Hoe Sunbrella-stof te reinigen (verwijderbaar en niet-verwijderbaar)

Sunbrella maakt hoogwaardige en levendige stof voor stoffering, terrasmeubilair, marinedoeken, parasols en meer. Omdat het in dergelijke gebieden met veel verkeer wordt gebruikt, kan Sunbrella-stof vies en gekleurd worden.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over de vlekken op je Sunbrella-stukken. We laten je zien hoe je Sunbrella-stof reinigt volgens de professionals!

Blijf lezen voor een uitgebreide handleiding voor het reinigen van verwijderbare en niet-verwijderbare stoffen, morsen, vlekken en meer.

Inhoudsopgave
 • Kan Sunbrella-stof in de machine worden gewassen?
 • Hoe Sunbrella Stof te reinigen
 • Hoe morsen op Sunbrella te spotten
 • Hoe zich te ontdoen van vlekken op Sunbrella
 • Hoe meeldauw op Sunbrella-stof te reinigen
 • Reiniging van verschillende soorten Sunbrella-stof
 • Tips voor het verzorgen van Sunbrella Stof
 • Veelgestelde vragen
 • Reiniging Sunbrella Stof

Kan Sunbrella-stof in de machine worden gewassen?

Sommige Sunbrella stof is machinewasbaar. Maar u moet uw specifieke stof controleren om zeker te zijn. Om te helpen, hebben we een lijst gemaakt waarin we aangeven welke stoffen machinewasbaar zijn en welke niet.

Stof type Machinewasbaar?
Europese bekleding Ja
Europese Raamstoffen Ja
Bekleding Ja
Met Sunbrella Graphics System Nee
Schaduw Nee
Slingeren Nee
Horizon Nee
Marine Decoratief Ja
Marine Canvas Nee
Marine Bekleding Ja
Legering Nee

Deskundig advies

Zelfs als een collectie is gelabeld als machinewasbaar, moet u nog steeds de specifieke stof controleren die u hebt. Sommige meubelstoffen worden niet aanbevolen voor de machine, maar het varieert per type en kleur.

Hoe Sunbrella Stof te reinigen

We zullen de algemene reiniging van Sunbrella-stoffen doorlopen, onderverdeeld in twee categorieën: verwijderbaar en niet-verwijderbaar. Voor beide methoden delen we handwastechnieken in plaats van uw wasmachine te gebruiken.

Verwijderbare stoffen

 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Milde zeep.
 • Water.
 • Spons of borstel met zachte borstel.
 • Handdoek.

1. Oplossing voorbereiden

Combineer in een gootsteen of bad 1/4 kopje milde afwasmiddel per liter lauw water.

2. Dompel de stof onder

Dompel de stof onder in de oplossing en laat deze 15 minuten weken. Dit is een geweldige tip voor afneembare kussenhoezen.

3. Schrobben

Gebruik een spons of borstel met zachte borstel om de stof te schrobben, waarbij je extra tijd besteedt aan morsen en vlekken.

4. Spoelen

Leeg het zeepsop en laat de stof onder schoon lauw water lopen om alle zeepresten te verwijderen.

5. Droog

Knijp overtollig water er voorzichtig uit door het materiaal tegen de zijkant van de kuip of gootsteen te drukken. Rol het vervolgens op in een handdoek en knijp een paar keer voordat je het materiaal aan de lucht droogt op een goed geventileerde plek.

Niet-verwijderbare stoffen

 • Tijd: 25 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Borstel met zachte borstel.
 • Milde afwasmiddel.
 • Water.
 • Handdoek.

1. Bereid de reinigingsoplossing voor

Combineer in een gootsteen of bad 1/4 kopje milde afwasmiddel per liter lauw water.

2. Borstel de stof

Veeg met een droge borstel met zachte borstel de stof voorzichtig af om stof en vuil te verwijderen. Dit verwijdert stof op oppervlakteniveau, puin, pollen en meer.

3. Reinig de stof

Dompel nu de borstel met zachte borstel in het zeepsop en breng deze aan op de stof, zodat deze in de vezels kan weken. Schrob voorzichtig om vlekken, morsen en vlekken te verwijderen.

Dit is een geweldige reinigingsmethode voor Sunbrella-banken, bekleding en andere binnenartikelen die geen verwijderbare hoezen hebben.

4. Spoelen

Spoel de zeepresten van de borstel af voordat u deze dempt met gewoon water. Veeg het over de stof om de zeepachtige resten te verwijderen. Ga door totdat de stof schoon is van zeep.

5. Droog

Laat de stof aan de lucht drogen.

Hoe morsen op Sunbrella te spotten

Wanneer u een mors of vlek opmerkt, ruim deze dan onmiddellijk op. Dit voorkomt dat het bezinkt en het verwijderen ervan zal veel gemakkelijker zijn.

 • Tijd: 30 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Doeken.
 • Maïzena (optioneel).
 • Botermes (optioneel).
 • Milde afwasmiddel.
 • Water.
 • Spuitfles.

1. Dep de vlek

Gebruik een droge doek om de mors te deppen. Wrijf er niet over, want dit kan ervoor zorgen dat de mors dieper in de stof doordringt.

2. Maïzena aanbrengen

Als de vlek op oliebasis is (zoals voedsel of make-up), breng dan maïzena aan op het bevlekte gebied. Laat het 10 minuten staan voordat je de bovenkant van een mes gebruikt om het te verwijderen.

3. Sproeireiniger

Combineer in een spuitfles water en een paar druppels milde afwasmiddel. Schud goed en spuit vervolgens op het gemorste gebied van de stof.

4. Spoelen

Spoel na een paar minuten de zeepoplossing af door de stof af te vegen met een vochtige doek.

Herhaal indien nodig de bovenstaande stappen.

5. Aan de lucht drogen

Laat de stof op een goed geventileerde plek aan de lucht drogen.

Hoe zich te ontdoen van vlekken op Sunbrella

Het is normaal dat je vlekken op je Sunbrella-stof krijgt. Het goede nieuws is dat Sunbrella de stof gemakkelijk schoon te maken heeft gemaakt. Dus het maakt niet uit met welke vlek je wordt geconfronteerd, er is een manier om het te elimineren.

U vindt een reinigingsoplossing in de kolom “Verwijderingsmethode”. Vervang eenvoudig de afwasmiddelmethode van bovenaf door de nieuwe reiniger, volgens dezelfde aanwijzingen. Bekijk de schoonmaaktabel hieronder:

Type vlek Verwijderingsmethode
Bier, Kleurstof, Urine, Braaksel Combineer 1/4 kopje afwasmiddel, 1/3 kopje witte azijn en een liter water.
Bes Combineer 1/4 kopje afwasmiddel, 1/2 kopje witte azijn en een liter water.
Vogelpoep, Ketchup, Mosterd, Koffie, Cola, Rauw Ei, Druivensap, Kool-Aid, Melk, Thee Combineer 1/4 kopje afwasmiddel per liter water.
Gedroogd bloed Combineer 1/4 kopje afwasmiddel per 1/2 kopje ammoniak en een liter water.
Boter, Vet, Olie, Verf (nat of droog), Salade Dressing, Vloeibare Schoensmeer, Zonnebrandcrème, Tomatensap Breng maïzena 10 minuten aan voordat u het verwijdert met een liniaal. Daarna schoonmaken met een sopje.
Houtskool, Potloodmerken Stofzuig het teveel en reinig vervolgens met 1/4 kopje afwasmiddel per liter water.
Kauwgom, krijt Breng een beetje isopropylalcohol aan om het residu te verwijderen. Reinig vervolgens met 1/4 kopje afwasmiddel per liter water.
Chocolade Combineer 1/4 kopje afwasmiddel met 1/2 kopje waterstofperoxide en een liter water.
Inkt, Nagellak Behandel met een vluchtig oplosmiddel (zoals 100 procent aceton). Daarna schoonmaken met een sopje, goed spoelen.
IJzerroest Behandel het gebied met CLR en spoel het goed af.
Meeldauw Combineer 1/4 kopje afwasmiddel, een kopje bleekmiddel en een liter water.
Wax Schoensmeer Leg een handdoek over de was en breng er een verwarmd strijkijzer op aan. Strooi vervolgens maïszetmeel gedurende 10 minuten over het gebied voordat je het afschraapt met een liniaal. Ruim resten op met een sopje.
Boom Sap Breng een oplosmiddel aan om zoveel mogelijk boomsap te verwijderen. Herhaal dit totdat het teveel op is. Reinig goed met een sopje voordat u gaat spoelen.
Kaarsvet Leg een handdoek over de was en breng er een verwarmd strijkijzer op aan. Behandel de vlek met isopropylalcohol. Dan reinig met 1/4 kopje afwasmiddel per liter water.
Wijn Combineer 1/4 kopje afwasmiddel, 1/3 kopje witte azijn en 1/2 kopje isopropylalcohol (of waterstofperoxide) per liter water.

