20 Wasserij Feiten en Statistieken

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je eigenlijk niet veel weet over wasgoed? Je kunt je kleren in de machine gooien met het eerste wasmiddel dat je in de schappen zag, de machine aanzetten en hopen op het beste.

Maar het kennen van enkele van deze basisfeiten en statistieken kan u helpen met uw wasroutine. Kennis is immers macht.

We zijn hier om 20 wasfeiten en statistieken te delen onder de onderwerpen gemiddelde ladingen, wastrivia, willekeurige wasfeiten en hoe was het milieu beïnvloedt.

Als je gewoon op zoek bent naar leuke informatie om je volgende pubquiz te winnen, dan moet je ook blijven hangen!

Inhoudsopgave
 • Top Wasserij Feiten en Statistieken
 • Gemiddelde ladingen wasgoed per week
 • Wasserij Trivia Vragen
 • Willekeurige wasfeiten
 • Impact van wasserijen op het milieu
 • Veelgestelde vragen
 • Unloading Wasserij Feiten

Top Wasserij Feiten en Statistieken

 1. De meeste mensen over de hele wereld doen twee keer per week de was.
 2. Handen wassen is prominenter in Azië-Pacific dan in de rest van de wereld.
 3. Slechts 46 procent van de mensen in Afrika en het Midden-Oosten heeft een wasmachine.
 4. Mensen in Azië-Pacific gebruiken vaker natuurlijk of milieuvriendelijk wasmiddel.
 5. Veertig procent van de Noord- en Latijns-Amerikaanse mensen zoekt het goedkoopste wasmiddel.
 6. De eerste tekening van een wasmachine vond plaats in 1752.
 7. De met de hand aangedreven droger werd uitgevonden in 1800.
 8. Wasmiddel, zoals we het nu kennen, kwam uit in 1933.
 9. Drogerlakens kunnen een wasachtige film op je kleding achterlaten.
 10. Zeereizigers maakten hun kleren schoon in zout water.
 11. Steeds meer mensen worden gevoelig voor geuren.
 12. Vroeger maakten mensen hun kleren schoon in de urine.
 13. Maandag was vroeger wasdag in het Victoriaanse tijdperk.
 14. Walt Disney World doet elke dag 285.000 pond wasgoed.
 15. Astronauten verbranden hun kleren in de atmosfeer van de aarde op hun weg terug naar de aarde.
 16. Verwarmingswater is goed voor 90 procent van het energieverbruik van een wasmachine.
 17. Wasmachines gebruiken jaarlijks 19 miljard kubieke meter water.
 18. De gemiddelde wasmachine gebruikt 41 liter water per lading.
 19. Wasmiddel stoot vluchtige organische stoffen (VOS) uit in het milieu.
 20. Wasmachines zijn nu energiezuiniger dan in de jaren 70.

Gemiddelde ladingen wasgoed per week

Geen twee mensen doen de was op precies dezelfde manier. Jij en je buurman hebben waarschijnlijk verschillende routines. Maar hoe zit het met jou en mensen uit het volgende land?

We hebben een aantal interessante feiten om te delen als je je afvraagt hoe vaak mensen wereldwijd de was doen.

 • De meeste mensen doen twee ladingen per week: Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat 67 procent van de mensen over de hele wereld twee keer per week de was deed. Eenendertig procent van de mensen doet elke dag de was. Dit geldt waarschijnlijk voor jou als je uit een gezin van vier of meer komt!
 • Handen wassen vs. machine: Handen wassen komt vaker voor in Azië-Pacific dan in de rest van de wereld. Zevenentwintig procent van de mensen in Azië-Pacific handwast, tegenover 17 procent wereldwijd.
 • Gebruik van wasmachines wereldwijd: In Afrika en het Midden-Oosten heeft slechts 46 procent van de mensen wasmachines in huis. Aan de andere kant van het spectrum heeft 97 procent van de huizen in Italië een wasmachine.
 • Type wasmiddel: Mensen in Azië-Pacific gebruiken vaker natuurlijke of milieuvriendelijke producten. Veertig procent van de mensen in Azië-Pacific gebruikt geen wasmiddelen met agressieve chemicaliën, in tegenstelling tot 35 procent van de mensen wereldwijd. Vijfenvijftig procent van de mensen in Latijns-Amerika zoekt naar een wasmiddel met een aangename geur, vergeleken met 38 procent van de mensen wereldwijd.
 • Kosten van wasmiddel: Veertig procent van de mensen in Noord- en Latijns-Amerika zoekt naar het goedkoopste wasmiddel, tegenover 32 procent wereldwijd.

Wasserij Trivia Vragen

Klaar voor wat willekeurige leuke was- en wasmachinefeiten? Deze informatie helpt je misschien niet om het meeste uit je wasroutine te halen, maar het zal je zeker dankbaar maken dat je in een wereld met geweldige technologie leeft.

 • Wanneer is de wasmachine uitgevonden? De eerste tekening en het ontwerp van een wasmachine vond plaats in 1752. Pas in 1868 creëerde Thomas Bradford de machine met succes en kon hij hem gebruiken.
 • Wanneer is de wasdroger uitgevonden? Een met de hand aangedreven droger werd uitgevonden in 1800. Een elektrische wasdroger werd uitgevonden in 1937.
 • Wanneer is wasmiddel uitgevonden? Wasmiddel, zoals we het vandaag kennen, kwam in 1933 op de markt. Het stond bekend als Dreft, dat sindsdien is geherformuleerd als babywasmiddel.
 • Zijn drogere lakens goed voor je wasroutine? Wij vinden dat je uit de buurt moet blijven van drogere lakens. Ze kunnen een wasachtige film achterlaten op uw kleding en uw machine. Gebruik in plaats daarvan wollen ballen of zelfs tennisballen.
 • Hoe maakten zeereizigers hun kleren schoon? Ze stopten ze in een vastgebonden zak en sleepten ze achter hun schepen, zodat de zee het harde werk kon doen.

