Waar komt zijde vandaan?


Waar komt zijde vandaan?

Als je kijkt naar een bout van zijde en de manier waarop licht over zijn soepele vel speelt, lijkt het een wonder dat zo’n duur uitziend product uit de cocons van een rups komt.

Er is geen manier om te weten wie voor het eerst een rupscocon zag en of ze vloeiende vellen voor ogen hadden van de glanzende pracht die we zijde noemen of wie ontdekte dat het een van ’s werelds sterkste natuurlijke vezels was en kon worden gebruikt om een textiel te maken. Hoe dan ook, de combinatie van de glans en kracht van zijde is een winnende.

Een korte geschiedenis van zijde

Formeel bekend als sericultuur, heeft de zijdeproductie vele vormen aangenomen in de geschiedenis van de handel en in de moderne textielindustrie van vandaag. De vroegste waarvan we weten dat zijde in productie gaat meer dan 8.000 jaar geleden terug. Het werd gevonden in graven in Jiahu, een stad in de provincie Henan in China.

Hoewel het moeilijk is om de exacte geschiedenis van zijde te kennen, gezien hoe ver terug in de oudheid de productie zich uitstrekt, legende crediteert een Chinese keizerin voor zijn ontwikkeling als een populair textiel. Vanwege zijn speciale status werd de stof gemaakt voor en gedragen door Chinese royalty’s en degenen van hun keuze, en ze probeerden de kennis van hoe zijde werd gemaakt jarenlang te onderdrukken om hun hoek op de markt te behouden.

Natuurlijk breidde de handel zich uiteindelijk uit en bracht het antwoord met zich mee op waar zijde vandaan komt, en verschillende soorten rupsen, insecten en spinachtigen worden nu gekweekt voor hun zijde-spinnende vermogens in verschillende delen van de wereld.

Wat maakt zijde zo speciaal?

Er is geen manier om te weten wie voor het eerst de cocon van een rups zag en of ze vloeiende vellen van de glanzende pracht voor ogen hadden die we zijde noemen of ontdekten dat het een van ’s werelds sterkste natuurlijke vezels was en kon worden gebruikt om een textiel te maken. Hoe dan ook, de combinatie van de glans en kracht van zijde is een winnende.

Maar als die feiten je niet hebben verkocht waarom zijde zo speciaal is, overweeg dan dit volgende feit. Zijde laat warmte niet gemakkelijk los, dus je blijft zoveel warmer als het koud is – en het absorptievermogen betekent ook dat het comfortabel is om te dragen bij warmer weer. Wie houdt er niet van een kampioen van het hele seizoen?

Deze kwaliteiten alleen al rechtvaardigen enkele van de steile prijzen die je tegenkomt bij het winkelen voor zijden kledingstukken, en ze zijn nog steeds niet alles wat gaat over waarom we betalen wat we doen voor zijde.

Hoe zijde van cocon naar kleding gaat

cocons zijderups

Meer dan motten

De meeste commerciële zijde kan worden verondersteld afkomstig te zijn van de moerbei zijderups, omdat dat de meest gebruikte soort is in de moderne zijdeproductie. Maar andere insecten of spinnen kunnen vergelijkbare filamenten produceren die ook worden gebruikt als een soort zijdetextiel. Sommige bijzonder zeldzame vormen van zijde zijn gemaakt van filamenten gewonnen uit kokkels!

Wild vs Binnenlandse Zijde

De zijde-industrie worstelt vaak met de ethiek van de productie en veel producenten richten zich op wilde oogsten in plaats van een gecontroleerde, gedomesticeerde omgeving te gebruiken. Dit wordt gezien als een meer humane en milieuvriendelijke manier om zijde te produceren en te kopen, hoewel andere critici van de zijdeteelt beweren dat elk commercieel gebruik van deze filamenten onethisch is.

Filament naar textiel

De meeste methoden voor het oogsten van zijde resulteren in de dood van het wezen dat zijdefilament produceert, zodat het filament kan worden geëxtraheerd, gereinigd en gespoeld. In reactie op oproepen voor een meer ethische behandeling tijdens de teelt van zijde, proberen veel producenten nu de hoeveelheid stress in het proces te minimaliseren.

Lees ook:   Beste luchtontvochtigers voor het hele huis van 2023

Modern gebruik

Buiten de kast hebben de unieke eigenschappen van zijde het een levensvatbaar product gemaakt voor veel klinische en industriële toepassingen. Als vezel op basis van eiwitten kan het worden behandeld en voorbereid voor gebruik als chirurgisch hechtmateriaal, maar het is ook geschikt voor gebruik als parachute. Je vindt het ook terug in huis en als een populaire meubelstof.

Zijn alle zijden hetzelfde?

Zoals met alles, kan waar een product wordt gemaakt vaak van invloed zijn op de kwaliteit van de productie. Voor zijde betekent dit zowel omgeving als procedure. Zelfs nu domineert zijde uit China de markt zoals het vanaf het begin heeft gedaan, maar plaatsen zoals India en Brazilië zijn ook een paar van de andere grote kanshebbers. Wild of gedomesticeerd, hun omstandigheden lijken bijzonder gunstig voor de productie van zijde.

Hoewel de markt voor zijde zijn grote spelers heeft, zult u merken dat het nog steeds in meer dan 60 landen en in verschillende mate van kwaliteit wordt geproduceerd. Je kunt in de verleiding komen om minder te denken populaire producenten van zijde kunnen iets zeldzaams en exotisch hebben dat wacht om ontdekt te worden – maar sommige onafhankelijke producenten kunnen lijden aan een gebrek aan consistentie en kostenbeheersing. Dit betekent dat u zult merken dat u meer betaalt en niet altijd een product krijgt dat het geld waard is.

En omdat zijde afkomstig is van een filament dat uit verschillende wezens kan worden geëxtraheerd, varieert de veronderstelde waarde van het textiel dat het produceert sterk. Immers, hoe gewoon de teelt van de moerbeizijderups ook is, dat heeft het niet in alle gevallen de goedkoopste soort zijde op de markt gemaakt.

ruwe zijden draden geverfd in prachtige kleuren

De kans is echter groot dat hoe zeldzamer u wilt dat de bron van uw zijde is, en hoe moeilijker het is om het te extraheren en er een stof van te maken voor het maken van kleding, hoe meer u betaalt. Neem het voorbeeld van de clam – hoe nieuw zeezijde ook is, het is bijna volledig verdwenen uit de hedendaagse productie. De meeste bestaande stukken zijn antiek in een museum, of nieuw geweven als kunst in plaats van kleding.

Zijde kopen: best practices

Vanwege de populariteit van zijde is het geen verrassing dat er een dozijn en één manieren zijn waarop goedkope fabrikanten proberen de look en feel van zijde te vervalsen. Maar het is eigenlijk niet zo gemakkelijk om gedupeerd te worden als je weet waar je op moet letten.

Allereerst kan de tag één ding zeggen, maar je hebt in bepaalde gevallen meer nodig dan dat om zeker te zijn. Er zijn industrievoorschriften over wat zijde kan worden genoemd, maar zelfs 100% zijde kan nog steeds een andere vezel bevatten die erin verweven is – de hoeveelheid is gewoon zo klein dat het onopgemerkt blijft, of het wordt geaccepteerd als laag genoeg om niet te tellen.

Maar sommige fabrikanten hadden die checks and balances gewoon kunnen doorstaan, omdat ze niet altijd gelijkmatig over de hele wereld worden toegepast. U moet elk zijdestuk een grondige en persoonlijke inspectie geven om de authenticiteit ervan te beoordelen.

Kijken

Natuurlijk, uiterlijk is niet alles, maar zijde heeft wel een uniek soort glans aan zijn glans. Dit komt van de organische, geometrische vorm van het zijdefilament en de verandering die het ondergaat wanneer het in garen wordt gespoeld en vervolgens in een textiel wordt geweven. Het vangt het licht op een manier dat synthetische vezels te uniform zijn om na te bootsen.

