40 verrassende feiten en statistieken over vloeren

Vloeren – we hebben ze allemaal, of het nu tegels, hardhout, tapijt of iets anders is. Maar alleen omdat je er overheen loopt, maakt dat je super deskundig?

Als u meer vloerstatistieken en feiten wilt weten, hebben we er 40 om te delen. We behandelen feiten over de vloerenmarkt, interessante informatie over houten vloeren en tapijten en enkele trends in de branche.

Voor je het weet heb je tientallen feiten op zak en ben je op de hoogte de volgende keer dat je op zoek gaat naar nieuwe vloeren.

Inhoudsopgave
 • Top 10 vloeren statistieken en feiten
 • Amerikaanse vloerenmarkt
 • Wereldwijde vloerenindustrie
 • Houten vloeren Feiten
 • Statistieken van de tapijtindustrie
 • Trends in de vloerindustrie 2022
 • Veelgestelde vragen
 • 40 leuke weetjes

Top 10 vloeren statistieken en feiten

 1. De Amerikaanse vloerenmarkt is 22,46 miljard dollar in 2022.
 2. De drijvende kracht achter marktgroei is verstedelijking. Bovendien willen mensen op de hoogte blijven van trends en veranderingen in levensstijl.
 3. De wereldwijde marktomvang is 257,92 miljard dollar vanaf 2021. Verwacht wordt dat het in 2030 met 5,6 procent zal groeien.
 4. De stijgende bevolking in ontwikkelingslanden drijft de wereldwijde marktgroei aan.
 5. De belangrijkste wereldwijde vloermerken zijn Mohawk Industries Inc., Shaw Industries Group, Inc. en Tarkett S.A.
 6. Houten vloeren zijn goed voor allergieën, omdat ze niet zo poreus zijn als andere vloertypen en gemakkelijker schoon te maken zijn.
 7. De marktomvang van houten vloeren zal naar verwachting 55,8 miljard dollar bedragen in 2026.
 8. Tapijten zijn geen hygiënische vloeroptie. De vezels fungeren als een filter en vangen chemicaliën, pollen, insecten en stof op.
 9. Vinylvloeren zijn in opkomst omdat ze betaalbaar, veerkrachtig en gemakkelijk schoon te maken zijn.
 10. Hoewel tapijten niet zo populair zijn, veroveren tapijten de markt stormenderhand.

Amerikaanse vloerenmarkt

Laten we beginnen met te kijken naar de Amerikaanse vloerenmarkt. We behandelen topbedrijven, marktomvang en meer.

 1. De omvang van de Amerikaanse vloerenmarkt: De Amerikaanse vloerenmarkt genereerde in 2022 22,46 miljard dollar omzet (1). Dat is het equivalent van elke persoon in Amerika die ongeveer 67 dollar uitgeeft.
 2. De markt zal groeien: De markt groeit naar verwachting tussen 2022 en 2026 jaarlijks met 4,57 procent. Dat zou het in 2026 op een totaal van 26,86 miljard brengen.
 3. De Amerikaanse markt is de grootste: De VS is het topland voor het binnenhalen van vloerinkomsten. Ze worden gevolgd door China, Duitsland en vervolgens het Verenigd Koninkrijk.
 4. Belangrijkste uitdagingen: Momenteel zijn de grootste uitdagingen in de industrie de prijs van grondstoffen. Dit maakt het duurder voor leveranciers en klanten.
 5. Drijvende kracht achter verstedelijking: Een van de grootste aanjagers van marktgroei is meer verstedelijking. Meer mensen bouwen en verbouwen huizen, wat meer vloeren vereist. Een andere drijvende kracht is de wens om gelijke tred te houden met trends en veranderingen in levensstijl, die van invloed kunnen zijn op de vloerkeuze van een persoon.
 6. Vinylvloeren zijn populairder geworden: De vinylvloerenmarkt is de afgelopen 10 jaar gestaag toegenomen. Het is een geweldige, duurzame keuze die de bank niet breekt. Dit maakt het uitstekend residentieel, maar het is ook een verstandige investering voor ziekenhuizen, scholen en kantoren.
 7. Grote spelers: De grote namen in de vloerenindustrie zijn Mohawk Industries Inc., Shaw Industries Group Inc. en Armstrong Flooring.
 8. Ego vloeren zijn in opkomst: Meer klanten en fabrikanten zijn zich bewust van de behoefte aan milieuvriendelijke vloeren. Natuurlijke vloeren, koolstofneutrale vloeren en niet-giftige vloeren worden allemaal steeds populairder. Amtico, Armstrong Flooring, Mohawk Industries Inc en Tarkett zijn belangrijke spelers in deze beweging.

Wereldwijde vloerenindustrie

Hoe verhouden de wereldwijde gegevens zich tot de wereldwijde industrie van de VS? Laten we eens kijken naar enkele van de meest interessante wereldwijde statistieken van de vloerindustrie.

 1. Wereldwijde marktomvang: De wereldwijde vloerenmarkt genereerde 257,92 miljard dollar in 2021 (2).
 2. Verwachte groei: De markt groeit naar verwachting met 5,6 procent tussen 2021 en 2030.
 3. Verschillende soorten vloeren: De totale verkoop van vloeren wordt gegenereerd door tapijt, hout, laminaat, luxe vinyltegels, keramische tegels en meer. Het dominante vloertype is tapijt, gevolgd door hout en laminaat.
 4. Grootste drijvende factor: De grootste drijfveer achter de toegenomen verkoop is de stijgende bevolking in ontwikkelingslanden. Meer mensen betekent meer gebouwen, en met meer besteedbaar inkomen is het haalbaarder om deze panden te vloeren.
 5. Esthetiek en gemak zijn belangrijk: De wens van mensen voor esthetisch aantrekkelijke vloeren is een andere drijvende kracht achter de groei van de markt. Mensen willen de stijl upgraden om aan hun voorkeuren te voldoen wanneer ze naar accommodaties verhuizen. De verkoop neemt toe naarmate meer vloeren eenvoudig te installeren zijn, zoals plaktegels. Bovendien zijn veel vloeropties nu huurdersvriendelijk, waardoor mensen zo veel van vloer kunnen wisselen en veranderen als ze willen.
 6. De impact van de pandemie: In het eerste kwartaal van 2020 moesten veel mensen hun vloerplannen opzeggen. (3). Dat kwam door lockdowns en materiaaltekorten. In juli 2020 bleek uit een onderzoek dat meer dan 85 procent van de aannemers te maken had met vertragingen als gevolg van de pandemie. De verkoop daalde in 2020, maar trekt gestaag weer aan.
 7. Wat zou de markt kunnen beperken: Terwijl de markt groeit, kunnen een paar dingen het tegenhouden. De belangrijkste is milieuzorgen. Er is veel afval in de vloerenindustrie, waar duurzamere klanten en bedrijven een hekel aan hebben. Goed afvalbeheer en recycling zijn een grote prioriteit. Dit voorkomt infectieziekten, vervuiling en afvoerobstructies.
 8. Belangrijkste wereldspelers: De vijf toonaangevende wereldwijde vloerenbedrijven zijn Mohawk Industries, Inc., Shaw Industries Group, Inc., Tarkett S.A., Armstrong Flooring, Inc. en Forbo Flooring Systems. Slechts twee daarvan zijn niet-Amerikaanse bedrijven. Tarkett S.A. is een Frans bedrijf en Forbo Flooring Systems is gevestigd in Nederland.

Houten vloeren Feiten

Houten vloeren zijn populair, duurzaam en verbluffend, en we hebben acht feiten om erover en de industrie te delen.

 1. Een hardheidstest meet houten vloeren: De Janka hardheidsschaal meet hoe sterk en duurzaam een hardhouten vloer is. Tijdens deze test wordt een stalen bal in het hout geduwd. Experts zullen het vermogen van het hout om te deuken en te slijten controleren. U wilt vloeren met een hardheid van ongeveer 1300. Enkele goede keuzes zijn witte eik, rode eik, es, Amerikaanse beuk en hartdennen. De hardste houtsoorten zijn ipe, blackwood en leadwood. De zachtste houtsoorten zijn Atlantisch wit cederhout, bashout en parota.
 2. Houten vloeren zijn goed voor allergieën: Als u, of iemand in uw familie, allergieën heeft, kunt u houten vloeren overwegen boven tapijt. Tapijten verzamelen allerlei allergenen, bacteriën, stof en zelfs virussen. Houten vloeren daarentegen zijn niet zo poreus. Het is gemakkelijker schoon te maken en klampt zich niet vast aan zoveel ongedierte.
 3. Houten vloeren gaan een leven lang mee: Kies je voor een duurzame houtsoort en zorg je daar goed voor, dan moeten je vloeren zo’n 100 jaar meegaan.
 4. Houten vloeren kunnen u geld opleveren: Wanneer u houten vloeren in uw huis installeert, kan dit de wederverkoopwaarde verhogen. Houten vloeren zijn een uitstekende investering als u van plan bent om uw huis verderop in de lijn te verkopen.
 5. Wereldwijde markt voor houten vloeren: Geschat wordt dat de markt voor houten vloeren tegen 2026 55,8 miljard dollar per jaar zal verdienen. (4). Het wordt een steeds populairder vloertype voor woningen, maar ook in commerciële en industriële gebouwen.
 6. Huidige houttrends: Populaire houten vloeren op dit moment bestaan uit brede, lange planken in een lichtere kleur. Mensen geven ook de voorkeur aan een matte afwerking in plaats van een glanzende glans. Witte eiken vloeren zijn een geweldige optie als je van modern minimalisme houdt.
 7. Ga voor nep: Er zijn een aantal behoorlijk indrukwekkende alternatieven als je je geen echte hardhouten vloeren kunt veroorloven (we nemen het je niet kwalijk, ze zijn duur). De topkeuzes omvatten laminaat, bewerkt hardhout, vinylplank en tegels die op hout lijken.
 8. Hout is een milieuvriendelijke keuze: Wil je groen gaan, kies dan voor hout. Ten eerste is het een hernieuwbaar materiaal. Ten tweede is het duurzaam, dus u hoeft het niet vaak (of ooit) te vervangen. Het gebruikt minder materialen om te maken, minder energie en meer natuurlijke hulpbronnen. U kunt een stap verder gaan door te kiezen voor fabrikanten en retailers die hun hout duurzaam inkopen.

Statistieken van de tapijtindustrie

Tapijten zijn een groot deel van de vloerenindustrie. Hier zijn wat meer tapijtstatistieken die je kunnen choqueren.

 1. Tapijten zijn niet hygiënisch: Tapijten worden steeds minder populair en een belangrijke reden is dat uw tapijten vol zitten met chemicaliën, pollen, bacteriën, insecten en stof. De vezels fungeren als een filter en vangen verschillende verontreinigende stoffen op.
 2. Tapijten houden virussen wekenlang vast: Veel bacteriën en virussen leven in tapijten en kunnen weken overleven. Norovirus kan bijvoorbeeld zes weken overleven in tapijtvezels.
 3. Tapijten van gas: Wanneer u een nieuw tapijt installeert, bent u misschien gecharmeerd van die nieuwe tapijtgeur. Maar het zijn eigenlijk giftige chemicaliën en stoffen in het tapijt die vrijkomen in de atmosfeer. Dit omvat vluchtige organische stoffen (VOC’s), die kunnen leiden tot misselijkheid, astma, hoofdpijn en duizeligheid.
 4. Kies niet voor een vlekbestendig tapijt: Dit klinkt je waarschijnlijk niet als muziek in de oren als je kinderen hebt. Maar vlekbestendige tapijten zijn gemaakt met gefluoreerde chemicaliën, die onveilig zijn, vooral voor baby’s en peuters.
 5. Tapijtindustrie grootte: De wereldwijde tapijtmarkt was vanaf 2018 51,9 miljard dollar waard. In 2026 is het naar verwachting 73,9 miljard dollar waard.
 6. Het beste tapijt kiezen: Als u wilt kiezen voor een tapijt, is het een goed idee om er een te kiezen die duurzaam en niet-toxisch is. We raden aan om er een te kiezen met het Green Label Plus-logo. Dit betekent dat het tapijt lagere VOC-niveaus heeft. Kies niet voor een tapijt met vlamvertragers, vlekbestendigheid of andere toevoegingen. Vermijd waar mogelijk synthetische tapijten. Ga in plaats daarvan voor natuurlijke vezels, zoals wol, biologisch katoen, jute, bamboe of sisal.
 7. Overweeg deze milieuvriendelijke tapijtbedrijven: Sommige milieuvriendelijke tapijtbedrijven om uit te kiezen zijn Earth Weave Carpet Mills, Sisal Carpet en Carpets in Dalton.
 8. Reinig tapijten goed: Stofzuig je tapijten minstens wekelijks, zo niet vaker. U kunt uw tapijten stomen om ze te ontsmetten, maar laat geen vocht achter na het reinigen, omdat dit kan leiden tot schimmel en meeldauw. Laat uw tapijten twee keer per jaar professioneel reinigen.

Trends in de vloerindustrie 2022

We hebben het hier en daar een beetje gehad over een paar trends. Maar laten we enkele van de opkomende trends verder onderzoeken. Misschien vind je zelfs een stijl die je leuk vindt!

 1. Vinylvloeren zijn in opkomst: Vinylvloeren worden steeds populairder. Allereerst is het ontworpen om eruit te zien als alles wat je maar wilt. Het is veerkrachtig, duurzaam en onderhoudsarm. Het is geweldig voor drukke huizen met kinderen of huisdieren; bovendien is het comfortabel onder de voeten.
 2. Aangepaste en mooie maar betaalbare tegels: Als u van tegelvloeren houdt, zult u vaak verrast zijn door de prijzen. Maar tegels kunnen er nu op alles lijken, waardoor u geld bespaart en u glamour brengt. Je vindt tegels die op marmer lijken of in stijlen die lijken op art deco en Marokkaans.
 3. Doe-het-zelf, eenvoudig te installeren vloeren: Vloeren worden steeds eenvoudiger te installeren. Veel bedrijven maken stick-on vloeren die vaak waterbestendig en super betaalbaar zijn. Dit wordt ongelooflijk trendy voor retinale eigenschappen, zodat huurders meer vrijheid hebben over de esthetiek van hun huis.
 4. Mensen houden van vloerkleden: Hoewel tapijten voor velen misschien niet meer de eerste keuze zijn, worden tapijten populair. Misschien zie je de komende jaren meer vloerkleden.
 5. Geometrische patronen verschijnen: Lange planken zijn nog steeds super populair, maar geometrische vloeren zijn in opkomst. Chevron- en visgraatpatronen worden trendy; ze geven een kamer een totaal unieke uitstraling.
 6. Bamboevloeren met stijve kern: Dit type vloer is up-and-coming. Het is prachtig, duurzaam en milieuvriendelijk. De toevoeging met stijve kern is ook waterbestendig, waardoor het een geweldige optie is voor modderkamers, kelders en badkamers.
 7. Welke kleuren zijn populair?: Naast het type vloer veranderen de kleurvoorkeuren. Mensen zijn vooral op zoek naar grijstinten die er modern en eigentijds uitzien. Ze passen in principe bij elk huis, of je nu een lichte inrichting hebt of iets neutralers. Donkere vloeren blijven populair vanwege de tijdloze kwaliteit.

  Ten slotte worden witte tinten steeds populairder omdat het een heldere, vrolijke look creëert.

 8. Waar mensen naar op zoek zijn: Een studie wees uit dat de belangrijkste factor waar mensen naar zoeken in vloeren duurzaamheid is. Dit betekent dat het lang meegaat, het is gemakkelijk schoon te maken en het is geschikt voor huizen met kinderen en huisdieren. Het volgende belangrijkste was esthetiek. Mensen willen dat hun vloer er goed uitziet en een statement maakt.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest populaire type vloer?

Houten vloeren zijn het populairst, gevolgd door tapijten. Houten vloeren zijn populair vanwege hun wederverkoopwaarde, het vermogen om schoon te maken en de tijdloze aantrekkingskracht.

Welke vloer is het beste voor de gezondheid?

De EWG stelt dat een vaste ondergrond met FSC-gecertificeerd hout of natuurlijk linoleum het beste is (5). Ze raden aan om iets te kiezen met een lage VOC-afwerking of afdichtingsmiddelen.

U moet ook controleren of de vloer NAF-gecertificeerd is. Het is het beste als de vloer wordt geïnstalleerd met de nail-down of click-lock methode in plaats van lijm.

De grootste risico’s

Laminaat, vinyl en synthetische tapijten zijn het ergste voor luchtvervuiling binnenshuis, omdat ze zijn gemaakt met giftige chemicaliën.


40 leuke weetjes

Met deze statistieken en feiten van 40 verdiepingen in gedachten, bent u er zeker van dat u iets interessants hebt geleerd over de vloerenmarkt.

We hebben de omvang van de vloerenmarkt behandeld – het is miljarden waard – en enkele trends om op te letten. Als u op zoek bent naar nieuwe vloeren, wilt u misschien iets niet-toxisch en milieuvriendelijks overwegen, zoals hardhout of natuurlijk linoleum.

Houd er rekening mee dat hardhouten vloeren het meest duurzaam zijn. Hoewel ze duur zijn om te installeren, kunnen ze een leven lang meegaan, waardoor u in de loop der jaren geld bespaart.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Samsung Bespoke Jet Woody Green