Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is erg belangrijk om voedselvergiftiging te voorkomen. Voedselveiligheid kan men waarborgen door bepaalde procedures te volgen uit een hygiënecode of een HACCP plan. Voedselveiligheid is meer dan voedsel opslaan bij een goede temperatuur in de koeling.

Voedselveiligheid kan goed gewaarborgd worden als er volgens een systeem en een plan gewerkt wordt. Controlelijsten en een hygiëne plan zijn daar een zeer belangrijk onderdeel van.

Enkele aspecten die belangrijk zijn voor de voedselveiligheid zijn :

  1. Temperatuur controle.
  2. Persoonlijke hygiëne.
  3. Gezondheid medewerkers of familieleden.
  4. Veilige voedsel behandeling.
  5. Opslag van voedsel.
  6. Voedselbereiding.
  7. Bacterie doding.
  8. Schoonmaken.

1. Temperatuur controle. Temperatuur controle is zeer belangrijk voor het veilig houden van bepaalde voedingsmiddelen zoals kip, rund en varkensvlees, groenten en fruit. Ook bepaalde kant en klare gerechten dienen goed gekoeld bewaard te worden. Het is zaak om regelmatig de temperatuur te controleren en te kijken of de verdamper niet dichtgevroren zit. Dicht gevroren verdampers zie ik in de praktijk nogal eens. Koelingen werken dan verre van optimaal. Goede koeling is belangrijk om bacteriegroei te voorkomen waar mensen ziek van kunnen worden. Ik adviseer een temperatuur in de koeling van maximaal 5 graden.

2. Persoonlijke hygiëne. Voedsel kan heel gemakkelijk worden besmet door een slechte persoonlijke hygiëne. Onder persoonlijke hygiëne valt ook het niet dragen van sieraden tijden je werk in een bedrijf waar met voedsel wordt gewerkt. Buiten het feit dat het onhygiënisch is, is het ook nog eens heel gevaarlijk. Ik heb in het verleden een verschrikkelijk ongeval zien gebeuren met iemand die nog een ring om had. Letterlijk had. Ik zal niet in de details treden, maar daar wordt je niet vrolijk van. Was altijd heel goed je handen alvorens je aan voedselbereiding begint. En doe dat ook na elk toilet bezoek.

3. Gezondheid medewerkers of familieleden. Heb je last van verkoudheid, griep, diarree, braken of heb je buikpijn dan is het niet verstandig om met voedsel om te gaan. Je besmet op die manier heel gemakkelijk voedsel, waardoor je andere mensen ook ziek maakt.

4. Veilige voedsel behandeling. Onder veilige voedsel behandeling versta ik de verzorging en behandeling van voedsel vanuit de winkel of groothandel tot het op het bord. Elke fase is cruciaal voor de voedselveiligheid. Van opslag tot bereiding en het opdienen. Hanteer voor elke fase de juiste behandeltemperatuur.

5. Opslag van voedsel. Opslag van voedsel dient op de juiste wijze te gebeuren. Voor een koelcel adviseer ik maximaal 5 graden Celsius en voor een diepvries minimaal min 18 graden Celsius. Bewaar rauw en bereidt voedsel apart van elkaar. Zet alles in afgesloten bakken of goed afgedekt weg. Leg vers vlees op uitlekschaaltjes zodat het vleesvocht weg kan. Vleesvocht is zeer gevoelig en vatbaar voor bacteriën. Zorg dat de lucht in de koeling goed kan blijven circuleren, zet alles vrij van de grond en hoe de verdamper ijsvrij. Codeer alles en werkt met het FIFO systeem.

6. Voedselbereiding. Tijdens de bereiding kan voedsel heel gemakkelijk worden besmet. Mensen staan daar niet goed bij stil. Let op een goede persoonlijke hygiëne. Gebruik voor verschillen productgroepen verschillende snijplanken en hou apparatuur schoon gedurende de dag. Werk met latex of nitril handschoenen voor extra hygiëne. Was groente en fruit goed voor de bereiding. Laat vlees niet onnodig lang buiten de koeling staan.

7. Bacterie doding. In het kader van voedselveiligheid is dit een heel belangrijk onderdeel van voedselbereiding. Salmonella, camphilobacter, e-coli en listeria zijn bacteriën waar de mens erg ziek van kan worden. Het is zaak dat vlees wordt bereidt op de juiste temperatuur om groei van deze bacteriën te voorkomen. Bacterie doding wordt bereikt door het product door te garen naar een bepaalde kern temperatuur waarvan de bacteriën dood gaan. Na deze bereiding is het afhankelijk of het direct wordt opgediend of direct wordt geserveerd. Wordt het opgeslagen dan moet het bereide product zo snel als mogelijk worden terug gekoeld naar een temperatuur onder de 7 graden Celsius. Let hierbij op dat anders voedsel niet wordt opgewarmd.

8. Schoonmaken. En dan komt het schoonmaken na een noeste dag van hard werken. Schoonmaken en voedselveiligheid horen bij elkaar en het een kan niet zonder het ander. Schoonmaken gebeurd echt als allerlaatste proces en dat is jammer genoeg op plaatsen te zien. Wees bewust van het feit als er niet goed wordt schoon gemaakt dat je de andere dag heel erg slecht begint. De voedselveiligheid is dan echt in gevaar. Schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de voedselveiligheid, maar ook voor een goed ongediertepreventie.

Kan ik u helpen bij het optimaliseren van de voedselveiligheid, de hygiëne en uw ongediertepreventie ? Nodig mij dan uit voor een vrijblijvend informatief gesprek. Tijdens dat gesprek krijgt u al diverse waardevolle tips.

contact de hygiene expert

 

social position

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.