16 stappen voor het organiseren van een linnenkast

Als je linnenkast eruitziet alsof je lakens zijn ontploft, dan is het tijd om het op te fleuren.

We laten je 16 methoden zien voor het organiseren van je linnenkast. Dit zijn eenvoudige en haalbare tips die niet veel nieuwe producten of stress vereisen. Simpel, makkelijk, maar super effectief.

Al snel heb je een linnenkast die er goed uitziet in je huis en alles netjes en georganiseerd houdt.

Hoe een linnen closeat te organiseren

Inhoudsopgave
 • Hoe linnenkast te organiseren
 • Checklist voor kastorganisatie
 • Linnenkast Veelgestelde vragen

Hoe linnenkast te organiseren

Deze 16 methoden helpen je linnenkast er schattig, opgeruimd en georganiseerd uit te zien. Zouden we zelfs kunnen zeggen dat Pinterest waardig is?

1. Gut de kast

De beste plek om te beginnen is door de kast volledig te strippen. Hierdoor kunt u altijdything die zich daar heeft verstopt.

Sorteer je spullen. Dit is een goede kans om dingen kwijt te raken die je niet meer wilt, door het te doneren aan vrienden, familie of goede doelen.

Dit is ook een goed moment om alles naar andere kasten te verplaatsen. Wil je deze kast puur voor linnengoed bewaren, zet dan de wc-rol en het wasmiddel elders neer.

Probeer dit

Voordat u verder gaat met andere stappen, grijp dit als een kans om de kast grondig schoon te maken. Terwijl het leeg is, stofzuig je het uit en veeg je het af met een reiniger met meerdere oppervlakken.

2. Containers kopen

We beloven dat je niet veel mooie items nodig hebt voor deze reorganisatie, maar containers zijn een must als het gaat om organisatie. Voordat u containers of kastorganisatoren koopt, moet u uw planken opmeten om er zeker van te zijn dat ze passen.

Beslis vervolgens hoeveel je nodig hebt. We raden aan om één container per type artikel te kopen. Als u bijvoorbeeld vijf categorieën items hebt – kussenslopen, lakens, dekbedovertrekken, handdoeken en washandjes – koop dan vijf containers. Dit houdt alles georganiseerd.

Beslis vervolgens wat voor soort containers u wilt. Rieten mand, draadmand, plastic kuipen, geüpcyclede containers die je al in huis hebt? De keuze is aan jou!

3. Niet overvullen

Voordat je begint met het opbergen van spullen, raden we aan om de linnenkast niet te veel te vullen. Dit is een zekere manier om het er rommelig en ongeorganiseerd uit te laten zien – zelfs als je weet waar alles is.

Probeer items die je niet nodig hebt te verwijderen. Of misschien als je weet dat er iets is – zoals een dekbedset met kerstthema – dat je maar één keer per jaar gaat gebruiken, bewaar het dan elders.

4. Gebruik elke centimeter

Als u merkt dat uw linnenkast er overvol of te vol uitziet, gebruik dan elke centimeter opslag. Dat betekent niet dat je dingen in hoge stapels moet stapelen en op het beste moet hopen. Probeer in plaats daarvan andere opslaghacks uit die zullen helpen.

U kunt bijvoorbeeld deuropslag krijgen die aan de binnenkant van de kastdeur hangt. Dit is een goede plek om kleinere items zoals washandjes, mousselins of dunne kussenslopen op te bergen. Het haalt het uit de weg en vermindert de rommelige look.

Je kunt zelfs kleine hanging baskets krijgen. Dit vermindert de behoefte aan hoge palen, die, laten we eerlijk zijn, uiteindelijk toch omvallen.

5. Houd sets bij elkaar

Hoewel je zeker de route kunt volgen van het scheiden van linnen op categorietype, is een andere optie om te sorteren op sets. We hebben alleen witte lakens in huis, dus dit is niet geschikt voor ons. Maar als je meerdere soorten beddengoedsets hebt, houd ze dan bij elkaar om het vinden van alles gemakkelijker te maken als het gaat om het verschonen van lakens.

6. Zones maken

Als het gaat om het organiseren van die opbergdozen waarin je net hebt geïnvesteerd, zijn er veel opties. Een geweldige manier die we hebben gevonden, is organiseren op zones. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om alles te vinden, maar het maakt het opbergen van dingen veel gemakkelijker, vooral als je elke bak labelt.

Waarom probeer je niet de bovenste plank voor reservevellen? De middelste plank voor gewone lakens en kussenslopen. De onderste plank kan voor handdoeken en andere dingen zijn waar je dagelijks naar grijpt.

Sommige mensen bewaren andere dingen in hun linnenkast. Dit omvat toiletrollen, wasmiddel, dekens en andere schoonmaakmiddelen. Zoek ook een speciale zone voor deze producten.

7. Professioneel vouwen

Een super belangrijke sleutel om je linnenkast er super netjes uit te laten zien, is om professioneel te vouwen. Er zijn veel tutorials online over het vouwen van lakens, handdoeken en beddengoed. Maar welke methode je ook kiest, het komt erop neer dat je alles op dezelfde manier vouwt, zodat het er netjes en georganiseerd uitziet.

Expert Tip

Houd bij het weergeven van de gevouwen items de gevouwen rand naar buiten gericht – niet de open rand. Hierdoor ziet het er een stuk netter uit. Laat de handdoeken ook niet zo wijd opvouwen dat ze over de rand van de plank hangen.

8. Houd kleine voorwerpen bij elkaar

Zorg voor een gesloten opbergdoos voor kleine items om het uiterlijk van rommel te verminderen. Houd al deze spullen bij elkaar zodat je niets verliest. Dit kunnen dingen zijn als washandjes, mesh waszakken, essentiële oliën en meer.

9. Houd de kast fris

Naast het georganiseerd houden van de kast, houd het fris. Zorg er altijd voor dat alles schoon en 100 procent droog is voordat je het wegzet. Anders zou je kunnen eindigen met schimmel, meeldauw en slechte geuren.

Om deze dingen toch te voorkomen, is het een goed idee om een paar hacks op stand-by te hebben. Gebruik deze elke week ozijn zo om de kast fris te houden.

 • Giet een kopje zuiveringszout in een kom en leg het op de kastvloer. Het zuiveringszout absorbeert geuren.
 • Cederblokken langs de planken zullen motten en andere insecten bestrijden.
 • Drogere lakens in lakens zorgen ervoor dat ze fris ruiken.
 • Je kunt lavendelzakjes of geurende zepen in opbergdozen bewaren om alles fris te laten ruiken.

10. Draadplanken toevoegen

Als uw planken vrij hoog zijn, kunt u meer ruimte gebruiken zonder meer planken te hoeven installeren. Draadplanken zijn een geweldige manier om meer opslagruimte toe te voegen terwijl alles georganiseerd blijft. Deze gebruiken we eigenlijk in onze keukenkastjes voor het opbergen van meer borden! Maar ze werken ook geweldig in linnenkasten.

11. Versier de kast

Als je je creatief voelt, kun je dat in actie brengen in je linnenkast. Veel mensen houden ervan om plankvoeringen toe te voegen. Deze zorgen ervoor dat de planken er super netjes, leuk en schattig uitzien! Anderen voegen ook graag behang toe aan de achterkant van de kasten. Dit voegt een thema toe aan de linnenkast, waardoor het elke keer een traktatie is om te openen.

12. Hang strijkplank op

Als u geen deuropslag nodig heeft voor linnengoed, waarom gebruikt u de deur dan niet om uw strijkplank en strijkijzer op te bergen? Dit geeft de strijkplank een speciale ruimte, zodat hij niet in willekeurige kasten rammelt. Bovendien is het gemakkelijk aan en uit te trekken, wat me zou motiveren om veel vaker te strijken!

13. Houd een kruk in de buurt

Als je een superhoge linnenkast hebt waar je moeite mee hebt om de hoogste planken te bereiken, bewaar dan een klein krukje in de kast. Dit zal u helpen om deze items gemakkelijk te bereiken. Bovendien zal het je motiveren om items hier op te slaan, want nu is het geen strijd om ze te bereiken.

14. Verstandig stapelen

Als je items op elkaar wilt stapelen, of dat nu handdoeken of dozen zijn, doe dat dan verstandig. Zet het grootste item onderaan en stapel kleinere items op. We raden maximaal drie verschillende objecten aan, zodat je niet eindigt met een scheve toren van handdoeken.

15. Kies een kleurenschema

Als je het gevoel hebt dat je linnenkast georganiseerd is, maar er nog steeds rommelig uitziet, kies dan een kleurenschema. Kies manden en opbergdozen allemaal binnen één kleurenschema. Veel mensen gaan voor wit omdat het eenvoudig en schoon is. Anderen zullen een vleugje blauw toevoegen! Het is helemaal aan jou, maar door je opbergdozen binnen hetzelfde kleurenpalet te houden, kan je linnenkast er echt super georganiseerd uitzien.

16. Vuile was manden

Waarom zou je daar geen wasmanden in bewaren die gewijd zijn aan vuile was? Misschien wilt u deze manden niet voor uzelf wijden, omdat u dit dagelijks zult gebruiken en het kan in de kast stinken. Maar wanneer gasten komen om te verblijven, kan het hebben van een speciale ruimte voor hen om hun vuile was te doen ervoor zorgen dat ze zich meer thuis voelen.

Checklist voor kastorganisatie

Heb je een checklist nodig voor al onze tips? Hier is een handige 16-puntsgids:

 • Gut de kast voordat je organiseert. Verwijder alles wat je niet nodig hebt of elders zou kunnen opslaan.
 • Koop uw containers. Meet de planken en bepaal hoeveel containers je nodig hebt.
 • Vul de linnenkast niet te veel.
 • Koop opbergruimte voor elke centimeter van de kast. Dit omvat deuropslag en opslag onder de plank.
 • Bewaar beddengoedsets bij elkaar in containers of bundels. Dit helpt voorkomen dat je een kussensloop verliest wanneer je deze het meest nodig hebt.
 • Maak zones voor elk type linnengoed. Bijvoorbeeld bovenste plank voor reservelakens en middelste plank voor gewone lakens en kussenslopen.
 • Professioneel vouwen. Kies een methode en houd deze consistent. Toon lakens en handdoeken met de gevouwen rand naar buiten gericht.
 • Bewaar kleine voorwerpen bij elkaar in opbergdozen.
 • Laat de kast fris ruiken. Leg altijd schoon en droog linnengoed weg. Zet een kom zuiveringszout op de bodem van de kast om eventuele geuren te absorberen.
 • Voeg staande draadplanken toe voor extra opslag, zodat u dingen gemakkelijk kunt stapelen.
 • Versier de kast met plankvoeringen en behang.
 • Hang je strijkplank en strijkijzer aan de binnenkant van de deur.
 • Houd een krukje in de buurt om de hoge items te bereiken.
 • Stapel geen items op stapels die te hoog zijn. Ze zullen omvallen en een puinhoop creëren.
 • Kies een kleurenschema zodat alles samenhangend is.
 • Bewaar wasmanden in de kast voor gasten om hun vuile was op te slaan.

Linnenkast Veelgestelde vragen

Wat kan ik gebruiken als ik geen linnenkast heb?

Als u heb geen linnenkast, maak je geen zorgen. Je kunt nog steeds een georganiseerd (en heel schattig) systeem maken.

 • Gebruik opslag onder uw bed: Dit is vooral goed voor het opbergen van vellen.
 • Opbergmanden: Rol je lakens en handdoeken erin en plaats ze willekeurig rond het huis, in slaapkamers of badkamers. Als je het linnen goed rolt, is het eigenlijk een schattig decoratief stuk.
 • Bewaar uw linnengoed in een dressoir: Er zijn veel schattige dressoirs beschikbaar die hetzelfde werk doen als een kast. U kunt al onze tips gebruiken voor het organiseren van een linnen dressoir.
 • Maak een linnenkar: Misschien heb je er een paar nodig, afhankelijk van de hoeveelheid linnen die je hebt.
 • Installeer extra rekken: U kunt de planken zelfs in interessante gebieden plaatsen om ruimte te gebruiken, zoals boven deuren. Als u het linnen in manden stopt en het volgens onze tips organiseert, zien de planken er niet rommelig uit.

Moet een linnenkast in de badkamer zijn?

Het maakt niet uit, als er maar goede ventilatie is. De meeste mensen hebben hun linnenkast in de badkamer of de gang. We hebben de onze gehad op beide gebieden. Het goede aan het feit dat het in een badkamer is, is dat als je uit de douche stapt om te ontdekken dat je een handdoek bent vergeten, er een op een steenworp afstand in de kast zal zijn!

Wat is de Beste Kast Deodorizer?

Zuiveringszout. Plaats een kom zuiveringszout op de vloer van de kast en laat het de geuren absorberen. Als je wilt, voeg dan een paar druppels etherische olie toe aan het zuiveringszout voor een lekkere geur.

Waarom ruiken clean sheets muf?

Als je lakens al een tijdje in de linnenkast liggen, ruiken ze misschien een beetje muf als je ze gaat gebruiken. Dit is waarom:

 • Ze waren niet 100 procent droog als je ze weglegde. Zorg er altijd voor dat de vellen knapperig en kurkdroog zijn, anders kunnen ze een vochtige geur formuleren.
 • De kast heeft geen goede bloedsomloop, wat leidt tot een muffe geur.
 • Je gebruikt ongeparfumeerd wasmiddel. Hoewel veel mensen dol zijn op ongeparfumeerd wasmiddel, is het opgeven van die geur niet altijd een pro-punt voor iedereen. Met geparfumeerd wasmiddel klampt het linnen zich langer vast aan de geur, wat die muffe geur maskeert.
 • Ze hebben gewoon te lang in de kast gelegen. Zorg dat je lakens op een rooster staan, zodat geen van hen te lang in de kast ligt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?