Wespen

Wespen variëren enorm per soort. Ze zijn erg verschillend van kleur en grootte.  Deze insecten behoren tot de orde van de vliesvleugeligen in  het dierenrijk.  De Latijnse naam hiervoor is Hymenoptera. Wespensoorten worden verdeeld sociale en solitaire wespen. In Nederland komen meer dan 4000 wespensoorten voor.  Een zeer klein aantal hiervan is hinderlijk voor de mens. We praten dan over ongeveer 10 soorten die hinderlijk kunnen zijn.

wespen wespennest

Hinder die veroorzaakt wordt door wespen is overlast in en rondom uw woon-, werk- en ontspannings omgeving.  Wespen kunnen u steken, en ze kunnen in uw omgeving een wespennest bouwen.

Categorieën wespen

Er zijn twee soorten categorieën van wespen. Er zijn solitaire wespen en sociale wespen. Solitaire wespen leven niet in een volk of een kolonie. Sociale wespen leven in grote aantallen bij elkaar in een wespennest.

Hoe leven deze insecten

Bij solitaire wespen zorgen de vrouwelijke individuen in hun eentje voor hun jonge nakomelingen.  Er zijn  in Nederland ongeveer 300 soorten solitaire wespen.  Sociale wespen leven in een volk of kolonie, waarbij de koningin eitjes legt. Een wespenvolk kan wel een nest bouwen van 5000 of meer individuen.

Meest voorkomende wespensoorten in Nederland

De meest voorkomende wespensoorten in Nederland, maar ook in Europa zijn de Gewone wesp (Paravespula vulgaris L.) en de Duitse wesp (Paravespula germanica F.) Beide soorten zijn sociaal levende insecten. De werksters van beide soorten lijken erg veel op elkaar en zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De koninginnen verschillen in de tekening die ze op hun lijf hebben met de kleur geel en zwart. Twee ander veel voorkomende soorten zijn de Middelste wesp (Dolichovespula media) en de Hoornaar (Vespo crabro).

Waar kunnen wespennesten gebouwd worden

Wespen bouwen hun nesten op heel voor de hand liggende plekken, maar ook op plekken die u niet voor mogelijk houdt.  Wespennesten kunnen eigenlijk overal voorkomen. Veel voorkomende wespen nesten komen voor in :

 • Wespennest in spouwmuur
 • Wespennest in grond
 • Wespennest in boorgaten
 • Wespennest in rieten kap
 • Wespennest onder dakpannen
 • Wespennest onder loodflappen bij dakkapel, aanbouw of dakrand
 • Wespennest in ventilatie voegen
 • Wespennest in caravan of bungalow
 • Wespennest in tuin bielzen

Wat kunt u doen tegen wespen die een nest willen bouwen bij u in de buurt

Er blijft uit een wespennest één koningin over die overwinterd en in het voorjaar opnieuw begint met het bouwen van een wespennest. Als er een zwakke winter is zullen meer koninginnen het overleven. Ze kunnen namelijk vorst van min 6 graden Celsius overleven.  Maatregelen die helpen ter voorkoming van wespen in en rondom uw leef- en woonomgeving  :

 • Maak ventilatie openingen dicht met rvs wering gaas
 • Zorg dat rondom beplanting geen gaten in de grond zitten
 • Maak openingen rondom afvoerbuizen dicht

Weringsmaatregelen nemen is een actie die ook heel functioneel is tegen wespen, maar oom tegen andere soorten ongedierte waarvan u overlast kunt hebben. De periode dat wespen veel overlast kunnen bezorgen bij u in de tuin of op het terras begint medio augustus. Het ophangen van wespenvangers op afstand van waar uw terras is, kan heel functioneel zijn om wespen weg te houden bij u uit de buurt.

Tips tegen wespen op terras

Wespen zijn irritant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *