Hoe zich te ontdoen van geur in laarzen

Onze laarzen voeren je door veel verraderlijke situaties – we houden ervan. Maar hoe zit het met die stinkende geur als je ze aan het einde van de dag uitdoet?

We hebben negen geweldige manieren onderzocht om van die geur in laarzen af te komen, zodat je je fris voelt elke keer dat je je schoenen aantrekt.

Inhoudsopgave
 • Hoe zich te ontdoen van geur in laarzen
 • Hoe geur in laarzen te voorkomen
 • Veelgestelde vragen

Hoe zich te ontdoen van geur in laarzen

Er zijn veel manieren om geuren uit je laarzen te verwijderen. We zullen negen methoden delen en u kunt degene kiezen die het gemakkelijkst en het meest effectief voor u klinkt.

Maak een ontgeurend poeder

U kunt milieuvriendelijke en goedkope producten gebruiken om een krachtig poeder te maken.

 1. Meng een kopje maïzena, 1/2 kopje zuiveringszout en 1/2 kopje bakpoeder samen in een kleine kom.
 2. Voeg vijf druppels etherische olie toe. We raden lavendel en tea tree olie aan voor het verwijderen van geuren.
 3. Sprinkle het ontgeurende poeder in je laarzen. Als je wat restjes over hebt, doe het dan in een luchtdichte container en bewaar het voor later.
 4. Laat dit poeder acht uur of een nacht staan.
 5. Dump het poeder daarna in de vuilnisbak.
 6. Stofzuig de binnenkant van je laarzen.

Dit zal je schoenen opfrissen en geuren absorberen zodat ze super fris ruiken!

Doe-het-zelf spray

Als je geen poeder wilt gebruiken, kun je een spray gebruiken. En raad eens? Deze spray is superhandig voor het verwijderen van geuren rondom het huis. Dit omvat kleding, lakens, meubels, gordijnen en het werkt als een kamerspray. Sterker nog, je kunt het zelfs gebruiken om oppervlakken schoon te maken!

 1. Meng in een spuitfles 1/2 kopje water, 1/2 kopje gedistilleerde witte azijn en 10 druppels tea tree olie.
 2. Spray in je schoenen, maar verzadig de laarzen niet.
 3. Gebruik na 10 minuten een droge doek om het residu op te vegen.
 4. Laat ze aan de lucht drogen tot ze helemaal droog zijn.

Top Tip

Je kunt dit om de paar dagen doen om geuren te bestrijden voordat ze merkbaar worden.

Gebruik UV-stralen

Als je je laarzen in de kast of een schoenenbak propt nadat je ze hebt gedragen, dan kunnen de geuren nergens naartoe ontsnappen. Maak in plaats daarvan de veters los, trek de tongen los en lucht ze op een schaduwrijke plek binnenshuis. Een andere optie is om ze onder een UVC-lamp te plaatsen. Dit zal ze luchten en de UV-stralen kunnen helpen om bacteriën, schimmels en geuren te doden (1).

Top Tip

Verwar UVC-lampen niet met de UV-stralen van de zon die leer daadwerkelijk kunnen beschadigen. Als je je schoenen op een zonnige plek gaat laten drogen, zorg er dan voor dat je van tevoren een UV-beschermer gebruikt.

Nieuwe inlegzolen

Soms weet je dat je geen nieuwe laarzen nodig hebt, maar er is misschien iets mis. Wat je ook doet, stinken je schoenen nog steeds? Misschien is het tijd voor nieuwe inlegzolen! Je kunt deze krijgen van online winkels, een schoenreparatiewerkplaats of misschien zelfs van de oorspronkelijke fabrikant van je laarzen.

Spullen in de droger lakens

Drogerlakens zijn super handig voor een reeks huishoudelijke taken, waaronder het bestrijden van slechte geuren in je laarzen.

 1. Bal een paar drogere lakens.
 2. Plak ze in elke schoen om de hele inlegzolen te bedekken.
 3. Laat ze een nacht staan.
 4. Verwijder ze ’s ochtends en controleer op geuren.

Theezakje Test

Theezakjes kunnen juist geuren absorberen. Dit is een geweldige methode voor sportschoenen.

 1. Plaats ongeveer vijf theezakjes in elke laars, afhankelijk van de grootte van je voeten.
 2. Laat ’s nachts staan.
 3. Verwijder ’s ochtends de theezakjes en controleer op geuren.

Kitty Nestje

De kattenbakvulling van uw kat is veelzijdiger dan alleen een goede plek voor hen om hun behoefte te doen. Het kan ook geuren uit je laarzen verwijderen.

 1. Strooi ongeveer een kopje kattenbakvulling in elke laars.
 2. Laat het een nacht staan.
 3. Dump het kattenbakvulling ’s ochtends.
 4. Stofzuig de binnenkant van de laarzen goed. Voila! Geuren zijn weg!

Citrusvrucht

Wist je dat je sinaasappels, limoenen, citroen- of grapefruitschillen kunt gebruiken om slechte geuren te bestrijden?

 1. Schil je citrusvruchten naar keuze.
 2. Doe de schil in de laarzen en laat hem een nacht staan.
 3. Verwijder ’s ochtends de schil.

Dit is het beste voor lichte stank. Je zou dit om de paar dagen kunnen doen om op de hoogte te blijven van geuren in plaats van het te gebruiken om echt vreselijke geuren te bestrijden.

Commerciële producten

Als het erop aankomt, en geen van onze natuurlijke methoden voor u werkt, kunt u investeren in een hoogwaardige commerciële ontgeurenisator.

Dit kan een duurdere optie zijn, maar velen hebben vochtabsorberende en antibacteriële eigenschappen om van geuren af te komen. Bovendien hebben ze sterke geuren om een frisse geur in je schoenen achter te laten.

Als u voor een commerciële keuze gaat, lees dan de instructies van de fabrikant voor het verwijderen van de geuren.

Hoe geur in laarzen te voorkomen

Preventie is vaak gemakkelijker dan het aanpakken van de geur, dus hier zijn onze beste tips om geur te voorkomen, zodat het je niet bekruipt:

 1. Draag sokken elke keer dat je je laarzen draagt. Zorg ervoor dat je de sokken na elk gebruik wast. Dit minimaliseert het zweet van je voeten die in contact komen met de laarzen en vermindert geuren.
 2. Zelfs als je schoenen nog niet zo merkbaar stinken, gebruik dan regelmatig een van onze methoden, zoals de DIY-spray, om op de hoogte te blijven van geuren.
 3. Stop je laarzen niet na elk gebruik in een kast of doos. Lucht ze eerst uit. Om het geurdodende proces te versnellen, vult u ze met krant terwijl ze worden uitgezonden.
 4. Houd je voeten schoon. Zorg ervoor dat je je voeten elke dag goed reinigt als je onder de douche staat.
 5. Draag niet elke dag dezelfde laarzen. We raden aan om elk paar schoenen een dag pauze te geven tussen het dragen ervan. Dit geeft ze een goede kans om goed te luchten tussen gebruik.

Veelgestelde vragen

Waarom stinken mijn laarzen?

Laarzen ruiken omdat voeten stinken. Bovendien hebben laarzen minder ventilatie dan andere schoenen, dus het vangt de geuren een stuk feller op.

Voeten stinken omdat ze zweten. Heel veel. Dit is waarschijnlijker als je de hele dag op je voeten staat, gesloten schoenen draagt, hormonale veranderingen doormaakt, gestrest bent of een medische aandoening hebt die hyperhidrose wordt genoemd. (2).

Zal het bevriezen van mijn laarzen slechte geuren doden?

Veel bronnen stellen voor om je laarzen in de vriezer te leggen om geuren te doden. Hoewel je dat zeker kunt doen, hebben we het om één reden niet op onze lijst gezet. Invriezen doodt geen bacteriën; het voorkomt alleen dat het groeit (3).

Dus zodra je je schoenen uit de vriezer haalt, kun je nog steeds enkele slechte geuren opmerken. We raden dit niet aan voor het doden van geuren, maar als je er niet aan toekomt om je laarzen een paar uur schoon te maken, stop ze dan in de vriezer totdat je tijd hebt om ze schoon te maken.

Wat is de beste geurverwijderaar?

Onze ervaring is dat frisse lucht en een zuiveringszout- of azijnoplossing voldoende zijn om nare geurtjes voor eens en voor altijd aan te pakken. Dit is zeker waar we als eerste naar zouden reiken. Dus lucht je schoenen uit en test ons ontgeurende poeder of onze diy-spray en zie de magie gebeuren.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?