Hygiënecode voor de horeca

handen wassen horeca voedselveiligheid

Hygiënecode voor de horeca

De hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. De Europese Hygiëneverordening is in januari 2006 in werking getreden. Elk bedrijf dat voedsel verwerkt is verplicht een HACCP plan of een hygiënecode te hebben. Werken volgens de voor uw branche geldende hygiënecode is voldoende om aan de wettelijke verplichting te voldoen.

hygienecode haccp voedselveiligheid

De hygiënecode voor de horeca is voor hotels, restaurants, pensions, cafetaria`s, lunchrooms, catering bedrijven en voor alle anderen waar voedsel en drank wordt verkocht aan consumenten. De code is in het leven geroepen om uw klanten er zeker van te laten zijn dat het voedsel wat ze bestellen veilig is.

In de hygiënecode voor de horeca is het de bedoeling dat bepaalde bedrijfsprocessen worden worden vastgelegd en dat daarop gecontroleerd wordt. U zult aantoonbaar veilig moeten werken.

De Hygiëne Expert gelooft in een optimale hygiëne als ook uw medewerkers worden betrokken bij het proces en dat ze op de hoogte worden gesteld wat er in de hygiënecode staat en hoe ze ermee om moeten gaan.  Communicatie is cruciaal bij een optimaal hygiëne beleid.

Bespreek de hygiënecode met uw medewerkers. Neem deze elke 3 maanden gezamenlijk door. Uw medewerkers blijven alert en voelen zich betrokken. Ik ben ervan overtuigd dat communicatie noodzakelijk is om uw bedrijfshygiëne op peil te houden.

Registratie en controle van processen waardoor u kunt aantonen dat er wordt gewerkt volgens de hygiënecode is verplicht. Laat het niet liggen en hou het dagelijks bij. Je kunt controlelijsten niet één keer in de maand invullen om het logboek kloppend te houden. Helaas komt dat nogal eens voor in de praktijk. Registratie  en controle verhogen de beheersbaarheid van de hygiënecode.

Controle op uw hygiënecode door een derde werkt heel erg goed. Medewerkers blijven scherp en u wordt direct op de hoogte gesteld van eventuele mankementen op het vlak van uw bedrijfshygiëne.

Waarom zijn instructies belangrijk voor uw hygiënecode?

Uw medewerkers dienen op de hoogte te zijn hoe zij hygiënisch met voedsel om moeten gaan. Er zijn  verschillende manieren om instructies te geven aan uw medewerkers.

  • geef ze relevante werkinstructies
  • vertel ze het belang van de werkinstructies
  • leer ze om de werkinstructies op de juiste wijze uit te voeren

Heeft u hulp nodig bij het handhaven van uw hygiënecode, of wilt u een second opinion ? Neem dan contact op met De Hygiëne Expert.

contact de hygiene expert

 

 

social position

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *