wat niet schoonmaken met baking soda

Wat niet schoonmaken met baking soda

Als het gaat om natuurlijke schoonmaakmiddelen, is baking soda een van de meest populaire opties. Het is betaalbaar, niet-toxisch en multifunctioneel. Het kan gebruikt worden om badkamers, keukens en zelfs kleding schoon te maken. Het is echter belangrijk om te weten dat baking soda niet altijd de beste keuze is. In sommige gevallen kan het zelfs schadelijk zijn voor oppervlakken en materialen. In deze blog zullen we bespreken wat je niet moet schoonmaken met baking soda.

Baking soda en aluminium

Aluminium is een veelvoorkomend materiaal in keukens. Je vindt het in potten, pannen en folie. Hoewel baking soda een uitstekend schoonmaakmiddel is voor veel oppervlakken, is het geen goede keuze voor aluminium. Als baking soda in contact komt met aluminium, kan het het materiaal beschadigen en verkleuren. Gebruik in plaats daarvan een mild afwasmiddel en warm water om aluminium schoon te maken.

Baking soda en granieten aanrechtbladen

Graniet is een duurzaam en mooi materiaal dat vaak gebruikt wordt voor aanrechtbladen. Het is echter gevoelig voor zure stoffen, waaronder azijn en citroensap. Baking soda is ook zuur, dus het is belangrijk om het niet te gebruiken op granieten aanrechtbladen. In plaats daarvan kun je een mild afwasmiddel en warm water gebruiken. Voor een grondige reiniging kun je ook speciale reinigingsmiddelen voor graniet gebruiken.

Baking soda en houten oppervlakken

Houten oppervlakken, zoals vloeren en meubels, hebben speciale zorg nodig. Baking soda kan schadelijk zijn voor hout, omdat het schuurmiddelen bevat die krassen kunnen veroorzaken. Als je houten oppervlakken wilt schoonmaken, gebruik dan een mild afwasmiddel en warm water. Je kunt ook speciale houtreinigers gebruiken om het hout te beschermen en te voeden.

Lees ook:   HG producten | Bekijk hier alle 300 HG schoonmaakmiddelen – direct online te koop

Baking soda en elektronica

Elektronica, zoals smartphones en laptops, zijn gevoelig voor vocht en stof. Baking soda kan zowel vocht als stof absorberen, maar het is geen goed idee om het te gebruiken op elektronica. Het kan het apparaat beschadigen en de garantie ongeldig maken. Gebruik in plaats daarvan een zachte microvezeldoek en speciale reinigingsmiddelen voor elektronica.

Baking soda en zilver

Zilver is een prachtig materiaal dat vaak gebruikt wordt voor sieraden en bestek. Baking soda kan echter schadelijk zijn voor zilver. Het kan het zilver beschadigen en dof maken. Gebruik in plaats daarvan een speciaal zilverpoetsmiddel om zilver schoon te maken en te polijsten.

Conclusie

Baking soda is een geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel, maar het is niet altijd de beste keuze. Gebruik het niet op aluminium, granieten aanrechtbladen, houten oppervlakken, elektronica of zilver. Als je twijfelt, gebruik dan een mild afwasmiddel en warm water om oppervlakken schoon te maken. Het is altijd belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en voorzichtig te zijn bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.

FAQs

1. Kan ik baking soda gebruiken om mijn oven schoon te maken?

Ja, baking soda is een uitstekend middel om ovens schoon te maken. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de binnenkant van de oven. Laat het een paar uur zitten en veeg het dan weg met een vochtige doek.

2. Is baking soda veilig om te gebruiken op tapijten?

Ja, baking soda is veilig om te gebruiken op tapijten. Strooi het over het tapijt en laat het een paar uur zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Het helpt om geuren te neutraliseren en vuil te absorberen.

Lees ook:   HG interieurreiniger Dé streeploze interieurspray

3. Kan ik baking soda gebruiken om mijn tanden te poetsen?

Ja, baking soda kan helpen om tanden witter te maken en tandplak te verminderen. Gebruik het echter niet te vaak, omdat het schurend kan zijn en het glazuur van de tanden kan beschadigen. Raadpleeg bij twijfel een tandarts.

4. Is baking soda veilig om te gebruiken op huisdieren?

Nee, baking soda is niet veilig om te gebruiken op huisdieren. Het kan de huid van huisdieren irriteren en schadelijk zijn als het ingeslikt wordt. Gebruik in plaats daarvan speciale shampoos en conditioners voor huisdieren.

5. Kan ik baking soda gebruiken om mijn haar te wassen?

Ja, baking soda kan helpen om haar te reinigen en vet te verminderen. Maak een pasta van baking soda en water en masseer het in je haar voordat je het uitspoelt. Gebruik het echter niet te vaak, omdat het het haar kan uitdrogen.