hoe kippenhok schoonmaken

Hoe kippenhok schoonmaken

Een kippenhok schoonmaken is een belangrijke taak voor elke kippenhouder. Het is niet alleen belangrijk voor de hygiëne van de kippen, maar het kan ook helpen om ziektes te voorkomen en de productiviteit van de kippen te verbeteren. In dit artikel leer je hoe je een kippenhok op de juiste manier schoonmaakt.

Waarom is het belangrijk om een kippenhok schoon te maken?

Het is belangrijk om een kippenhok schoon te maken om verschillende redenen:

 • Hygiëne: Kippen produceren mest en urine, wat kan leiden tot een opeenhoping van bacteriën en ziektekiemen. Een schoon kippenhok zorgt voor een gezonde omgeving voor de kippen.
 • Ziektepreventie: Een schoon kippenhok kan helpen om ziektes te voorkomen. Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich snel verspreiden in een vuil kippenhok.
 • Productiviteit: Een schoon kippenhok kan de productiviteit van de kippen verhogen. Kippen die in een schone omgeving leven, hebben minder kans op ziektes en kunnen beter groeien en eieren leggen.

Wat heb je nodig om een kippenhok schoon te maken?

Om een kippenhok schoon te maken heb je de volgende spullen nodig:

 • Handschoenen
 • Mondkapje
 • Stoffer en blik
 • Schepje
 • Emmers
 • Bezem
 • Reinigingsmiddel
 • Water

Hoe maak je een kippenhok schoon?

Stap 1: Maak het kippenhok leeg

Voordat je begint met het schoonmaken van het kippenhok, moet je ervoor zorgen dat alle kippen uit het hok zijn. Verplaats ze naar een tijdelijke locatie waar ze veilig zijn.

Stap 2: Verwijder het strooisel

Verwijder het strooisel uit het kippenhok met behulp van een schepje en een emmer. Zorg ervoor dat je al het strooisel verwijdert, inclusief de mest en urine. Gooi het strooisel weg op een geschikte locatie.

Lees ook:   Scrub Daddy Schuurspons - Sponge Daddy - 4 kleuren

Stap 3: Maak het kippenhok schoon met water en reinigingsmiddel

Maak het kippenhok schoon met behulp van water en een reinigingsmiddel. Gebruik een bezem om het reinigingsmiddel te verspreiden en laat het enkele minuten intrekken. Maak vervolgens het kippenhok schoon met behulp van water en een emmer. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten schoonmaakt.

Stap 4: Laat het kippenhok drogen

Laat het kippenhok drogen voordat je het opnieuw inricht. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte van het kippenhok en de weersomstandigheden.

Stap 5: Breng nieuw strooisel aan

Als het kippenhok droog is, breng dan nieuw strooisel aan. Zorg ervoor dat het strooisel gelijkmatig verdeeld is over het hele kippenhok.

FAQs

1. Hoe vaak moet je een kippenhok schoonmaken?

Je moet een kippenhok regelmatig schoonmaken, bij voorkeur elke week. Dit kan echter variëren afhankelijk van de grootte van het kippenhok en het aantal kippen dat erin leeft.

2. Welk reinigingsmiddel moet je gebruiken om een kippenhok schoon te maken?

Je kunt een mild reinigingsmiddel gebruiken om een kippenhok schoon te maken, zoals afwasmiddel of azijn. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de gezondheid van de kippen kunnen schaden.

3. Hoe voorkom je geur in een kippenhok?

Je kunt geur in een kippenhok voorkomen door regelmatig schoon te maken en te zorgen voor voldoende ventilatie. Daarnaast kun je kalk strooien in het kippenhok om geur te verminderen.

4. Hoe maak ik de voederbak en drinkbak schoon?

Je kunt de voederbak en drinkbak schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Spoel ze vervolgens goed af en laat ze drogen voordat je ze weer gebruikt.

Lees ook:   Dettol Spray Ontsmetter 2-in-1 handen en oppervlakken 50ml

5. Hoe maak ik de zitstokken schoon?

Je kunt de zitstokken schoonmaken met water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een borstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Spoel de zitstokken grondig af en laat ze drogen voordat je ze weer gebruikt.

Conclusie

Het schoonmaken van een kippenhok is essentieel om een gezonde omgeving voor de kippen te creëren en ziektes te voorkomen. Volg de stappen in dit artikel om ervoor te zorgen dat je kippenhok schoon en hygiënisch blijft.