Hoe stapsgewijs schoon te maken in horeca keuken deel 2

vieze muren onhygienisch horeca vliegen

Hoe stapsgewijs schoon te maken in horeca keuken deel 2

In mijn vorig artikel heb ik een aantal essentiële punten aangehaald hoe een horeca keuken stapsgewijs schoon gemaakt kan worden. Er zit een logische volgorde in die doeltreffend schoon maken efficiënt maakt. Spullen die in de weg staan en het eerst afspoelen van vuile vaat en het opruimen van grove resten zijn daarbij belangrijke punten.

Schoonmaken van wanden en vloeren blijkt in de praktijk een lastige klus. Schoonmaken achter en onder apparatuur valt ook onder de lastige schoonmaak werkzaamheden. Toch zijn het oppervlaktes die wel heel belangrijk zijn in het kader van voedselveiligheid en ongediertepreventie.

Etensresten die in hoeken blijven liggen, vieze wanden en apparatuur die niet schoon zijn, trekken vliegen aan. Vliegen zijn verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën en vliegen gaan overal op zitten en laten uitwerpselen en bacteriën achter. Hiermee loopt de voedselveiligheid een zeer groot risico.

Hoe zijn wanden simpel schoon te maken ?

 • Insprayen met een goede ontvetter
 • 10 minuten in laten weken
 • Met schuursponsje of borstel goed schrobben
 • Afspoelen met voldoende water

Hoe apparatuur simpel schoon te maken ?

 • Insprayen met goede ontvetter
 • 10 minuten in laten weken
 • Met schuursponsje of borstel goed schrobben
 • Afspoelen met voldoende water

Het water waarmee wordt gespoeld loopt langs het rek of kar waar het apparaat op staat. Daar gaat het in de praktijk heel vaak mis. Dat rek dient namelijk ook afgespoeld te worden. Wat je hier vaak ziet is dat het spoelwater van de apparatuur daar op blijft liggen waardoor het rek aan gaat koeken met kleine restjes vet en voedsel.

Wat ook vaak vergeten wordt is dat er onder de apparatuur ook voedselresten liggen.  Snijmachines, ovens en magnetrons dienen elke dag even verschoven te worden zodat er onder ook schoon gemaakt kan worden.

Belangrijk bij goed schoon maken is dat er water wordt gebruikt.  Door te weinig water te gebruiken wordt er niet goed gespoeld en blijven er resten achter die aan gaan koeken.

Zorg dat u goede sprayers heeft staan en dat u met goede reinigingsmiddelen werkt. De Hygiëne Expert kan u met beide heel goed helpen en adviseren.

Stapsgewijs schoon maken deel 1

social position

Share this post

Comment (1)

 • Jan Reply

  Goed schoonmaken in de horeca is erg belangrijk. Ik heb zelf een restaurant en ik laat altijd goed zien hoe men moet schoonmaken. Achter en onder apparatuur schoonmaken kan soms wel lastig zijn. Toch moet dit ook gebeuren.

  25/09/2018 at 16:28

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.