De beste manier om roestvrij staal te reinigen (apparaten, kookgerei en sieraden)

Roestvrij staal kan een duurzame en betrouwbare keuze zijn voor apparaten of andere huishoudelijke artikelen. Maar wist je dat er een aantal behoorlijk belangrijke do’s en don’ts zijn bij het reinigen van roestvrij staal?

We zullen u uitleggen hoe u roestvrij staal kunt reinigen, zodat het sprankelend schoon en streepvrij is. Onze methoden zorgen ervoor dat u uw apparaten niet beschadigt, maar ze langer in bedrijf houdt.

Of u nu sieraden, pannen of fornuizen wilt schoonmaken, of gewoon een volledig natuurlijke reiniger wilt gebruiken, wij hebben de antwoorden voor u, dus blijf lezen.

Inhoudsopgave
 • Wat moet u niet gebruiken op roestvrij staal?
 • Wat te gebruiken bij het reinigen van roestvrij staal
 • Hoe roestvrijstalen apparaten op natuurlijke wijze te reinigen
 • Hoe roestvrij stalen sieraden te reinigen
 • Hoe roestvrijstalen pannen te reinigen
 • Hoe vingerafdrukken van roestvrij staal te reinigen
 • Hoe roest van roestvrij staal te reinigen
 • Vlekkeloos staal

Wat moet u niet gebruiken op roestvrij staal?

Hoewel het over het algemeen vrij moeilijk is om roestvrij staal volledig te ruïneren, beginnen we met de waarschuwingen. Het is belangrijk om deze in gedachten te houden voor de beste verzorging van uw stalen items.

Hier zijn producten en gereedschappen die u moet vermijden (omdat ze staal kunnen krassen en beschadigen):

 • Staalwol of borstels: Deze kunnen het oppervlak beschadigen, wat de kans op roest en vlekken kan vergroten.
 • Schurende reinigingsmiddelen: Vermijd het gebruik van getextureerde of grove reinigingsmiddelen, zoals zout. Het kan krassen op het staal en de glanzende afwerking dof maken.
 • Schuurpoeders: Schuurpoeder is een reiniger die wasmiddel bevat gemengd met een schurend poeder. Het kan krassen en dof staal.
 • Bleken: Dit is een grote. Bleekmiddel is corrosief en kan schade veroorzaken. Het vermindert de kwaliteit van het roestvrij staal, waardoor het doffer en gevoeliger voor vlekken wordt. Dit punt omvat ook andere producten op basis van chloor.
 • Hard water: Als je in een gebied met hard water woont, kies dan voor gedestilleerd of gefilterd water. De harde watermineralen kunnen uw roestvrij staal bevlekken en strepen.
 • Producten op basis van ammoniak: Reinigers die ammoniak bevatten – zoals glasreinigers – kunnen corrosief zijn voor roestvrij staal. Hoewel het misschien goed schoon is, kan het het metaal verpesten als je het te vaak gebruikt.
 • Ovenreinigers: De agressieve bijtende chemicaliën in een ovenreiniger kunnen uw roestvrij staal beschadigen.

Wat te gebruiken bij het reinigen van roestvrij staal

Oké, die lijst leek een beetje lang. Is er iets dat u kunt gebruiken voor het reinigen van roestvrij staal? Absoluut! Veel reinigingsmiddelen behandelen uw roestvrij staal voorzichtig en geven het ook een diepe reiniging. Of u nu uw oven, uw koelkastdeur of Samsung-vaatwasser schoonmaakt, wij hebben het voor u.

Afwasmiddel

Ja, iets wat je waarschijnlijk al in huis hebt! Afwasmiddel is een fantastische optie voor het reinigen van roestvrij staal, vooral als het bedekt is met voedselvlekken, vet en vuil. Als je kookplaat er bijzonder groezelig uitziet, is afwasmiddel misschien de beste keuze in die omstandigheid.

Meng een paar druppels afwasmiddel in warm water. Bevochtig een doek in de oplossing, knijp deze eruit en veeg het roestvrij staal af. Droog het daarna af met een aparte doek voor een streeploze afwerking.

Top Tip

U kunt strepen achterlaten als u hard kraanwater gebruikt en het gebied niet onmiddellijk droogt. Gebruik dus gefilterd water en droog zo snel mogelijk, bij voorkeur met een lint-vrije doek.

Wd-40

Dit product is ontworpen om vocht te verdrijven, oppervlakken te hydrateren en oppervlakken te beschermen tegen roest. Dus als uw roestvrij staal er saai, groezelig en roestig uitziet, dan is dit een goede optie om te proberen.

Spuit WD-40 op een doek en poets het roestvrijstalen apparaat totdat het schoon is.

Houd er rekening mee dat het belangrijkste nadeel hiervan is dat wanneer u de WD-40 spuit, de dampen in de lucht kunnen komen. Ze zijn erg sterk en irritant voor sommige mensen! Dus als je een meer natuurlijke en subtiele reiniger wilt, wil je misschien iets anders proberen.

Bon Ami

Vertaald naar “goede vriend”, is dit product misschien wel uw favoriete metgezel bij het reinigen van roestvrijstalen apparaten. Hoewel we zeiden om poedervormige reinigingsmiddelen te vermijden, is deze zacht genoeg om een veilige optie te zijn.

Om het te gebruiken, strooi je wat in een kom en voeg je water toe totdat je een pasta hebt gemaakt. Dompel een spons in de oplossing en schrob deze voorzichtig op uw roestvrijstalen item. Spoel de spons af, veeg het staal opnieuw af en poets het vervolgens droog met een aparte doek.

Dit is een universele keukenreiniger, dus het is het beste voor algemeen vuil en vlekken op uw roestvrijstalen apparaat. Het werkt in de keuken zonder te krabben! Klanten vinden dat het een charme werkt, dus als u een gespecialiseerde reiniger wilt kopen, is dit er misschien een om te proberen.

Bar Keepers Vriend

Bar Keepers Friend is een andere gespecialiseerde reiniger die is ontworpen om te werken op roestvrij staal en andere materialen. In de keuken kunt u het testen op uw koelkast, fornuis, potten, pannen, gootstenen en meer. Hoewel het een poeder is, is het zacht genoeg om uw roestvrij staal te beschermen en een krasvrije afwerking achter te laten.

Dit is een uitstekende optie voor vrijwel elke vlek. Of het nu van voedsel, hard water, vet of meer is – probeer dit populaire product.

Strooi Bar Keepers Friend gewoon op het staal, bevochtig met water en schrob voorzichtig met een spons. Spoel goed af voordat je gaat poetsen met een doek. Voila!

Ontvettingsmiddel

Als je roestvrijstalen keukenapparatuur hebt, zullen ze waarschijnlijk vettig worden. Slechts één ochtend spek bakken kan je keuken het gevoel geven dat het bedekt is met vet. Een kwaliteitsontvetter is in deze situaties een uitstekende optie voor het reinigen van staal.

Afhankelijk van het product dat u kiest, spuit u het rechtstreeks op het staal of verdunt u het eerst in een kom. Veeg af met een zachte doek, spoel goed af en droog vervolgens af.

Meestal zijn deze producten ook veelzijdig, zodat u meer delen van uw huis kunt reinigen met slechts één product.

Club Frisdrank

Deze valt meer in de onverwachte categorie, maar wist je dat club soda roestvrij staal kan reinigen? Als u geen andere producten beschikbaar heeft, probeer dan dit.

Dit is het meest geschikt voor het oppoetsen van roestvrij staal. Dus als uw apparaten er dof en streperig uitzien, stop dan wat club frisdrank in een spuitfles, spuit het staal en wrijf het in met een zachte doek. Spoel af met water en veeg het vervolgens droog.

Waarom werkt dit? Welnu, de carbonatatie en mineralen in de frisdrank kunnen vuil, roest en voedselvlekken afbreken. Je blijft dan achter met wat glanzend roestvrij staal!

Roestvrij stalen reiniger

Als je je niet avontuurlijk voelt met deze huismiddeltjes, kun je kiezen voor een roestvrijstalen reiniger. Dit kan een betere optie zijn als je je potten en pannen niet wilt weken in club soda of WD-40.

Een goede roestvrijstalen reiniger reinigt vlekken, vingerafdrukken en vet zonder agressieve chemicaliën of schurende producten. Het zal ook uw roestvrij staal polijsten om een gladde glinsterende afwerking te hebben met nul strepen.

Glasreiniger

Voordat we hierop ingaan, Niet doen gebruik een glasreiniger die ammoniak bevat. Reinigers zoals Windex kunnen uw roestvrij staal beschadigen. Sommige meer natuurlijke glasreinigers zijn echter geweldig voor het reinigen van roestvrij staal. Ze zijn vooral sterk in het verwijderen van vingerafdrukken!

Meestal worden glasreinigers geleverd in een spuitfles. Dus gewoon spritz het roestvrijstalen apparaat, wrijf het in met een doek en droog het vervolgens goed.

Hoe roestvrijstalen apparaten op natuurlijke wijze te reinigen

Hoewel de bovenstaande producten enkele van de beste manieren bevatten om roestvrij staal te reinigen, wilt u misschien een meer natuurlijke optie. Deze keuzes zijn milieuvriendelijk en niet-toxisch, maar nog steeds behoorlijk krachtig in het opfleuren van het staal in uw huis.

Azijn en olijfolie

Waarschijnlijk heb je al gedestilleerde witte azijn en olijfolie in het keukenkastje staan. Schoonmaken met azijn is een geweldige optie omdat het zuur vet en vuil kan reinigen en tegelijkertijd het staal een beetje kan ontsmetten.

De olie is geweldig omdat het hydraterend is en een mooie glans achterlaat.

Om deze methode te gebruiken, spritz vinegar op het roestvrijstalen oppervlak. Breng een beetje olijfolie aan op een doek en dep het gebied vervolgens. Gebruik een aparte doek om het roestvrij staal in de richting van de korrel af te vegen. Ga door totdat het staal schoon en glanzend is.

Voor een heldere afwerking

Gebruik niet te veel olie; anders kunt u eindigen met een olieachtige film op uw stalen oppervlakken. Gebruik gewoon een beetje. Als we het meten, hebben we het over 1/4 theelepel – maximaal!

Zuiveringszout en azijn

Zuiveringszout is schurend, maar als je het verdunt, is het niet grof. Daarom is het een goede optie voor het reinigen van uw roestvrijstalen apparaten zonder krassen.

Waarom deze methode gebruiken? Zuiveringszout en azijn zijn beide geweldig in het afbreken van vet en vuil, evenals het verwijderen van vlekken. Dit is een universele reiniger die u op al uw roestvrijstalen oppervlakken kunt gebruiken.

Meng drie delen zuiveringszout met een deel azijn. Het zal bruisen en dan tot rust komen. Meng met een lepel om een pasta te maken. Verdeel het gelijkmatig over het staal en laat het vervolgens 20 minuten zitten. Veeg in de richting van de korrel en schrob voorzichtig om eventuele vlekken of vuil te verwijderen.

Veeg daarna af met een droge doek om eventuele baking soda-resten te verwijderen.

Stoomreiniger

Dit is een van onze favoriete methoden. In dit huis houden we van liefde liefde onze stoomreiniger. En om toe te voegen aan de lijst met professionals, werkt het ook geweldig bij het reinigen van roestvrij staal!

Je kunt je vloerstoomreiniger misschien niet op je keukenapparatuur krijgen, maar dit zal wonderen doen als je een handstoomreiniger hebt.

De stoom breekt vuil, vuil, vet en vlekken af en maakt ze los, zodat je het gemakkelijk met een doek kunt schoonvegen. Zodra het staal schoon is, kunt u het opnieuw stomen om het te desinfecteren. Dit doet wonderen, vooral als iemand in huis onlangs ziek is geweest.

Ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol speelt een rol bij het reinigen van vuil en vuil van roestvrij staal, inclusief potten en pannen. Maar wat het opvalt, is dat het ook het oppervlak beschermt tegen krassen en toekomstige vlekken. Last but not least, het zal uw roestvrij staal glanzen om op te vallen in uw keuken.

Als uw roestvrijstalen oppervlakken bezaaid raken met vingerafdrukken, is ontsmettingsalcohol een fantastische vervanging voor water in uw reinigingsregime.

Meng een 1:1 oplossing van water en ontsmettingsalcohol in een spuitfles. Spritz het oppervlak en veeg met een zachte doek in de richting van de korrel.

Hoe roestvrij stalen sieraden te reinigen

Hoewel we voornamelijk hebben verwezen naar roestvrijstalen apparaten, kunt u de bovenstaande methoden ook gebruiken voor het reinigen van sieraden.

Laten we nu de stapsgewijze methode voor het reinigen, polijsten en onderhouden van aangetaste sieraden opsplitsen.

 1. Mengen: Meng in een kom een verhouding van 2:1 van zuiveringszout en water.
 2. Schrobben: Dompel een tandenborstel in de reinigingsoplossing en schrob je sieraden voorzichtig. Vergeet de hoekjes en gaatjes niet. Ga door totdat de sieraden schoon zijn.
 3. Spoelen: Laat de sieraden onder de kraan lopen om de zuiveringszoutoplossing af te spoelen.
 4. Droog: Dep de sieraden met een zachte handdoek om overtollig water te verwijderen. Laat het aan de lucht plat drogen op een droog deel van de handdoek.

Hoe roestvrijstalen pannen te reinigen

U kunt de meeste van de vermelde producten gebruiken om uw potten en pannen schoon te maken. We raden aan wd-40, glasreiniger en bepaalde ontvetters te vermijden (neem altijd contact op met de fabrikant).

Als u echter een specifieke methode wilt voor het reinigen van potten en pannen, hebben we er een om indruk op u te maken.

Allereerst hoeft u niets speciaals te doen voor de dagelijkse schoonmaak. Laat de pan een beetje afkoelen – maar niet helemaal – en was hem met heet water en afwasmiddel. Gebruik een zachte spons of schrobborstel om alle voedselresten uit de pan te halen en droog het vervolgens af met een zachte handdoek.

Voor een diepere reiniging, probeer deze methode:

 1. Voeg een zachte schurende reiniger toe: Zodra de pan een beetje is afgekoeld, maar nog warm is, voeg je een heuvel (ongeveer 1/2 kopje) van een poederreiniger toe aan de pan. We raden aan om schoon te maken met zuiveringszout, maar als je Bon Ami of Bar Keepers Friend wilt gebruiken, wees dan onze gast!
 2. Voeg water toe: Voeg 1/2 kopje water toe aan de pan rond de berg zuiveringszout. Meng het water niet met het zuiveringszout.
 3. Koken: Zet het vuur aan en laat het zuiveringszout en water koken. Dit zal zich mengen en verspreiden rond de pan en al het vet, vuil en voedseldeeltjes losmaken.
 4. Wassen zoals normaal: Zodra het zuiveringszout en water samen gekookt en opgelost zijn, laat je de pan iets afkoelen. Breng het vervolgens naar de gootsteen, schrob het oppervlak van de pan met een spons en verwijder al het vuil dat de baking soda heeft losgemaakt. Was de pan dan zoals gewoonlijk en zie hem glanzen!

Hoe vingerafdrukken van roestvrij staal te reinigen

Vingerafdrukken zijn een grote bron van ergernis voor eigenaren van roestvrij staal. Het lijkt misschien alsof wat je ook doet, die vingerafdrukken gewoon blijven terugkomen. Als je kleine kinderen hebt, heeft het geen zin om deze vingerafdrukken te voorkomen. Maar als u wilt weten hoe u vingerafdrukken van roestvrijstalen apparaten kunt reinigen, probeer dan een van deze methoden.

 • Glasreiniger: De eerste optie is om een glasreiniger te gebruiken. Zorg ervoor dat het geen ammoniak bevat. Anders kunt u uw roestvrij staal beschadigen. Maar een zachte glasreiniger is vaak erg effectief in het verwijderen van vingerafdrukken van roestvrij staal.
 • Minerale olie: Een andere optie is minerale olie. Dit kan vingerafdrukken wissen en mogelijk zelfs voorkomen. Zorg ervoor dat u geen op voedsel gebaseerde oliën gebruikt – zoals plantaardige of olijfolie – omdat ze niet zo effectief zijn en kunnen worden afgebroken.

Een andere toptip is om je roestvrijstalen items altijd te poetsen met een microvezel pluisvrije doek. Dit vermindert strepen en vingerafdrukvlekken.

Hoe roest van roestvrij staal te reinigen

Ondanks zijn naam kan roestvrij staal vlekken krijgen. Roest kan van tijd tot tijd naar boven sluipen, vooral als u uw roestvrijstalen apparaten een tijdje vochtig laat. Maar je kunt roest uitroeien. Dat gaat als volgt:

 1. Meng zuiveringszout oplossing: Meng een verhouding van 2:1 van zuiveringszout en water. Je kunt ook kiezen voor Bar Keepers Friend of Bon Ami als je iets wilt dat is ontworpen om roest aan te pakken.
 2. Aanbrengen op de roest: Gebruik een tandenborstel om de reiniger op de roestvlekken aan te brengen. Wrijf zachtjes in de richting van de korrel totdat de roest begint op te tillen. Ga door totdat de roest weg is en breng indien nodig schoner aan.
 3. Spoelen: Bevochtig een zachte doek en spoel het gebied af. Het zal het losgekomen stof oppikken.
 4. Herhalen: Herhaal stap twee en drie indien nodig.
 5. Droog: Veeg het gebied af met een zachte droge doek om de klus te klaren.

Vlekkeloos staal

Hoewel je misschien denkt dat roestvrij staal geen vlekken kan maken – dat kan het zeker. Roestvrij staal is kwetsbaar voor roest, watervlekken, vingerafdrukken en meer. Het goede ding is dat het heel gemakkelijk is om roestvrij staal te reinigen.

U kunt verschillende producten gebruiken, waaronder in de winkel gekochte reinigingsmiddelen of natuurlijke producten. Wat je ook kiest om te gebruiken, je zult in staat zijn om de ene of de andere vlek aan te pakken.

Vergeet niet om nooit super grove of schurende reinigingsmiddelen, op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen of staalwol te gebruiken. Anders kunt u het roestvrijstalen oppervlak permanent beschadigen.

Met onze methoden weet u nu hoe u roestvrijstalen apparaten moet reinigen, zodat u kunt genieten van een sprankelende schone keuken!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Chocoladevlekken verwijderen? Simpel chocola uit kleding en bank verwijderen