Zilvervisjes en Papiervisjes Succes Pakket gebruiksaanwijzing en extra uitleg

zilvervisjes en papiervisjes bestrijden 1

Zilvervisjes en Papiervisjes Succes Pakket gebruiksaanwijzing en extra uitleg

Plaats de Plug In Pest Free unit/units op een centrale plaats in je woning.

 • Zet de S-Trap valletjes op plaatsen waar je niet zoveel komt, bijvoorbeeld in de meterkast, op zolder achter een knieschot en bij de cv installatie.
 • Zet de Anti-Insect spray zo hoog mogelijk. Dit is voor een goede verdeling van de spray over de ruimte. Laat deuren open staan zodat de spray zich kan verdelen. De spray kan bijvoorbeeld na 4 weken verplaatst worden, naar een ander deel van je woning, of naar een andere etage.

De Plug In Pest Free unit/s verjagen zilvervisjes en papiervisjes uit hun schuilplaatsen daar waar elektriciteitsbekabeling loopt. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vangen met de S-Trap valletjes en in de nacht zullen er nog meer uit hun schuilplaats komen zodat de natuurlijke spray ze kan bestrijden.

Zilvervisjes en papiervisjes wat zijn het ?

Des te meer je weet over de ecologische omstandigheden en leefwijze van zilver- en papiervisjes des te effectiever kun je maatregelen nemen tegen deze insecten. Ik ga je daarom eerst meer vertellen over zilvervisjes en papiervisjes.

Zilvervisjes en papiervisjes zijn enorm sterke insecten. Geschat wordt dat ze reeds 300 miljoen jaar bestaan. De meeste zilver- en papiervisjes leven niet bij je in huis, maar buiten. Over het algemeen zijn ze te vinden onder stenen, in boomstammen, in hopen bladeren of vochtige plaatsen. Niemand weet waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ze komen erg veel voor in spouwen en onder dakbeschot.

De wetenschappelijk naam van het Zilvervisje is Lepisma saccarina L. Een ander naam voor het zilvervisje is suikergast. In het dierenrijk vallen ze in de familie Lepismatidae en in de orde van de Franjestaarten.  De wetenschappelijke naam voor papiervisjes is Ctenolepisma longicaudatum Escherich en vallen onder dezelfde familie als het zilvervisje.

Ze kunnen zich beide erg snel voortbewegen en ze zijn lichtschuw. Doordat ze lichtschuw zijn vindt je ze doorgaans op donkere plekken in je huis.

Beide soorten zijn vleugelloze insecten en hebben een lengte die varieert tussen de 7 tot 15 millimeter. Ze zijn bedekt met fijne schubben en ze hebben een ovaal toelopend lijf. Aan de kop hebben twee lange antennes en aan het achterlijf drie aanhangsels. Ze zijn zilverkleurig en maken snelle visachtige bewegingen. De naam zilvervisje is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Papiervisjes hebben aan hun achterlijf drie lange aanhangsels en zilvervisjes hebben 3 korte aanhangsels.

Voortplanting van zilvervisjes en papiervisjes

Zilver- en papiervisjes zijn erg goed in het reproduceren oftewel voortplanten. Dit doen ze op een heel specifieke manier. Mannetjes leggen hun sperma als een soort kleverige draad op de grond. Dit wordt de spermacapsule genoemd. Vrouwtjes vinden de spermacapsule door hun zintuigen. Eenmaal de capsule gevonden, dan worden ze opgenomen door het vrouwtje.

Vrouwtjes leggen op hun buurt de bevruchte eitjes in kleine naden en kieren. Plaatsen waar ze nauwelijks te vinden zijn voor ons. Vrouwtjes kunnen op deze manier wel honderd bevruchte eitjes in hun leven leggen. Met bestrijdingsmiddelen kun je meestal niet op de plaatsen komen waar de bevruchte eitjes liggen.

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden met chemische middelen heeft daarom meestal maar een tijdelijk zichtbaar effect. Je kunt ze namelijk niet bestrijden op plaatsen waar je simpelweg niet bij kunt komen. Het doorbreken van de levenscyclus is daarom een hele belangrijke actie in de strijd tegen deze insecten.

Bij ideale omstandigheden komen zilverviseitjes na twee tot drie weken uit, maar het kan ook twee maanden duren voordat ze uitkomen. Dat is afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Zilvervisjes die worden geboren zien er hetzelfde uit als volwassen exemplaren, ze zijn alleen kleiner en hebben vaak een lichtere kleur. Zilvervisjes ondergaan nauwelijks een gedaanteverwisseling.

Geloof het of niet maar Zilvervisjes kunnen tot wel 3.5 jaar oud worden. Hun leeftijd is erg afhankelijk van de omgevingsfactoren. In hun leven vervellen ze tot wel 25 keer. Geslachtsrijp zijn ze pas na twee jaar. Het doorbreken van de levenscyclus en de voorplanting wordt daardoor vergemakkelijkt.

Zilvervisjes of papiervisjes

In de volksmond worden zilvervisjes vaak vergeleken met papiervisjes. Beide vallen onder de orde Franjestaarten. Het zijn nagenoeg dezelfde insecten als het om hun uiterlijk gaat. Om er zeker van te zijn met welke van de twee je te maken heeft kun je ze laten determinatie.

Determineren is het vaststellen van het soort ongedierte waarmee je te maken hebt. Wij kunnen eventueel een determinatie onderzoek voor je verrichten.

Bestrijden van zilvervisjes bestaat voornamelijk uit het oplossen van een vocht probleem. Uit onderzoek blijkt dat we in bijna alle gevallen met papiervisjes te maken hebben. Om die succesvol te bestrijden zullen er meerdere maatregelen genomen dienen te worden.

Laten we nu eerst eens gaan kijken waarom je overlast van zilvervisjes of papiervisjes hebt. 

Om te weten hoe je van deze vervelende insecten af kunt komen, is het gemakkelijk om te weten waarom je ze eigenlijk in huis hebt. Jouw huis voldoet blijkbaar aan een aantal voorwaarden waarin zilvervisjes en papiervisjes heerlijk kunnen leven. Als je deze voorwaarden veranderd dan zullen ze sterven, of ze gaan op zoek naar een plaats waar de omstandigheden wel voldoen aan hun voorwaarden.

Er zijn een aantal eerste levensbehoeften waaraan je huis moet voldoen om een prettige leefomgeving te creëren voor deze insecten. Deze voorwaarden zijn:

 • Een hoge relatieve vochtigheidsgraad voor zilvervisjes. Een lage vochtigheidsgraad kunnen papiervisjes heel goed overleven.
 • Een temperatuur tussen 21 tot 26 graden Celsius.
 • Het bieden van schuilplaatsen.
 • Een voedselbron.

Heb je overlast van zilvervisjes of papiervisjes dan voldoet jouw woning aan zeker 3 van deze voorwaarden. Vocht is in deze de belangrijkste factor voor het zilvervisje. Papiervisjes zijn met het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid niet te bestrijden. 

Ad1. Nagenoeg elke woning die te maken heeft met zilvervisjes heeft ook te maken met een vochtprobleem. Zilvervisjes komen voor in oudere en in nieuwere woningen. Ze zijn of te slecht of te goed geïsoleerd. Het vocht kan er heel gemakkelijk in of heel moeilijk uit. Zilvervisjes hebben vocht nodig om te kunnen overleven. Papiervisjes kunnen een zeer lage relatieve vochtigheidsgraag overleven en zijn daarom lastiger te bestrijden.

Zilvervisje komen voornamelijk voor in kelders, en plaatsen in huis waar langdurig lekkages zijn of waar vocht condenseert. Nieuwbouwhuizen waar de muren erg vochtig zijn kunnen ook aanleiding geven tot overlast van zilvervisjes. Papiervisjes komen vaker voor in droge ruimten zoals de cv ruimte en meterkasten. In de meeste gevallen hebben we met papiervisjes te maken.

