Klantenservice heel belangrijk voor restaurants. 10 Tips voor een optimale klantenservice.

Klantenservice heel belangrijk voor restaurants. 10 Tips voor een optimale klantenservice.

Klantenservice is erg belangrijk voor restaurants en andere bedrijven in de horeca. Klantenservice is een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid, als het goed is. Het maakt voor uw klant niet uit hoe mooi en geweldig uw restaurant is. Het maakt voor uw klant niet uit hoe lekker het eten is. Als uw klantenservice niet aan de verwachting van uw bezoekers voldoet dan is de kans groot dat ze niet meer bij u terug komen !

Klantenservice voor restaurants gaat verder dan alleen in het restaurant. Klantenservice dient de gehele dag goed te zijn voor de verschillende onderdelen van het restaurant.

blije klanten in restaurant klantenbinding de hygiene expert

10 tips voor een optimale klantenservice !

  1. De klant is koning. Dit geldt natuurlijk voor alle bedrijven. Ga nooit in discussie met je gasten, ook al hebben ze geen gelijk. Wees begripvol en luister naar hun klacht of suggestie. Klachten zijn onvermijdelijk en je zult er regelmatig mee te maken krijgen. Blijf rustig en aandachtig en geef ze direct door aan je leidinggevende.
  2. Goede klantenservice gaat het gehele team van medewerkers aan. Van restaurant manager tot de koks in de keuken, van de toilet juffrouw tot de receptionist. Klantenservice straalt iedereen uit. Het creëert een gemoedelijke en vriendelijke sfeer.
  3. Voorkom over reserveringen. Veel restaurants werken met reserveringen. Hou er rekening mee dat ze niet te dicht op elkaar worden geboekt. Een klant vindt het in de regel niet prettig als ze hebben gereserveerd en alsnog lang moeten wachten.  Slecht geplande reserveringen kunnen ook nog eens leiden tot chaotische taferelen in de keuken. Zorg voor een goed reserveringssysteem. Daarbij zal er altijd plaats vrij moeten blijven voor gasten die zo bij je binnen lopen. Als je hen eenmaal teleur stelt komen ze ook niet snel meer terug.
  4. Kijk niet raar als klanten geen tip geven ! Niet iedereen geeft een tip of een fooitje. Dat wil niet zeggen dat jouw service niet goed geweest is. Ook als je maar een kleine tip krijgt zegt dat niets over jouw service. Sommige mensen geven nou eenmaal geen tip, en andere geven weer heel veel. Het is in ieder geval niet vanzelfsprekend dat je altijd een fooitje krijgt. ga er sportief mee om. Je hebt het voor een groot gedeelte zelf in de hand.
  5. Wees niet flauw met een gratis drankje ! Voor sommige restaurants is het geven van een gratis drankje een doorn in het oog. Ik ben van mening dat het ongeveer hetzelfde is als geen fooitje krijgen. Een klant krijgt graag een keertje een gratis drankje. Ik bedoel hier klanten die je vaste klant zijn. Ze stellen het zeker op prijs en je wint er hun loyaliteit mee. Ook nieuwe gasten kun je aan je binden door een drankje te geven.
  6. Vraag uw gasten wat ze ervan vonden ! Heeft het gesmaakt, was alles naar wens, kan ik u nog ergens mee helpen ? Allemaal heel normale vragen, maar worden ze ook wel overal gesteld ? Ik hoor wel heel erg vaak wilt u nog wat drinken, terwijl mijn glas nog niet leeg is. Dat vind ik een verkeerde en zeer irriterende vraag die er erg dik boven op ligt. Als u begrijpt wat ik bedoel ??? het stellen van een servicevraag wordt door de klant op prijs gesteld en ze kunnen hun mening geven. voor u is het waardevolle informatie waar u iets mee kunt doen. Het is altijd positief, ook al is de feedback negatief.
  7. Hoe om te gaan met lastige klanten ? Zo nu en dan krijg je te maken met lastige klanten. Ze zijn dronken of reageren anders dan u had verwacht op iets. Leidt medewerkers op hoe ze in zulke gevallen moeten handelen. Het kan storend zijn voor ander gasten en soms kan de veiligheid in het geding komen. Goed voorbereidt is het halve werk. Op tijd stoppen met het schenken van alcohol kan ook veel ergernis voorkomen.
  8. Opleiding medewerkers ! Opleiding van medewerkers is heel belangrijk. Leer ze de regels van uw horeca onderneming. Uw medewerkers weten waaraan ze zich dienen te houden en het geeft ze duidelijkheid. In het kader van klantenservice weten ze exact wat u van ze verwacht richting uw gasten waar ook zij tenslotte hun boterham aan verdienen. Hierover binnenkort meer.
  9. Hou contact met uw klanten ? Contact houden met klanten is tegenwoordig niet meer zo heel moeilijk en is erg belangrijk voor uw klantenbinding. Om goed contact met je klantenkring te houden zijn er diverse mogelijkheden. Hierover binnenkort meer.
  10. Beoordeel deze tips en kijk wat je ermee kunt ! Haal er de dingen uit die voor uw horeca onderneming kunnen werken of probeer eens een keer iets anders.  Bezig zijn  met klantenbinding werkt.

Volgens De Hygiëne Expert is hygiëne een zeer belangrijk onderdeel van klantenbinding. Een vieze zaak zal niet weer bezocht worden en er wordt negatief over gesproken. Een stralende schone zaak zal over worden gesproken en mensen zullen er eerder naar terug gaan. Dat is een feit.

ps De NVWA gaat vieze zaken op hun site publiceren. Daar wilt u toch niet tussen komen te staan ?

De Hygiëne Expert kan u helpen met het behalen en behouden van een optimale hygiëne. Nodig mij uit voor een geheel vrijblijvend hygiëne check en ik laat u weten hoe ik u kan helpen met het optimaliseren van uw bedrijfshygiëne.

contact de hygiene expert

 

social position

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.