Willekeurige wasfeiten

We houden allemaal van een willekeurig feit. Hier zijn enkele vermakelijke of diverse feiten over wasgoed. Van feiten over geuren tot schokkend nieuws over Disney World, we hebben een paar basissen behandeld.

 • Geurgevoeligheid neemt toe: Misschien hou je niet van de tropische briesgeur van je wasmiddel, wat vrij normaal is, omdat het synthetisch wordt geproduceerd. Geurgevoeligheden nemen zelfs toe, met 30,5 procent van de mensen die geparfumeerde producten irritant vinden (1).
 • Urine was vroeger wasmiddel: Voordat we zeep gebruikten, werd urine als wasmiddel gebruikt. Ja, je leest het goed. Behoorlijk grof. De ammoniak uit urine werkte als vlekkenverwijderaar. Mensen kochten vaten urine voor hun wasserettes.
 • Maandag was het wasdag: Vroeger, vooral tijdens het Victoriaanse tijdperk, was maandag wasdag. Omdat het een hele dag duurde om de was te doen, was het logisch om het op een bepaalde dag te hebben. Als je een drukke student of ouder bent, kan het je ook helpen om een specifieke wasdag te hebben.
 • Er is veel wasgoed in Walt Disney World: Walt Disney World doet 285.000 pond wasgoed per dag. Dat staat gelijk aan 44 jaar lang één lading was per dag doen. Wauw.
 • Astronauten verbranden hun vuile was: Bij terugkeer uit de ruimte gooien NASA-astronauten hun vuile kleren de ruimte in, waar de atmosfeer van de aarde ze verbrandt. Alles om te voorkomen dat ze hun kleren wassen, drogen en vouwen!

Impact van wasserijen op het milieu

Het is belangrijk om op te merken hoe onze wasroutine het milieu beïnvloedt. Is het milieuvriendelijk? Is het schadelijk? Zijn er manieren waarop we het beter kunnen doen voor de planeet?

Hier zijn enkele feiten over water- en elektriciteitsverbruik in de wasruimte.

 • Gebruik koud water: Verwarmingswater is goed voor 90 procent van het energieverbruik van een wasmachine. Als u koud water gebruikt, doet u het milieu een plezier. Vergeet niet om geen koud water te gebruiken bij het schoonmaken van de was nadat iemand ziek is geweest; dat doodt de ziektekiemen niet.
 • Negentien miljard kubieke meter water: Wasmachines gebruiken jaarlijks 19 miljard kubieke meter water en stoten 62 miljoen ton CO2-eq broeikasgassen uit. (2).
 • Statistieken per lading: De gemiddelde wasmachine gebruikt 41 liter water per lading, terwijl een wasdroger verantwoordelijk is voor zes procent van het energieverbruik van een huis (3).
 • Wasmiddel is een boosdoener: Geparfumeerd wasmiddel, drogervellen en niet-natuurlijke wasmiddelen kunnen VOS in het milieu uitstoten.
 • Wasmachines zijn nu beter: Moderne wasmachines verbruiken 70 procent minder energie dan in de jaren ’70.

Veelgestelde vragen

Wasten zeelieden hun kleren in de urine?

Zeelieden gebruikten zeewater, maar mensen terug op het land maakten hun kleren schoon met urine. Ze gebruikten het als wasmiddel voordat zeep gebruikelijk was in de wasroutine. De ammoniak uit de urine werkte goed om vlekken te verwijderen. Tegenwoordig raden we dat niet aan.

Wie heeft de wasmachine uitgevonden?

De eerste tekening die verscheen was van Jacob Christian Schäffer. Edward Beetham verkocht wasfabrieken in Engeland. In 1862 werd de roterende wasmachine gemaakt door Richard Lansdale. In 1868 vond Thomas Bradford uit wat het meest lijkt op de machines die we nu gebruiken. Het was een beetje een gezamenlijke inspanning gedurende vele decennia!

Is Cold Wash beter voor het milieu?

Ja – het gebruik van koud water in onze machines kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Gemiddeld is bijna 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van het verwarmen van het water in de machine.

Verminder uw energieverspilling door waar mogelijk koel water te gebruiken. Het goede nieuws is dat de meeste wasmiddelen nog steeds effectief zijn in koeler water.


Feiten over het lossen van de wasserij

De was is een huishoudelijke klus die de meesten van ons een paar keer per week doen. Hoewel we weten dat we onze kleuren en witte kleuren moeten scheiden en van welk wasmiddel we houden, kennen we niet veel wasfeiten en statistieken. Tot nu.

Onze 20 wasfeiten hebben een aantal coole informatie, enkele handige wasmachinefeiten en inzichten van over de hele wereld belicht. Deze nieuwe informatie kan van pas komen de volgende keer dat je een lading doet of de volgende keer dat je kind je om leuke feiten vraagt.

Van deze 20 feiten hopen we dat je er een hebt gevonden die indruk zal maken op de familie.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?