Lees ook:   Beste dweilslippers van 2022

vrouw die de stof van haar lila zijden overhemd aanraakt

Voelen

Van de vele kenmerken die zijde onderscheiden van andere soorten stoffen, is het de manier waarop het aanvoelt. Hoe glanzend het meestal ook is, het is geen glad soort glad. De meeste zijde is zo geweven dat het een soort satijn wordt, maar de vorm van de natuurlijke vezels verbetert hoe dit specifieke weefsel drapeert wanneer het van zijde is gemaakt.

Drukken

Echte zijdevezels zullen aanvoelen en klinken alsof ze een beetje knappen wanneer ze tegen elkaar worden gewreven. Maak je geen zorgen, je beschadigt niets (zolang je niet te krachtig wordt), is dit volkomen normaal. Synthetische blends missen deze kwaliteit en voelen stijf aan in plaats van knapperig. Dit betekent dat nepzijde ook zal rimpelen wanneer je erin knijpt, terwijl echte zijde weer in vorm komt zodra je het loslaat. Maar als het al een tijdje op een gerimpelde stapel ligt, verwacht dan niet dat echte zijde klaar is voor een avondje uit zonder een beetje op te knappen.

knijpen in zijde

Vergelijken

U moet de tag nog steeds overwegen, zelfs als u deze met al deze andere stappen factcheckt. Als je bijvoorbeeld naar twee verschillende zijden blouses kijkt en de ene tag zegt gewicht zijde en de andere zegt pure kleurstof, moet je gaan met de pure kleurstof. Verzwaarde zijde is gewassen met metalen stoffen als onderdeel van het verfproces, dus de levensduur van de stof lijdt eronder. Het proces van het produceren van pure kleurstofzijde beschadigt het zijdefilament niet, dus het duurt langer.

Branden

Ja, je leest het goed. Een goede manier om te testen of zijde echt is, is door het te verbranden. Maar voordat je denkt dat je op een dwaalspoor wordt gebracht, weet dan dat je alleen een klein stukje stof moet verbranden dat je hebt afgezet van een binnenste, onzichtbare deel van het kledingstuk. Als de verbrande randen snel verschrompelen en aanvoelen als hard plastic, is er geen zijde of niet genoeg om er toe te doen. Verbrande zijde smeult langzamer en laat een as achter die in poeder verandert. Het is duidelijk dat je dit alleen moet doen met een item dat je al hebt gekocht – maar bewaar je ontvangstbewijs, want als je het test en ontdekt dat het synthetisch is toen het als echte zijde werd verkocht, ben je een terugbetaling verschuldigd!

Ethische overwegingen spelen een rol bij bepaalde keuzes als het gaat om het kopen en dragen van zijden kleding. Als u niet in staat bent om te kopen bij leveranciers die productiemethoden gebruiken die aansluiten bij uw principes, kunt u merken dat het kopen van tweedehands zijden stukken een waardevol alternatief is. Enkele van de milieuproblemen in verband metDe zijdeproductie wordt versterkt door het gebruik van synthetische vervangingen die niet biologisch kunnen worden afgebroken, dus het kopen van tweedehands stukken en het verzorgen ervan voor levenslang gebruik kan over het algemeen als een minder negatief effect worden beschouwd.

Reinigingszijde: een zachte was en droog

Veel zijde kan zichzelf vermelden als machinewasbaar, maar je kunt beter worden bediend door stukken waarvan je denkt dat ze andere kledingstukken kunnen bevlekken met kleurstof of stukken met ingewikkeld borduurwerk of andere met de hand genaaide details. Het spreekt voor zich dat antieke of erfstukstukken met nog meer zorg moeten worden behandeld, omdat zijde kwetsbaar is als het nat is.

