waar kan je het beste contactplaten mee schoonmaken

Waar kan je het beste contactplaten mee schoonmaken?

Bij het onderhoud van elektronische apparaten, zoals draaitafels en cd-spelers, is het belangrijk om de contactplaten regelmatig schoon te maken. Dit zorgt niet alleen voor een betere geluidskwaliteit, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat. Maar waarmee kan je het beste contactplaten schoonmaken? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en bespreken we de verschillende opties voor het schoonmaken van contactplaten.

Wat zijn contactplaten?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te weten wat contactplaten precies zijn. Contactplaten zijn de metalen onderdelen in een elektronisch apparaat die in contact komen met de naald of stylus van een platenspeler of cd-speler. Het is van essentieel belang dat deze contactplaten schoon zijn om interferentie of storingen te voorkomen.

Optie 1: Contactplaten schoonmaken met alcohol

Een veelgebruikte methode om contactplaten schoon te maken, is door gebruik te maken van alcohol. Alcohol heeft een ontvettende werking en kan hierdoor vuil en stof van de contactplaten verwijderen. Het is belangrijk om 90% of 99% isopropylalcohol te gebruiken, omdat dit de minste residu achterlaat en niet schadelijk is voor de contactplaten.

Hoe gebruik je alcohol om contactplaten schoon te maken?

Om contactplaten schoon te maken met alcohol, volg je deze stappen:

  1. Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
  2. Verwijder de kap van het apparaat en maak de contactplaten zichtbaar.
  3. Neem een klein beetje alcohol op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de contactplaten.
  4. Laat de contactplaten goed drogen voordat je de kap weer terugplaatst en het apparaat opnieuw aansluit op het stopcontact.
Lees ook:   HG koper glansdoek Dé koperpoetsdoek voor een schitterende glans

Optie 2: Contactplaten schoonmaken met een speciale reiniger

Naast alcohol zijn er ook speciale reinigers verkrijgbaar om contactplaten schoon te maken. Deze reinigers zijn vaak iets duurder dan alcohol, maar hebben als voordeel dat ze speciaal zijn ontwikkeld voor dit doeleinde. Zo zijn er reinigers verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van contactplaten van platenspelers of cd-spelers. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de reiniger goed te lezen voordat je deze gebruikt.

Optie 3: Contactplaten schoonmaken met een gum

Een andere methode om contactplaten schoon te maken, is door gebruik te maken van een gum. Dit is vooral handig als de contactplaten niet heel vuil zijn. Neem een zachte gum en wrijf hiermee voorzichtig over de contactplaten. Let er wel op dat je geen gumresten achterlaat op de contactplaten.

FAQs

1. Kan ik ook schoonmaakazijn gebruiken?

Hoewel azijn een ontvettende werking heeft, raden we het niet aan om schoonmaakazijn te gebruiken. Schoonmaakazijn kan namelijk de contactplaten beschadigen. Gebruik daarom altijd 90% of 99% isopropylalcohol of een speciale reiniger.

2. Kan ik de contactplaten ook schoonmaken met water en zeep?

Nee, het is niet aan te raden om water en zeep te gebruiken om contactplaten schoon te maken. Water kan namelijk leiden tot roestvorming op de contactplaten en zeep kan residu achterlaten.

3. Hoe vaak moet ik de contactplaten schoonmaken?

Het is aan te raden om de contactplaten eens in de zes maanden schoon te maken. Dit zorgt voor een betere geluidskwaliteit en verlengt de levensduur van het apparaat. Als het apparaat intensief wordt gebruikt, kan het nodig zijn om de contactplaten vaker schoon te maken.

Lees ook:   Dettol Vloerdoekjes Cleanser 10 stuks x2

4. Kan ik een schuursponsje gebruiken om de contactplaten schoon te maken?

Nee, het is niet aan te raden om een schuursponsje te gebruiken. Dit kan de contactplaten beschadigen. Gebruik daarom altijd een zachte doek of gum om de contactplaten schoon te maken.

5. Kan ik de contactplaten ook schoonmaken met perslucht?

Ja, je kan de contactplaten schoonmaken met perslucht. Houd hierbij wel voldoende afstand van de contactplaten om beschadiging te voorkomen.

Conclusie

Het schoonmaken van contactplaten is belangrijk voor een betere geluidskwaliteit en verlengt de levensduur van het apparaat. Er zijn verschillende methoden om contactplaten schoon te maken, zoals het gebruik van alcohol, een speciale reiniger of een gum. Het is belangrijk om geen water en zeep of een schuursponsje te gebruiken. Schoonmaakazijn raden we ook af, omdat dit de contactplaten kan beschadigen. Maak de contactplaten eens in de zes maanden schoon en vaker als het apparaat intensief wordt gebruikt.