hoe wasmachine schoonmaken

Hoe Wasmachine Schoonmaken: Tips en Tricks

Als je regelmatig je was doet, dan weet je hoe belangrijk het is om je wasmachine schoon en fris te houden. Het is niet alleen hygiënisch, maar het zorgt er ook voor dat je wasmachine langer meegaat. In deze handleiding laten we je zien hoe je je wasmachine op de juiste manier schoonmaakt en onderhoudt. Of je nu een voorlader of een bovenlader hebt, deze tips zijn van toepassing op elke soort wasmachine.

Inhoudsopgave

1. Waarom moet je je wasmachine schoonmaken?
2. Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?
3. Hoe maak je je wasmachine schoon?
a. De buitenkant van je wasmachine schoonmaken
b. De trommel van je wasmachine schoonmaken
c. De wasmiddellade van je wasmachine schoonmaken
d. De filters van je wasmachine schoonmaken
e. Het wasmiddelbakje van je wasmachine schoonmaken
f. De rubberen rand van je wasmachine schoonmaken
4. Hoe onderhoud je je wasmachine?
a. Laat je wasmachine ademen
b. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel
c. Gebruik de juiste temperatuur
d. Gebruik het juiste wasmiddel
e. Maak de wasmachine leeg na gebruik
f. Maak de wasmachine regelmatig schoon
5. Veelgestelde vragen
a. Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?
b. Kan ik azijn gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?
c. Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?
d. Hoe verwijder ik stinkende geuren uit mijn wasmachine?
e. Hoe kan ik schimmelvorming in mijn wasmachine voorkomen?

Waarom moet je je wasmachine schoonmaken?

Je wasmachine raakt na verloop van tijd vervuild met resten van wasmiddel, vuil en stof. Als je je wasmachine niet regelmatig schoonmaakt, kan dit leiden tot een onaangename geur en zelfs tot schimmelvorming. Bovendien kan een vuile wasmachine ervoor zorgen dat je kleding niet meer goed schoon wordt. Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je deze problemen en zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat.

Lees ook:   Dettolpharma Desinfecterende Multi-Reinigingsdoekjes Original 80 stuks

Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?

Het is aan te raden om je wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken. Als je je wasmachine intensiever gebruikt, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt, dan kun je ervoor kiezen om je wasmachine vaker schoon te maken.

Hoe maak je je wasmachine schoon?

Er zijn verschillende manieren om je wasmachine schoon te maken. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je je wasmachine op de juiste manier schoonmaakt.

De buitenkant van je wasmachine schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de buitenkant van je wasmachine. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende middelen en agressieve chemicaliën, want deze kunnen de afwerking van je wasmachine beschadigen.

De trommel van je wasmachine schoonmaken

Draai een lege was op de hoogst mogelijke temperatuur en voeg een kopje azijn of baking soda toe. Dit zal helpen om eventuele resten van wasmiddel en vuil uit de trommel te verwijderen. Na afloop kun je de trommel nog eens naspoelen met water om eventuele overgebleven azijn of baking soda te verwijderen.

De wasmiddellade van je wasmachine schoonmaken

Verwijder de wasmiddellade uit je wasmachine en maak deze schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Als er nog resten van wasmiddel in de lade zitten, verwijder deze dan met een tandenborstel of een oude tandenborstel.

De filters van je wasmachine schoonmaken

De meeste wasmachines hebben een filter dat zich aan de voorkant of aan de onderkant van de machine bevindt. Verwijder het filter en maak het schoon met een vochtige doek. Als er veel vuil in het filter zit, maak het dan schoon met warm water en zeep.

Lees ook:   Stardrops The Pink Stuff - Cleaning Paste 850 gram - 3 pack

Het wasmiddelbakje van je wasmachine schoonmaken

Als je wasmiddelbakje niet uitneembaar is, kun je deze schoonmaken met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Als het wasmiddelbakje wel uitneembaar is, verwijder deze dan en maak het schoon met warm water en zeep. Vergeet niet om het bakje weer terug te plaatsen als je klaar bent.

De rubberen rand van je wasmachine schoonmaken

De rubberen rand van je wasmachine kan vuil en stof verzamelen. Maak deze schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik een tandenborstel of een oude tandenborstel om eventuele resten van vuil en stof te verwijderen.

Hoe onderhoud je je wasmachine?

Het is niet alleen belangrijk om je wasmachine schoon te maken, maar ook om deze goed te onderhouden. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je wasmachine langer meegaat.

Laat je wasmachine ademen

Het is belangrijk om je wasmachine na gebruik open te laten staan, zodat deze kan ademen. Dit voorkomt schimmelvorming en nare geurtjes.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan leiden tot een opeenhoping van zeepresten, terwijl te weinig wasmiddel ervoor kan zorgen dat je kleding niet goed schoon wordt.

Gebruik de juiste temperatuur

Gebruik de juiste temperatuur voor je was. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat je kleding langer meegaat. Gebruik bijvoorbeeld een lagere temperatuur voor delicate stoffen en hogere temperaturen voor hardnekkige vlekken.

Gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik altijd het juiste wasmiddel voor je was. Er zijn verschillende soorten wasmiddel voor verschillende soorten stoffen. Gebruik bijvoorbeeld een wasmiddel voor witte kleding als je witte kleding wast en een wasmiddel voor gekleurde kleding als je gekleurde kleding wast.

Lees ook:   hoe witte stoffen schoenen schoonmaken

Maak de wasmachine leeg na gebruik

Laat geen natte kleding in de wasmachine zitten na gebruik. Dit kan leiden tot schimmelvorming en nare geurtjes. Haal de kleding er direct uit en hang deze op om te drogen.

Maak de wasmachine regelmatig schoon

Maak je wasmachine minstens één keer per maand schoon. Dit voorkomt dat er vuil en stof ophoopt en zorgt ervoor dat je wasmachine langer meegaat.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?

Het is aan te raden om je wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken.

Kan ik azijn gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, azijn is een goedkoop en effectief middel om je wasmachine schoon te maken. Voeg een kopje azijn toe aan een lege was en draai deze op de hoogst mogelijke temperatuur.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, bleekmiddel is een effectief middel om je wasmachine schoon te maken. Voeg een kopje bleekmiddel toe aan een lege was en draai deze op de hoogst mogelijke temperatuur. Zorg er wel voor dat je het bleekmiddel goed naspoelt om eventuele resten te verwijderen.

Hoe verwijder ik stinkende geuren uit mijn wasmachine?

Voeg een kopje azijn of baking soda toe aan een lege was en draai deze op de hoogst mogelijke temperatuur. Dit zal helpen om eventuele nare geurtjes te verwijderen.

Hoe kan ik schimmelvorming in mijn wasmachine voorkomen?

Laat je wasmachine na gebruik openstaan, zodat deze kan ademen. Maak je wasmachine regelmatig schoon en gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.