Ad 2. Temperatuur is een tweede zeer belangrijke factor voor zilvervisjes, maar ook voor papiervisjes. Een lekkere temperatuur zorgt voor ideale leefomstandigheden voor deze primitieve insecten. De ideale temperatuur voor deze insecten ligt tussen de 22 en 26 graden Celsius.

Ad 3. Zilvervisjes en papiervisjes houden niet van licht. Ze zijn lichtschuw. Hoe we het ook wenden of keren, elk huis heeft donkere schuilplaatsen voor zilvervisjes en daarbij is het elke nacht donker genoeg om uit hun schuilplaatsen te komen. Donkere schuilplaatsen horen dus simpelweg bij de voorwaarden voor ideale omstandigheden voor deze insecten.

Ad 4. Ze hebben ook een bron van voedsel nodig, alhoewel ze heel erg lang zonder voedsel kunnen. Koolhydraat houdende producten zoals zetmeel, vochtige granen en meel, maar vooral stijfsel en bepaalde lijmsoorten behoren tot het voedsel. Schimmels, kleine dode insecten en mijten staan ook op het menu.

Bestrijden van zilvervisjes en papiervisjes zonder chemische bestrijdingsmiddelen 

Stap 1. Het vinden van de verblijfplaatsen.

Als je overlast van zilvervisjes heeft in je woning dan zal het je opgevallen zijn dat je ze vaak op dezelfde plaatsen ziet en tegenkomt. Het is waarschijnlijk dat er op die plaatsen iets is wat hen daar aantrekt. Het kan vocht, een aangename temperatuur, een voedselbron en/of een schuilplaats zijn.

Belangrijk in deze eerste fase is het lokaliseren van de verblijfplaatsen. Waar houden de meeste insecten zich schuil. Bij het lokaliseren raad ik je aan om valletjes te gebruiken die specifiek voor zilvervisjes ontwikkeld zijn. De S-Trap valletjes zijn heel aantrekkelijk, ondanks dat er ook iets anders aantrekkelijks aanwezig kan zijn.

De S-Trap zilvervisjes vallen zijn zeer aantrekkelijk voor zilvervisjes en ze zijn zeer effectief door de specifieke geur- en lokstof die ze hebben in de vorm van een tablet.

Wat zijn goede plaatsen om de S-Trap valletjes neer te leggen ?

Leg de S-Trap vallen op plaatsen waar je niet zo vaak komt :

 • Onder spoelbakken in uw keuken.
 • Onder wastafels.
 • Achter het wc.
 • Naast uw bad- of douchekuip.
 • In uw keukenkastjes.
 • Naast en onder uw koelkast.
 • Op zolder achter knieschotten.
 • In zolderkasten.
 • In uw kelder.
 • In kruipruimte.
 • In opslagruimte.
 • Bij naden en kieren van vloeren.

Er zijn nog legio plaatsen meer te bedenken waar je een valletje neer kunt leggen. Hierdoor krijgt u een goed beeld waar de meeste insecten zitten.

Zoals je inmiddels weet zijn deze insecten in de nacht het meest actief omdat ze niet van licht houden. Plaats de monitorvallen bij voorkeur op donkere plaatsen.

Heb je vallen waar niets op zit na een nacht, of een paar dagen, denk dan niet dat er niets zit. Deze insecten moeten altijd een tijdje wennen aan nieuwe dingen in hun omgeving en zullen er niet direct de eerste nacht in lopen. Ga de valletjes pas verplaatsen nadat ze 1 maand op dezelfde plek hebben gestaan. Daar waar de meeste gevangen worden, daar zal ongetwijfeld een verblijf- broedplaats plaats in de buurt zitten.

De vangst kan per situatie verschillend zijn. In het ene huis wordt al snel veel gevangen en bij het andere huis kan het wat langer duren.

