Hoe stapsgewijs schoon te maken in horeca keuken deel 1

EKO reiniging zakelijk horeca

Hoe stapsgewijs schoon te maken in horeca keuken deel 1

Schoonmaken of reinigen is geen hogere wiskunde. Als je het doet volgens een bepaald systeem of werkwijze dan is het eenvoudig, maar ook doeltreffend. Een veel gemaakte fout is dat men direct begint met schoonmaken alvorens eerst andere belangrijke zaken te doen.

Wat is belangrijk als je begint met schoonmaken ?

 1. Ruimte maken ( zet obstakels uit de weg )
 2. Alle schoon te maken spullen centraliseren in spoelkeuken
 3. Vuile vaat eerst afspoelen
 4. Grove resten van werktafels en apparatuur afhalen
 5. Vloeren eerst vegen ( grof vuil weg halen )
 6. Wanden insprayen
 7. Apparatuur insprayen

Alvorens u begint met het daadwerkelijk reinigen is het zaak dat u de ruimte heeft om te werken.  Zet obstakels uit de weg en zorg dat alle materialen centraal in de spoelkeuken staan.  Wat ik in de praktijk vaak zie is dat er overal iets staat, waardoor het rommelig wordt. In een ruimte waar het rommelig is kan men niet efficiënt werken. Dat geld overigens ook voor de normale dagelijkse bezigheden.

Vuile vaat wordt in de regel eerst gespoeld voordat die in de vaatwasser gaat. Daar waar dat niet gebeurd zie je dat de vaat niet schoon genoeg uit de vaatwasser komt. Als er veel etensresten aan het service en bestek zitten dan koekt dat aan de binnen van de vaatwasser aan. Een vaatwasser die niet schoon is kan ook niet goed schoon maken.

De volgende stap is het weghalen van de grove resten. Wat ik hier vaak zie in de praktijk is dat men begint met schoonmaken zonder eerst de grove resten weg te halen. Het schoonmaken wordt daardoor moeilijker en minder efficiënt.  Als je eerst de grove resten weg haalt dan is het  bacteriologisch gezien ook beter. Je kunt namelijk niet schoon maken met allerlei grove resten in het water.

Voor de vloer geld hetzelfde. Je kunt een vloer niet reinigen zonder eerst de grove resten op te vegen. Ook hier zie ik in de praktijk dat men begint met schrobben, als er wordt geschrobd, zonder eerst te vegen. Dan wordt alles in het schobputje geschoven en dat wordt vervolgens niet schoon gemaakt.  Men vindt het vies om de natte drek die er dan in ligt eruit te halen. Door eerst te vegen voorkomt u dat er natte drek in het putje komt.

De Hygiëne Expert kan helpen met zeer sterk geconcentreerde biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen.  Onze EKO Power Universeel is een sterk geconcentreerd reinigingsmiddels wat zeer goedkoop is in gebruik, maar wat ook echt doeltreffend reinigt.

De Hygiëne Expert heeft 35 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie en is HACCP en IPM gecertificeerd.

 

social position

Share this post

Comment (1)

 • Ferdinand Schneider Reply

  Ik maak weleens schoon in het restaurant van mijn oom voor een vergoeding. Uw lijstje geeft inderdaad belangrijke taken aan. Vergeet ook niet de apparatuur zelf schoon te maken! Goed dat u benadrukt dat men de vloer ook moet schoonmaken.

  26/09/2018 at 09:06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *