hoe suede schoenen schoonmaken

Hoe Suede Schoenen Schoonmaken: Alles Wat Je Moet Weten

Als je een paar mooie suède schoenen hebt, wil je natuurlijk dat ze er altijd zo goed als nieuw uitzien. Maar als je ze eenmaal een tijdje gedragen hebt, kan het lastig zijn om ze schoon te maken zonder ze te beschadigen. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs die je kunt gebruiken om je suède schoenen weer als nieuw te laten lijken.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je suède schoenen kunt schoonmaken. We bespreken de verschillende soorten suède en hoe je elk type het beste kunt behandelen. Ook geven we tips over hoe je vlekken en vuil kunt verwijderen en hoe je je suède schoenen kunt beschermen tegen verdere schade.

Soorten Suède

Voordat we ingaan op hoe je suède schoenen kunt schoonmaken, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten suède er zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten suède en elk type heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

1. Split Suède

Split suède is de meest voorkomende vorm van suède. Het wordt gemaakt van de onderste laag van de huid en is daardoor minder duurzaam dan volnerf suède. Split suède is echter wel zachter en flexibeler dan volnerf suède en het heeft een minder ruwe textuur.

2. Volnerf Suède

Volnerf suède is gemaakt van de bovenste laag van de huid en is daardoor duurzamer dan split suède. Het heeft ook een ruwere textuur en is daardoor minder flexibel dan split suède.

3. Nubuck Suède

Nubuck suède lijkt erg op volnerf suède, maar het is geschuurd om een fijne, fluweelachtige textuur te creëren. Het is daardoor zachter dan volnerf suède en heeft een meer verfijnde uitstraling.

Lees ook:   Hoe stoffen stoelen te reinigen (verwijder vlekken en diep reinigen)

4. Getrommeld Suède

Getrommeld suède is suède dat in een trommel is gegooid om een verweerde look te creëren. Het heeft een ruwe textuur en is daardoor minder geschikt voor dagelijks gebruik.

Hoe Suède Schoonmaken

Nu je begrijpt welke soorten suède er zijn, is het tijd om te leren hoe je suède schoonmaakt. Hieronder vind je onze beste tips en trucs voor het schoonmaken van suède schoenen.

Stap 1: Verwijder Vuil en Stof

Voordat je begint met het schoonmaken van je suède schoenen, is het belangrijk om ze eerst te ontdoen van vuil en stof. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een speciale suède borstel. Borstel voorzichtig in één richting om het vuil en stof te verwijderen.

Stap 2: Gebruik Suède Reiniger

Als er nog steeds vuil of vlekken op je suède schoenen zitten, kun je een suède reiniger gebruiken. Breng de reiniger aan op een schone, zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlekken. Laat de reiniger vervolgens drogen.

Stap 3: Gebruik Suède Gum

Als er nog steeds vlekken op je suède schoenen zitten, kun je een suède gum gebruiken. Wrijf voorzichtig over de vlekken met de gum en veeg het vuil weg met een zachte borstel of doek.

Stap 4: Gebruik Suède Borstel

Als je suède schoenen nog steeds vlekken hebben, kun je een suède borstel gebruiken. Borstel voorzichtig in één richting om het vuil te verwijderen. Herhaal dit proces indien nodig.

Stap 5: Laat Je Suède Schoenen Drogen

Laat je suède schoenen volledig drogen voordat je ze weer draagt. Vermijd het gebruik van warmtebronnen zoals een föhn, omdat dit het suède kan beschadigen.

Lees ook:   Dettol keukenreiniger - kitchen cleaner - Hygienische reiniger - Antibacterieel - 440ml

Stap 6: Gebruik Suède Beschermer

Om je suède schoenen te beschermen tegen verdere schade, kun je een suède beschermer gebruiken. Spuit de beschermer gelijkmatig over de schoenen en laat het drogen voordat je ze weer draagt.

FAQs

1. Hoe vaak moet ik mijn suède schoenen schoonmaken?

Het is aan te raden om je suède schoenen regelmatig schoon te maken, vooral als je ze vaak draagt. Het is beter om kleine vlekken en vuil direct te behandelen, in plaats van te wachten tot het zich ophoopt.

2. Kan ik mijn suède schoenen wassen in de wasmachine?

Het wordt afgeraden om suède schoenen in de wasmachine te wassen, omdat dit het suède kan beschadigen. Het is beter om ze met de hand te wassen of naar een professionele schoonmaker te brengen.

3. Kan ik mijn suède schoenen drogen met een föhn?

Het wordt afgeraden om suède schoenen te drogen met een föhn, omdat dit het suède kan beschadigen. Laat je schoenen op natuurlijke wijze drogen.

4. Hoe kan ik voorkomen dat mijn suède schoenen vuil worden?

Om te voorkomen dat je suède schoenen vuil worden, kun je ze behandelen met een suède beschermer. Ook kun je overwegen om ze alleen te dragen bij droog weer en ze niet te dragen tijdens zware activiteiten.

5. Kan ik mijn suède schoenen schoonmaken met water?

Het wordt afgeraden om suède schoenen schoon te maken met water, omdat dit het suède kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een suède reiniger of suède gum.