12 tips om bijen uit de buurt van kolibrievoeders te houden

Kolibries voelen zich aangetrokken tot feeders met goede nectarrecepten, maar bijen worden ook aangetrokken door nectar. Begrijpen hoe zowel vogels als bijen handelen kan helpen bij ons voedingsdilemma.

Maar de vraag blijft – hoe houd je bijen weg van kolibrievoeders? Er zijn veel manieren om dit te bereiken zonder vogels of bijen te schaden. Hier zijn de beste tips die echt werken.

1. Installeer bijenbeschermers

Als je kolibrievoeder bijenproof is, dan betekent dat dat je de voergaten kleiner maakt zodat er geen bijen of andere insecten in kunnen komen. Sommige kolibrievoeders die u koopt, worden geleverd met bijenbeschermers die al op hun plaats zijn gebouwd.

Het eerste dat u moet overwegen, is om een goede feeder met een bijenbeschermer te kopen, maar als u al een feeder hebt, kunt u gewoon een bijenbeschermer installeren.

Bijen

Kolibries hebben lange snavels en tongen die bronnen van nectar kunnen bereiken, voornamelijk uit het gewelf van bloemen. Het aantrekken van een gaas of bijenbeschermer rond de voederpoorten voorkomt dat de bijen door de gaten gaan, wat betekent dat ze de nectar niet kunnen bereiken en ze uiteindelijk zullen opgeven om het na te streven.

Bijen zullen alleen versterkingen vragen als ze toegang hebben tot de nectar. Anders zal er geen bijenzwerm zijn als slechts een paar onderzoekende bijen de nectar niet krijgen.

2. Gebruik rode schotel feeders

Kolibries kunnen de nectar bereiken met hun lange tongen, maar insecten niet. Terwijl kolibries zich aangetrokken voelen tot de kleur rood, worden bijen aangetrokken door de kleur geel.

Afhankelijk van het type feeder dat je krijgt, zijn sommige soorten kolibrievoeders minder insectenvriendelijk dan andere. Met schotelvoeders plaats nectar weg van de voedingspoort, tot een punt waar insecten het niet kunnen bereiken.

vogelvoeder

Andere feederontwerpen omvatten ingebouwde mierengrachten of bijenbeschermers die speciaal zijn ontworpen om te voorkomen dat insecten toegang krijgen tot de nectar zonder de kolibries te stoppen. Extra accessoires zijn beschikbaar om toe te voegen aan elke nectar feeder.

Bijen kunnen naar een kom worden geleid gevuld met één tot twee delen suiker en een deel watermix. Plaats een kom op een plaats niet te ver van de kolibrievoeder. Zodra de bijen zich aangetrokken voelen tot de kom, verplaats je de kom naar een zonnige plek iets verder weg van de feeder.

3. Verplaats de feeder vaak

Zodra kolibries een voedselbron vinden, zullen ze deze vaak bezoeken en in de buurt rondkijken naar andere voedselbronnen. Constant bewegende kolibrievoeders kunnen een nuttige tactiek zijn om verwarring te creëren en bijen uit de buurt van kolibrievoeders te houden.

Hoewel je de feeder op slechts een paar meter afstand kunt verplaatsen, bestaat de kans dat de bijen hem snel weer zullen vinden. Het te vaak verplaatsen van de feeder kan resulteren in het verwarren van de kolibries en de bijen, dus zorg ervoor dat je je schema hebt voor het verplaatsen van de feeder stijf maar niet te rigide.

kolibrie feeder

Meestal zullen insecten waarschijnlijk alleen handige bronnen bezoeken en waarschijnlijk niet zoeken naar verplaatste kolibrievoeders. Door de feeder een paar meter te verplaatsen, kunnen bezoeken van insecten worden geminimaliseerd zonder kolibries te ontmoedigen.

Lees ook:   hoe vaak drukfilter schoonmaken

Als uw tuin meerdere voederstations heeft wanneer vogelaars eenvoudigweg wisselen waar verschillende feeders op het erf worden geplaatst telkens wanneer de feeders worden bijgevuld, dan is dit gemakkelijk te bereiken. Deze methode houdt mieren ook uit de buurt van kolibrievoeders.

4. Gebruik lokvoeders

Het hebben van een feeder die in feite een duplicaat is van je kolibrievoeder, maar gemaakt voor bijen, is een effectieve manier om bijen weg te houden van kolibrievoeders.

Plaats deze bijenspecifieke feeder in de buurt van de kolibrievoeder en hang deze omleidingsvoeder in het volle zonlicht dat ze verkiezen en gebruik een zoetere suikerwateroplossing. Alles wat sterker is dan een 5-op-1 water-suikerverhouding is effectief bijenaas.

kolibrie feeder

Plaats een zeer ondiepe kom met deze oplossing op ongeveer 5 of 6 voet afstand van kolibrievoeders. Mogelijk moet u dichter bij de feeder beginnen en deze vervolgens stapsgewijs verder weg verplaatsen. Dit houdt bijen in de buurt om je bloemen te bestuiven en geeft ze een alternatieve voedselbron.

Houd er altijd rekening mee dat insecten eerst de handigste voedselbronnen zullen bezoeken, dus of het nu gewoon een kom of een andere vogelvoeder is, zorg ervoor dat de voedingsbron open genoeg is voor de bijen om toegang te krijgen.

5. Zoek en stop de lekkage

Een van de meest voorkomende redenen waarom je bijen niet uit de buurt van kolibrievoeders kunt houden, zijn de lekkages die afkomstig zijn van de feeders. Je kunt niet afford om uw feeder niet gecontroleerd te laten op eventuele spleten of lekkages.

Druipend zoet suikerwater nodigt andere insecten zoals mieren uit voor kolibrievoeders. Af en toe een klein lek hebben is geen probleem, maar wanneer de druppels en lekken zowel consistent als groot worden, is het noodzakelijk om de stroom te stoppen.

kolibrie feeder

Er zijn verschillende manieren om een feeder aan te spannen en de afdichtingen te versterken om lekkage te minimaliseren. Een goede afdichting tussen het flessenreservoir en de feederpoorten doet het werk. Een zwakke of ongelijke afdichting zal gemakkelijk lekken.

Om een afdichting te versterken, gebruikt u loodgieterstape over de draden waar de feeder aan elkaar wordt geschroefd om de afdichting aan te spannen en bestaande lekken te minimaliseren. Houd de tape uit contact met de nectar om besmetting te voorkomen.

6. Maak de nectar minder zoet

Honingbijen zijn vrij gedeeltelijk voor suiker, vooral sucrose. Wanneer er veel nectarbronnen in de buurt zijn, blijven bijen weg van bloemen waarvan de nectar een beetje zwak is op de suikerconcentratie zoals perenbloesems.

Omdat ze op zoek zijn naar de suiker, zou het een goed idee zijn om het suikerrantsoen in je kolibrievoeder te veranderen, zodat de bijen hun interesse in het suikerwater verliezen. Probeer voor je kolibrievoeder een 5:1 water/suikerverhouding.

kolibrie feeder

Bijen waarderen hogere concentraties suiker, dus in hun eigen feeder, geef ze een suikerverhouding die bij hen past. De standaard water/suiker verhouding voor kolibrie feeders is 1 tot 4.

Lees ook:   Miele Triflex HX2 Cat & Dog Obsidiaanzwart

Het toevoegen van slechts een extra portie suiker aan een bijenvoeder zou het werk moeten doen. Ideale water-suikerwaterverhoudingen voor bijen en wespen en andere insecten zouden zijn om bij 3: 1 te beginnen en vervolgens waar nodig aanpassingen aan te brengen.

7. Vermijd iets geels

Door de kleur van bloemen en andere voedselbronnen waar bijen stuifmeel en nectar vinden, worden ze van nature aangetrokken door de kleur geel. Ze vinden rood echter niet zo aantrekkelijk. Vermijd feeders met gele insectenbeschermers of bloemaccenten om de aantrekkingskracht op bijen te minimaliseren.

Als je een feeder hebt waar ergens geel op staat, schilder die delen dan opnieuw met rode, niet-giftige verf. Een goed voorbeeld van een feeder die bijen ontmoedigt omdat er geen geel op zit, is de HummZinger feeder.

Bijen

Sommige kleuren, zoals geel en blauw, hebben meer invloed op bijen dan andere. In vergelijking met mensen zien bijen in een iets ander spectrum.

Ze zijn in staat om in het ultraviolette deel van het elektromagnetische spectrum te kijken dat mensen niet kunnen zien. Vanwege dit type visie kunnen bijen ook de kleur rood niet zien. De kleur zwart signaleert gevaar voor bijen en waarschuwt hen om weg te blijven.

8. Laat een bestuivertuin groeien

Bijen bestuiven meer dan 80% van alle bloeiende planten, waaronder 70 van de top 100 menselijke voedselgewassen. Ongeveer 1/3 van het voedsel dat we eten, gaat terug naar planten die door bijen zijn bestoven.

Als je een alternatieve bloemenbron van nectar hebt die de bijen niet kunnen weerstaan, dan zullen ze de kolibrievoeder met rust laten. Je kunt ook bestuiverszaden gebruiken om wat bloemen voor de kolibries te planten en te genieten van het prachtige gezoem dat uit je tuin straalt.

bloemen

Het maken van een bestuivertuin hangt af van wat geschikt is voor beide kolibries, en de planten die u kiest, variëren afhankelijk van het klimaat, de locatie en het bodemtype. Meng eenjarigen en vaste planten en kies bloemen met gespreide bloeitijden om zo lang mogelijk overvloedige voedselbronnen te garanderen.

Bloemen die zowel kolibries als bijen aantrekken, zijn bee balm, trompetkruiper, petunia en zinnia. Al deze bloemen, behalve bijenbalsem, hebben de kleur geel, die bijen aantrekt.

9. Reinig de feeder dagelijks

Druppels nectar zullen onvermijdelijk van hun snavels op de feeder vallen als vogels zich voeden. Kolibrievoeders kunnen ook druppelen als ze te vol zijn gevuld. De nectar wordt uit de feeder geperst vanwege de luchtdruk binnenin.

Elke keer dat u kolibrievoeders bijvult, reinigt u zorgvuldig de buitenkant en rond de voerpoorten om gemorste nectar te verwijderen. Neem ook de tijd om eventuele scheuren te repareren en alle delen van de feeder te vervangen om lekken te minimaliseren.

kolibrie feeder

Zelfs als ze klein van formaat zijn, kunnen blootgestelde porties nectar die een puinhoop vormen insecten naar uw feeder trekken, inclusief bijen. Insecten kunnen gelekte nectar en kleverige vlekken ruiken en ze zullen profiteren van eventuele morsen.

Het wordt aanbevolen om kolibrievoeders dagelijks schoon te maken, maar dit proces neemt slechts 30 seconden van uw tijd in beslag. Kolibrievoeders zijn niet moeilijk te hanteren omdat ze een dankbaar vorm en zijn meer dan eenvoudig schoon te maken.

Lees ook:   hoe oven schoonmaken

10. Probeer een schaduwrijke locatie

Zowel kolibries als bijen zullen zich voeden met uw feeders, waar ze zich ook bevinden, zolang ze toegankelijk zijn. Bijen zijn echter gewend om stuifmeel en nectar in het zonlicht te zoeken, want daar bloeien de meeste bloemen vandaan.

Door kolibrievoeders op een plek te hangen die wat schaduw heeft, maak je ze minder aantrekkelijk voor bijen. Het helpt ook om je feeders in de schaduw te hangen, want dat voorkomt dat de nectar te snel bederft.

kolibrie feeder

De schaduw houdt de nectar koel en vertraagt het fermentatieproces. Warm weer zal de feeder uitbreiden als deze uit plastic bestaat en deze uitzetting kan leiden tot lekkages.

Het is echter belangrijk op te merken dat het houden van kolibrievoeders in een volledig donker en gearceerd gebied zijn aantrekkingskracht op kolibries zal verliezen omdat ze het niet kunnen vinden, dus de ideale plek zal een gedeeltelijk beschaduwd gebied zijn.

11. Voeg nepwespennesten toe

Wespen zijn erg territoriaal en ze zullen instinctief geen van hun eigen nesten bouwen in de buurt van een andere kolonie. De aanwezigheid van een wespennest zou bijen en andere insecten ervan weerhouden toegang te krijgen tot voedselbronnen rond het nest.

Bijen en gele hesjes konden wegtrekken, denkend dat je tuin al bezet was. Als je wilt dat je nepwespennest zo echt mogelijk lijkt, zorg er dan voor dat het afschrikkingsnest 8 x 11 inch is.

wespenkorf

Het is belangrijk op te merken dat wespen zoals gele hesjes voornamelijk op of in de grond nestelen, wat betekent dat ze zich soms niets aantrekken van de nepwespennesten die buiten het huis hangen.

Yellowjackets zijn erg agressief en zullen bijna nooit worden afgeschrikt door een nepnest, omdat ze graag in de buurt komen om het te inspecteren. Nepnesten zijn echter effectieve afschrikmiddelen, vooral in de vroege lentemaanden, wanneer ze op zoek gaan naar nieuwe locaties om zich te vestigen.

12. Overweeg insectenvallen

Hoewel we bijen uit de buurt van kolibrievoeders willen houden, is de realiteit dat bijen op zichzelf niet slecht zijn. Ze dienen als grote hulpmiddelen voor je tuin via bestuiving en ze creëren zoete voedselbronnen in honing.

Commerciële insectenvallen zijn beschikbaar om insectenpopulaties in uw tuin te verminderen. Het wordt aanbevolen om deze vallen spaarzaam te gebruiken, omdat u de plaats van de insecten in het ecosysteem van uw tuin niet wilt verstoren.

spinnennet

Kolibries en vele andere wilde vogels eten insecten, dus het wordt niet aanbevolen om insecticiden of oliën te spuiten die bijen en wespen en andere insecten doden of om schadelijke chemicaliën in vallen te plaatsen. Insecticiden en oliën kunnen de nectar besmetten en mogelijk kolibries schaden.

Kies alleen vallen die zich richten op de meest problematische insecten en verwijder vallen zodra de kolibrievoeder niet langer wordt lastiggevallen. Het hebben van te veel vallen kan belangrijke insectenpopulaties drastisch vernietigen.