Wat te doen tegen Huisstofmijt

huisstofmijt mijt mijten

Wat te doen tegen Huisstofmijt

Huisstofmijt komt in alle woningen wel voor. Het is een minuscuul klein beestje dat nare allergische klachten kan veroorzaken. Heeft u s`morgens bij het opstaan last van een verstopte neus of flinke niesaanvallen ? Heeft u in de nacht een piepende of benauwde ademhaling ? Heeft u rode en tranende ogen ?

Als deze klachten u bekend voorkomen, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisstofmijt.

Waar komt huisstofmijt voor ?

Huisstofmijt komt in elke woning wel voor. Afhankelijk van het soort huis, de inrichting, de aanwezige materialen en de hygiëne komt deze mijt in meer en mindere maten voor in alle woningen.

Het probleem !

Het probleem van huisstofmijt kan zijn dat u er allergisch voor bent. Bent u allergisch voor deze mijt dan dient u uw situatie daarop aan te passen. Bent u niet allergisch dan kunt u er allergisch voor worden. Met name kinderen die astma hebben kunnen fel reageren op de aanwezigheid van huisstofmijt.

Wat is een huisstofmijt ?

Een huisstofmijt is een beestje dat je nauwelijks kunt zien met het blote oog. Het is een spinachtig beestje en het houdt van een vochtige omgeving. De mijt leeft graag bij een temperatuur van 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van tussen de 50-75%.

Wat is de leefwijze van huisstofmijt ?

Zoals de naam al doet vermoeden leeft de mijt in huisstof. In matrassen, kussens, pluche knuffelbeesten, stoffen meubels, vloerbedekking en beschimmelde muren. De huisstofmijt voed zich met huidschilfers van mens en dier

Huisstofmijt is de belangrijkste veroorzaker van prikkels voor benauwdheid bij mensen die astma hebben.

Om er achter te komen of men huisstofmijt heeft dienen er meerdere stofmonsters in huis genomen te worden. Deze stofmonsters kunnen dan onderzocht worden of er huisstofmijt in zit.

Uit onderzoek blijkt dan ongeveer 10% van de mensen overgevoelig is voor huisstofmijt. Mensen zijn vooral gevoelig voor de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van deze beestjes. Ze kunnen eczeem en benauwdheid veroorzaken bij mensen die allergisch zijn.

Wat kan men doen tegen huisstofmijt ?

Belangrijkste maatregelen tegen deze soort mijt :

  1. Elke dag heel goed stofzuigen. Het beste met een stofzuiger met een absoluut filter. Deze laat geen fijne stofdeeltjes door. Een stofzuiger met water als filter heeft een absoluut filter.
  2. Stofzuigen van uw matras.
  3. Beddengoed wassen op een temperatuur van 60 graden Celsius.
  4. Elke dag heel goed ventileren.

Vocht is vaak een probleem als het gaat om ongedierte. De meeste soorten houden van een vochtige omgeving. Goed ventileren van uw huis is een noodzaak. Ook tegen andere soorten beestjes waar u last van kunt hebben zoals papiervisjes, zilvervisjes, soorten vliegen en muizen.

Hier vindt u een effectief middel tegen huisstofmijt. 

Heeft u nog meer tips tegen mijten of ander ongedierte schrijf ze dan hier onder in het commentaarveld.

social position

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.