20 Stofzuiger Feiten en Statistieken

We zijn hier een beetje geobsedeerd door stofzuigen. Het is een super bevredigende huishoudelijke klus die leuk en gemakkelijk is – maar wanneer heeft de stofzuiger de bezem vervangen? Wat is de geschiedenis achter de stofzuiger?

We gaan 20 stofzuigerfeiten en statistieken delen. We zullen licht werpen op de geschiedenis van stofzuigers, hoe ze waren in de jaren 1920 en nog wat leuke feiten.

Inhoudsopgave
 • Top stofzuiger feiten en statistieken
 • Stofzuiger Geschiedenis
 • 1920s Stofzuiger Feiten
 • Moderne stofzuigfunctie
 • Fun Stofzuiger Feiten
 • Veelgestelde vragen
 • Stofzuigen Zuigt

Top stofzuiger feiten en statistieken

 1. De stofzuiger is uitgevonden door Hubert Cecil Booth en was zo groot dat hij door paarden getrokken moest worden.
 2. Alleen de rijken konden zich de ervaring van de eerste stofzuiger veroorloven.
 3. Huishoudelijke stofzuigers werden toegankelijker tijdens de jaren 1930.
 4. James Dyson vond in 1983 het G-force Dyson vacuüm uit.
 5. Robotstofzuigers kwamen in 1997 op de markt en groeiden in populariteit vanaf 2002.
 6. In de jaren 1920 maakte een conciërge uit Ohio lichtgewicht en meer praktische stofzuigers.
 7. De Hoover Vacuum 700 werd uitgevonden in 1926 en lijkt op wat we vandaag de dag gebruiken.
 8. Het vacuüm bevrijdde vrouwen in de jaren 1920, waardoor dit huishoudelijke karwei veel sneller ging.
 9. Hooded haardrogers leenden Booth’s vacuümtechnologie.
 10. William Henry Hoover nam het stokje over van Booth sinds Hoover de Electric Suction Sweeper maakte.
 11. De huidige markt wordt wereldwijd gewaardeerd op 11,47 miljard dollar.
 12. Robotstofzuigers zijn nog niet perfect, maar de technologie verbetert.
 13. Draadloze steelstofzuigers worden een favoriet omdat ze licht van gewicht zijn en gemakkelijk te manoeuvreren.
 14. Je kunt één stofzuiger kopen die het allemaal doet: maak verschillende vloertypen, bekleding en gordijnen schoon.
 15. Veel stofzuigers zijn uitgerust met hoogwaardige HEPA-filters, die allergenen verminderen.
 16. De eerste stofzuigers die in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht, werden gebruikt in Buckingham Palace en Windsor Castle.
 17. De levensduur van een stofzuiger is acht jaar.
 18. Dyson stofzuigers maken gebruik van Root Cyclone-technologie die voorkomt dat het vuil de binnenste componenten van het vacuüm besmet.

Stofzuiger Geschiedenis

We nemen je mee in de geschiedenis van de stofzuiger van 1901 tot vandaag. Je zult versteld staan van hoe de stofzuiger in de loop der jaren is geëvolueerd – en gekrompen.

 • De uitvinding van het vacuüm: Een ingenieur genaamd Hubert Cecil Booth vond de stofzuiger uit in 1901 (1). Hij maakte een machine die vuil opzoog door een filter. Blijkbaar stierf hij bijna tijdens het testen – en de machine was absoluut enorm – maar hier was het: de eerste stofzuiger. Het moest getrokken worden door paarden!
 • De stofzuiger was alleen voor de rijken: Het gebruik van Booth’s stofzuiger was een luxe die alleen de rijken zich konden veroorloven. De stofzuiger ging overal mee naartoe, van Buckingham Palace tot de Royal Mint en Crystal Palace. De eerste keer dat ze daarheen gingen, verwijderden ze 26 ton stof.
 • Huishoudelijke stofzuiger: Huishoudelijke stofzuigen werd toegankelijker tijdens de jaren 1930. Het begon met “The Hoover”, dat veel lichter was. Het was eigenlijk een elektrische bezemsteel met een filter en stofzak eraan.
 • James Dyson verschijnt: Een van de bekendste stofzuigers is de Dyson. James Dyson vond de G-force Dyson vacuüm in 1983, de eerste zakloze dubbele cycloonmachine, die de snelst verkopende stofzuiger in het Verenigd Koninkrijk werd.
 • Robotstofzuigers komen op de markt: In 1997 verscheen de eerste robotstofzuiger, genaamd Electrolux’s Trilobite. Gevolgd door de iRobot Roomba in 2002, die we vandaag de dag herkennen als een platte schijfvormige stofzuiger die het huishouden voor u doet.

1920s Stofzuiger Feiten

De jaren 1920 waren een tijd van verandering. Voor de stofzuiger zaten de jaren ’20 ergens tussen de eerste door paarden getrokken stofzuiger en lichtere opties. Laten we dieper graven:

 • Het vacuüm wordt kleiner: In 1907 creëerde een conciërge uit Ohio een veel sierlijker vacuüm. Hij maakte het van een zeepkist, een bezemsteel, een kussensloop en een elektromotor. (2). Dit was veel praktischer en handmatiger dan de originele door paarden getrokken stofzuiger die Booth uitvond.
 • Hoover stofzuiger 700: De Hoover vacuum 700 werd geïntroduceerd in 1926 en was vrij gelijkaardig aan de structuur die we vandaag gebruiken. Het had een aluminium behuizing, een aan / uit-schakelaar en een borstelkop die metalen klopperstrips gebruikte om het tapijt te laten trillen en vuil op te trekken.
 • Het vacuüm bevrijdde vrouwen: Vrouwen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van het huishoudelijk werk tijdens de jaren 1920 (3). Het vacuüm hielp de belasting te verminderen, vooral omdat minder mensen inwonende dienstmeisjes hadden. Thuisblijvers en moeders konden dan minder tijd besteden aan het schoonmaken van tapijten.
 • Haardrogers maken gebruik van vacuümtechnologie: Haardrogers met capuchon leenden vacuümtechnologie. Dus Booth’s vacuüm-geïnspireerde hoovers zoals we ze vandaag kennen, evenals haardrogers met capuchon.
 • Hoover neemt Booth over: In de jaren 1920 vond Booth een draagbaar vacuüm uit, maar de uitvinding van William Henry Hoover nam het over. Hij kocht het patent voor de Electric Suction Sweeper, die mensen met astma hielp en het stofzuigen gemakkelijker maakte. Tijdens de jaren 20 ontwikkelde hij deze machine die super populair werd in de jaren 1930.

Moderne stofzuigfunctie

Laten we verder gaan met het verleden en kijken naar de huidige trends en gewoonten voor stofzuigen. Misschien zul je resoneren met sommige van deze stukjes informatie.

 • De markt groeit: Door meer mensen die vanuit huis werken, een hoger besteedbaar inkomen en de introductie van robotstofzuigers, is de markt booming (4). Vanaf 2021 werd de markt gewaardeerd op 11,47 miljard dollar. Verwacht wordt dat het tussen 2022 en 2030 met 9,8 procent zal groeien.
 • Over robotstofzuigers gesproken: Robotstofzuigers doen het momenteel goed, maar ze hebben nog steeds problemen en de industrie werkt hard om ze te perfectioneren. Misschien wilt u uitkijken voor Xiaomi’s nieuwe veegrobotstofzuiger genaamd Mijia. Ze kan taaie vlekken diep reinigen en verwijderen.
 • Mensen houden van draadloze steelstofzuigers: Voorbij zijn de dagen dat je een dikke stofzuiger met een lang snoer nodig hebt. Draadloze steelstofzuigers zijn nu een rage, dankzij de slanke snoervrije technologie van Dyson. We hebben er een, en het is net zo geweldig als het klinkt.
 • Eén stofzuiger doet het allemaal: We hebben nu stofzuigers die al het stofwerk in een huis kunnen doen. Eén elektrische stofzuiger kan bijvoorbeeld stof en vuil verwijderen van alle vloertypen, bekleding, gordijnen en andere zachte oppervlakken. Veel stofzuigers schakelen over op handheld, waardoor u veel meer flexibiliteit krijgt over dit huishoudelijke karwei.
 • Hoogwaardige filters: Veel stofzuigers zijn uitgerust met fantastische HEPA-filters. Deze filters kunnen 99,97 procent van de deeltjes zo klein als 0,03 micron opvangen. Dit is ideaal voor gezinnen met allergieën, omdat u stof verwijdert en opvangt tijdens het schoonmaken.

Fun Stofzuiger Feiten

Om onze lijst af te sluiten, hebben we een aantal willekeurige maar leuke feiten om te delen!

 • Royalty kocht eerst Britse stofzuigers: De eerste stofzuigers die in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht, gingen eerst naar royalty’s. Lord Chamberlain kocht de eerste twee: één ging naar Buckingham Palace en de andere ging naar Windsor Castle.
 • Hoover bedacht een woord: Terwijl The Hoover Company een stofzuiger uitvond, bedachten ze ook een woord. Hoover werd eigenlijk een werkwoord in de Oxford English Dictionary. Veel Britten zullen zeggen dat ze hun huis “opslokken” in plaats van “stofzuigen” – zelfs vandaag nog.
 • Meest populaire soorten stofzuigers: Vanaf 2020 waren de meest populaire soorten stofzuigers bus en rechtopstaand (5). Hoewel dit nu waar is, heeft de robotstofzuiger een behoorlijke sprong gemaakt en exponentieel in populariteit gegroeid.
 • Gemiddelde levensduur: De gemiddelde levensduur van een stofzuiger is ongeveer acht jaar, hoewel dit van merk tot merk verschilt.
 • Dyson stofzuigers zijn speciaal: Als je je afvraagt of je moet investeren in een Dyson vacuüm, dan denken wij van wel. Een van de coole kenmerken van hen is de Root Cyclone die het vuil zo snel laat draaien dat het vitale binnencomponenten van de stofzuiger niet raakt.

Veelgestelde vragen

Hoe zag de eerste stofzuiger eruit?

De eerste stofzuiger zag eruit als een wagen. Het was een grote rechthoekige vorm op gigantische wielen. Aan de ene kant stond de naam van de stofzuiger; aan de andere kant was glas zodat je het vuil en puin kon zien.

Het vacuüm moest door paarden worden getrokken omdat het zo zwaar was. Een persoon zat bovenop de stofzuiger om de paarden te sturen.

De stofzuiger was rood en goud met lange slangen. Deze slangen gingen door ramen om de grond schoon te maken. De motor werd aangedreven door benzine en lucht werd via zuigkracht uit de slangen en spuitmonden getrokken.

De stofzuiger was zo’n wonder dat mensen zich verzamelden om hem in actie te zien.

Waarom wordt een vacuüm een vacuüm genoemd?

In wezen creëert een stofzuiger negatieve druk, vergelijkbaar met een natuurlijk vacuüm in de ruimte, om stof en vuil uit de omgeving te trekken. De ventilator creëert een druk die lager is dan de atmosferische druk in de kamer waarin u zich bevindt. De lucht snelt vanuit de kamer naar de slang en zuigt gaandeweg puin op.

Het is belangrijk op te merken dat een stofzuiger geen echte stofzuiger creëert. Dit zou ook lucht uit uw huis verwijderen. Maar het lijkt erop dat de stofzuigertitel is geïnspireerd op het fysieke idee van een stofzuiger.

Hoeveel stofzuigers worden er elk jaar verkocht?

Het laatste rapport, in 2010, gaf aan dat er 28,1 miljoen eenheden werden verkocht in de VS. (6). Experts voorspellen echter dat er tegen 2026 wereldwijd 130 miljoen eenheden per jaar zullen worden verkocht. (7).

Hoe groot is de stofzuigerindustrie?

Wereldwijd bedroeg de marktomvang in 2021 11,47 miljard en zal naar verwachting tussen 2022 en 2030 met 9,8 procent groeien. De meeste van deze verkopen komen uit residentieel vacuümbezit, terwijl de andere 50 procent bijna gelijk verdeeld is tussen commerciële en industriële stofzuigers.


Stofzuigen Zuigt

Stofzuigen is – en dat is maar goed ook. Het zuigt het vuil, puin en andere vervelende dingen op, waardoor je een schoner huis hebt.

Stofzuigers hebben een lange weg afgelegd vanaf het moment dat ze voor het eerst werden uitgevonden. Ze waren zo groot dat ze door paarden moesten worden getrokken, en alleen de rijken konden zich de ervaring veroorloven!

Nu zijn stofzuigers behoorlijk toegankelijk, variërend van $ 40 tot $ 1000, afhankelijk van het door u gekozen merk en model.

Nu je deze verbazingwekkende vacuümfeiten en statistieken kent, heb je misschien een hernieuwde waardering voor dit reinigingsgereedschap.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   aanlag thee hoe schoonmaken