20 Verbazingwekkende afwasstatistieken en feiten

Afwassen is niemands favoriete klusje. Maar we hebben een lange weg afgelegd sinds het begin der tijden.

Deze 20 vaatwasstatistieken en feiten kunnen je zelfs dankbaar maken voor alle handige afwasgereedschappen die we nu hebben.

We gaan diep in de geschiedenis van vaatwassers duiken, een beetje praten over hun efficiëntie en enkele feiten uit de branche delen. Blijf lezen voor meer informatie.

Inhoudsopgave
 • Belangrijkste afwasstatistieken en feiten
 • Geschiedenis van vaatwassers
 • Energie-efficiëntie vaatwasser
 • Afwassen vs. handen wassen
 • Feiten over de vaatwasserindustrie
 • Veelgestelde vragen

Belangrijkste afwasstatistieken en feiten

 1. De eerste vaatwasser werd uitgevonden in 1850 door Joel Houghton.
 2. Josephine Cochrane vond de eerste vaatwasser uit die echt werkte en tijd bespaarde.
 3. In 1924 vond William Howard Livens een huishoudelijke vaatwasser uit die vergelijkbaar is met wat we vandaag de dag gebruiken.
 4. Vaatwassers werden populairder in 1950, na de oorlog.
 5. Vaatwassers waren gebruikelijk in de jaren 1970.
 6. De gemiddelde vaatwasser kost ongeveer $ 35 per jaar om te draaien.
 7. Zoek naar de Energy-Star-certificering als u een milieuvriendelijkere vaatwasser wilt.
 8. De meeste vaatwassers hebben verschillende cycli, waaronder een eco-optie.
 9. Vaatwassers verbruiken veel energie – ongeveer 1,71 kilowatt per cyclus.
 10. Het verwarmen van het water is verantwoordelijk voor ongeveer 84 procent van de energie van een vaatwasser.
 11. Vaatwassers verbruiken minder water per cyclus. Het gebruik van 27 liter water om de afwas met de hand te doen, zou gelijk zijn aan drie liter in de vaatwasser.
 12. Een vaatwasser doet het allemaal: spoelt, wast, spoelt opnieuw en droogt.
 13. Je moet geen antiaanbakpannen, koksmessen of houten voorwerpen in de vaatwasser wassen.
 14. Vaatwassers zijn efficiënter dan handen wassen, omdat ze meer geconcentreerd wasmiddel, stoom en krachtige jets gebruiken.
 15. Je afwassen is veel minder hygiënisch dan het gebruik van een vaatwasser.
 16. De wereldwijde vaatwassermarkt werd vanaf 2020 gewaardeerd op 7,17 miljard dollar.
 17. De drijvende factor achter de groeiende markt is een drukkere levensstijl, besteedbaar inkomen en meer hygiënebewustzijn.
 18. Het meest populaire type vaatwasser is roestvrij staal met glansspoelmiddel, LED-aanraakpanelen en geluidsisolatie.
 19. Belangrijke vaatwasmachinemerken zijn Electrolux, LG en Whirlpool.
 20. Azië-Pacific heeft een aandeel van 34,8 procent in de vaatwassermarkt.

Geschiedenis van vaatwassers

Als je een vaatwasser bezit, is het waarschijnlijk een van je meest geliefde huishoudelijke apparaten. Die van ons wel, zeker!

Maar wie heeft het uitgevonden? Hoe zag de eerste vaatwasser eruit? Bekijk deze feiten; ze kunnen je helpen op je volgende trivia-avond.

 1. De vaatwasser verscheen in 1850: De eerste vaatwasser werd uitgevonden door Joel Houghton in Amerika in 1850. Het was traag en helemaal niet efficiënt. Het was van hout met een met de hand gebarsten wiel dat water over de vaat liet spuiten.
 2. Een vrouw vond de eerste praktische vaatwasser uit: Omdat de uitvinding van Joel Houghton niet indrukwekkend was, kwam een vrouw genaamd Josephine Cochrane langs om het recht te zetten. Ze vond de eerste vaatwasser uit die echt werkte en tijd bespaarde! Ze onthulde de handbediende mechanische vaatwasser op de Wereldtentoonstelling van 1893.
 3. William Howard Livens maakte de volgende stap: In 1924 vond een Britse man genaamd William Howard Livens een huishoudelijke vaatwasser uit. Het was klein en nog steeds niet elektrisch – maar het had een voordeur, een draadrek en een roterende sproeier. Het is vrij gelijkaardig aan wat we vandaag gebruiken.
 4. Vaatwasser boom van 1950: Na de oorlog werden vaatwassers populairder – maar ze waren nog steeds alleen toegankelijk voor rijke mensen. Ze werden echter ingebouwd in keukenbladen, waardoor ze een praktischer keukenapparaat waren.
 5. Vaatwassers werden gebruikelijk in de jaren 1970: Tegen de jaren 1970 lieten de meeste nieuwe keukens ruimte over voor een vaatwasser. Ze kwamen steeds vaker voor. Tijdens de jaren 1990 verhoogden ze de efficiëntie met nieuwe functies, zoals bodemsensoren.

Energie-efficiëntie vaatwasser

Vaatwassers gebruiken elektriciteit. Maar betekent dit dat handen wassen kosteneffectiever is? Hoeveel water verbruikt een vaatwasser?

Laten we eens kijken naar de energie-efficiëntie van een vaatwasser, zodat we iets meer kunnen begrijpen over de impact ervan.

 1. Jaarlijkse kosten: Een Energy-Star gecertificeerde vaatwasser is energiezuinig. Ze lopen slechts ongeveer $ 35 per jaar, waardoor u bijna 4.000 liter water bespaart gedurende de levensduur van het apparaat (1).
 2. Kenmerken van Energy-Star vaatwassers: Er zijn een paar functies om op te letten als u een energiezuinigere vaatwasser wilt. Dit omvat het verbeteren van waterfiltratie, efficiënte jets, slimme schotelontwerpen en bodemsensoren. De eenvoudigste manier om te weten of uw vaatwasser energiezuinig is, is door te zoeken naar de Energy-Star-classificatie.
 3. Vaatwassers hebben verschillende cycli: Als u het meest energiezuinig wilt zijn tijdens het gebruik van uw machine, probeer dan de eco- of lichte wascyclus te gebruiken. Hierdoor wordt minder water verbruikt. Veel vaatwassers hebben intensere cycli, zoals potten en panopties, die meer water zullen gebruiken.
 4. Vaatwassers verbruiken veel energie: Hoewel vaatwassers niet veel water verbruiken, verbruiken ze veel energie (2). Afhankelijk van uw model verbruikt uw vaatwasser waarschijnlijk tussen de één en twee kilowatt per cyclus. Dit staat gelijk aan het verlaten van je tv ru20 uur aan te trekken. Om het elektriciteitsverbruik te verminderen, gebruikt u de laagst mogelijke temperatuur.
 5. Verwarming is verantwoordelijk voor de meeste energie: Van het wattage dat een vaatwasser per cyclus verbruikt, wordt ongeveer 84 procent gebruikt voor het verwarmen van het water. Veertien procent wordt gebruikt voor de motor en twee procent wordt gebruikt voor de afvoerpomp.

Afwassen vs. handen wassen

Hoe zit het met de hand afwassen? Regeert het oppermachtig? Of doet de vaatwasser het beter?

Als je een hekel hebt aan afwassen met de hand, kunnen deze afwasfeiten je gelukkig maken.

 1. Vaatwassers verbruiken minder water: Wanneer je met de hand afwast, moet je het water vrij vaak verwisselen om ervoor te zorgen dat het schoon is. Dit betekent dat u uiteindelijk ongeveer 27 gallons kunt gebruiken voor dezelfde hoeveelheid vaat die een vaatwasser kan bevatten (3). Aan de andere kant gebruiken vaatwassers gemiddeld slechts ongeveer drie liter water per cyclus (4)
 2. Vaatwasser doet het allemaal: Wanneer u de afwas met de hand doet, bent u waarschijnlijk aan het voorspoelen, schrobben en vervolgens opnieuw spoelen om zeep te verwijderen. Dit komt neer op steeds meer water naarmate je verder gaat.
  Aan de andere kant heeft de vaatwasser veel taken: hij spoelt, wast, spoelt opnieuw en droogt zelfs je vaat voor je! Veel gemakkelijker.
 3. Sommige dingen zijn niet voor de vaatwasser: Hoewel de vaatwasser een droom is die uitkomt, is hij niet in staat om alles schoon te maken. Je moet geen antiaanbakpannen, koksmessen of houten voorwerpen in de vaatwasser doen. Was die in plaats daarvan met de hand.
 4. Vaatwassers zijn efficiënter: Geen belediging voor je jarenlange handwas, maar vaatwassers zijn beter in schoonmaken. Ze gebruiken meer geconcentreerd wasmiddel en geweldige jets om je vaat diep schoon te maken. Zolang je geen super oud model hebt, kunnen vaatwassers taaie vlekken verwijderen en je gerechten ontsmetten met heet water en stoom.
 5. Handwas is minder hygiënisch: Wist je dat bijna alle vaatwassers bacteriën bevatten (5)? Het goede nieuws is dat deze bacterie niet schadelijk is. Aan de andere kant is je handwasroutine minder hygiënisch omdat schadelijke bacteriën op de spons of doek kunnen zitten die je gebruikt om schoon te maken.

Top Tip

Veel mensen spoelen hun vaat af voordat ze in de vaatwasser gaan, maar dit is onnodig. U kunt tijd, geld en water besparen door voedsel in de vuilnisbak of afval te schrapen. En zet dan je vaat in de vaatwasser – je hoeft niet te spoelen!

Feiten over de vaatwasserindustrie

Laten we eens kijken naar enkele vaatwasmachine-industriestatistieken en feiten. We onderzoeken de marktomvang, trends en belangrijke informatie over vaatwassermerken.

 1. 2020 vaatwasser marktgrootte: De wereldwijde markt voor vaatwassers vanaf 2020 werd gewaardeerd op 7,17 miljard dollar. (6). De geschatte groei tot 2025 is 7,2 procent, waardoor het op een waarde van 10,2 miljard dollar blijft.
 2. Drijvende factoren achter groei: Het is altijd interessant om te kijken naar wat ervoor zorgt dat de industrie groeit. In dit geval omvat het meer mensen die uit eten gaan voor maaltijden, meer restaurants, drukkere levensstijlen en meer besteedbaar inkomen. Een grote factor is ook meer bewustzijn rond gezondheid en hygiëne; mensen willen minder ziektekiemen in huis.
 3. Welk type vaatwasser is het populairst?: Consumenten kiezen voor een rvs vaatwasser omdat deze energiezuiniger is (7). Dit komt omdat ze minder energie nodig hebben voor de droogcyclus. Bovendien is roestvrij staal gemakkelijk schoon te maken.
  Kopers willen ook bepaalde functies, waaronder glansspoelmiddel, LED-aanraakpanelen, geluidsisolatie en glasbescherming.
 4. Belangrijkste vaatwasmachinemerken: De toonaangevende vaatwasmerken wereldwijd zijn Electrolux, LG, Whirlpool, Bosch, Samsung, Asko en Miele. Dit zijn allemaal betrouwbare merken die duurzame en praktische vaatwassers maken.
 5. Azië-Pacific domineert het marktaandeel: Vanaf 2019 had Azië-Pacific een marktaandeel van 34,8 procent. Schoonmaak- en hygiëneproducten en thuiszorgartikelen zijn in deze regio in opkomst. Dit geldt met name voor China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel krijgt een vaatwasser per uur betaald?

Er zijn 377.040 vaatwassers in dienst in de VS (8). Lonen variëren van $ 12,97 per uur (voor de amusements- en recreatie-industrie) tot $ 17,27 per uur (voor de magazijn- en opslagindustrie). Het meest voorkomende uurloon is $ 13,15 per uur.

Het meest voorkomende uurloon is $ 13,15 per uur, wat neerkomt op een averleeftijdssalaris van 27.350 dollar per jaar.

Mensen die het hoogste uurloon krijgen, bevinden zich in New York, Californië, Texas, Florida en Illinois.

Hoeveel vaatwassers worden er per jaar verkocht?

In 2019 werden er 8,69 miljoen eenheden verkocht binnen de VS (9). Dit is gestaag toegenomen sinds 2009 toen 5,4 miljoen eenheden werden verkocht.

Hoeveel huizen hebben vaatwassers?

Vanaf 2017 bleek uit studies dat 80 miljoen huizen in de VS een vaatwasser hadden, maar bijna 20 procent van hen gebruikte het apparaat niet (10). De meeste mensen gebruiken hun vaatwasser echter minstens één keer per week, of ongeveer vijf keer per maand.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?