De S-Trap monitorvallen zijn zeer effectief voor het vangen van zilvervisjes en papiervisjes in woningen, musea, bibliotheken, restaurants, en andere objecten waar deze insecten zich voordoen. S-Trap zilvervisjes vallen zijn ontworpen op basis van expertise van specifieke aard van het gedrag van deze insecten. 

S-Trap valletjes :

 • Zeer effectief.
 • Lokt zelfs op plaatsen waar voedsel aanwezig is.
 • Gepatenteerd
 • Storingsvrije werking.
 • Ook te gebruiken in stoffige en vochtige omgeving.
 • Duidelijk zicht in de val door transparante structuur.
 • Kosteneffectief
 • Geur- en lokstof in tabletvorm.
 • Gaan 2 tot 3 maanden mee, afhankelijk van de hoeveelheid die gevangen is.
 • Voor monitoren en vangen.

Het elimineren zilvervisjes en papiervisjes 

Het plaatsen van de S-Trap valletjes is erg belangrijk op plaatsen waar je niet vaak komt. De kans dat u daarmee veel exemplaren weg vangt is erg groot. Des te meer je op deze manier weg vangt, des te kleiner is de kans op vermenigvuldiging. Elimineren van de insecten gebeurd automatisch met de Anti- Insect dispenser die in de nacht actief is.

Hoe werkt de automatische dispenser? 

De automatische dispenser werkt op batterijen die meegeleverd worden. Je kunt de tijd interval in 4 verschillende standen zetten, namelijk 5,10,15 en 30 minuten. Je kunt de dispenser 14 uur per dag aan zetten, alleen in de nacht of alleen overdag. Voor het elimineren van zilver- en papiervisjes is de nachtstand het beste.

TIPS : 

 • Zet de dispenser hoog.
 • Als je de dispenser aanzet kijk er dan niet in. De dispenser geeft direct een spray op het moment van aanzetten. Spray niet in je gezicht en wijs de sprayer omhoog.
 • Zet de spray niet naast open vuur.
 • Controleer de batterijen na 3 maanden
 • Vulling gaat 4 maanden mee. Controleer elke 4 maanden.
 • Zet de dispenser de eerste 4 dagen op 15 minuten in de nacht. Daarna nachtstand en elke 30 minuten.

Verwijder bronnen van voedsel.

Deze insecten voeden zich voornamelijk met materialen waar veel koolhydraten en eiwitten in zitten. Hier onder geef ik een lijst van materialen welke vaak in huis voorkomen en die als voedselbron voor zilvervisjes kunnen dienen.

 • Papier
 • Boeken
 • Behanglijm en andere lijmen
 • Schilderijen
 • Foto`s
 • Zetmeel
 • Kleding
 • Katoen
 • Gordijnen
 • Suiker
 • Meel
 • Water
 • Muesli / granen
 • Voer van huisdieren

Papier en Boeken : Opslag en verzamelen van papier vergt extra aandacht. Tijdschriften, kranten, boeken en alles wat daar op lijkt hebben een grote aantrekkingskracht op deze insecten. Verzamel geen oude kranten, tijdschriften en papier. Laat papier ook vooral niet rondslingeren in je huis. Met name in vochtige gebieden is het zaak om zeker geen papier in opslag te hebben. Papier houdt vocht vast.

Is er bij jouw toch de noodzaak om iets van papier of boeken te bewaren doe dat dan in goed afsluitbare plastic bakken. Alvorens je jouw oude archief in plastic bakken gaat doen zorg er dan voor dat de insecten er uit geklopt zijn. Dit kun je boven een grote plastic bak of boven uw badkuip doen. Zilvervisjes en papiervisjes kunnen niet tegen gladde wanden op lopen.

Behanglijm : Behanglijm, behangplaksel of stijfsel. Zilvervisjes, maar zeker papiervisjes zijn eters van behangplaksel. Heb je behangrandjes die los zitten en open staan, maak die dan dicht. Het is niet zo dat het behang eraf moet, maar wees alert op openstaande naden van uw behang. Controleer ze en maak ze direct dicht. Boekenlijm is ook erg geliefd door deze insecten.

Schilderijen en foto`s : Haal al je schilderijen en foto`s van hun plaats en controleer ze op deze insecten. Achter schilderijen en foto`s worden vaak visjes gevonden. Het zijn plaatsen waar je misschien niet zo snel aan zult denken, maar zeker de moeite waard voor een inspectie. Kijk ook achter de plaat die aan de achterkant zit. Daar kunnen ook insecten zitten.

Kleding en katoen : Deze insecten eten katoen. Kleding die je langere tijd niet hebt gedragen en achter in je kast ligt of hangt kan aangevreten zijn. Ruim oude kleding die je toch niet gebruikt op of bewaar deze ook in afgesloten plastic bakken.

Suiker, meel, granen en ander voedsel : Hoewel deze insecten meestal eitjes leggen in naden en kieren, kan dit echter ook voorkomen in en bij opslagplaatsen van menselijk voedsel. Het is er vochtig en het is een voedingsbodem. Alles wat nodig is om te leven, en voort te planten is er aanwezig. Er wordt altijd wel ergens iets gemorst uit de verpakking, en blijft open en bloot in de voorraadkast liggen of staan. Maak daarom kasten waar voedsel in ligt regelmatig schoon en sla het op in goed afsluitbare plastic bakken.

Water : Zorg dat de zilvervisjes geen toegang hebben tot water. Spoor eventuele lekkages op en repareer ze. Vocht is van levensbelang voor zilvervisjes. Ontneem ze hun vocht en water en ze zullen weg gaan of ze komen te overlijden.

Voorkom een vochtige omgeving.

Het drogen van vochtige plaatsen en het terugdringen van de relatieve vochtigheid is de belangrijkste stap die je kunt nemen om overlast van zilvervisjes terug te dringen. Vocht hebben ze écht nodig om te overleven. Probeer te ontdekken waardoor de luchtvochtigheid in je huis aan de hoge kant is. Als je dat weet dan kun je zorgen dat de vochtigheid in je huis naar beneden gaat. Zilvervisjes gaan op zoek naar een meer vochtige omgeving en zullen je huis verlaten of gaan dood. Voor papiervisjes is dit een heel ander verhaald. Deze insecten overleven een luchtvochtigheid van zelfs 35%. Dit is heel onaangenaam voor jouw als bewoner en zal dus niet haalbaar zijn.

Repareer kapotte en lekkende leidingen en neem maatregelen die een einde maken aan de extra vochttoevoer in je woning. Vocht hoopt zich op rondom apparatuur die water verbruiken zoals een bad, douche, wasplaats, toilet, wastafel, wasmachine en waterleidingen.

Om je vochtprobleem versneld op te lossen kan het zinvol zijn om een ontvochtiger of ventilator neer te zetten. Ventileer je huis goed en zeer regelmatig.

Zilvervisjes kunnen een relatieve vochtigheid van 50% niet overleven. Wegnemen van vocht is de belangrijkste actie tegen zilvervisjes. 

In keukens kunnen plekken onder en rondom het aanrecht probleem gebieden zijn.

 • Het is er vaak rommelig
 • Er staan veel spullen opgeslagen
 • Er worden vochtige vaatdoeken en sponjes neergelegd
 • Pannen zijn niet goed droog

Herken je de genoemde punten ? 

Ruim goed op onder het aanrecht. Er hoeven niet perse lekkages te zijn om toch een vochtige omgeving te creëren die zilvervisjes zo prettig vinden.

Er zijn meer plaatsen in huis waar het relatieve vochtgehalte langdurig hoger kan zijn. Wat dacht je van drinkbakken voor huisdieren, condens langs ramen, condens op slaapkamers en planten die water krijgen. Maak je vensterbanken goed schoon en hou ze droog.

Kijk echt aandachtig naar de vochtige plaatsen in je huis en neem daar serieus actie op. Vocht is de grootste oorzaak van overlast van zilvervisjes in huis.

Onlangs kwam ik op een zolder waar een wasmachine en een wasdroger stonden. De luchtvochtigheid was 95 % en er stond geen enkel raam open. Voorkom dit soort situaties en laat altijd een raam open staan. Een raam op een kiertje zou hier al voldoende zijn. Er was niets open terwijl er wel een mogelijkheid was om te ontvochtigen via het zolderraam.

Naden en kieren afdichten

Zilvervisjes en papiervisjes verschuilen zich in kleine naden en kieren. Ze vinden er een beschermde broedomgeving en blijven er uit de buurt van daglicht. Ze leggen eitjes in naden en kieren. Het afdichten van naden en kieren belemmert deze insecten om een verblijfplaats plaats te vinden waar ze eitjes in kunnen leggen. Afdichten van naden en kieren is een zeer belangrijke stap in het terugdringen van overlast.

 1. Zoek naden, kieren op door middel van een goede inspectie. De kleinste naadjes kunnen onderdak bieden aan zilvervisjes. In naden en kieren bevinden zich vaak de ontwikkelingsplaatsen van je zilvervisjesplaag.

let op :

Scheuren tussen vloer en muur
Naden in plinten
Scheurtjes in muren
Openstaande behang overlappingen
Spleet tussen toilet en vloer
Kapotte kitranden in douche en badruimte
Naden in laminaat of parketvloeren
Voegen uit vloer en muren

 1. Zorg dat de naden en kieren die je gaat afdichten droog zijn.
 2. Zijn er naadjes die je niet kunt of wilt afdichten, dan is dat geen probleem. De Anti-Insect spray zal ook daar zijn werk doen.

Het afdichten van naden en kieren is een belangrijke stap als je deze insecten voorgoed uit je huis wilt weren. Vindt je het teveel werk of heb je er geen zin in dan zullen de omstandigheden niet veranderen, waardoor de overlast van deze insecten niet duurzaam opgelost zal worden. Het afdichten van naden en kieren zorgt ervoor dat het probleem duurzaam wordt aangepakt en dat ze geen verblijf- en broedplaatsen kunnen creëren. Des te meer je dicht maakt des te beter zal het Succes Pakket werken.

Er zijn verschillende manieren waarop je naden en kieren op een simpele manier dicht kunt maken. Voor de langere termijn geldt echter, des te beter materiaal, en des te meer moeite je erin steekt, des te beter het resultaat, en des te langer heb je er plezier van.

Dicht plakken van naden en kieren. Je kunt heel simpel naden en kieren dichtplakken met stevig en goed hechtend plakband. Deze manier geniet niet de voorkeur, maar onder een gootsteen zou het een goed toepasbare oplossing kunnen zijn.

Afkitten van naden en kieren. Er zijn tegenwoordig zeer goede kitsoorten verkrijgbaar waarmee naden en kieren perfect afgedicht kunnen worden. Voor scheuren in tegeltjes of randen in een natte ruimten gebruikt je siliconenkit en voor droge ruimtes gebruik je acrylaatkit.

Nu heb je alle mogelijke stappen om uw overlast van deze insecten duurzaam aan te pakken en op te lossen. Een 5 stappenplan met simpel te nemen maatregelen.

 1. Het vinden van de verblijfplaatsen met S-Trap valletjes.
 2. Elimineer zoveel mogelijk exemplaren met de natuurlijke Anti-Insect spray.
 3. Verwijder de voedselbronnen.
 4. Drogen en voorkomen van vochtige gebieden.
 5. Afdichten van naden en kieren.
 6. verjaag ze uit plaatsen waar je niet bij kunt met Plug In Pest Free en voorkom dat ze zich daar gaan nestelen.

Neem je deze stappen serieus, en voert je ze correct uit, dan krijg je jouw zilvervisjes en papiervisjes probleem onder controle en beheersbaar voor de langere termijn.

Een Plug In Pest Free unit helpt je op de lange termijn om deze insecten onder controle te houden. Op plaatsen waar ze zich voorheen prettig voelde, zullen ze zich niet meer prettig voelen omdat ze worden beïnvloed door het Pest Free systeem. Dit zal ze daar verjagen waardoor je ze sneller kunt vangen met de S-Trap valletjes en sneller zult elimineren met de natuurlijke Anti-Insect spray. Met de Succes Pakketten val je de insecten van 3 kanten aan en zul je zeker resultaat gaan bereiken. Volg je de tips en adviezen zal het nog sneller en beter gaan.

Tips relatieve vochtigheid verlagen :

 • Droogstoken van bepaalde ruimtes
 • Muren van buitenaf impregneren
 • Goed ventileren bij droge luchtomstandigheden
 • Kruipruimten en kelders voorzien van ventilatie

Afdichten van naden en kieren is een belangrijke stap die je kunt nemen, om ervoor te zorgen dat ze geen verblijf- en broedplaats kunnen vinden. Zonder naden en kieren hebben deze insecten geen toevluchtsoord en geen bescherming tegen daglicht, daarnaast worden ze direct geëlimineerd door de natuurlijke Anti-Insect spray.  Neem de inspectie op naden en kieren serieus en doe het in één keer goed. Ga voor duurzaamheid en een lange termijn oplossing. Dit zal de kosten uiteindelijk lager houden dan steeds acties te ondernemen die je keer op keer dient te herhalen.

Controleer boeken goed en klop ze uit boven een bak of bad. Bewaar niet onnodig papier zoals tijschriften en oude kranten. Doe je dat wel sla ze dan op in afgesloten plastic bakken.

Kijk goed achter schilderijen en ander dingen die aan de muur hangen. Inspecteer meubels zoals kasten en bankstel. Stofzuig tussen de kieren en de kussens van meubels.

Stofzuig zeer regelmatig en nauwkeurig. Geef extra aandacht aan naden en kieren. Door goed te stofzuigen haal je eitjes en voedsel weg. Hou je huis opgeruimd en verzamel geen spullen die je toch niet meer gebruikt. Hygiëne is ook een belangrijke factor in de strijd tegen deze insecten, maar ook tegen ander ongedierte.

Hou kastjes onder gootstenen en in je keuken opgeruimd. Laat geen vochtige doeken en sponsjes liggen. Hang deze uit zodat ze snel droog zijn.

Ventileer je huis elke dag. Zorg ervoor dat een eventuele kelder of kruipruimte wordt voorzien van een ventilatiemogelijkheid. Zet een raam open waar kleding hangt te drogen of waar een wasdroger staat. Op deze plaatsen is vaak een veel hogere relatieve vochtigheid waar zilvervisjes zo dol op zijn.

Heb je naar aanleiding van deze tips en adviezen nog vragen dan stel ze gerust via het commentaarveld hier onder.

Zie hier onze oplossingen

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden – TIPS – wat te doen!

 

 

 

social position

Share this post

Comments (3)

 • Lucie Reply

  Dit is echt een superproduct! Heeft mij bijna helemaal van het probleem af geholpen.
  Met vriendelijke groet Lucie!

  12/12/2018 at 11:12
 • Peggy Bocklandt Reply

  Beste,

  U zegt dat de spray natuurlijk is. Mag ik weten uit wat het bestaat?

  Bedankt en vriendelijke groeten,

  Peggy Bocklandt

  24/10/2019 at 09:02
  • Hygiene-Expert.nl Reply

   Beste Peggy, wij hebben deze spray niet meer. Er zit natuurlijke pyethrine in. In Nederland is dit product verboden om te verkopen in tegenstelling tot de rest van Europa. Met vriendelijke groet Francois

   28/10/2019 at 07:03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *