Hoe maak je een bakkerij schoon ?

Hoe maak je een bakkerij schoon ?

Hoe maak je een bakkerij schoon ? Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar dat is het niet. Voedsel mag niet in contact komen met verontreinigde materialen en oude voedselresten. Schoonmaken in de bakkerij gebeurd in tegenstelling tot bedrijven in de vleesindustrie bijna nooit met water. Water gebruik in de bakkerij schijnt lastig te zijn in verband met meelresten. Worden deze nat dan koeken ze behoorlijk aan. Naspoelen met voldoende water is daarom een noodzaak.

Bakkers kunnen niet laks omgaan met het schoon houden van hun bakkerij. Een bakkerij dient dagelijks gereinigd te worden. Met name onder machines en apparatuur is het schoonmaken erg belangrijk. Zeker in de bakkerij geldt dat hygiëne een zeer belangrijk punt is als het gaat om ongediertepreventie. Muizen en kakkerlakken zijn een groot probleem in de bakkerswereld.

Zelf ben ik altijd werkzaam geweest in de vleesindustrie. Daar werd altijd met ruim water schoon gemaakt en gepoetst. Schoonmaken gebeurde met hoge en lage druk.

Via Pest Free Benelux bezoek ik nu ook veel bakkerijen. Wat daar opvalt is dat er met heel weinig water wordt schoon gemaakt. Dit heeft als resultaat dat er behoorlijk wat deegresten en meel onder machines en apparatuur blijft liggen. Wat ik ook vaak mis in de bakkerij is dat er schrobputjes aanwezig zijn. Dat maakt het dan ook wel heel erg lastig om met water schoon te maken.

Een bakkerij schoon maken met alleen een bezem geeft niet het gewenste resultaat en er blijven teveel resten op de grond en onder machines liggen.

Wat is er nodig om een bakkerij goed schoon te maken ?

  1. Een goed schoonmaakplan
  2. Goede onderlinge communicatie
  3. Controlelijsten
  4. Hygiëneplan
  5. Goede schoonmaak apparatuur en producten

Als er een goed schoonmaakplan is dan stapelt de vaat zich niet de gehele dag op, maar wordt al tussendoor gedaan. Hygiëne is niet iets wat iemand alleen kan. Hygiëne doe je gezamenlijk en daarvoor is een goede onderlinge communicatie nodig. Controlelijsten zijn er om te controleren of alles volgens plan is schoongemaakt en of het ook goed is gedaan. Middels het hygiëneplan wordt er aangegeven wat dagelijks, wekelijks en maandelijks gedaan moet worden. Last but not least zijn goed schoonmaak apparatuur en producten onmisbaar om efficiënt en doeltreffend schoon te maken.

Stoom-stofzuig techniek is ideaal om in de bakkerij te reinigen zonder water. De Hygiëne Expert is vertegenwoordiger van  stoom stofzuig techniek en heeft hier ook al mee gewerkt in de vleesindustrie.

Natuurlijk ben ik altijd bereidt om bij u op locatie een geheel vrijblijvende demonstratie te komen geven.

contact de hygiene expert

social position

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *