
Doe dit door een kleine hoeveelheid minerale olie van voedingskwaliteit op je lepels aan te brengen. Gebruik een schone doek om de olie in je lepels te werken. Je zou moeten merken dat de lepels donker worden en een glans krijgen.
Wacht 20 minuten, want dit geeft de olie de tijd om in je lepels te zakken.
Gebruik vervolgens een schone doek om te poetsen en verwijder overtollige olie uit je lepels.
Zorg ervoor dat je je lepels oliet wanneer ze droog lijken te zijn, zodat ze langer meegaan.
Welke olie gebruik je op houten lepels?
Je kunt verschillende oliën op je houten lepels gebruiken, maar je moet ervoor zorgen dat de olie een food-grade olie is zoals deze food-grade minerale olie. U kunt ook overwegen om walnoot-, tung- of lijnolie van voedselkwaliteit te gebruiken.
Het wordt niet aanbevolen om op voedsel gebaseerde oliën zoals kokos-, olijf-, groente- of koolzaadolie te gebruiken. Deze oliën kunnen snel ranzig worden.
Wanneer moet je houten lepels weggooien?
Als het hout in je lepel zacht of donker is, moet je je houten lepels weggooien. Je moet ze ook weggooien wanneer het hout begint te barsten.
Informatief
Gemakkelijk te begrijpen
Ander
Onnauwkeurig
Ontbrekende informatie
Ander