Dat klopt – een van ’s werelds sterkste vezels verliest tot 20% van zijn kracht als het nat is. Dit geldt in meer of mindere mate voor de meeste natuurlijke vezels. Hun poreuze aard betekent dat ze gemakkelijk verzadigd raken, waardoor hun structuur en de bindingen die een streng garen bij elkaar houden, worden verzwakt.

Lees ook:   The Pink Stuff Wash Up Spray 500ml

Als je al ervaring hebt met het wassen van kleding van natuurlijke vezels, weet je dat de meesten lauw water en een mild wasmiddel nodig hebben. Dat geldt ook voor zijde, net als de regel zonder bleekmiddel. Het is gebruikelijk om zijdeafgiftekleurstof te zien tijdens het wassen, dus wees niet verbaasd als dat gebeurt – het dooft de kleur van het gedroogde kledingstuk niet.

handwas delicate stof

Als wol, wilt u ook directe warmtedroging voorkomen. Je kunt zijde echter in veel gevallen te drogen hangen, omdat het licht genoeg is dat het zichzelf niet uitstrekt zoals wol dat doet. Je moet nog steeds voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat niets anders het uit vorm rekt terwijl het droogt. Vermijd het strijken van zijde, maar de meeste stoompijpjes zijn veilig genoeg als je rimpels moet verwijderen.

Zijde bewaren: beschermen en voorkomen

Of je nu een stuk voor de week ophangt of inpakt voor het seizoen, je moet ervoor zorgen dat je je zijde goed behandelt, zodat het niet ten prooi valt aan de gevaren die zich in een kast kunnen verbergen. Kledingmotten zijn een uitdaging voor iedereen met een modebewuste kast met een selectie natuurlijke vezelitems.

Kleding zoals deze moet ademen om lang mee te gaan, maar je wilt ze achter slot en grendel leggen om ze te beschermen tegen huisdieren en ongedierte. En zijde presenteert enkele specifieke complicaties als het gaat om het voorbereiden van deze kledingstukken voor veilige opslag. Hun porositeit absorbeert de natuurlijke oliën en transpiratie van het lichaam. Daarom kan zijde zo gemakkelijk geel worden als het vaak genoeg is gedragen, vooral onder de armen en rond de onderrug.

Als u alle standaard preventieve maatregelen gebruikt, zoals red cedar hangers, schijven of ballen die u in uw opberghoeken en gaatjes kunt stoppen, onthoud dan dat ze moeten worden opgefrist met ceder etherische olie om effectief te blijven. Hetzelfde geldt voor andere volledig natuurlijke producten zoals lavendelzakjes, maar zelfs de krachtiger feromoon kleding mot vallen moet routinematig worden vervangen.

Maar het maakt niet uit hoe goed gevuld je bent met insectenwerende middelen of kleding mot vallen, moet u uw kleding altijd uit de langdurige opslag halen om ze te controleren en te luchten. Idealiter zou dit om de drie maanden of zo moeten zijn, maar 2-3 keer per jaar kan in sommige gevallen ook net zo goed werken. Het oudste stuk zijde dat nog bestaat, dateert misschien duizenden jaren geleden, maar het kwam niet bepaald ongeschonden uit de oudheid. Modeliefhebbers willen misschien dat hun kleding op een dag in een museum wordt tentoongesteld, maar niemand wil dat ze eruit zien alsof ze zo versleten zijn dat ze al achter beschermd glas thuishoren!

hete roze plooien van zijde

Als kasjmier of merinowol, creëren de functionele mogelijkheden en luxe uitstraling van hoogwaardige zijde een vraag waaraan niet kan worden voldaan door synthetische of goedkoop gemaakte lookalikes. Kies stukken waarvan je weet dat ze afkomstig zijn van vertrouwde handelaren en fabrikanten, zorg dan goed voor die stukken en je wordt beloond met een kledingkast die nooit muf wordt – figuurlijk en letterlijk.

Zorg nog meer voor uw zijden stukken met onze tips voor zijdeverzorging.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.