Hoe meeldauw op Sunbrella-stof te reinigen

Meeldauw kan helaas vrij snel groeien op stoffen, vooral buiten. Maar maak je geen zorgen – we kunnen meeldauw van Sunbrella verwijderen.

 • Tijd: 55 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel.
 • Bleken.
 • Water.
 • Bekken.
 • Zachte reinigingsborstel of spons.
 • Spuitfles (optioneel).
 • Handdoeken of doeken.

1. Oplossing voorbereiden

Combineer in een bassin 1/4 kopje afwasmiddel, een kopje bleekmiddel en een liter water.

Bleach gebruiken

Sunbrella stof is gemaakt met oplossing geverfde vezels en garens. Dit betekent dat ze kunnen worden gebleekt zonder risico op kleurverlies. Ga dus met je bleekmiddel naar de stad! Zorg er wel voor dat je beschermende kleding draagt, zoals handschoenen en een mondkapje.

2. Oplossing toepassen

We raden aan om de oplossing in een spuitfles te gieten voor eenvoudige toepassing. Maar als u wilt, kunt u een handdoek in de oplossing weken en deze handmatig aanbrengen.

Het is van cruciaal belang dat u de hele stof reinigt, zelfs gebieden die niet worden beïnvloed door meeldauw. Dit is om waterringen en residu op bepaalde delen van de stof te voorkomen.

3. Wachten

Laat de bleekoplossing 15 minuten weken.

4. Reinig de stof

Schrob de stof voorzichtig met een spons of borstel met zachte borstel en werk hard om schimmel en meeldauw te verwijderen.

5. Spoelen

Zodra je tevreden bent dat je de schimmel en meeldauw hebt verwijderd, bevochtig je een handdoek of doek in gewoon water en spoel je de stof af. Ga door totdat je alle bleek- en zeepresten hebt verwijderd.

Laat de stof aan de lucht drogen.

Reiniging van verschillende soorten Sunbrella-stof

Er zijn verschillende soorten Sunbrella-materialen, waaronder marine, canvas en meer. We zullen ze allemaal doornemen en specifieke schoonmaakinstructies delen die het vermelden waard zijn.

Binnenbekleding

Alle bovenstaande reinigingsmethoden zijn van toepassing. U kunt ook binnenbekleding in de wasmachine op een delicate cyclus plaatsen met koud water en mild wasmiddel.

Buitenbekleding

De bovenstaande reinigingsmethoden zijn van toepassing op buitenbekleding. Als je schimmel of meeldauw hebt, gooi de stof dan in de wasmachine met koud water op een delicate cyclus, mild wasmiddel en een kopje bleekmiddel.

Slingeren

Om slingstof schoon te maken, mag u nooit de wasmachine gebruiken. Gebruik in plaats daarvan de bovenstaande methode voor het wassen van de handen voor verwijderbare of niet-verwijderbare stoffen. De bleekmethode zal wonderen doen als je meeldauw op de stof hebt.

Deskundig advies

Sunbrella raadt 303 Multi-Surface Cleaner, Dawn Dish Soap of Resolve aan voor vlekken op slingstoffen.

Marine Canvas en Schaduw

Voor algemene reiniging van marine canvas, borstel eventuele losse vuil weg. Vervolgens slang naar beneden voordat u een zeepoplossing aanbrengt. Schrob dit in met een borstel met zachte borstel.

Laat de oplossing 15 minuten in de stof weken voordat u deze weer naar beneden spuit. Laat de stof vervolgens aan de lucht drogen.

Als u schimmel of meeldauw heeft, bereid dan een oplossing van één kopje bleekmiddel per 1/4 kopje milde zeep in een liter water. Breng het aan op de stof en laat het 15 minuten weken.

Dep de stof met een schone handdoek. Vermijd deze stap aan de gecoate kant van Sunbrella Plus, Supreme of Clarity.

Goed afspoelen en dan aan de lucht drogen.

Marine Bekleding

Gebruik onze algemene reinigingsmethode voor scheepsstoffering. U kunt marine meubelstof met de hand wassen of in de machine wassen. Voor schimmel en meeldauw is het gebruik van bleekmiddel geschikt.

Sunbrella Grafisch Systeem

Met dit systeem kunt u aangepaste stof maken met uw eigen afbeeldingen en logo’s erop gedrukt. Het is geweldig voor professionals en bedrijven.

Om dit type stof schoon te maken, hoeft u de stof niet van het luifelframe te verwijderen. Het is belangrijk om altijd een milde zeep te gebruiken, goed af te spoelen en alleen aan de lucht te drogen.

Gebruik geen elektrische wasmachine of spray, schuurwerkzaamheden, harde reinigingsmiddelen en nooit machinewas. U kunt de bovenstaande methode volgen voor het reinigen van niet-verwijderbare stoffen bij lichte reiniging.

Als u zware vlekken, schimmel of meeldauw heeft, kunt u de bleekoplossing van bovenaf gebruiken. Zorg ervoor dat u de rand van de vinylafbeeldingen vermijdt, omdat dit deze van de stof kan tillen.

Legering

Volg dezelfde instructies als voor het reinigen van marine canvas en schaduw. However, in plaats van een borstel met zachte borstel te gebruiken, gebruik je in plaats daarvan een spons. Dit is effectiever op de legering.

Om hardnekkige morsen en meeldauw te reinigen, maakt u de bleekoplossing van bovenaf. Breng het 15 minuten aan op de legering voordat u het met een spons of handdoek verwijdert. Volg dan zoals gewoonlijk de instructies.

Als de vlekken aanhouden, breng dan isopropylalcohol aan met een spons of handdoek.

Tips voor het verzorgen van Sunbrella Stof

Om uw Sunbrella-stof in mooie staat te houden, zijn hier enkele hacks die u moet weten:

 • Houd het uit de buurt van andere items: Zorg ervoor dat uw stof niet in de buurt is van of raakt aan muren, beton, struiken, bomen en meer. Als het continu contact maakt met deze items, kan het slijten.
 • Voorzichtig bij het strijken: Als u rimpels wilt gladstrijken, gebruikt u de instelling synthetische stof. Gebruik geen stoomboot of de stoominstelling op je strijkijzer.
 • Watertemperatuur: Gebruik bij het reinigen van Sunbrella alleen koud tot lauw water. Gebruik nooit warm water.
 • Behandeling van de stof: Sunbrella stoffen hebben een water- en vlekafstotende afwerking die na een paar jaar kan verslechteren. Als u opnieuw wilt aanbrengen, is het raadzaam om 303 Fabric Guard te gebruiken. Zorg ervoor dat u de stof eerst reinigt, laat deze volledig aan de lucht drogen en breng vervolgens de stoffen beschermkap aan volgens de instructies op de verpakking.
 • Vermijd stijve haren: We raden zachte reinigingsborstels of sponzen aan. Borstels met harde borstels en schurende reinigingsmiddelen kunnen krassen op de stof veroorzaken.
 • Alleen aan de lucht drogen: Breng geen warmte aan op je Sunbrella stoffen. Laat het na het wassen aan de lucht drogen. Het zal sneller gaan dan verwacht!

Veelgestelde vragen

Kun je Sunbrella-stof chemisch reinigen?

De enige Sunbrella stof die geschikt is voor chemisch reinigen is Sunbrella Sheer. Je moet de andere stofsoorten niet naar de stomerij brengen.

Kun je Oxiclean gebruiken op Sunbrella Fabric?

De Sunbrella fabrikant beveelt milde afwasmiddel, 303 Multi-Surface Cleaner of Resolve aan. Ze noemen OxiClean niet, dus we kunnen het ook niet aanbevelen.

Kan ik Sunbrella kussens powerwashen?

Sunbrella adviseert u om nooit een elektrische wasmachine op hun stof te gebruiken, omdat dit ze kan slijten en permanente schade kan veroorzaken. U kunt in plaats daarvan een lichte spray van een tuinslang gebruiken.

Kun je Sunbrella-stof in de droger doen?

Nee — droog je Sunbrella-stof alleen aan de lucht. De hoge hitte van een droger kan blijvende schade veroorzaken. Bovendien droogt sunbrella stoflucht heel snel.

Kan Sunbrella Stof geverfd worden?

Dat kan, maar de resultaten zullen niet zijn waar je op hoopte. Sunbrella is waterdicht, dus het absorbeert geen kleurstof en water.


Reiniging Sunbrella Stof

Sunbrella stoffen zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Nu u weet hoe u Sunbrella-stof met de hand of in de machine moet wassen, kunt u ervoor zorgen dat de uwe altijd vlekvrij is.

Controleer altijd welk type stof je hebt en wat de beste methoden zijn om het schoon te maken. Dwaal ook niet ver af van de aanbevolen reinigingsmiddelen van Sunbrella. Blijf bij milde afwasmiddel, 303 Multi-Surface Cleaner of Resolve.

Als je schimmel of meeldauw hebt, kun je het schoonmaken met bleekmiddel. Draag altijd beschermende kleding en houd kinderen en huisdieren weg.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe vaak hamsterkooi schoonmaken