Tips tegen muggen in tent, boot en caravan

tips tegen muggen

Tips tegen muggen in tent, boot en caravan

TIPS tegen muggen waarmee je heerlijk op vakantie kunt, maar ook voor thuis erg nuttig kunnen zijn. Veel mensen kweken zelf muggen zonder dat ze het zelf weten. 

Muggen in tent, boot of caravan is niet fijn en kunnen je plezier behoorlijk bederven. Je gaat voor je plezier en ontspanning weg en wordt `s avonds en `s nachts op je hele lijf gestoken door muggen. De ander morgen begint de last van jeuk of zelfs nog ergere irritatie van de muggenbeten.

Gedrag van muggen

Muggen behoren tot de groep Diptera. Ze hebben als zodanig een enkel paar vleugels, meestal lange benen en een hoofd met een prominente slurf. Hun lijf en vleugels zijn vaak bedekt met schubbenen ze worden tussen de 3 tot 9 millimeter groot.

Vrouwtjes muggen staan bekend om hun muggenbeet die ze doen om een bloedmaaltijd aan te komen. Deze bloedmaaltijd hebben ze nodig om eitjes te kunnen leggen. Wat minder bekend is dat zowel mannetjes en vrouwtjes muggen zich ook voeden met nectar uit bloemen.

Onvolwassen muggen leven het liefst in stilstaand water of vochtig materiaal. Water is sowieso altijd aanwezig als je met de boot weg bent, maar in de buurt van campings is ook vaak stilstaand water aanwezig. Overlast van muggen ligt dan ook voor de hand als je met de tent, boot of caravan weg bent.

Volwassen muggen worden actief vanaf het moment dat de schemer in gaat vallen totdat de ochtendgloren weer voor de dag komt. Overdag rusten ze in en om gebouwen in struiken en gewassen. Ze komen liever niet in de zon omdat ze dan kunnen uitdrogen en sterven.

Waterrijke gebieden zijn zeer aantrekkelijk voor muggen. Vrouwtjes leggen daar hun eitjes en drie van de 4 levensstadia worden in water doorgebracht.

Overlast muggen kan gevaarlijk zijn

Overlast van muggen in je tent, boot of caravan kan gevaarlijk zijn. Muggen zijn dragers van ziekteverwekkende organisme  en virussen zoals :

 • Malaria
 • Gele koorts
 • Elefantiasis
 • Dengue
 • West Nile virus

Muggenbeet

Zoals reeds gezegd kan een muggenbeet gevaarlijk zijn. Buiten het feit dat ze ziektes kunnen voortbrengen, kunnen ze ook allergische reacties veroorzaken. Vrouwelijke muggen hebben piercingachtige monddelen waarmee ze bloed zuigen bij hun gastheer. Eiwit uit het opgezogen bloed wordt gebruikt voor eiwitproductie. Nadat een vrouwtjes mug je huid heeft doorboort en bloed heeft opgezogen ontstaan er harde, jeukende bulten. Deze bulten ontstaan doordat de muggen speeksel injecteren in hun gastheer. De meeste muggenbeten zijn onschuldig en de irritatie verdwijnt na enkele dagen. Heb je twijfels over  beten van muggen raadpleeg dan je huisarts. Volg sowieso de tips tegen muggen op.

muggenbeetSymptomen en reacties van muggenbeten.

Niet alle muggenbeten vertonen even heftige reacties. Dit kan nogal eens verschillen per mens. De een reageert heftiger dan de ander.  Enkel symptomen zijn :

 • Na de beet ontstaat er een witte bult met een rood puntje in het midden
 • Ongeveer een dag na de beet wordt de bult hard en rood
 • Er kunnen zwellingen rond de beten ontstaan
 • Er kunnen kleinen blaasjes ontstaan
 • Er kunnen donkere vlekken ontstaan

Kinderen en mensen die aandoeningen hebben aan het immuunsysteem kunnen klachten krijgen zoals:

 • Hoofdpijn
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Lichte koorts
 • Zwelling en roodheid

Muggenbeet en allergie

Sommige mensen zijn allergisch voor muggenbeten. Zij zullen dan ook veel heftigere reacties krijgen dan mensen die niet allergisch zijn. Enkele symptomen van een allergische reactie zijn :

 • Blaarvorming
 • Ontstekingen
 • Astmatische reactie

Bij twijfel adviseer ik om een arts te raadplegen en niet af te wachten. Als je weet dat u allergisch bent voor muggenbeten dan kun je daar rekening mee houden met je kleding. Muggen voelen zich niet aangetrokken tot de kleuren kaki en beige. Draag je deze kleuren dan is de kans dat ze naar je toe komen kleiner.

