Hoe een toilettank schoon te maken (maak de tank ongerept)

Heb je ooit je toilettank geopend om te ontdekken dat deze zwart, slijmerig en bedekt met schimmel is? Het is een walgelijk gezicht. Deze lelijke puinhoop is een gevaar voor de gezondheid dat moet worden schoongemaakt om te voorkomen dat de schimmel, meeldauw en bacteriën uw gezin ziek maken.

Dus vandaag bespreken we hoe je een toilettank kunt schoonmaken om de minerale afzettingen en bacteriën die op de loer liggen in je toilet te verwijderen.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u een toilettank schoonmaken?
 • Beste toilettankreiniger
 • Hoe een toilettank te reinigen zonder af te tappen
 • Hoe een toilettank te reinigen met azijn en zuiveringszout
 • Hoe toilettank met cola schoon te maken
 • Hoe toilettank roest te reinigen
 • Toilet Tank Cleaning Hacks
 • Hoe een toilettank Cl te houdenEan
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u een toilettank schoonmaken?

Open stortbak van toilet

Onder normale omstandigheden moet u uw toilettank twee keer per jaar reinigen als u de tank regelmatig gebruikt. Als uw water hard is, wat betekent dat er veel mineralen in zitten, moet u uw tank elk kwartaal reinigen. Reinig uw tank echter maandelijks als u in een gebied woont dat extreem vochtig is, omdat de luchtvochtigheid de groei van schimmel zal stimuleren.

Een zelden gebruikte toilettank moet vaker worden schoongemaakt omdat schimmels en bacteriën in het stilstaande water groeien.

Het reinigen van de toilettank helpt de opbouw van minerale afzettingen langs de zijkanten van de tank te voorkomen. Het zal ook de schimmel, meeldauw en bacteriën verwijderen die ziekten in uw familie kunnen veroorzaken.

Beste toilettankreiniger

Zorg ervoor dat u een reiniger gebruikt die speciaal is gemaakt voor het reinigen van toilettanks wanneer u op zoek bent naar een commercieel reinigingsproduct. Deze reinigingsmiddelen zullen de verschillende delen van de tank niet beschadigen. Kies een reiniger zoals Instant Power Toilet Tank Cleaner.

Hoe een toilettank te reinigen zonder af te tappen

Het wordt aanbevolen om de toilettank leeg te maken om deze schoon te maken. Dat is echter niet altijd mogelijk of gewenst. Hier is een korte handleiding over het reinigen van uw toilettank zonder deze leeg te maken.

 • Tijd: 12-13 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • 3 liter gedistilleerde witte azijn
 • Plastic borstel of spons met borstel met borstels met borstels of borstel
 • Rubberen handschoenen
 • Handdoek

1. Prep Toilet

Leg een handdoek op de grond. Doe de rubberen handschoenen aan, verwijder het deksel van de tank van het toilet en leg het deksel op de handdoek. Dit voorkomt dat het porseleinen deksel wordt beschadigd.

2. Azijn toevoegen

Laat het toilet niet leeglopen. U giet azijn in de tank totdat het waterniveau van de tank ongeveer 11/2 inch van de bovenkant van de tank is.

3. Weken

Laat de azijn en het water 12 uur in de tank van je toilet zitten zonder het te gebruiken. Dit geeft de azijn de tijd om de minerale afzettingen op te lossen en de schimmel en bacteriën te doden.

4. Schrobben

Nadat de tank 12 uur heeft geweekt, spoelt u het toilet een paar keer door om de azijn te verwijderen. Trek je rubberen handschoenen aan en pak je scrubborstel of spons. Gebruik uw toiletpotborstel niet om uw tank schoon te maken, omdat deze bedekt is met bacteriën die uw tank zullen besmetten.

Schrob voorzichtig de zijkanten en achterkant van uw tank en spoel het toilet indien nodig door om het vuil weg te spoelen.

5. Deksel vervangen

Wanneer de tank schoon is, spoelt u het toilet nog een laatste keer door. Pak het deksel op en leg het voorzichtig terug op de tank. Het is klaar voor gebruik.

Hoe een toilettank te reinigen met azijn en zuiveringszout

Azijn en zuiveringszout werken heerlijk om je toilettank schoon te maken, vooral als je hem eerst leegzuigt. De eerste stap is om de tank te weken met azijn. De azijn zal helpen om eventuele minerale afzettingen in uw tank te verwijderen.

 • Tijd: 13 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Handdoek
 • 7 liter gedistilleerde witte azijn
 • Dawn afwasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Spons of plastic borstel

1. Afvoer tank

Leg een handdoek op de grond. Verwijder het deksel en leg het op de handdoek. Schakel vervolgens de waterklep uit die zich achter het toilet moet bevinden.

Spoel het toilet meerdere keren door totdat de tank leeg is.

2. Voeg azijn toe en week

Deze stap zal helpen om eventuele kalksteenophopingen die u in uw tank hebt te verwijderen. Als uw tank nieuw is of als u zacht water heeft dat geen mineralen bevat, kunt u deze stap overslaan.

Vul de tank met azijn tot aan de overloopbuis. U moet waarschijnlijk tussen de 3 en 7 liter azijn toevoegen, afhankelijk van de grootte van uw tank.

Laat de azijn zitten en laat je tank 12 uur weken. Spoel na 12 uur het toilet door om de azijn uit de tank te verwijderen.

3. Reinigingsoplossing toepassen

Maak een reinigingsoplossing door 2 eetlepels Dawn afwasmiddel te mengen met 1 kopje azijn en 1⁄2 kopje zuiveringszout. Gebruik een schrobborstel en de reinigingsoplossing om uw tank te schrobben. Zorg ervoor dat je in de hoeken en gaten van je tank komt.

Spoel of spoel uw tank op dit moment niet door.

4. Wacht een uur

Laat de reinigingsoplossing een uur op uw tank zitten voordat u verder gaat.

5. Schrob de tank

Schrob je tank een tweede keer. Dit schrobben zal helpen om eventuele losse deeltjes, roest en vlekken te verwijderen die de reinigingsoplossing heeft helpen losmaken.

6. Spoel de tank af

Zet de waterinlaatklep aan en laat de tank vullen. Spoel het toilet door om de tank af te spoelen.

7. Deksel vervangen

Plaats het deksel voorzichtig terug op uw tank. Uw toilet is schoon en klaar voor gebruik.

Hoe toilettank met cola schoon te maken

Geloof het of niet, Coca-Cola kan worden gebruikt als alternatief voor azijn. Het fosforzuur in de cokes helpt schimmels en bacteriën te doden. Bovendien helpt cokes om minerale afzettingen en roest in uw toilettank en kom te verwijderen.

Zet de waterinlaatklep voor het toilet uit en spoel deze door. Hiermee wordt de tank geleegd.

Vul vervolgens de tank met coke en laat de coke 12 uur of een nacht in de tank zitten. Spoel de volgende ochtend de tank door om de cokes en eventuele sedimenten te verwijderen. Schrob vervolgens de tank schoon met een spons of plastic borstel.

Zet de waterklep weer aan, laat de tank vullen en spoel het toilet opnieuw door om eventuele resterende resten van de cokes te verwijderen.

Hoe toilettank roest te reinigen

Toilettanks ontwikkelen roest als de hardware in de tank corrodeert en roest. Hier leest u hoe u de roest kunt verwijderen.

 • Tijd: 20-60 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Handdoek
 • Rubberen handschoenen
 • Spons
 • Spuitfles
 • Schuurpoeder zoals Bar Keepers Friend
 • Waterstofperoxide
 • Crème van Tartaar
 • Azijn

1. Bereid de tank voor

Leg een handdoek op de grond in de buurt van je toilet. Verwijder voorzichtig het deksel van uw tank en plaats het op de handdoek.

Schakel vervolgens de waterinlaatklep voor uw toilet uit. Spoel het toilet meerdere keren door om de tank leeg te maken.

2. Maak een reinigingspasta

Meng gelijke delen van je schuurpoeder, waterstofperoxide en crème van tandsteen in een kom om een reinigingspasta te maken.

3. Schrobtank

Breng de pasta aan op de roestvlekken en schrob de vlekken met een spons totdat ze zijn verwijderd. Spoel de tank af zodra u klaar bent met het schrobben van de vlekken met de pasta, omdat de waterstofperoxide de roest kan verergeren als deze langere tijd op de roest mag zitten.

U kunt de tank eenvoudig spoelen door uw spons drijfnat te maken in de wastafel in de badkamer en de spons te gebruiken om de reinigingspasta te verwijderen.

4. Spray Roest met Azijn

Als je hardnekkige roestvlekken hebt, vul dan een spuitfles met azijn. Spuit de azijn op de vlekken en laat de azijn minstens 5 minuten op de vlekken zitten. Indien nodig kunt u de azijn een uur laten zitten.

5. Schrob de vlekken

Gebruik je spons of een plastic borstel om de vlekken te schrobben totdat ze weg zijn.

6. Spoelen

Zet de waterinlaatklep aan. Laat de tank vullen en spoel vervolgens het toilet meerdere keren door om de azijn weg te spoelen.

7. Vervang het deksel

Plaats het deksel voorzichtig terug op de tank. Je toilet is nu weer klaar voor gebruik.

Toilet Tank Cleaning Hacks

Als u gebieden in uw tank hebt die niet schoon zijn, kunt u deze hacks proberen.

Maak een pasta van zout, azijn en borax. Verdeel het over eventuele donkere vlekken en laat het ongeveer 12 uur zitten. Spray met azijn om de pasta vochtig te houden. Nadat je het hebt laten weken, schrob je het gebied met een schuurspons of borstel en spoel je het toilet door.

Laat verschillende kunstgebitabletten in uw toilettank vallen als u niet gemakkelijk bij de tank kunt. Het bruisen zal helpen om het schoon te maken zonder te schrobben.

Je kunt een puimsteen gebruiken om je toilettank schoon te maken als het porselein is. Gebruik echter geen puimsteen als je toilet glazuur, plastic of gekleurd is.

Hoe een toilettank schoon te houden

Er zijn een paar trucs die je kunt gebruiken om je toilettank schoon te houden. Deze hacks maken het ook makkelijker om twee keer per jaar een toilettank schoon te maken.

 • Voeg toiletreinigingstabletten zoals Vacplus Toilet Bowl Cleaner Tablets toe aan uw tank.
 • Vermijd het reinigen van een toilettank met bleekmiddel of tabletten met bleekmiddel in de toilettank, omdat het bleekmiddel metalen onderdelen kan aantasten.
 • Bekleed alle hardware in uw toilettank met nagellak. Dit helpt te voorkomen dat ze roesten.

Veelgestelde vragen

Wat is het bruine spul in mijn toilet Tank?

Groene of bruine vlekken in uw toilettank zijn meestal minerale aanslagvlekken. Dit wordt veroorzaakt door de minerale afzettingen die vuil verzamelen terwijl het droogt. De vlek bouwt zich op totdat je vuile bruine vlekken in je toilettank achterlaat.

Beschadigt azijn mijn toilettank?

Azijn beschadigt uw toilettank, kom of andere delen van uw toilet niet. Dit maakt het een uitstekende reiniger om te gebruiken om uw toilettank schoon te maken, omdat het niet alleen de schimmel, meeldauw en bacteriën doodt, maar ook de harde waterafzettingen in de tank verwijdert.

Kun je bleekmiddel in een toilettank doen?

Het wordt afgeraden om bleekmiddel in een toilettank te doen. Het bleekmiddel verwijdert de harde waterafzettingen die in de tank zijn achtergebleven niet en het kan de metalen onderdelen corroderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?