Koelen luchtontvochtigers de lucht?

Als het warm en vochtig is, kan het ongemakkelijk zijn om iets anders te doen dan loungen op de bank met een ijskoud drankje. We gebruiken vaak talloze hoeveelheden energie en elektriciteit om onszelf koel te houden als we binnen zijn.

Om wat energie te besparen, vraag je je misschien af: koelen luchtontvochtigers de lucht? Kun je bezuinigen op AC?

Het blijkt dat een luchtontvochtiger juist het tegenovergestelde kan doen. Laten we alles leren over luchtontvochtigers en hun effect op de omgeving.

Inhoudsopgave
  • Hoe werken luchtontvochtigers?
  • Zullen ze de kamer koelen?
  • Luchtontvochtigers vs. Airconditioners?
  • Houd het koel

Hoe werken luchtontvochtigers?

Luchtontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit de lucht, waardoor een comfortabelere omgeving ontstaat.

Er zijn drie hoofdtypen luchtontvochtigers: koelmiddel, droogmiddel en het hele huis – de meest voorkomende is het koelmiddel.

Koelmiddel

Koelmiddelontvochtigers werken op dezelfde manier als airconditioners door warme lucht aan te trekken, te koelen en daardoor vocht te onttrekken.

Terwijl de ventilator vochtige lucht aantrekt, kruist deze de gekoelde spoelen, waardoor het vocht condenseert. Zie je, wanneer de lucht wordt gekoeld, zal het niet in staat zijn om vocht vast te houden en condensatie te vormen. Dit vocht zal dan uit de spoelen in de emmer vallen. (1).

Wanneer het vocht wordt verwijderd, wordt de lucht opnieuw opgewarmd voordat de luchtontvochtiger wordt verlaten. Het opwarmen van de lucht is essentieel om zo droog mogelijk te blijven. De nieuwe droge en iets warmere lucht zal vocht aantrekken, dat vervolgens in de luchtontvochtiger wordt getrokken.

De meeste koelmiddelontvochtigers hebben ook een ontdooisysteem dat de spoelen soepel laat werken. Een essentieel kenmerk van veel luchtontvochtigers is een automatische uitschakelfunctie; dit schakelt het apparaat automatisch uit wanneer de bak vol is.

Met andere woorden, het helpt om te voorkomen dat het water overloopt, wat de luchtontvochtiger kan beschadigen. Bovendien, als de emmer niet vol is, zullen de meeste luchtontvochtigers blijven draaien totdat de gewenste vochtigheidsniveaus zijn bereikt.

Droogmiddel

De meest voorkomende droogmiddelversie wordt een full-size consumptiemiddel-zuurmiddel luchtontvochtiger genoemd. Het werkt door lucht in het apparaat te zuigen met behulp van een ventilator. Een droogmiddelmateriaal zal dan vocht adsorberen (2).

Bovendien kan het droogmiddelmateriaal bij verhitting vocht afgeven, wat van cruciaal belang is voor de functie van de luchtontvochtiger. Een grote roterende trommel bestaande uit afwisselende lagen golfplaten en platte platen houden de droogmiddelen vast. De platen zijn zo geplaatst dat lucht loodrecht op de trommel kan stromen.

Dit type luchtontvochtiger bevat ook een condensor, die is gemaakt van plastic. Zijn rol is om vochtige warme lucht te condenseren. Bovendien is de kachel nodig om de lucht opnieuw op te warmen voordat deze weer in de kamer wordt vrijgegeven.

Dit is echter niet het enige type droogmiddelontvochtiger – er zijn meerdere soorten, waaronder:

  • Wegwerp droogmiddelen: Deze zijn ook algemeen bekend als vochtadsorbers. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, betaalbaar en effectief in kleine kamers. Mensen gebruiken vaak wegwerp droogmiddelontvochtigers in kasten, auto’s en kleine campers.
  • Oplaadbare droogmiddelen: Dit type luchtontvochtiger is ook vrij klein, vergelijkbaar met disposables. Ze bevatten een droogmiddel dat u kunt opladen door het apparaat in een stopcontact te steken.
  • Commerciële droogmiddelen: Deze worden vaak verhuurd door aannemers and worden meestal gebruikt in de bouw. Commerciële droogmiddelontvochtigers hebben een ongelooflijk vermogen om al droge lucht te drogen. Ze kunnen ook werken bij extreme temperaturen waar koelmiddelontvochtigers dat gewoon niet kunnen.

Hele huis

Luchtontvochtigers voor het hele huis zijn een uitstekende optie voor huizen met meerdere verdiepingen die worstelen met vochtigheid. Dit type luchtontvochtiger wordt over het algemeen geleid naar uw reeds bestaande HVAC-systeem.

Het belangrijkste is dat hele huiseenheden de lucht ontvochtigen voordat deze uw huis binnenkomt. Dit beschermt je tegen schimmels, huisstofmijt en andere vochtig bloeiende bacteriën.

Bovendien gaan luchtontvochtigers voor het hele huis over het algemeen langer mee in vergelijking met draagbare eenheden. Ze worden ook geleverd met langere garanties. Ze gebruiken echter een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit.

Zullen ze de kamer koelen?

Voordat we deze vraag beantwoorden, is het belangrijk op te merken dat luchtontvochtigers niet bedoeld zijn om een kamer te koelen. Dat is de taak van de AC. Dat betekent echter niet dat ze het niet kunnen helpen om een kamer comfortabeler te maken.

Zoals we hierboven concludeerden, creëren de meeste luchtontvochtigers warme of hete lucht die terug in de kamer komt. Dit is cruciaal om de efficiëntie van de luchtontvochtiger te behouden, of het nu gaat om koelmiddel of droogmiddel. Omdat hete lucht vocht aantrekt, kan de luchtontvochtiger meer vocht uit een ruimte halen.

Bovendien zal de compressor van een luchtontvochtiger ook wat warmte produceren die de kamer zal beïnvloeden. Er is echter een manier om dit kleine probleem te omzeilen om een comfortabele leefruimte te creëren.

Bespaar energie

Het is veel gemakkelijker voor de airconditioner om droge lucht te koelen dan vochtige lucht. Dus door een luchtontvochtiger samen met uw airconditioner te gebruiken, kunt u een koele en droge kamer creëren. Als gevolg hiervan bespaart de airconditioner energie, omdat deze niet zo hard hoeft te werken om de kamer te koelen.

Luchtontvochtigers vs. Airconditioners?

Airconditioners en luchtontvochtigers zijn functioneel hetzelfde, maar ze werken om verschillende resultaten te creëren. Beide apparaten (afhankelijk van het type) circuleren koelmiddel door het systeem, veranderen het van gas in vloeistof en vice versa (3).

Ondanks dat ze qua functie erg op elkaar lijken, zijn er twee duidelijke verschillen tussen luchtontvochtigers en airconditioners:

Luchtbeweging

Terwijl de AC-eenheid warme lucht naar binnen trekt en deze over de spoelen koelt, pompt hij koude lucht uit zodat we ervan kunnen genieten. De hete lucht die door de condensor wordt geproduceerd, wordt vervolgens naar buiten verplaatst, waardoor een koel binnenmilieu ontstaat.

Luchtontvochtigers geven daarentegen niet om je oververhitte lichaam. Ze dumpen droge, warme lucht rechtstreeks in je woonkamer.

Vocht

Hoe airconditioners en luchtontvochtigers omgaan met vocht is heel anders, ook al creëren beide condensatie op de spoelen. Airconditioners verzamelen het water in een pan, die vervolgens naar buiten wordt afgevoerd. Ze doen dit anders, afhankelijk van het apparaat, hetzij door een buis of een druppelrand.

Aan de andere kant zijn luchtontvochtigers gebouwd om het water dat ze creëren vast te houden. Draagbare eenheden hebben een waterreservoir dat alles tussen een paar ons tot gallons kan bevatten, afhankelijk van de grootte.

De meeste luchtontvochtigers hebben ook de mogelijkheid van continue drainage door een slang aan een uitlaat in de unit te bevestigen. Het water verlaat dan de luchtontvochtiger met behulp van de zwaartekracht naar een nabijgelegen afvoer. Bovendien zijn sommige luchtontvochtigers uitgerust met een ingebouwde pomp die helpt om water uit het apparaat te verplaatsen.


Houd het koel

Luchtontvochtigers zijn zeer effectief in het drogen van de lucht. Ze hebben echter een beetje hulp nodig om het koel te houden.

Terwijl de lucht op de spoelen wordt gekoeld, wordt deze opnieuw opgewarmd voordat deze weer in de lucht wordt uitgestoten. De compressor creëert ook warmte. Als gevolg hiervan zullen luchtontvochtigers de luchttemperatuur met maximaal 15 graden verhogen.

Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen: het gebruik van een ander geliefd huishoudelijk apparaat, de airconditioner. Door de twee apparaten tegelijkertijd te gebruiken, kunt u effectief een koele en droge omgeving creëren.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe zilveren ring schoonmaken