Hoe waspods op de juiste manier te gebruiken

Met veel verschillende soorten wasmiddel op de markt, is het leuk om je favoriet te vinden. Wordt het vloeibaar of poederwasmiddel? Misschien een herbruikbaar wasei? Of worden het waspods?

Waspods werden erg populair in 2012 toen Tide hun Pods lanceerde (1). Sindsdien is er een enorm assortiment waspods verkrijgbaar van veel verschillende merken.

Deze handige pods voor eenmalig gebruik zijn erg geliefd op wasdag. Maar als u niet zeker weet hoe u waspods moet gebruiken of hoe effectief ze zijn, zijn we er om u te helpen.

Inhoudsopgave
 • Hoe werken waspods?
 • Hoe waspods in een voorlader te gebruiken
 • Hoe waspods in een bovenlader te gebruiken
 • Meer tips voor het gebruik van waspods
 • Veelgestelde vragen
 • Naar Pod of Niet naar Pod?

Hoe werken waspods?

Waspods bevatten een geconcentreerde vooraf gemeten hoeveelheid afschrikkingnt in een in water oplosbare coating. Afhankelijk van het merk kan de waspod je kleding reinigen, vlekken bestrijden, opfleuren en witter maken.

Omdat ze compact en handig zijn, sluit u de rommel en het morsen uit dat bij een vloeibaar of poederwasmiddel hoort. Waspods verwijderen ook het giswerk omdat ze vooraf zijn gemeten.

Zijn waspods plastic?

De meeste waspods zijn gecoat in een in water oplosbare Polyvinyl Alcohol (PVOH) film (2). Qua verpakkingsmaterialen is dit een vrij veilige. Het is niet giftig en biologisch afbreekbaar (3). In feite wordt PVOH gebruikt in vele industrieën, waaronder cosmetica, voedselverpakkingen en farmaceutische producten.

Zullen ze de machine verstoppen?

Nee – daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ze zijn oplosbaar in water, dus ze gaan niet door je afvoer. Om er echter zeker van te zijn dat de pods volledig oplossen, volgt u de instructies van de fabrikant. Controleer de aanbevolen hoeveelheid peulen per lading en de temperatuur waarbij u ze wilt gebruiken.

Wat gebeurt er met het plastic wanneer u de pods gebruikt?

De coating is gemaakt van PVOH-folie, dus het is geen plastic. Het ziet eruit en voelt aan als plastic, maar dat is het niet.

Eerst lost het op in water, waardoor het wasmiddel vrijkomt. De film zelf lost volledig op/ En omdat het biologisch afbreekbaar is, zullen micro-organismen, schimmels of bacteriën het afbreken en terugzetten in de aarde (4).

Zijn waspods beter dan vloeistof?

Beide soorten wasmiddel hebben hun voor- en nadelen. Het komt dus echt neer op je persoonlijke voorkeur.

Als u op zoek bent naar iets handigs, gemakkelijk te vervoeren en verpakkingsafval te verminderen, zult u dol zijn op waspods.

Maar vloeibaar wasmiddel is geweldig voor spotreiniging en vlekbehandeling. Het is vooral goed voor taaie vlekken, omdat de vloeistof echt in de stof kan doordringen. Ten slotte is het een goedkoper alternatief.

Vloeibaar wasmiddel verhoogt het plastic afval en is soms moeilijk te meten. Maar pods zijn ook niet perfect. Je kunt ze niet gebruiken voor voorbehandeling, spotbehandeling van vlekken of handen wassen. Ook vormen ze een veiligheidsrisico als ze worden ingeslikt vanwege de hoge concentratie wasmiddel (5).

Hoe waspods in een voorlader te gebruiken

Als u een front loading machine hebt en pods wilt uitproberen, volgt u deze instructies.

 1. Zorg ervoor dat je handen droog zijn. Omdat de peulen in water oplosbaar zijn, zullen ze beginnen op te lossen als je natte handen hebt.
 2. Misschien heb je een wasmiddeldispenser op je voorlader, maar sla het gebruik ervan over.
 3. Voeg de pod rechtstreeks toe aan de trommel.
 4. Voeg je kleding toe.
 5. Wassen volgens de verpakkingsinstructies. De meeste waspods kunnen bij elke temperatuur oplossen.
 6. Sluit de zak opnieuw en bewaar deze ergens koel en droog.

Iets om op te merken

Elke fabrikant heeft andere instructies. Maar het wordt over het algemeen aanbevolen om één pod te gebruiken voor lichtere ladingen en twee voor zware of vervuilde belastingen.

Hoe waspods in een bovenlader te gebruiken

U kunt ook waspods in een bovenlader gebruiken, volgens deze eenvoudige instructies:

 1. Zorg altijd voor droge handen om de peul niet op te lossen voordat deze erin gaat.
 2. Voeg het direct toe aan de lege trommel.
 3. Voeg je kleding toe. Het toevoegen van je kleding na de pod zal de pod helpen om het beste op te lossen.
 4. Wassen volgens de verpakkingsinstructies. Meestal kunnen peulen bij elke temperatuur oplossen.
 5. Sluit de zak opnieuw. Bewaar het ergens droog en koel.

Meer tips voor het gebruik van waspods

Waspods zijn gemakkelijk te gebruiken en handig, maar we hebben nog een paar tips om te delen, zodat u het meeste uit dit wasmiddel kunt halen.

 • Als je een hoogrenderende wasmachine hebt, zijn pods een goede keuze. Ze zijn laag sudderend, wat goed is voor machines die minder water verbruiken.
 • Voeg de pod altijd toe voor je kleding. Als je het bovenop een stapel wasgoed toevoegt, lost het misschien niet goed op. Dit kan strepen en vlekken van wasmiddel op uw kleding achterlaten.
 • Wasmiddel pods moeten oplossen in elke temperatuur van water. Maar als je merkt dat dit niet het geval is, los het dan op in een heet glas water voordat je het aan de trommel toevoegt.
 • Als de peul niet is opgelost, doe de streperige kleding dan niet in de droger. Hierdoor kan het wasmiddel in de kleding komen, waardoor het moeilijker te verwijderen is.
 • Waspods kunnen een beetje op snoep lijken. Het is dus belangrijk om ze ver buiten het bereik van kinderen te houden. Het slikken, kauwen of eten hiervan kan erg gevaarlijk zijn (6). Als dit bij u, uw kind of een huisdier, bel gifbestrijding, 911 of uw dierenarts onmiddellijk.

Veelgestelde vragen

Zijn waspods slecht voor uw wasmachine?

Nee – waspods zijn volkomen veilig voor uw wasmachine. Of u nu een voorlader, bovenlader of HE-machine hebt, pods werken geweldig.

Waarom lossen mijn waspods niet op in het water?

Wasmiddel pods hebben water nodig om op te lossen. Als de wasmachine overvol is, kan het moeilijker zijn voor het water om bij de pod te komen. Zorg er dus voor dat je je wasmachine niet overvult.

Als de peul niet is opgelost en de kleding streperig is gebleven, was de kleding dan opnieuw in de machine zonder wasmiddel. Als dit niet werkt, laat het bevlekte gebied dan onder de kraan lopen met warm water. Dit zal helpen bij het uit elkaar halen en oplossen van de restanten van het wasmiddel.

Mijn waspods blijven vastzitten in de wasmachinedeur!

De belangrijkste manier om dit te voorkomen is om altijd de peulen voor je kleding toe te voegen. Dit zal helpen het water eerst bij de pod te komen en het meteen op te lossen.

Als dit het probleem niet oplost, probeer dan een andere temperatuur of een ander merk pods.

Waarom bevlekken waspods mijn kleding?

Als je witte vlekken krijgt, of erger – een gekleurde vlek afhankelijk van de pod – ben je niet de enige. Dit is een zeldzaam probleem, maar het gebeurt wel.

Het kan zijn dat de pod niet volledig oplost. Zorg er dus voor dat je het erin doet voordat je je kleding toevoegt om dit proces te helpen.

Anders kan het zijn omdat u niet het juiste aantal pods gebruikt. Te veel peulen, vooral voor een HE-wasmachine, kunnen moeilijk zijn voor uw machine om op te lossen. Gebruik altijd de juiste hoeveelheid waspods.

Probeer deze stappen om de vlek te verwijderen:

 1. Spoel de vlek onder heet water om er zoveel mogelijk van te verwijderen.
 2. Knijp het overtollige water er voorzichtig uit en leg het kledingstuk plat.
 3. Bedek de hele vlek met huishoudelijke ontsmettingsalcohol. Test altijd eerst op een onopvallend deel van het item om er zeker van te zijn dat het het niet beschadigt.
 4. Laat het minstens 10 minuten zitten.
 5. Spoel de stof af met warm of heet water. Hopelijk is de vlek inmiddels weg.
 6. Als de vlek blijft hangen, herhaalt u deze stappen.

Kun je waspods opensnijden?

Knip waspods niet open. Het wasmiddel is super geconcentreerd en kan je huid irriteren. Ze lossen op in water, dus het is niet nodig om ze open te snijden of open te scheuren.

Als u kleding met de hand moet wassen, gebruik dan een gewoon vloeibaar of poederwasmiddel. Waspods zijn te geconcentreerd om te worden gebruikt voor het met de hand wassen van een paar kledingstukken.

Hoeveel waspods moet u per lading gebruiken?

Dit is afhankelijk van de fabrikant, maar het algemene advies is om één pod per lading wasgoed te gebruiken. Als je een grotere machine hebt en meer kleding kunt passen, zullen twee pods het geweldig doen!

Als je zwaar bevuilde kleding hebt, kun je ook twee peulen toevoegen. Maar controleer eerst de instructies van de fabrikant.

Merken, zoals Tide, stellen echter dat één waspod goed werk levert bij het reinigen van uw ladingen, zelfs als ze groter zijn (7). Het kan een beetje vallen en opstaan zijn om te vinden wat voor jou werkt.


Naar Pod of Niet naar Pod?

Wasmiddel pods zijn een superhandige en gemakkelijk te gebruiken manier om je kleding schoon te maken. Ze bevatten geen plastic en de film is biologisch afbreekbaar. Ze bezuinigen op verpakkingen in vergelijking met vloeistof, zelfs als ze iets duurder zijn.

Nu je weet hoe je waspods in een boven- en voorladerwasser kunt gebruiken, zal je wasdag zoveel gemakkelijker aanvoelen! Als je problemen hebt met het oplossen ervan, volg dan onze tips en adviezen om je kleding schoon, helder en vlekvrij te krijgen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Dank u Fof uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?