Persoonlijke hygiëne in de horeca. 10 TIPS

persoonlijke hygiene in horeca

Persoonlijke hygiëne in de horeca. 10 TIPS

Persoonlijke hygiëne is zeer belangrijk in de horeca. Een medewerker die door zijn haar staat te wrijven en daarna voedsel serveert is niet zo fris. Maak uw medewerkers bewust van wat wel en wat niet kan. Communiceer uw bedrijfsregels voor persoonlijke hygiëne duidelijk naar uw medewerkers.

Bezoekers van uw horeca onderneming zien het als uw medewerkers onverzorgd zijn of onhygiënisch handelen. Ze zullen niet meer bij u terug komen en negatieve reclame maken.

Hoe vaak geeft u uw medewerkers hygiëne instructies ?

Heeft u regels ten aanzien van algehele hygiëne ?

Persoonlijke hygiëne tips :

 1. Draag geen sieraden. Dragen van sieraden kan gevaarlijk zijn omdat je daarmee ergens achter kunt blijven hangen. Sieraden kunnen in eten terecht komen. Onder sieraden kunnen bacteriën groeien. Advies van mij is om nooit geen sieraden te dragen tijdens werk.
 2. Was regelmatig je handen. Handen wassen is belangrijk om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Was handen  met zeep na elk toiletbezoek, na elke pauze, nadat je rauwe grondstoffen in je handen hebt gehad, na en voor garneren en na poetswerkzaamheden. Desinfecteer je handen ook regelmatig.
 3. Verzorg je haren. Draag in de keuken een pet of haarnetje. Zorg in de bediening dat je haren niet los hangen.
 4. Draag schone werkkleding. Draag elke dag schone werkkleding. Vuile werkkleding bevat bacteriën en ziet er niet fris uit voor gasten.
 5. Verzorg jezelf goed. Zorg dat je er verzorgd uit ziet en dat je geen lichaamsgeur bij je draagt. Verzorg je nagels en laat deze niet te lang worden. Er kan vuil onder gaan zitten.
 6. Laat wondjes niet open. Wondjes dienen goed verzorgd te worden. Voorkom voor jezelf infecties en bacterie overdracht naar voedsel. Draag goede pleisters of verband eventueel met een latex handschoen of vinger.
 7. Proeven van gerechten. Proef op een hygiënische manier en niet met je vingers. Bacteriën uit je mond kunnen eten besmetten. Gebruik steeds een schone vork of lepel.
 8. Schone doeken. Gebruik altijd schone vaatdoeken en koksdoeken. Doordat deze vaak vochtig zijn en etensresten bevatten zitten er erg veel bacteriën in. Was ze elke dag uit.
 9. Werkkleding. Werken doe je in werkkleding en niet in kleding waarmee je over straat bent geweest.
 10. Ziekteregistratie. Registreer en meld het als je ziek bent. Je kunt heel gemakkelijk een infectie of virus overdragen op bezoekers. Doe aangepast werk als dat gaat en meld het altijd aan de leiding.

Stel duidelijke regels op ten aanzien van persoonlijke hygiëne. Hang in de personeelsruimte uw bedrijfsregels op en bespreek wat u van ze verwacht ten aanzien van hun persoonlijke hygiëne. Spreek ze aan als hun persoonlijke hygiëne niet voldoet aan uw eisen.

lange vieze nagels persoonlijke hygiëne horeca

Hoe is het met uw algehele bedrijfshygiëne ? Is alles in orde ?

persoonlijke hygiëne horeca infecties aan handen

Laat De Hygiëne Expert er eens naar kijken.  U heeft dus niets te verliezen en u krijgt eerlijk en open advies waar u echt iets mee kunt.

contact de hygiene expert

 

social position

Share this post

Comment (1)

 • HACCP regels Reply

  Goede tips. Hygiëne regels zijn altijd erg breed vind ik en gedetailleerd, maar voor persoonlijke verzorging zijn dit wel de grootste aandachtspunten.

  14/04/2017 at 14:14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *