Hoe maak je een Waterpik Water Flosser schoon (houd je mond gezond)

Waterpik Flossers zijn ontworpen om uw mondgezondheid en tandheelkundige zorg te verbeteren. Ze bevatten een speciale flossertip en waterreservoir om u te helpen delen van uw tandvlees schoon te maken waar normaal flossen en borstelen niet bij kan. Uw Waterpik moet echter schoon blijven, zodat u geen bacteriën, schimmels of meeldauw in uw mond introduceert.

Dus vandaag bespreken we hoe je een Waterpik Water Flosser kunt reinigen, zodat je je mond gezond kunt houden, ongeacht welk type je hebt, met snoer, draadloos of een Sonic-Fusion-machine.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een waterpik te reinigen
 • Hoe maak je een waterpik schoon met azijn
 • Hoe een waterpik zonder azijn te reinigen
 • Hoe Waterpik Mold te reinigen
 • Wat te vermijden bij het reinigen van een waterpik
 • Hoe schimmel in Waterpik te voorkomen
 • Wanneer een Waterpik vervangen
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak een waterpik te reinigen

Dagelijks: Spoel het water en de lucht van uw flosser zowel voor als na elk gebruik.

Wekelijks: Veeg je Waterpik elke week af met een vochtige microvezeldoek.

Maandelijks: Reinig uw Waterpik elke 1-3 maanden grondig. Dit omvat het reinigen van het reservoir, maar dit is gemakkelijk in de vaatwasser. Gebruik vervolgens verdunde azijn of mondwater om het reservoir te desinfecteren, evenals het handvat, flosser en flossertip.

Hoe maak je een waterpik schoon met azijn

Gedistilleerde witte azijn is een uitstekend product om te gebruiken bij het reinigen van een Waterpik. Niet alleen reinigt het de Waterpik, maar de azijn verwijdert ook minerale afzettingen, schimmels, meeldauw en bacteriën.

 • Tijd: 30-45 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zachte doek
 • Afwasmiddel
 • Vaatwasser (optioneel)
 • Witte azijn
 • 2 containers zoals potten of kommen

1. Schone buitenkant van de waterpik (wekelijks)

Koppel uw Waterpik los. Meng warm water met een kleine spuit milde afwasmiddel om zeep te maken. Bevochtig uw zachte doek in dit mengsel en veeg de buitenkant van uw apparaat af.

Spoel de doek onder stromend water om de zeep uit uw doek te verwijderen en veeg uw apparaat een tweede keer af om de zeepachtige resten te verwijderen.

Werk af door het reservoir te vullen met warm water. Spoel de Waterpik door het hele reservoir er doorheen te laten lopen.

2. Schoon reservoir (deep clean)

Verwijder het reservoir uit de Waterpik. Als je een reservoirklep hebt, verwijder deze dan en zet deze opzij. Plaats het reservoir met de open kant naar beneden gericht op het bovenste vaatwasmachinerek.

Voer een wascyclus uit om uw reservoir schoon te maken en te laten drogen.

Als je geen vaatwasser hebt, kun je je reservoir schoonmaken met heet zeepsop in de gootsteen. Zorg ervoor dat je het goed afspoelt en aan de lucht laat drogen.

Het ventiel is niet machinewasbaar, dus stop het niet in de vaatwasser. Was in plaats daarvan de klep door hem onder warm stromend water te houden terwijl je hem met je vingers overwrijft. Doe dit gedurende 30-45 seconden om ervoor te zorgen dat de klep schoon is.

Zet de klep opzij om aan de lucht te drogen. Wanneer zowel de klep als het reservoir schoon en volledig droog zijn, kunt u de klep opnieuw bevestigen. Druk de klep op zijn plaats en zorg ervoor dat alle 4 de tanden zichtbaar zijn onder het reservoir.

3. Schone Flosser

Dagelijks: Zorg ervoor dat u de flosser voor en na gebruik reinigt. Doe dit door het reservoir te verwijderen en de flosser te laten draaien voor op loost 10 seconden met het reservoir verwijderd. Schakel vervolgens het apparaat uit.

Je ziet een holte waar normaal gesproken het reservoir zit. Veeg dit gebied af met een papieren handdoek. Zorg ervoor dat dit gebied schuin staat om de binnenste holte en buizen aan de lucht te laten drogen. Dit voorkomt dat bacteriën, schimmels en meeldauw in uw Waterpik groeien.

Diepe reiniging: Meng 2 kopjes warm water met 2-4 eetlepels witte azijn en giet deze oplossing in het reservoir. Laat de Waterpik draaien totdat de helft van de oplossing weg is.

Zet de Waterpik uit en plaats het handvat van de Waterpik in de gootsteen. Laat de oplossing de komende 20 minuten uit het reservoir in de gootsteen afvloeien. Dit geeft de azijn de tijd om de minerale opbouw te verwijderen, evenals eventuele bacteriën die daar groeien.

De azijn zal ook al het vet in uw machine afbreken.

Leeg na 20 minuten het reservoir van overgebleven azijnoplossing en vul het met warm water. Laat deze tank door de flosser en in de gootsteen lopen om de smaak van azijn uit je Waterpik te verwijderen.

Als u klaar bent, verwijdert u het reservoir uit uw Waterpik en laat u het aan de lucht drogen tot de volgende keer dat u de Waterpik gebruikt.

4. Reinig het handvat (Deep Clean)

Druk op een knop om de flossertip uit te werpen. Vul je bakje met 2 delen water en 1 deel witte azijn. Doe je flosserhandvat in de container en laat het 5-7 minuten weken. Spoel na het weken het handvat grondig af met warm water.

Maak je geen zorgen over de tip. Het wordt apart van het handvat geweekt.

5. Flosser Tip (Maandelijks)

Voeg in een tweede container opnieuw 2 delen water toe aan 1 deel azijn en laat de flosserpunt 5-7 minuten weken. Dit zal helpen om eventuele minerale afzettingen te verwijderen die het vermogen om te werken kunnen verstoren.

Zorg ervoor dat u de tip elke 3-6 maanden vervangt, omdat deze na verloop van tijd verstopt raakt en niet zo effectief werkt.

Hoe een waterpik zonder azijn te reinigen

Als u het gebruik van azijn liever vermijdt, kunt u het vervangen door waterstofperoxide. Gebruik 2 delen water tot 1 deel waterstofperoxide voor de oplossing.

Een andere optie is om 1 deel mondwater te gebruiken voor 1 deel water in plaats van azijn of waterstofperoxide om je Waterpik schoon te maken.

Hoe Waterpik Mold te reinigen

Waterpiks zijn gevoelig voor de groei van micro-organismen omdat ze vaak stilstaand water in de machines hebben dat de groei van schimmel en meeldauw stimuleert.

 • Tijd: 30-45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Azijn
 • Afwasmiddel
 • 2 containers

1. Buiten wassen en reservoir

Was de buitenkant van je Waterpik met een zachte doek en een sopje. Zet het reservoir op de bovenste plank van je vaatwasser om het schoon te maken.

Zorg ervoor dat u deze onderdelen met regelmatige tussenpozen wast om bacteriegroei in uw machine te voorkomen en te doden.

2. Voer azijnoplossing uit door flosser

Vul het reservoir met 1 deel water en 1 deel azijn en laat het door de flosser lopen. De azijn helpt schimmels en bacteriën in de slang schoon te maken.

3. Washandvat en -punt

Vul twee containers met 1 deel water en 1 deel azijn. Deze hogere concentratie azijn zal helpen om minerale afzettingen op te lossen terwijl alle schimmels en bacteriën die op de loer liggen in uw machine worden gedood. Laat de punt en het handvat 20 minuten weken in plaats van 5-7 minuten.

4. Spoel flosser

Nadat u de azijnoplossing door de flosser hebt geleid en het handvat en de punt hebt geweekt, moet u ervoor zorgen dat u een vol reservoir met warm water door de flosser laat lopen om eventuele overgebleven deeltjes in de machine te verwijderen. Dit zal ook de smaak van de azijn verwijderen.

Wat te vermijden bij het reinigen van een waterpik

Zorg ervoor dat u uw Waterpik niet reinigt met bleekmiddel, jodium of geconcentreerde essentiële oliën. Je moet ook zuiveringszout en zout vermijden. Deze producten kunnen uw Waterpik beschadigen en de levensduur verkorten.

Hoe schimmel in Waterpik te voorkomen

U kunt voorkomen dat schimmel in uw Waterpik groeit door deze eenvoudige onderhoudstips te gebruiken:

 • Zorg ervoor dat u het reservoir na elk gebruik leegt.
 • Reinig de waterhandgreep en flossertip regelmatig.
 • Zorg ervoor dat u de flosser regelmatig gebruikt.

Wanneer een Waterpik vervangen

Terwijl de punt van een Waterpik elke 3-6 maanden moet worden vervangen, kan een goed onderhouden Waterpik vele jaren meegaan. Overweeg uw machine te vervangen wanneer u tekenen van lekkage, een gebrek aan waterdruk of de machine niet meer draait.

Veelgestelde vragen

Hoe repareer ik een vastzittende knop op een waterpik?

Als je een vastzittende knop op je Waterpik hebt, zoals de pauzeknop, schakel dan eerst de machine uit. Probeer vervolgens te wiebelen en wrikken naar de knop totdat de knop terugveert.

Kan ik Listerine in mijn Waterpik stoppen?

Ja, je kunt een mondwater zoals Listerine in je Waterpik doen. Listerine is klinisch getest als veilig voor gebruik in de machine.

U kunt het mondwater gebruiken om te flossen of om uw machine schoon te maken. Zorg ervoor dat je de machine goed afspoelt nadat je Listerine erin hebt gedaan.

Hoe lang gaat een Waterpik mee?

Een goed onderhouden Waterpik kan vele jaren meegaan.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste outdoor vuilnisbakken van 2023