TIPS tegen muggen

Vrouwtjes muggen leggen 100 of meer eitjes in stilstaand water of op vochtige grond. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De fase waarin ze zich dan bevinden noemen we de larve fase. Larven zwemmen rond in het stilstaand water of leven op de vochtige grond. De larve fase duurt enkele dagen to weken. Dit is afhankelijk van de heersende temperatuur. Als het warm is gaat de ontwikkeling sneller. De ontwikkeling van ei tot volwassen exemplaar duurt vaak slechts 1 tot 2 weken.

TIPS tegen muggen en de ontwikkeling ervan.

 1. Voorkom stilstaand water. Bloempotjes die buiten staan, regentonnen, plastic bakken en emmers, oude autobanden, afvoerputjes en je tuinvijver. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat huishoudens gemiddeld 4 kunstmatige bakken/bakjes water hebben staan waarin de larvendichtheid het hoogst is. D meeste muggen worden dus rondom je huis gekweekt.
 2. Plaats horren voor ramen en deuren. Dit is niet altijd even gemakkelijk en praktisch.
 3. Plaats een klamboe boven je bed. Ook dit is niet altijd gemakkelijk en je moet het willen om zo`n ding boven je bed te hebben hangen.
 4. Voorkom licht. Muggen worden in de avond ook aangetrokken dorm licht en warmte. Doe zo weinig mogelijk licht aan binnen.

Muggenradar

Heb je last van muggen dan is het leuk en interessant voor de wetenschap met welke muggensoorten we allemaal te maken hebben. Gevangen muggen of dode exemplaren kun je opsturen naar de wetenschappers van Muggenradar. Zij verzamelen alles over muggen en brengen in kaart welke muggen waar worden waargenomen en overlast veroorzaken.

Wat te doen tegen muggen in tent, boot en caravan

Het valt niet altijd mee om muggen uit je tent, boot en caravan weg te houden. Zeker als het warm is, is het prettig om het een en ander open te laten, zodat er een beetje frisse lucht naar binnen komt. Klamboes en horren zijn niet altijd even gemakkelijk in gebruik.

Verdrijf muggen met Mosquitoes ALT muggenspray

Mosquitoes ALT is een 100% natuurlijke en plantaardig product  dat echt helpt tegen muggen.  Dit product is ondraaglijk voor muggen en verdrijft ze direct. Je houdt ze daarmee bij je uit de buurt.  Spray de Mosquitoes ALT op je tentdoek, je dekzeil van de boot of op de voortent van je caravan en je zult geen last van muggen ervaren. Mosquitoes ALT kun je ook sprayen op kleding, beddengoed, parasol en op ander plaatsen waar je last van muggen ervaart.

Mosquitoes ALT kunt u ook op uw kleding sprayen of op ander plaatsen zoals bijvoorbeeld een kinderwagen. Dit product is absoluut onschadelijk voor jezelf, je naasten en je huisdier.  Je kunt het ook op planten sprayen zonder dat de planten er hinder van onder vinden. Doe dit niet in de volle zon, maar pas als er schaduw aanwezig is, anders is er kans op verbranding van de planten.

social position

Share this post

Comments (2)

 • Hans Reply

  Beste hygiene-expert,
  Bij het zoeken naar een bepaalde soort mug kom ik toevallig op uw website.
  Wat mij direct opvalt is dat de startfoto op de muggenpagina geen muggen laat zien.
  De insecten op het water zijn onschadelijke schaatsenrijders. Ze steken niet, zijn niet eng en hoeven niet te worden bestreden.
  Doe er uw voordeel mee.
  Verder heelbinformatief!
  Groet,
  Hans

  21/04/2018 at 21:59
  • Hygiene-Expert.nl Reply

   Beste Hans, Hartelijk dank voor de tip. We zijn bezig met wijzigingen en nemen dit absoluut mee. Groet Francois van Iersel

   23/05/2018 at 12:14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *