Hoe AC-spoelen te reinigen

Een airconditioning is een redder in nood op warme zomerdagen. Als je zweet en ellendig bent, is het laatste wat je nodig hebt dat je AC-eenheid defect raakt. Maar als je het onlangs niet hebt schoongemaakt, kan dit gemakkelijk gebeuren.

Het is belangrijk dat u uw ac-spoelen elk jaar reinigt. Ze zijn onderhevig aan een opeenhoping van vuil, stof en andere huisverontreinigingen. Na verloop van tijd voorkomt dit dat uw AC-eenheid goed werkt.

We zullen u uitleggen hoe u zowel verdamper- als condensor-AC-spoelen reinigt. Hoewel het geen supersnel proces is, denken we dat je het – met onze hulp – onder de knie krijgt. Bovendien kan het u elk jaar honderden dollars besparen.

Inhoudsopgave
 • Hoe een airconditioner werkt
 • Waar vind je AC-spoelen
 • Hoe vaak AC-spoelen te reinigen
 • Hoe AC-spoelen te reinigen zonder ze te verwijderen
 • Wat kan ik mijn AC-spoelen mee spuiten om schoon te maken?
 • Hoe de binnenkant van een AC-eenheid te reinigen
 • Wanneer een professional bellen
 • Extra AC Onderhoudstips
 • Veelgestelde vragen

Hoe een airconditioner werkt

Airconditioning werkt door de lucht in uw huis af te koelen.

De compressorspiraal in uw AC-unit absorbeert warmte vanuit uw huis. Het komt binnen via een ventilatieopening en blaast vervolgens over de verdamperspoel. Deze spoel koelt de lucht en een ventilator blaast de lucht door de luchtkanalen terug in je slang, waardoor je op een hete zomerdag wordt afgekoeld.

Dit proces herhaalt zich totdat uw huis uw ingestelde temperatuur bereikt. De koelmiddelvloeistof wordt een hete damp; de buitenlucht absorbeert de warmte, verlaagt de temperatuur en verandert de vloeistof van gas in vloeistof. De vloeistof reist terug naar de verdamper, die vervolgens als mooie koele lucht door je luchtkanalen wordt geblazen.

Laten we u door de twee soorten spoelen, condensor en verdamper leiden.

Condensor Spoelen

De condensorspoelen bevinden zich buiten in de metalen eenheid die de condensor wordt genoemd. Deze metalen buizen lopen door aluminium vinnen. Het gaskoelmiddel wordt samengeperst in de spoelen en wordt vervolgens een hete vloeistof. De spoelen voeren vervolgens warmte af terwijl de vloeistof doorgaat naar de ventilator op de condensoreenheid, die de warmte verspreidt.

Samenvattend: de condensorspoelen nemen de warmte in huis op en verplaatsen deze naar buiten.

Verdamper Spoelen

Deze spoelen bevinden zich binnenin in de buurt van de luchtbehandelingskast. In tegenstelling tot condensorspoelen zijn verdamperspoelen koud. Dat zorgt ervoor dat de AC-unit koele lucht door uw huis stuurt.

Deze spoelen lopen ook door aluminium vinnen, maar het koelmiddel gaat in plaats daarvan van vloeistof naar gas. Het gas koelt de spoelen af zodat de spoelen koud blijven, en dus ook uw huis.

Waar vind je AC-spoelen

Condensorspoelen bevinden zich buiten in de condensoreenheid. Misschien vindt u het op de tegenoverliggende muur van uw elektrische servicepaneel.

Verdamperspoelen bevinden zich binnenshuis, in de luchtbehandelingskast. Ze bevinden zich meestal aan de toevoerzijde van uw airconditioning, achter de toegangsdeur. Mogelijk moet u schroeven verwijderen om er toegang toe te krijgen.

Hoe vaak AC-spoelen te reinigen

We raden aan om uw ac-spoelen minstens één keer per jaar te reinigen. Bepaalde fabrikanten kunnen aanbevelen om ze 2-3 keer per jaar schoon te maken.

Maar waarom?

Welnu, er zijn veel voordelen aan het reinigen van uw AC-spoelen. Allereerst verhoogt het de efficiëntie van uw AC-eenheid. Als er stof en puin op de spoelen achterblijft, werkt het apparaat niet zo goed en is de lucht niet zo koud. Het kan langer duren voordat je huis is afgekoeld, wat kost je meer geld.

Een andere reden om uw AC-spoelen regelmatig te reinigen, is omdat zich daar veel vuil en stof ophoopt. Het kan dan terug in uw huis waaien en de lucht vervuilen. Als u al allergieën heeft of immuungecompromitteerd bent, is dit gevaarlijk voor uw gezondheid.

Hoe AC-spoelen te reinigen zonder ze te verwijderen

U hoeft niet uw hele apparaat uit elkaar te halen om uw spoelen schoon te maken. We laten u een grondige methode zien voor het reinigen van uw airconditionerspoelen met een stofzuiger en commerciële spoelreiniger.

Houd er rekening mee dat deze instructies voor centrale HVAC-eenheden zijn in plaats van draagbare of raamunitairconditioners.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Schroevendraaier
 • Winkelstofzuiger (nat/droog vacuüm met een opzetstuk)
 • Beschermende handschoenen
 • Spoelreinigingsoplossing
 • Tuinslang
 • Zaklantaarn
 • Doeken
 • Spuitfles
 • Reinigingsborstel (optioneel)
 • Perslucht (optioneel)

Condensor Spoelen

Laten we beginnen met het reinigen van condensorspoelen – deze bevinden zich buiten.

1. De stroom loskoppelen

Veiligheid voorop! Schakel de stroom naar het systeem uit. Koppel het los als dat een optie is. Anders moet u de stroom op het elektrische servicepaneel uitschakelen.

2. Toegang tot het interieur

Om condensorspoelen te reinigen, moet u toegang krijgen tot het interieur van het apparaat. Dit betekent het verwijderen van de hoes. Meestal kun je dit doen met een schroevendraaier. Draai de schroeven los en verwijder de bovenkant van het apparaat. Raadpleeg bij twijfel uw gebruikershandleiding voor specifieke instructies.

Snelle tip

Als je wilt zien hoe vies de spoelen zijn, schijn dan een zaklamp van de binnenkant van de spoelen naar buiten. Als je naar buiten kijkt, zie je het zaklamplicht nauwelijks, vooral als de spoelen echt vies zijn. Wanneer u deze stappen hebt voltooid, zou u het felle zaklamplampje moeten zien. Dat zal je laten zien hoe goed je je spoelen hebt schoongemaakt.

3. Verwijder vuil

Wanneer u in het apparaat kijkt, ziet u mogelijk veel puin. Draag uw beschermende handschoenen en verwijder grof vuil (zoals bladeren en twijgen) met de hand. Gebruik uw winkelstofzuiger om de rest van het vuil van de bodem van het apparaat te verwijderen.

Plaats vervolgens uw borstelbevestiging op uw stofzuiger en reinig de spoelen. De kracht van het vacuüm zal puin uit de spoelen trekken, waardoor de volgende paar stappen gemakkelijker worden.

4. Coil Cleaner aanbrengen

Gebruik uw gekochte coil cleaner en volg de verpakkingsinstructies om deze op de coils aan te brengen. Meestal spuit je de spoelen gewoon met de reiniger en laat je het een paar minuten staan.

Schrik niet als je uiteindelijk een heel blikje gebruikt om je spoelen schoon te maken.

Top Tip

We raden aan om een schuimende reiniger zoals de HVAC Guys Foam Blaster te gebruiken, omdat de schuimende werking het vuil van de spoelen zal optillen en wegspoelen. Bovendien is het gemakkelijker om toe te passen.

5. Slangspoelen

Gebruik uw tuinslang op een lage stand en spoel de reiniger van de spoelen. Zorg ervoor dat u alle resten van de reinigingsoplossing wegspoelt, maar probeer het apparaat niet volledig te overspoelen.

Raadpleeg de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het goed is om het apparaat naar beneden te spuiten. Omdat deze units buiten leven, zijn ze meestal waterdicht en prima te wassen met water.

6. Nat vacuüm

Gebruik uw winkelstofzuiger op de natte vacuüminstelling om overtollig water te verwijderen.

7. Aan de lucht drogen

Laat het deksel van het apparaat af en laat het minstens een uur volledig aan de lucht drogen.

8. Opnieuw in elkaar zetten en inschakelen

Als je wilt zien hoe schoon je spoelen nu zijn in vergelijking met voordat je begon, doe dan opnieuw de zaklamptest!

Als u klaar bent, plaatst u het deksel terug op het apparaat en schroeft u het vast. Sluit hem voorzichtig opnieuw aan op de voeding en schakel het apparaat weer in.

Verdamper Spoelen

Volgende – hoe verdamperspoelen te reinigen. Verdamperspoelen bevinden zich binnenin.

1. Schakel eenheid uit

Koppel de stroom los van de airconditioning en schakel de stroom uit bij de breekhamer.

2. Toegangsspoelen

Mogelijk moet u het apparaat losdraaien om toegang te krijgen tot het interieur. Verwijder het deksel zodat u bij de spoelen kunt komen.

3. Stofzuig zorgvuldig

Gebruik uw winkelvacuüm met een borstelbevestiging en stofzuig heel voorzichtig de unit’s interieur en de spoelen. Verwijder zoveel mogelijk vuil en stof.

4. Spuitspiralen

Spuit met behulp van uw spoelreiniger de spoelen indien mogelijk van buiten naar binnen. Zo niet, dan kunt u de spoelen gewoon vanuit het apparaat spuiten. Zorg ervoor dat u de verpakkingsinstructies leest om te controleren hoe lang u het product op de rollen moet laten zitten. Meestal is dit ongeveer 10 minuten.

5. Spoelspoelen

Vul een spuitfles met water en spuit de spoelen, werkend in één klein gedeelte per keer. U wilt uw ac-unit binnenshuis niet oververzadigen. Dus spuit alleen een beetje water en veeg het vervolgens weg met een doek voordat je naar het volgende gebied gaat. Herhaal deze stap totdat je alle spoelen hebt gespoeld.

Snelle tip

Er zijn spoelreinigers op de markt die niet hoeven te worden gespoeld, zoals het Evap-schuim van Nu-Calgon en de Foam Blaster van HVAC Guys.

6. Blazen met perslucht (optioneel)

Als uw spoelen nog steeds vuil zijn en er veel vuil tussen de vinnen is opgebouwd, moet u mogelijk de kracht van perslucht gebruiken. Blaas tussen de vinnen om vuil en puin los te maken. Dit kan tot een uur duren, afhankelijk van hoe vies je spoelen zijn, maar dit is een kritieke stap als het al een tijdje geleden is.

7. Vacuüm opnieuw

Gebruik de natte functie op uw winkelvacuüm en stofzuig het interieur van het apparaat opnieuw om losgeraakt stof, vuil en overtollig water te verwijderen.

8. Droge unit met doek

Veeg met schone doeken de AC-unit en spoelen af om ze af te drogen.

9. Opnieuw in elkaar zetten

Monteer uw ac-unit opnieuw en sluit deze opnieuw aan op stroom.

Wat kan ik mijn AC-spoelen mee spuiten om schoon te maken?

Hoewel we een commerciële spoelreiniger aanbevelen, wilt u misschien iets anders proberen.

Je beste optie voor een zelfgemaakte reiniger is het mengen van water en een eetlepel huishoudelijk wasmiddel of afwasmiddel. Voeg een eetlepel zuiveringszout toe voor extra reinigingskracht.

Vermijd zure reinigingsmiddelen, vooral als u koperen spoelen heeft. Het zuur kan corrosie veroorzaken.

Hoe de binnenkant van een AC-eenheid te reinigen

Wanneer u zich in de AC-eenheid bevindt, kunt u net zo goed de rest schoonmaken. Hier zijn enkele andere handige reinigingsinstructies om het geheel grondig schoon te maken.

 1. Maak de aftappan schoon: Meng heet water en een paar druppels afwasmiddel. Giet de oplossing in de afvoer. Als de oplossing niet gemakkelijk door de afvoer gaat, kunnen er enkele klompen zijn.
 2. Ontstop de afvoerpan: Ga naar het einde van de afvoer en haal eventuele klompen eruit met behulp van je winkelstofzuiger. Houd de vacuümslang aan het einde van de afvoerkuip. Maak een luchtafdichting door een handdoek rond de opening te houden. Laat het vacuüm een paar minuten draaien om klompen op te ruimen.
 3. Wijzig het filter: U moet het blowerfilter twee keer per jaar vervangen, zodat u dit kunt timen met het reinigen van uw spoelen. Zorg ervoor dat u een filter kiest met dezelfde luchtstroomclassificatie en verwissel deze volgens de instructies van uw fabrikant.

Wanneer een professional bellen

Er zijn een paar gevallen waarin we zouden aanraden om een professional te bellen.

 • Dieptereiniging: Hoewel je zelf een diepe reiniging kunt proberen, zal een professional grondiger werk doen. Als het jaren geleden is dat uw spoelen zijn gereinigd, bel dan een professional.
 • Beschadigde vinnen: Je kunt beschadigde vinnen rechttrekken met een vinkam, maar bel een professional als de vinnen echt beschadigd zijn.
 • Als je je niet op je gemak voelt: Het reinigen van ac-spoelen is niet ieders vakgebied. Misschien voel je je overweldigd, zelfs met onze grondige tips. Dus als je je niet op je gemak voelt bij deze schoonmaaktaak, roep dan een professional op om te helpen.
 • Eenheid werkt niet goed: Als uw apparaat niet goed werkt, zelfs niet na het reinigen van de spoelen, bel dan een professional om het apparaat te inspecteren.
 • Als u in een appartement woont: In een gedeeld gebouw moet u een professional bellen. De kans is groot dat u elektriciteit met uw airconditioner deelt met andere bewoners. Ook kunt u het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot de buitenunit.

Extra AC Onderhoudstips

Het reinigen van uw ac-spoelen is slechts een deel van het onderhoud van uw apparaat. Hier zijn enkele andere toptips om uw AC-systeem in perfecte staat te houden:

 • Filters vervangen: Vervang uw filters twee keer per jaar, volgens de instructies van uw fabrikant. Zorg ervoor dat u dezelfde luchtstroomclassificatie gebruikt.
 • Wachten: Nadat u uw wisselstroomspoelen hebt gereinigd, mag u het apparaat nog 60 minuten niet gebruiken om ervoor te zorgen dat het apparaat droog is.
 • Gebruik een timer: Laat uw airconditioner draaien op een timer. Set het naar een hogere temperatuur als je buiten bent en koeler als je thuis bent. Probeer het niet helemaal uit te schakelen (tenzij je op vakantie gaat); anders zal het later meer energie verbruiken om je huis af te koelen.
 • Houd planten weg: Zorg ervoor dat er geen planten, onkruid of andere obstakels zijn binnen een paar meter van het apparaat. Het apparaat heeft een goede luchtstroom nodig om goed te kunnen werken.
 • Controleer de afvoeren: Controleer de afvoeren regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt raken. Algengroei kan afvoeren gemakkelijk verstoppen. Spoel de afvoeren van tijd tot tijd met afwasmiddel en warm water. Stofzuigen met een winkelstofzuiger.
 • Fix vinnen: Geplette en gebogen vinnen kunnen uiteindelijk de luchtstroom beïnvloeden. Gebruik dus een vinkam om ze recht te trekken.
 • Geïsoleerde delen van uw huis: Om te voorkomen dat uw AC-eenheid overuren maakt, isoleert u warme delen van uw huis – zoals op zolder – om ze koel te houden.
 • Houd het apparaat koel: Houd je huis overdag koel. Jaloezieën trekken of gordijnen sluiten. Installeer luifels over ramen op het zuiden. Heb ook je plafondventilator aan, vooral op warme dagen.

Veelgestelde vragen

Kan ik ovenreiniger gebruiken op wisselstroomspoelen?

We hebben veel onderzoek gedaan om deze gids samen te stellen, en niet één keer hebben we deskundig advies gezien over het gebruik van ovenreiniger om AC-spoelen te reinigen. Dus nee – gebruik geen ovenreiniger op je spoelen.

Zal azijn verdamperspoelen beschadigen?

Als uw verdamperspoelen van koper zijn gemaakt, gebruik dan geen azijn. Het zuur in de azijn kan na verloop van tijd je koperspiralen corroderen. Voor aluminium spoelen is reinigen met azijn een goede oplossing. Verdun het altijd in een verhouding van 1:1 met water.

Raadpleeg de instructies van uw fabrikant om te zien wat ze zeggen over azijn.

Over het algemeen raden we een spoelreiniger aan in plaats van azijn. Als u een doe-het-zelf-oplossing wilt gebruiken, is water en afwasmiddel het beste.

Hoeveel moet AC Coil Cleaning kosten?

Als u zelf spoelen schoonmaakt, zijn de belangrijkste dingen die u moet kopen een winkelstofzuiger en spoelreinigingsoplossing. Gemiddeld kost een winkelvacuüm ongeveer $ 100 en een reinigingsoplossing kost ongeveer $ 15. Dus om het zelf te doen, zou het elk jaar slechts ongeveer $ 15 moeten kosten.

Voor professionele reiniging kijkt u elke keer tussen de $ 100 – $ 400. Daarom raden we aan om het zelf te doen!

Hoe lang duurt het voordat ik mijn airco kan inschakelen na het reinigen van de spoel?

Wacht een uur voordat u uw AC-eenheid opnieuw gebruikt. Dit geeft het de tijd om grondig aan de lucht te drogen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Vlekken in uw kleding? Wij geven tips hoe deze vlekken te verwijderen uit uw kleding!