Sporen van activiteit van ratten en muizen in een gebouw

uitwerpselen ratten en muizen

Sporen van activiteit van ratten en muizen in een gebouw

Ratten en muizen houden zich niet bezig met het verwijderen of verbergen van de sporen die ze hebben achtergelaten, dus is het makkelijk om te zien of ze actief zijn in een gebouw. Er zijn wezenlijke verschillen in de sporen van deze twee soorten ongedierte, maar er zijn  ook veel gelijkenissen.

Waaraan kun je herkennen of je ratten of muizen hebt :

 1. Gedroogde urine die zich gedurende een aantal weken ophoopt op dezelfde plaats.
 2. Bijtsporen in hout of andere harde materialen waardoor ratten en muizen hun tanden scherp en in conditie houden.
 3. Wrijfsporen, in het bijzonder op plekken met veel activiteit, veroorzaakt door de olie in de vacht van het ongedierte. Ook wel buiksmeer genaamd.
 4. Uitwerpselen worden gewoonlijk verspreid door het hele gebouw, maar voornamelijk op de plafonds en achter inbouwkasten waar u moeilijk bij kunt.
 5. De geur van de uitwerpselen van ratten is onaangenaam en penetrant en trekt andere ratten aan, zelfs jaren nadat ze er neergelegd zijn. Uitwerpselen van muizen hebben ook een penetrante geur die vaak erg overheersend kan zijn.
 6. Waar ze ook leven, meer dan 80% van de activiteit van ratten en muizen vindt plaats in de directe omgeving van mensen. Het omgevingsbereik van ratten en muizen wordt, heel simpel, afgemeten aan de normale beperkingen van hun bewegingen. Dit omgevingsbereik bevat over het algemeen eten, water en een schuilplaats. Een schuilplaats die ratten of muizen normaal gesproken alleen verlaten bij gevaar of stress. Deze stress wordt gecreëerd door de ON/OFF 24/7 modulatie van een Plug In Pest Free Unit!
 7. Het omgevingsbereik van knaagdieren is: muizen 10 tot 15 meter, ratten 15 tot 30 meter.
 8. Knaagdieren kunnen zich door hele kleine openingen persen, muizen kunnen door een gaatje van 0,5 cm, ratten door een opening van 1,3 cm!
 9. Ratten zijn uitstekende zwemmers, ze kunnen zwemmend een afstand afleggen van bijna een kilometer in open water en reizen makkelijk door rioolbuizen. Muizen daarentegen kunnen wel zwemmen maar zijn geen water liefhebbers.
 10. Klimmen is heel gemakkelijk voor ratten, door pijpen en buizen, over pijpen en buizen, zelfs ruwe buitenmuren leveren geen problemen op. Als ze niet kunnen klimmen, dan springen ze gewoon vanuit stilstand omhoog. Ze kunnen wel 1 meter verticaal omhoog springen en kunnen 15 meter naar beneden vallen zonder zich te verwonden. Muizen zijn ook goed klimmers en kunnen tot wel 30 centimeter hoog springen. Ook muizen zijn zeer flexibel en kunnen een val van behoorlijke hoogte gemakkelijk overleven.
 11. Als ratten ergens niet omheen kunnen, dan gaan ze er doorheen. Ratten knagen zich een weg door heel veel materiaal inclusief loodvellen, betonblokken, aluminium platen, glasplaten en niet goed uitgehard beton. Muizen hebben deze eigenschap iets minder.
 12. Ratten leven in kolonies en ze beschermen hun eigen leefgebied tegen vreemden. Muizen leven geïsoleerder, een individuele muis kan een eigen territorium hebben. Ratten en muizen kunnen heel goed samenleven dankzij deze verschillende levensstijlen.
 13. Elke 3 weken kan een rat 8 tot 12 jongen werpen, een muis 4 tot 6. In hun gemiddelde levensduur van 1 jaar of minder kan één rat tot wel 30 jongen spenen en een muis iets minder. Het is ook afhankelijk van het voedselaanbod, de nestelmogelijkheden en de kwaliteit van het voedsel.
 14. Het fokken van ratten kent vaak een piek in de lente en de zomer. Muizen kennen geen pieken, ze fokken meestal het hele jaar door. Muizen zijn na 2 maanden vanaf hun geboorte geslachtsrijp en ratten na 3 maanden. Het totale aantal nakomelingen per jaar van 1 paar ratten kan dus wel uit 15.000 stuks bestaan.
 15. Ratten en muizen passen hun gedrag aan aan de kenmerken van een gebouw. In bijvoorbeeld supermarkten en restaurants gedragen de ratten zich als verstekelingen en komen zo via dozen van de leveranciers het gebouw binnen. Ze kunnen het gebouw verlaten en weer binnenkomen door kleine kieren en gaten onder deuren en ramen. In deze omstandigheden nestelen ze zich vaak onopvallend, maar vlakbij hun voedselbron. In voorraadkamers, onder reclameborden, en in het bijzonder in de gangpaden van honden- katten- en vogelvoer en in de omgeving van de broodafdeling.

De Hygiëne Expert kan u helpen met het Plug In Pest Free systeem, optimaliseren van uw bedrijfshygiëne en het nemen van weringsmaatregelen. Voor het vangen van ratten en muizen kunnen wij helpen met een systeem zonder gebruik van rodenticiden. Het EKO 1000 systeem. Kortom kunnen wij u helpen met gifvrije toepassingen en methodes.

social position

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *