De voordelen van green cleaning

Groen schoonmaken is op dit moment een rage. Steeds meer mensen keren zich af van in de winkel gekochte producten en zijn op zoek naar milieuvriendelijkere manieren om hun huis schoon te maken. Als je je hebt afgevraagd of dit het juiste pad voor jou is, ben je hier aan het juiste adres.

We delen 14 voordelen van groen schoonmaken om u te laten weten hoe u, uw gezin en de planeet op deze manier overschakelen kunt overstappen.

Bovendien geven we je een aantal geweldige tips over het kiezen van groene producten, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. We staan erom bekend dat we waar mogelijk kiezen voor groene reiniging, zodat we u kunnen helpen alles in te vullen wat u moet weten.

Inhoudsopgave
 • 14 Voordelen van Green Cleaning
 • Hoe groenere reinigingsproducten te kiezen
 • Ga vandaag nog groen

14 Voordelen van Green Cleaning

Laten we eens kijken naar alle voordelen van het overschakelen naar groen reinigen.

1. Zeg vaarwel tegen irriterende stoffen

Een studie wees uit dat 75 procent van de reinigingsproducten irriterende stoffen bevat, 64 procent schadelijke stoffen bevat en 28 procent corrosieve ingrediënten bevat (1). Wanneer je overschakelt naar groen, kun je daar afscheid van nemen. Op uw beurt zult u minder oog-, huid- en innameirritatie ervaren. U kunt ook minder piepende ademhaling en astma-achtige symptomen ervaren.

2. Vermindert astma-aanvallen

Over astma gesproken, overschakelen naar groene reinigingsproducten kan uw astma-aanvallen aanzienlijk verminderen, omdat agressieve chemicaliën deze aanvallen kunnen veroorzaken (2).

Wanneer je kiest voor groene schoonmaakmiddelen, zwaai je afscheid van veel schadelijke ingrediënten en triggers. In plaats daarvan bevat de reiniger een aantal mooie en natuurlijke ingrediënten die het voor mensen met astma gemakkelijker maken om in de buurt te zijn.

3. Beter voor de planeet

Veel mensen stappen over op groene reiniging voor de bescherming van onze planeet. Schoonmaakmiddelen zijn een enorme bron van stedelijke luchtvervuiling (3). Wanneer u de overstap maakt, verhoogt u de binnen- en buitenluchtkwaliteit, wat beter is voor zowel de planeet als uw longen.

4. Beter voor de vis

Overstappen op groene producten is ook beter voor aquatische soorten en waterwegen. (4).

De gevaarlijke chemicaliën in traditionele reinigingsproducten, zoals alkylfenolethoxylaten, hebben ernstige nadelige effecten op water. Het vervuilt het, wat op zijn beurt de dieren in het wild schaadt. Groene producten bevatten meestal geen chemicaliën en ingrediënten die waterwegen of dieren in het wild schaden.

5. U kunt geld besparen

We gebruiken groene producten, of zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, in ons huis, en het bespaart ons eigenlijk een hoop geld. U merkt misschien een initiële initiële kosten vooraf die veel lijken, maar de kosten breken echt af in de loop van de tijd.

Je kunt eigenlijk veel reinigingsoplossingen maken met producten die je al hebt. Dit omvat witte azijn, zuiveringszout, waterstofperoxide, zelfs citroenen. Dit spul is goedkoop en kan in bulk worden gekocht.

Andere groene schoonmakers hebben een optie “abonneren en opslaan” tijdens het winkelen, zodat u de kosten over een jaar kunt egaliseren. Houd een spreadsheet bij en kijk hoeveel je bespaart, als je nieuwsgierig bent!

6. Duurzamere verpakkingen

Als een bedrijf een groene reiniger maakt, is dat omdat ze om het milieu geven. Daarom zul je merken dat de verpakking een stuk duurzamer is. Soms is de verpakking 100 procent recyclebaar.

Ander bedrijven zullen verpakkingen gebruiken die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Je vindt er ook kartonnen verpakkingen, zoals de wasmiddelen van Seventh Generation.

Ook glazen verpakkingen worden steeds populairder.

Een ander ding waar merken dol op zijn, zijn geconcentreerde formules. Dit kan een geconcentreerde vloeistof zijn die u verdunt of een tablet die de verpakking enorm vermindert.

7. Uw huis wordt veiliger

Als je kinderen en huisdieren hebt, kunnen ze meer worden beïnvloed door de giftige reinigingsmiddelen van de plank (5). Door de overstap te maken, beschermt u ze tegen gevaarlijke chemicaliën en negatieve bijwerkingen. Natuurlijk ben je ook veiliger! Over het algemeen zal het hele huis een veiligere plek zijn, wat ook geweldig is voor het ontvangen van gasten.

Ook zijn veel chemicaliën giftig wanneer ze met elkaar worden gemengd. U mag bijvoorbeeld nooit chloorbleekmiddel mengen met een andere reiniger (6). Dit is eigenlijk een gemakkelijkere fout dan je misschien denkt, dus het is het beste om te proberen chloorbleekmiddel helemaal te vermijden.

8. U kent de ingrediënten

Wanneer je een groene of doe-het-zelf reiniger gebruikt, ken je de ingrediënten. Daarom bent u op een betere plek om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wat goed is voor u en uw gezin. Je kunt bijvoorbeeld snel uitsluiten of iets een allergische reactie veroorzaakt, zoals zuiveringszout, en je best doen om reinigingsmiddelen te vermijden die dat bevatten.

Je leert ook wat je moet vermijden, waardoor het gemakkelijker wordt om te weten welke schoonmakers je moet kiezen en vermijden tijdens het winkelen. Binnenkort zullen woorden als kankerverwekkend, driemaandelijkse verbindingen en neurotoxinen deel uitmaken van je vocabulaire, dat je kan wapenen tegen gevaarlijke gifstoffen.

Waar te beginnen

De belangrijkste ingrediënten die u moet vermijden, zijn fosfaten, geurstoffen, kleurstoffen, VOS, chloor, ammoniak, ftalaten en driemaandelijkse ammoniakverbindingen.

9. Biologisch afbreekbare formules

Merken moeten groene reinigingsmiddelen of zelfgemaakte reinigingsmiddelen maken met biologisch afbreekbare ingrediënten. Dit betekent dat het product, onder de juiste omstandigheden, kan afbreken in basiscomponenten en terug de aarde in kan gaan. (7). De beste biologisch afbreekbare producten laten absoluut geen gifstoffen achter, waardoor het een veel milieuvriendelijkere keuze is.

10. Minder rommel

Een grote bonus die ik heb gevonden in groene reiniging is dat ik minder producten gebruik, wat leidt tot minder rommel. We hebben een grote emmer zuiveringszout en een grote doos gedistilleerde witte azijn, die we gebruiken voor het grootste deel van onze schoonmaak. Dat neemt niet veel ruimte in beslag in vergelijking met tientallen verschillende oppervlaktereinigers die we vroeger hadden.

We hebben ook verschillende reinigingssprays, gekocht of zelfgemaakt, die worden geleverd met kleine tabletten die oplossen in het water. Het houden van deze tabletten is veel gemakkelijker dan het kopen van meer flessen in bulk en het opslaan ervan.

Ten slotte zijn er veel verschillende recepten die je ter plekke kunt maken voor zaken als het verwijderen van vlekken en het reinigen van voegen. Deze hoef je niet in een kast op te bergen. Maak ze gewoon zoals je ze nodig hebt.

11. Schoonmaken wordt eenvoudiger

Wanneer u groene producten gebruikt, hoeft u zich minder zorgen te maken.

Ten eerste is er geen bezorgdheid over giftige chemicaliën. U kunt schoonmaken met uw kleintjes en huisdieren in de kamer zonder een zorg in de wereld.

Toegegeven, je moet nog steeds handschoenen dragen bij het schoonmaken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over dampmaskers, afzuigventilatoren of het luchten van een kamer.

Ten slotte vindt u producten die veelzijdig genoeg zijn om veel taken aan te pakken, waardoor het giswerk van het zoeken naar een specifieke reiniger wordt weggenomen. Je kunt dingen zoals witte azijn gebruiken voor een verscheidenheid aan vuil. Dit omvat schimmel, meeldauw, vlekken, geuren, oppervlakken, kleding en nog veel meer.

12. Bescherm je spullen

Groene schoonmaakmiddelen zijn zachter, waardoor je producten en spullen langer meegaan. Het is bijvoorbeeld veel zachter om zuiveringszout te gebruiken om kleding witter te maken dan bleekmiddel. In ruil daarvoor blijft uw kleding in betere staat, gaat het langer mee en bespaart u op de lange termijn geld!

13. Geen slechte geuren

Groene reinigingsmiddelen zijn nog steeds geparfumeerd, ook al zijn er veel geurvrije opties. De geuren zijn echter meestal volledig natuurlijk gemaakt met echte plantaardige of essentiële oliën. Dit in tegenstelling tot synthetische geuren, die om verschillende redenen erg slecht zijn. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het veroorzaken van astma-aanvallen, het vervuilen van de lucht, het bevatten van kankerverwekkende ingrediënten en meer (8).

Het andere voordeel van echte geuren is dat ze gewoon beter ruiken! Ze hebben een meer natuurlijke geur en je kunt een aantal echt unieke en mooie combinaties krijgen. Plus, wanneer u bleekmiddel of op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen van uw boodschappenlijstje schrapt, zal uw huis niet die icky nageur hebben die die schoonmakers met zich meebrengen.

14. Steun kleine bedrijven

Hoewel er enkele grote merken zijn in de groene schoonmaakindustrie, zijn er veel kleinere, opkomende bedrijven. Als u ervoor kiest om groen te winkelen, wordt u aangemoedigd om verschillende bedrijven op te zoeken en kunt u uiteindelijk iemands droom ondersteunen.

In sommige gevallen vindt u het misschien zo leuk om uw eigen groene reinigers te maken dat u uiteindelijk uw eigen bedrijf start! Zelfs het maken van schoonmaakmiddelen voor vrienden en familie kan een groot domino-effect hebben en een grote rol spelen bij het beschermen van het milieu.

Hoe groenere reinigingsproducten te kiezen

Als je graag de groene overstap wilt maken, kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen en wat een goede, milieuvriendelijke keuze is. Wij zijn er om u te helpen.

Zijn groene reinigingsproducten even effectief?

In onze ervaring wel. We hebben een aantal geweldige groene producten gevonden die net zo goed, zo niet beter, werken dan traditionele reinigingsmiddelen. Dit omvat oppervlakte- of vloerreinigers, vlekverwijderaars, wasmiddelen en meer.

Hoewel er zeker minder zware opties zijn, zijn goede groene reinigingsproducten nog steeds gemaakt met krachtige reinigingsmiddelen die uw huis brandschoon en sprankelend achterlaten.

Hoe weet je of een reinigingsproduct groen is?

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel bij het maken van de overstap. Hoe kun je het verschil zien tussen een echt groen product en een product dat greenwashed is?

Greenwashing is wanneer een merk zijn product op de markt brengt om er groen uit te zien, zelfs als dat echt niet het geval is. Op dit moment zijn er geen wetten om dit te voorkomen. Veel merken zullen op hun verpakking iets aanbrengen als “gemaakt van plantaardige ingrediënten”, zelfs als dat slechts een paar plantaardige ingrediënten bevat, en de rest is nog steeds giftig en gevaarlijk.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van producten die echt groen zijn en niet alleen greenwashed:

 • Zoek naar waakhondorganisaties: Controleer de verpakking om te zien of de ingrediëntenlijst is gecertificeerd door een waakhondorganisatie. Enkele om op te merken zijn The Environmental Working Group, Ecocert en Safer Choice.
 • Download een app: Met sommige apps kunt u de QR-code van een product scannen om te controleren hoe veilig het is. Dergelijke apps omvatten Think Dirty, Good Guide, EWG Healthy Living en Detox Me.
 • Leer uw ingrediënten: Besteed een paar uur aan het onderzoeken van groene ingrediënten en giftige ingrediënten. Zodra u vertrouwd begint te raken met ingrediëntentypen, is het veel gemakkelijker om ingrediëntenlijsten te lezen en zelf te beslissen of een product groen is.
 • Veiligheidsinformatiebladen: Zoek naast het controleren van de ingrediënten ook het veiligheidsinformatieblad op. Deze zullen u vertellen wat elk ingrediënt doet en eventuele negatieve bijwerkingen.
 • Kijk naar de nee-nee lijst: Groene producten moeten een lijst hebben met dingen die ze Niet doen bevatten. Controleer de verpakking voor deze lijst. Dit omvat geen fosfaten, kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen, VOC’s en chloor. Dit is slechts een startpunt, maar het is altijd goed om te weten.

Naast die no-nos, zijn hier nog enkele ingrediënten om te vermijden:

 • Natriumhydroxide.
 • Triclosan.
 • Ammoniak.
 • Perchloorethyleen (PERC, PCE).
 • Ftalaten.
 • Driemaandelijkse ammoniumverbindingen.

Wat is het beste natuurlijke ontsmettingsmiddel?

Als je volledig natuurlijk wilt zijn bij het desinfecteren, zal stoom je beste vriend zijn. Stoomreinigers kunnen op natuurlijke wijze een groot aantal oppervlakken desinfecteren en ontsmetten, waardoor tot 99,9 procent van de veel voorkomende huishoudelijke ziektekiemen wordt gedood (9). Helaas kun je niet op elk oppervlak stoom gebruiken. Dus een andere geweldige optie is wodka.

Wodka kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel, vlekkenverwijderaar, shiner en het kan ook kleding verfrissen. Wanneer u op zoek bent naar wodka om te gebruiken als een antibacterieel product, zoek dan naar 100-proof wodka. Je kunt dit mengen met water en azijn om een multifunctioneel ontsmettingsmiddel te creëren.


Ga vandaag nog groen

Daar heb je het! 14 geweldige voordelen om groen te worden in je schoonmaakroutine. Het lijkt misschien ontmoedigend om de overstap te maken, maar als je één product tegelijk verandert, heb je binnen een paar maanden een hele nieuwe schoonmaakroutine. Geloof ons – je zult nooit meer achterom kijken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe een retainer schoon te maken (3 eenvoudige stappen)