Hoe schoon te maken met azijn in uw huis

Laatst vroeg iemand me: “Welke schoonmaakmiddelen heb ik nodig in mijn nieuwe huis?” Het eerste wat ik haar vertelde was: gedistilleerde witte azijn.

Het bewaren van een grote bak gedistilleerde witte azijn in je kast is een must-have voor huiseigenaren. Het kan een reeks dingen schoonmaken, waaronder vlekken, tellers en zelfs geuren verwijderen. Als u op zoek bent naar milieuvriendelijkheid en tientallen schoonmaakproducten in uw kast wilt verminderen, is dit het artikel voor u.

Blijf lezen om te leren hoe te reinigen met azijn, wat schoon te maken met azijn en wat niet schoon te maken met azijn.

Meng in een spuitfles een 1:1 oplossing van water en gedestilleerde witte azijn of reinigingsazijn. Voeg een paar druppels etherische olie toe als je wilt. Gebruik dit ter vervanging van uw multi-surface reiniger. Gebruik het om ramen schoon te maken, uw koelkast schoon te maken, oppervlakken en tafelbladen af te vegen en zelfs uw badkamer schoon te maken.

Inhoudsopgave
 • Hoe schoon te maken met azijn
 • Wat schoon te maken met azijn
 • Wat kun je niet schoonmaken met azijn?
 • Veelgestelde vragen over schoonmaken met azijn
 • Diep reinigen met azijn

Hoe schoon te maken met azijn

Als je nieuw bent in het azijnrijk van schoonmaken, kan het een beetje ontmoedigend lijken om met azijn schoon te maken. Is azijn niet iets wat we eten? Nou ja, maar er is ook azijn die zuur genoeg is om je huis schoon te maken, en dat is waar we ons op willen concentreren.

Is er een verschil tussen reinigingsazijn en gedistilleerde azijn?

Ja, maar je kunt zeker gewone gedistilleerde witte azijn gebruiken voor het schoonmaken. Dat is wat we in ons huis gebruiken, en het doet wonderen. Er is echter een verschil, zij het klein.

Gedistilleerde witte azijn bestaat uit 5% azijnzuur en 95% water (1). Schoonmaakazijn bestaat voor 6% uit azijnzuur en voor 94% uit water. Hoewel dat een klein verschil lijkt, maakt die 1% het 20% sterker dan gewone gedistilleerde witte azijn.

Als je naar de stad wilt gaan bij het schoonmaken met azijn, kun je de 6% schoonmaakazijn gebruiken. U kunt echter ook gewone gedistilleerde witte azijn gebruiken.

Er zijn veel variaties van azijn, dus zorg ervoor dat je niet schoonmaakt met:

 • Industriële azijn die vaak tot 20% azijnzuur bevat.
 • Balsamico azijn.
 • Witte wijnazijn.
 • Rode wijnazijn.
 • Rijstazijn.
 • Moutazijn.

Wist je dat

Je kunt schoonmaken met appelciderazijn als dat alles is wat beschikbaar is, maar het zal niet zo effectief zijn als gedistilleerde of schoonmaakazijn.

Hoe maak je een reinigingsoplossing met azijn?

Het hangt af van wat u schoonmaakt, maar hier is een basisrecept voor een eenvoudige reinigingsoplossing:

 • Eén spuitfles.
 • Een kopje water.
 • Een kopje gedistilleerde witte azijn.
 • 10-20 druppels etherische oliën (optioneel).

Dit is een geweldige reiniger voor werkbladen, kamersprays, het reinigen van badkamers en nog veel meer oppervlakken.

Moet je spoelen na het schoonmaken met azijn?

Nope! Je denkt dit misschien vanwege de azijngeur, maar het is echt niet merkbaar en het verspreidt zich snel. In feite, als je essentiële oliën toevoegt, zal dit de azijn overschrijven en zul je niet achterblijven met die zure geur.

Wat schoon te maken met azijn

Bekijk deze 19 dingen die je kunt schoonmaken met azijn. We hebben je verteld, het is heel veelzijdig!

Wat schoon te maken met Vinegar Graphic

1. Groenten en fruit

Te beginnen met eentje die je waarschijnlijk nog niet kende: groenten en fruit. Meng een 3:1 oplossing van water en azijn en week je groenten en fruit er een paar minuten in. Dit werkt door bacteriën en pesticiden te verwijderen (2). In bepaalde gevallen kan het de levensduur van je groenten en fruit verlengen, zodat ze niet zo snel gaan rotten. (3).

2. Deep Clean Magnetron

Dit is een super bevredigende azijnreiniging hack. Meng een 1:4 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een kom. Zet het in de magnetron en zet het vijf minuten aan. Laat het daarna drie minuten staan om iets af te koelen. Verwijder de kom en veeg de binnenkant van de magnetron af met een schone doek.

De zure azijn en stoom werken om alle vervelende ophopingen in je magnetron los te maken, zodat je het veel sneller kunt schoonmaken.

3. Diep schone koelkast

Meng een 1:1 oplossing van azijn en water met behulp van het bovenstaande recept. Verwijder al het voedsel uit de koelkast en spuit de verschillende planken, hoeken, spleten, dienbladen en koelkastwanden naar beneden.

Azijn werkt als een spray met meerdere oppervlakken om vet, vuil en ander vuil af te breken. Maar het is zonder de chemicaliën die in de winkel gekochte reinigingsmiddelen bevatten, waardoor het een voedselveilige optie is.

4. Schone Vensters

Verspil geen geld aan in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen wanneer u uw eigen zelfgemaakte glazenwassersazijn kunt maken. Een eenvoudige 1:1 oplossing van water en azijn werkt geweldig voor het reinigen van uw ramen.

Een tandje bijzetten

Voeg 1/2 theelepel afwasmiddel toe aan dit recept als je ramen bijzonder vies zijn. Dit zal vet en vuil verwijderen en dat filmachtige oppervlak verwijderen.

5. Deep Clean Waterkoker

Giet een 1:1 oplossing van water en azijn in je waterkoker. Dit werkt voor zowel elektrische als kookplaatketels.

Kook, laat de witte azijn op natuurlijke wijze werken om de binnenkant te ontkalken en diep schoon te maken. Spoel de waterkoker uit, vul hem bij en kook daarna een paar keer gewoon water om eventuele sporen van de azijn te verwijderen. Je wilt niet dat je volgende kopje thee een azijnsmaak heeft!

6. Wasdag

Azijn is ongelooflijk op wasdag. In feite kunt u uw wasverzachter volledig vervangen door witte azijn. Voeg gewoon een paar druppels etherische oliën toe om ervoor te zorgen dat je kleding niet naar azijn ruikt.

Om deze methode te gebruiken, voegt u eenvoudig een kopje witte azijn toe aan de spoelcyclus van uw wasroutine. Het verwijdert wasmiddelophoping, geuren, vlekken en het kan zelfs je kleding opfleuren. Wat is er niet om van te houden?

7. Maak de badkamer schoon

Gooi de in de winkel gekochte, met chemicaliën gevulde reiniger weg en vervang deze door witte azijn. Gebruik rechte azijn of het recept dat we hierboven hebben geleverd, reinig de werkbladen, gootstenen, toiletten en afvoeren. Voeg etherische olie toe aan de mix voor een mooie geur in je badkamer.

8. Oven Trays

Kijk je wel eens naar je ovenschalen en denk je: “Hoe maak ik dat eigenlijk schoon?” Nou, je raadt het al, azijn is het antwoord. Meng een half kopje azijn en een half kopje zuiveringszout met heet water in de gootsteen. Maak je geen zorgen als het begint te borrelen!

Voeg de ovenschalen toe aan het water en laat ze aan elke kant 30 minuten weken. Nu kunt u het losgekomen residu gemakkelijker dan ooit tevoren schrobben.

9. Vloeren reinigen

Een half kopje azijn en een halve liter warm water is alles wat je nodig hebt om je vloeren grondig te reinigen. Giet het in een emmer en dweil je mooie vloeren. Dit zal uw vloeren voorzichtig reinigen zonder schade aan te richten. Dit is ook ideaal voor no-wax vloeren.

10. Deep Clean Wastafels

Dit is een van onze favoriete manieren om de dag af te sluiten. Ik weet het, leuk, toch? Maar het is super bevredigend en laat de keuken ongerept voor de volgende dag.

Doe de plug erin en vul de gootsteen met een klein beetje gedistilleerde witte azijn. Verdeel het met een doek en schrob elke centimeter van de gootsteen. Daarna wegspoelen.

Giet daarna de azijn direct in de afvoer. Het kan smurrie losmaken en geuren verwijderen.

11. Vaatwasmachine Spoelmiddel

Je kunt wat azijn in de gootsteen doen met je afwasmiddel en water of een paar kopjes azijn toevoegen aan de bodem van je vaatwasser voordat je aan de cyclus begint. Dit werkt als een glansspoelmiddel om ervoor te zorgen dat het harde water in uw omgeving geen watervlekken achterlaat op uw gerechten.

12. Tapijtvlekken

Meng een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel witte azijn en twee kopjes warm water in een kom. Gebruik een spons om de sol te deppenution in de vlek totdat deze optilt. Geen paniek meer de volgende keer dat je een merkteken op het tapijt opmerkt.

13. Deep Clean Vaatwasser

Dit is een van onze favoriete hacks ooit. Het grondig reinigen van uw vaatwasser met de hand is een faff, tijdrovend en nu, een ding van het verleden!

Plaats in plaats daarvan eens per maand een kopje azijn in de vaatwasser en zet je machine op de heetste stand. De azijn reinigt je vaatwasser grondig, breekt de opbouw van vet en vuil af en ruimt de afvoer op.

14. Diep reinigende wasmachine

Hou je er niet van hoe azijn alle apparaten in je huis diep kan reinigen? Voeg eens per maand een kopje azijn toe aan de trommel of wasmiddeldispenser van uw machine. Zet de machine op de heetste stand of de trommelschoonstand en laat de azijn zijn magie werken.

Waarschuwing

Neem altijd contact op met uw fabrikant of gebruikershandleiding voor deze methode, omdat sommige machines zijn gemaakt van rubber dat wordt afgebroken door azijngebruik.

15. Deep Clean Stoomstrijkijzer

Giet een 1:1 oplossing van azijn en water in het waterreservoir van je stoomstrijkijzer. Zet het strijkijzer aan, laat het rechtop staan en laat het vijf minuten lopen.

Haal de stekker uit het stopcontact, laat het afkoelen, leeg het reservoir en veeg de zoolplaat schoon met een schone doek. Deze methode reinigt de binnenkant van uw stoomstrijkijzer en verwijdert harde waterafzettingen met minimale inspanning van u.

16. Potten en pannen

Azijn kan vuil, vet en resten afbreken waar je afwasmiddel niet bij kan. Kook wat water en azijn samen en laat je potten en pannen er maximaal een uur in weken. Was zoals normaal en spoel goed af.

Dit is geweldig voor roestvrij staal en email, maar neem contact op met uw fabrikant of azijn geschikt is voor het reinigen van uw specifieke kookgerei.

17. Deodorize Kamers

Zijn uw kamers aan opfrissing toe? Wil je geen in de winkel gekochte kamerspray gebruiken vanwege de willekeurige ingrediënten? Hier is een hoofdpijnvrije, milieuvriendelijke optie.

Meng een 1:1 oplossing van azijn en water in een spuitfles en voeg essentiële oliën toe als je dat wilt. Spuit het door de hele kamer. U kunt zich zelfs richten op tapijten, tapijten, meubels en andere items die zich vastklampen aan geuren.

18. Handdoeken wassen

Vervang je wasmiddel volledig met deze tip. Leg je handdoeken gewoon in de wasmachine met een half kopje witte azijn. Stel de machine in op de hoogste temperatuur die de handdoeken toestaan en start de machine.

De azijn zal werken om wasmiddelresten te verwijderen die zich op uw handdoeken hebben opgebouwd, evenals ander vuil en vuil. Het kan ook kleuren herstellen, geuren verwijderen en de handdoeken weer zacht en pluizig maken.

19. Oppervlakken en werkbladen

Last but zeker not least, gebruik azijn voor het reinigen van je werkbladen en oppervlakken. Laat dit een in de winkel gekochte multi-surface spray vervangen. Gebruik ons aanbevolen recept van bovenaf en spuit uw tafelbladen, werkbladen, houten meubels en andere oppervlakken met de oplossing. Goed afvegen met een schone doek.

Wat kun je niet schoonmaken met azijn?

Hoewel azijn absoluut ongelooflijk is en we het graag in ons huis gebruiken, is het belangrijk om de dingen op te merken die niet met azijn kunnen worden schoongemaakt.

1. Sommige ijzers

Terwijl sommige fabrikanten azijn toestaan voor het grondig reinigen van hun strijkijzers, doen anderen dat niet. Het zuur in de azijn kan sommige delen in het ijzer afbreken en schade veroorzaken. Neem altijd contact op met uw fabrikant voordat u azijn gebruikt om uw strijkijzer schoon te maken.

2. Bepaalde vlekken

Hoewel azijn een reeks vlekken kan verwijderen, zijn er enkele vlekken waar het gewoon niet op werkt. Dit omvat:

 • Bloed.
 • Inkt.
 • Ijs.
 • Grasvlekken.

Veel vlekken hebben een enzymreiniger nodig – of een groen wasmiddel – om ze naar de stoeprand te schoppen. Verspil je tijd niet met azijn als je weet dat het niet zal werken.

3. Rechte azijn voor houten meubels

Hoewel je zeker azijn kunt gebruiken voor het reinigen van hout, verdun het altijd. Rechte azijn kan de afwerking op houten meubels verpesten.

In feite raden we aan om in deze gevallen 5% azijn boven 6% te gebruiken. Dat is wat we in ons huis gebruiken, en onze houten meubels zien er geweldig uit!

4. Bepaalde apparaten

Hoewel we azijn aanbevelen voor het reinigen van waterkokers, wasmachines, vaatwassers, koffiemachines en andere apparaten, moet u voorzichtig zijn. Veel fabrikanten gebruiken rubbers in deze machines die kunnen worden afgebroken door azijn.

Neem altijd contact op met uw user handleiding voordat u azijn hier op de proef stelt.

5. Digitale apparaten

Azijn is een no-no als het gaat om het schoonmaken van uw telefoon, camera, tablet en andere elektronische apparaten. Waarom? De azijn kan de touchscreen-apparaten en andere speciale coatings op uw apparaten verpesten.

Investeer in een gespecialiseerde elektronische reiniger en een goede microvezeldoek.

7. Gemorste eieren

Als je een ei op de grond laat vallen, denk je misschien dat je je handige azijn- en waterspray moet pakken om het op te ruimen, maar dat is een slecht idee. De azijn kan het ei zelfs hard maken, waardoor het onmogelijk is om op te ruimen.

8. Messen

Wanneer je je vaat schoonmaakt met azijn, zorg er dan voor dat je geen azijn op de messen legt. De azijn kan de randen van de messen zelfs dof maken. Gebruik altijd de reinigingstips die de fabrikant voorstelt, of dat nu afwasmiddel is of gewoon water.

9. Graniet en marmer

Gebruik zeker azijn om je oppervlakken schoon te maken, maar niet alle oppervlakken. Reinig graniet of marmer nooit met azijn, want het zuur kan die mooie glanzende afwerking afbreken.

10. Stenen Tegels

Natuursteen en azijn mengen niet. Hoewel we aanraden om je badkamer schoon te maken met azijn, gebruik het dan niet als je natuursteen hebt. Het zuur kan schade veroorzaken, dus zorg ervoor dat u in plaats daarvan een steenspecifieke reiniger gebruikt.

Veelgestelde vragen over schoonmaken met azijn

Is azijn slecht voor wasmachines?

Het advies voor het reinigen van wasmachines met azijn is tegenstrijdig. Maar de bottom line is dit: u kunt uw wasmachine schoonmaken met azijn als uw fabrikant dit toestaat.

Sommige fabrikanten raden het af omdat het het rubber in de machine kan slijten. We kunnen echter bevestigen dat we al jaren azijn gebruiken in onze Samsung-wasmachine, volgens de suggestie van de fabrikant, en onze machines werken nog steeds perfect.

Wat gebeurt er als je schoonmaakazijn drinkt?

Omdat schoonmaakazijn zes procent azijnzuur bevat, moet je het absoluut nooit consumeren. Het kan resulteren in:

 • Irritatie van de maag (4).
 • Kan de slokdarm perforeren (5).
 • Plotselinge hypotensie en aritmie.
 • Irritatie aan de ogen en neus.
 • Conjunctivitis of extremer oogletsel.
 • Beïnvloed het centrale zenuwstelsel.
 • Beïnvloed de nieren.
 • Het kan een hoest of een strakke borst veroorzaken (6).
 • Hoofdpijn.
 • Koorts.
 • Verwarring.
 • Brandende mond en keel.
 • Moeite met ademhalen en slikken.
 • Maagpijn.
 • Braken.

Merk op dat de meeste van deze studies werden gedaan met hogere concentraties azijnzuur, maar dit is nog steeds gebaseerd op de effecten van azijnzuur.

Veiligheidstip

Bewaar uw schoonmaakazijn en kookazijn apart om verwarring te voorkomen.

Kun je zuiveringszout en azijn mengen om schoon te maken?

Ja. De schurende textuur van zuiveringszout en het azijnzuur in azijn vormen een goede combinatie. Houd er rekening mee dat de oplossing zal bruisen – dat is oké!

Een beetje onderzoek concludeert dat wanneer je zuiveringszout en azijn mengt, je echt water overhoudt (7). Test het zelf om te zien of je het effectief vindt. We gebruiken het meestal om de gootstenen en afvoeren schoon te maken vanwege de textuurverschillen. Het doet wonderen!

Doodt schoonmaakazijn schimmel?

Azijn kan sommige, maar niet alle schimmels doden. Studies tonen aan dat witte azijn, met zowel 5% als 6% oplossingen, 82 procent van de schimmelsporen kan doden (8). Het werkt door de schimmelgroei te verstoren, waaronder Penicillium chrysogenum, bijvoorbeeld een veel voorkomende huishoudelijke schimmel (9).

Neem bij twijfel contact op met een professional om schimmel uit uw huis te verwijderen.


Diep reinigen met azijn

Nu weet je dat je niet veel willekeurige producten uit de winkel nodig hebt om je huis grondig schoon te maken. Azijn doet wonderen!

Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw fabrikant voordat u het op apparaten gebruikt. Gebruik het nooit op messen, digitale apparaten, stenen tegels, graniet, marble, en nog een paar oppervlakken. Zorg ervoor dat u veilig bent, controleer de zuurgraad op uw azijn en neem nooit reinigingsazijn in.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG koper reiniger Eenvoudige en effectieve koper shampoo