Hoe afvalverwijdering te stoppen lekken

Lek gesprongen? Als uw afvalverwijdering lekt, is het belangrijk om dat zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen. We zullen u vertellen hoe u kunt weten of uw afvalverwijdering lekt, mogelijke oorzaken en natuurlijk manieren om het te repareren.

Je leert ook manieren om toekomstige lekken te voorkomen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat u de best functionerende afvalverwijdering mogelijk heeft.

Hoe lekkende afvalverwijdering te repareren (samenvatting)

Inhoudsopgave
 • Tekenen dat uw afvalverwijdering lekt
 • Redenen voor het lekken van afvalverwijdering
 • Hoe afvalverwijderingslekken te repareren
 • Hoe afvalverwijdering te voorkomen
 • Geen lekken meer

Tekenen dat uw afvalverwijdering lekt

Het is belangrijk om de tekenen van een lekkende afvalverwijdering te kennen. Helaas, als u de lekken niet vroeg opmerkt, kunnen de problemen niet te repareren zijn tegen de tijd dat je het merkt. Hier zijn enkele tekenen dat uw afvalverwerking lekt:

 • Lekken van bovenaf: Als er water uit de gootsteenflens lekt, betekent dit dat de stopverf of schroeven van de loodgieter zijn losgekomen.
 • Lekken uit het apparaat: Als er zichtbare lekken zijn vanaf de onderkant van het apparaat, of als u merkt dat uw kast vochtig is, dan lekt uw afvalverwerking zelf.
 • Lekken vanaf de zijkant: Als uw afvalverwerking vanaf de zijkant of uit de aansluitingen lekt, is dit een probleem met de afvoeren.
 • Lekken in vaatwasser: Als u lekkages of waterophoping in uw vaatwasser opmerkt, is dit een teken dat er gebarsten of losse verbindingen zijn tussen de vaatwasser en de afvoer.
 • Natte en stinkende kast: Merk je stank en vocht in de kast waar je afvalberging is? Misschien ligt het meer voor de hand en druppelt er een grote plas of water uit de kast op de keukenvloer.

Je moet ook goed opletten voor lekken. Soms hoor je druipende geluiden die aangeven dat er een groter probleem is.

Redenen voor het lekken van afvalverwijdering

Als u een lek in uw afvalverwerking hebt gevonden, kan het kennen van de oorzaak u helpen om het te repareren en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom uw afvalverwijdering mogelijk een lek heeft veroorzaakt.

Versleten pakkingen

Versleten pakkingen kunnen de oorzaak zijn. Als uw lek zich aan de zijkant bevindt, waar de afvoer de afvoerpijp ontmoet, is het waarschijnlijk dat de rubberen pakking in de pijp versleten is. U kunt ook de pakking tussen de flens en de rubberen afdichting controleren. Het kan alleen beginnen als een klein infuus van water, dus we raden aan dit regelmatig te controleren, voordat het probleem erger wordt.

Lekkende gootsteenflens

U vindt uw gootsteenflens aan de bovenkant van de afvalverwerkingseenheid (maar nog steeds onder de gootsteen). Het is waar de afvoer de gootsteen ontmoet. Als er lekken zijn vanaf deze plek, kan het zijn van losgemaakte stopverf of schroeven.

Problemen met de aansluiting van de vaatwasser

Heeft u een lek gevonden bij de aansluiting tussen de vaatwasserslang en de vaatwasserinlaat van de afvoer? Dit is meestal aan de kant van de afvoer. Het kan een probleem zijn met de aansluiting van de vaatwasser. De metalen klemmen kunnen los zitten, of er is een scheur of probleem met de slang zelf.

Losse afvoerleidingen

Als u losse afvoerleidingen heeft, zult u druppels of lekken uit de afvoeren opmerken. Er kan een losse verbinding zijn, of scheuren in de afvoeren, wat in de loop van de tijd vaak voorkomt. Controleer de plekken waar de afvalverwijdering de afvoerleidingen ontmoet, ook op lekkages.

Gespleten lichaam

Als uw afvalverwerking zelf lekt, controleer dan op scheuren of scheuren op het apparaat. Deze kunnen ontstaan door andere lekkages, stoten, stoten of ongelukken binnen het apparaat.

Losse afdichtingen of pijpen

Controleer onder uw gootsteen op losse afdichtingen of leidingen. Als er lekkende plekken of druppels zijn van afdichtingen of leidingen, kan het zomaar zijn dat ze een beetje los zitten. Dit komt vaak voor in overvolle kasten, omdat iemand de leidingen kan hebben gestoten of geduwd.

Problemen met de afvoerpijp

De afvoerpijp – die zich aan de onderkant van uw apparaat bevindt – kan het probleem zijn. Als uw apparaat uit de bodem lekt, kan dit heel goed de oorzaak zijn. Controleer de pijp zelf op slijtage. Als dat niet het geval is, controleer dan op losse of beschadigde verbindingen.

Lekkende resetknop

De meeste afvalverwijderingen hebben onderaan een resetknop. Als er water uit dit gebied lekt, is het te ingewikkeld en te duur om te repareren. Erkennen dat daar het probleem zit, is de eerste stap. Maar vanaf dat moment is het het beste om contact op te nemen met de fabrikant voor een vervanging (als deze nog onder de garantie valt) of een nieuw apparaat te kopen.

Waarschuwing

Als u een lekkende resetknop hebt, schakelt u de stroom naar het apparaat uit en koppelt u de stekker uit het stopcontact. Water en elektriciteit gaan niet samen.

Hoe afvalverwijderingslekken te repareren

Nu u weet waar uw lek is, is het tijd om de lekkende locatie te repareren. Voordat je aan de slag gaat, raden we aan om een ondiepe container en handdoek op de kastvloer neer te leggen. Dit kan water opvangen, zodat u uw kastinterieur of vloeren niet beschadigt.

Afvalverwijdering lekt van bovenaf

Dit is hoogstwaarschijnlijk de gootsteenflens. Er kan een probleem zijn met de stopverf van de loodgieter of de schroeven. Als uw gootsteenflens is vastgeschroefd, draait u de schroeven eenvoudig vast of vervangt u deze. Als het is beveiligd met de stopverf van de loodgieter, kunt u het probleem als volgt oplossen:

 • Verwijder de afvalverwijdering: Schroef of maak uw afvalverwijdering los van de hoofdafvoerpijp. Koppel het apparaat los van de vaatwasserslang. Verwijder de bevestigingsring die de afvoer naar de andere componenten onder de gootsteen houdt. Maak het apparaat volledig los en haal het uit de kast. Dit geeft u de ruimte om de gootsteenflens te bevestigen.
 • Verwijder de montagemontage: Gebruik een moersleutel om de bouten uit de montage te verwijderen, haal het uit de kast en leg het bij de vuilnisbelt.
 • Verhoog de flens: Til aan de bovenkant van de gootsteen de flens op. Het zou nu gemakkelijk moeten opstijgen. Zo niet, gebruik dan een platte schroevendraaier om het van zijn plaats te laten vallen.
 • Stopverf verwijderen: Als er loodgieters stopverf rond de bovenkant van de gootsteenflens zit, verwijder die dan en maak het schoon met een vochtige doek.
 • Stopverf aanbrengen: Maak een touw met een handvol loodgieters stopverf. Zorg ervoor dat het past in de omtrek van de flens. Breng het aan op het bovenste deel van de flens en bevestig het vervolgens op zijn plaats.
 • Onderdelen vervangen: Plaats de montagering en montage er weer op en draai de schroeven aan. Installeer vervolgens de regenpijp, vaatwasserslang en afvoerunit opnieuw.
 • Vegen: Veeg de stopverf van een overtollige loodgieter af.
 • Test op lekken.

Afvalverwijdering lekken van resetknop

Dit gebeurt vaak tijdens het einde van het leven van een afvalverwijdering. Als je een oude afvalverwijdering hebt, en dit is het geval, is het tijd voor een nieuwe. Mogelijk valt u nog steeds onder de garantie, dus controleer dit zeker. Als het een nieuwe afvalverwijdering is en er lekken zijn van de resetknop, moet de garantie een vervanging dekken.

Afvalverwijdering lekt uit gootsteenflens

Als uw afvalverwijdering lekt uit de gootsteenflens of de bovenkant van het apparaat, volgt u de stappen van onze sectie “Afvalverwijdering lekt van bovenaf”.

Afvalverwijdering lekt uit netsnoer

Als u lekken vindt van de bodem van de afvalverwijdering waar het netsnoer zich bevindt, schakelt u de stroom onmiddellijk uit, omdat dit brandgevaarlijk kan zijn.

Controleer op scheuren of scheuren op het apparaat. Als er enkele zijn, neem dan contact op met de fabrikant en zij moeten u een vervanging sturen als het apparaat nog steeds onder de garantie valt. Als er geen bewijs is van slijtage, kan er een probleem zijn in het apparaat.

Omdat dit brandgevaarlijk is, raden wij aan contact op te nemen met een professional. Houd de stroom in de tussentijd uit en gebruik uw afvalverwijdering niet.

Uiteindelijk, als er lekken uit het netsnoer komen, dan is het misschien gewoon tijd voor een nieuw apparaat.

Afvalverwijdering lekt uit huilgat

Een huilgat is een kleine opening bedoeld voor waterafvoer. U ziet misschien een klein gaatje aan de bovenkant van uw afvalverwerkingseenheid. Dit is eigenlijk geen huilgat – dit is een zijafvoer die op uw vaatwasser kan worden aangesloten. Als u geen vaatwasser heeft, moet u hier een stuk slang toevoegen met een klem en stekker om te voorkomen dat water lekt.

U kunt echter ook denken dat u een lekgat hebt dat aan de zijkant verschijnt als een klein gaatje. Maar dit is waarschijnlijk waterdruk die een barst in de afvoerbuizen heeft veroorzaakt. Om dit op te lossen, moet u de afvoerbuizen vervangen.

Afvalverwijdering lekt uit zijgat

Afvalverwijderingen kunnen lekken vanaf de zijkant, waar de vaatwasser aansluit. Ga als volgt te werk om dit probleem op te lossen:

 1. Draai met behulp van een schroevendraaier de metalen klem vast die de hoofdafvoer verbindt met de vaatwasseraansluiting.
 2. Als er nog steeds lekken zijn, vervang dan de rubberen pakking die deze twee eenheden verbindt.

Het lek kan afkomstig zijn van het gat aan de andere kant waar de afvoer de afvoerpijp ontmoet. Volg deze stappen om dit probleem op te lossen:

 1. Maak de schroeven los die de afvoerpijp verbinden met de afvalverwijdering.
 2. Controleer de rubberen pakking in de pijp. Als het versleten is, vervang dan de pakking.
 3. Draai de schroeven van de afvoerpijp vast.
 4. Controleer op lekken.

Afvalverwijdering lekt uit zijpijp

Controleer alle schroeven op de zijpijpen. Draai ze aan en test op lekken.

Als je nog steeds lekken hebt, zoek dan naar onderdelen die er niet goed uitzien of versleten zijn. Mogelijk moet u leidingen of aansluitingen vervangen. Je kunt ook de stopverf van de loodgieter gebruiken om losse afdichtingen te repareren als het maar een klein infuus is. Houd er rekening mee dat dit slechts een tijdelijke oplossing is.

Als het lek uit de afvoerpijp komt, verwissel dan de afdichting tussen de borgmoer en de afvoerpijp.

Beste Be

Als u nog steeds lekken uit zijleidingen ervaart en het probleem niet kunt oplossen, heeft u mogelijk los sanitair. In dit geval is het het beste om een loodgieter te bellen om het probleem te onderzoeken en op te lossen.

Hoe afvalverwijdering te voorkomen

Niemand houdt van een lekkende afvalverwijdering. Gelukkig zijn er manieren omo dit in de toekomst te voorkomen.

 • Overbevolk de kast waar uw afvalverwerking is niet: Als je hier te veel items hebt, kunnen ze je apparaat gemakkelijk kloppen of stoten en losse verbindingen of slijtage veroorzaken. Bewaar een minimale hoeveelheid spullen in deze kast of organiseer het op een manier die geen invloed heeft op de afvalverwijderingseenheid.
 • Stop niet het verkeerde voedsel in de vuilnisbak: Controleer altijd uw fabrikantgids wanneer u uw afvalverwijdering koopt. Dit zal je precies vertellen wat er wel en niet in een eenheid kan gaan. Dit omvat normaal gesproken hardere items zoals botten of fruitpitten.
 • Verstoppen uw afvalverwerking niet: Als u te veel voedsel in uw apparaat stopt, kan het verstoppen, waardoor het snel slijt en scheurt. Je moet ook sliertig voedsel vermijden, zoals selderij en bananen, omdat deze in de loop van de tijd kunnen worden gevangen en zich kunnen opbouwen.
 • Voer koud water uit na het gebruik van uw afvalverwijdering: Koud water kan het afval helpen om door de leidingen te gaan en uit de afvoer te komen. Heet water daarentegen kan vetten en vet smelten die vervolgens vast kunnen komen te zitten in de afvoeren.
 • Reinig uw afvalverwijdering regelmatig: Eens in de week of twee is ideaal. Als je de stad uitgaat, maak dan de vuilnisopruiming schoon voordat je gaat, zodat er geen voedsel achterblijft terwijl je weg bent. Anders kom je thuis met een aantal behoorlijk vreselijke geuren. De BioWonder Tank Treatment is onze topaanbeveling.
 • Controleer elk jaar op lekken: Koppel uw afvalverwijdering los en schakel de stroom bij de breekkast uit. Steek een gootsteenstop in uw gootsteen en veeg de afvalverwijdering af met een schone doek. Meng in een aparte container water en voedselkleurstof. Giet het geverfde water op de gootsteenstop. Gebruik een doek om rond de afvalverwerkingseenheid te vegen en controleer of het geverfde water op uw doek verschijnt. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk een lek in de buurt van de bovenkant van het apparaat. Verwijder de gootsteenstop en controleer opnieuw op lekken. Als u elders lekken heeft – zoals bij afvoeraansluitingen of aan de onderkant – zullen deze normaal gesproken nu verschijnen.

Geen lekken meer

De meeste lekkages kunnen worden verholpen door verbindingen aan te spannen, versleten pakkingen te vervangen of nieuwe afvoerbuizen te krijgen. Als uw afvalverwijdering echter uit het apparaat of uit de resetknop lekt, is deze waarschijnlijk aan het einde van zijn levensduur. Tijd voor een nieuwe afvalverwijderingsunit. Als u op zoek bent naar aanbevelingen, bekijk dan onze lijst met de beste afvalverwijderingen.

Om verdere lekken te voorkomen, leest u altijd het advies van de fabrikant en gebruikt u uw verwijdering dienovereenkomstig.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?