Voedselveiligheid voor horeca

Voedselveiligheid voor horeca

Voedselveiligheid is voor horeca ondernemers van levensbelang. Je kunt het je toch niet permitteren dat er gasten ziek worden van eten dat in uw keuken is gemaakt. Het zou het einde betekenen van jarenlang hard werken.

Voedselveiligheid moet worden gewaarborgd door het voedselveiligheidssysteem HACCP. Elke bedrijf dat met voedsel werkt heeft te maken met de regelgeving van dit systeem. Elk bedrijf dat met voedsel werkt is verplicht volgens HACCP normen te werken. Voor diverse branches zijn zogenaamde hygiënecodes opgesteld. Zo zijn er voor de horeca, bakkers, slagers en ga zo maar door, allemaal aparte hygiëne codes.

Deze wetgeving is er gekomen om de consument te beschermen en ervoor te zorgen dat ze overal veilig voedsel kunnen eten ! Twee pijlers uit deze wetgeving zijn productaansprakelijkheid en HACCP.

De aansprakelijkheid voor de veiligheid van een product ligt bij de producent. Een restaurant of andere horeca onderneming is dus verantwoordelijk voor het door hen bereide voedsel of gerecht.

In een HACCP plan worden alle procesgangen vastgelegd en worden er kritische punten benoemd. Handhaving en toezicht gebeurd door de NVWA de Nederlandse Voedsel en waren Autoriteit. Deze gaan overigens steeds strenger optreden en sluiten desnoods je bedrijf. Boetes worden alsmaar hoger.

Voedselveiligheid die moet worden gewaarborgd door een HACCP plan is ondergebracht in de zogenaamde Warenwet. De warenwet is een raam- of kaderwet. Dit betekend dat een deel is opgebouwd uit vaste uitgangspunten, het algemene deel. Om de wet actueel te houden worden er allerlei besluiten en regelingen aan toegevoegd.

Deze wetgeving is er niet voor niets ! In de praktijk blijkt dat de voedselveiligheid en productveiligheid niet altijd even serieus wordt genomen.

Wist u dat er in Nederland tussen de 500.000 en 2 miljoen voedselvergiftigingen per jaar voorkomen ? Dit geeft al aan dat de voedselveiligheid niet overal is gewaarborgd.

Sommige ondernemers en werknemers kijken tegen HACCP aan alsof het meer werk is en meer kosten met zich meebrengt.  Dat is echter niet zo. Als je volgens en systeem werkt wordt  het een automatisme en hoef je er geen extra moeite voor te doen. Er zijn hele goede werkbare hulpmiddelen zoals controlelijsten en een hygiëne- en schoonmaakplan.

Voedselveiligheid voor de horeca heeft alles te maken met hygiëne. Hygiënisch werken is echt niet moeilijk. Hoe kan het dan zo zijn dat het niet overal gebeurd ?

Vaak worden dingen door bedrijfsblindheid niet meer gezien. Een Algemene Periodiek Keuring APK van De Hygiëne Expert kan uw horeca onderneming helpen altijd up to date te zijn.

Er is echter één voorwaarde aan verbonden. Als uw bedrijf niet doet wat er wordt verlangt zal er ook niets veranderen. Samenwerking en communicatie tussen uw organisatie en De Hygiëne Expert zijn hierbij de sleutelwoorden.

Wilt u een gratis hygiëne check met een uitgebreid verslag, nodig mij dan uit en u krijgt een eerlijk en open advies van mij.

Heeft u nog tips of suggesties ? Schrijf ze hier onder in het commentaarveld

hygiëne check apk algemen periodieke hygiene keuring de hygiëne expert

social position

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.