hoe vaak pessarium schoonmaken

Hoe vaak pessarium schoonmaken?

Als je een pessarium gebruikt als anticonceptiemiddel of om een verzakking te ondersteunen, is het belangrijk om te weten hoe vaak je het pessarium moet schoonmaken. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het schoonmaken van een pessarium.

Hoe werkt een pessarium?

Een pessarium is een flexibel voorwerp dat in de vagina wordt ingebracht om zwangerschap te voorkomen of verzakkingen te ondersteunen. Het pessarium bedekt de baarmoedermond en voorkomt dat zaadcellen de baarmoeder binnendringen. Het wordt meestal gemaakt van siliconen of latex en is verkrijgbaar in verschillende maten.

Hoe vaak moet je een pessarium schoonmaken?

Het is essentieel om je pessarium regelmatig schoon te maken om infecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je pessarium dagelijks schoon te maken. Dit kan gedaan worden door het pessarium te spoelen met water en zeep. Zorg ervoor dat je alle zeepresten goed afspoelt. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het pessarium kunnen beschadigen.

Welke andere maatregelen moet je nemen?

Naast het dagelijks schoonmaken van je pessarium, zijn er nog enkele andere maatregelen die je kunt nemen om de hygiëne te waarborgen:

  1. Was je handen: Was altijd je handen voordat je het pessarium aanraakt. Dit helpt om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  2. Controleer het pessarium: Controleer regelmatig het pessarium op eventuele beschadigingen. Als je scheurtjes of andere tekenen van slijtage opmerkt, moet je het pessarium vervangen.
  3. Vermijd vaginale sprays en douches: Het gebruik van vaginale sprays en douches kan de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina verstoren, wat kan leiden tot infecties.
  4. Volg de instructies van je arts op: Raadpleeg altijd je arts voor specifieke instructies met betrekking tot het schoonmaken en onderhouden van je pessarium.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een pessarium mee?

Een pessarium kan meestal tot twee jaar meegaan, afhankelijk van het materiaal en hoe goed je het onderhoudt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op slijtage en het pessarium indien nodig te vervangen.

Kan ik mijn pessarium tijdens de menstruatie dragen?

Ja, je kunt je pessarium gewoon blijven dragen tijdens je menstruatie. Zorg er echter wel voor dat je het pessarium regelmatig schoonmaakt en controleert op eventuele beschadigingen.

Kan ik het pessarium zelf schoonmaken?

Ja, je kunt je pessarium zelf schoonmaken. Volg de aanbevolen schoonmaakinstructies en zorg ervoor dat je het pessarium grondig spoelt om alle zeepresten te verwijderen.

Kan ik mijn pessarium delen met mijn partner?

Nee, het is niet aan te raden om je pessarium te delen met je partner. Elk pessarium is op maat gemaakt voor een individuele gebruiker en het delen ervan kan leiden tot infecties of andere complicaties.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van een pessarium?

Hoewel het gebruik van een pessarium over het algemeen veilig is, kunnen sommige vrouwen bijwerkingen ervaren, zoals irritatie, allergische reacties of terugkerende infecties. Raadpleeg je arts als je last hebt van bijwerkingen.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je pessarium is essentieel om infecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Volg de aanbevolen schoonmaakinstructies en neem extra maatregelen om de hygiëne te waarborgen. Raadpleeg altijd je arts als je vragen of zorgen hebt over het gebruik en onderhoud van je pessarium.

Lees ook:   Philips SpeedPro FC6727/01