dakgoot schoonmaken hoe vaak

Dakgoot schoonmaken hoe vaak?

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe vaak je jouw dakgoot moet schoonmaken? Veel mensen weten niet hoe vaak ze hun dakgoten moeten reinigen. Het is echter essentieel om jouw dakgoot schoon te houden om schade aan jouw huis te voorkomen. In dit artikel zullen we je alles vertellen over hoe vaak je jouw dakgoot moet schoonmaken en waarom het belangrijk is om dit regelmatig te doen.

Waarom moet je jouw dakgoot schoonmaken?

Je dakgoot speelt een cruciale rol bij het afvoeren van regenwater van jouw dak naar de grond. Als jouw dakgoot verstopt raakt, kan het water niet weglopen en blijft het op het dak staan. Dit kan leiden tot schade aan jouw huis, zoals:

 • Water dat het dak binnendringt
 • Overstromingen en lekkages in jouw huis
 • Schade aan het exterieur van jouw huis
 • Insecten en dieren die in de dakgoot nestelen

Door jouw dakgoot regelmatig schoon te maken, voorkom je deze problemen en bespaar je geld op reparaties.

Hoe vaak moet je jouw dakgoot schoonmaken?

Hoe vaak je jouw dakgoot moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Het klimaat waarin je woont
 • Hoeveel bomen er in de buurt zijn
 • Hoe groot jouw dakgoot is
 • Welk type dakbedekking je hebt

In het algemeen wordt aanbevolen om jouw dakgoot minstens twee keer per jaar schoon te maken, in de lente en de herfst. In gebieden met veel bomen kan het echter nodig zijn om jouw dakgoot vaker schoon te maken, omdat bladeren en takken de dakgoot sneller verstoppen.

Lees ook:   HG hout vloerolie Voor bescherming en een natuurlijke uitstraling

Hoe maak je jouw dakgoot schoon?

Als je jouw dakgoot zelf wilt schoonmaken, volg dan deze stappen:

 1. Veeg bladeren en takken van het dak
 2. Verwijder vuil en afzettingen uit de dakgoot met een schep of een tuinslang
 3. Controleer of er scheuren of gaten in de dakgoot zitten en repareer deze indien nodig
 4. Controleer of de afvoerpijpen niet verstopt zijn en zorg ervoor dat het water vrij kan stromen

Als je geen ervaring hebt met het schoonmaken van dakgoten of als jouw huis hoog is, is het beter om een professional in te huren om dit voor je te doen.

FAQ’s

Hoe vaak moet ik mijn dakgoot laten reinigen door een professional?

Het wordt aanbevolen om jouw dakgoot minstens één keer per jaar door een professional te laten reinigen. Een professional kan jouw dakgoot grondiger reinigen en eventuele problemen oplossen.

Wat zijn de kosten van het laten reinigen van een dakgoot?

De kosten van het laten reinigen van een dakgoot hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de dakgoot en de locatie van jouw huis. Gemiddeld kost het laten reinigen van een dakgoot tussen de €50 en €150.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn dakgoot verstopt raakt?

Om te voorkomen dat jouw dakgoot verstopt raakt, kun je overwegen om een gaas of een bladvanger op de dakgoot te plaatsen. Dit voorkomt dat bladeren en takken in de dakgoot terechtkomen.

Hoe weet ik of mijn dakgoot verstopt is?

Je kunt zien dat jouw dakgoot verstopt is als er water over de rand van de dakgoot stroomt of als er plassen water op het dak blijven staan. Als je twijfelt, kun je het beste een professional raadplegen.

Lees ook:   iRobot Roomba J7

Wat zijn de gevolgen van een verstopte dakgoot?

Een verstopte dakgoot kan leiden tot waterschade aan jouw huis, zoals lekkages, overstromingen en schade aan het exterieur van jouw huis. Daarnaast kan een verstopte dakgoot insecten en dieren aantrekken die in de dakgoot nestelen.

Conclusie

Het is essentieel om jouw dakgoot regelmatig schoon te maken om schade aan jouw huis te voorkomen. Hoe vaak je jouw dakgoot moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat en de hoeveelheid bomen in jouw buurt. Als je geen ervaring hebt met het schoonmaken van dakgoten, is het beter om een professional in te huren. Vergeet niet om eventuele scheuren of gaten in de dakgoot te repareren en de afvoerpijpen te controleren. Zo blijft jouw dakgoot schoon en functioneel.