hoe afwasmachine schoonmaken

Hoe Afwasmachine Schoonmaken

Als je een afwasmachine hebt, is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. Een goed onderhouden afwasmachine zorgt ervoor dat je vaat schoon blijft en voorkomt nare geurtjes. In dit artikel geven we je tips om je afwasmachine schoon te maken.

Waarom moet je je afwasmachine schoonmaken?

Een afwasmachine is een plek waar voedselresten en vet zich kunnen ophopen. Als je je afwasmachine niet regelmatig schoonmaakt, kunnen deze resten gaan stinken en zelfs schimmel veroorzaken. Door je afwasmachine schoon te maken, voorkom je ook dat er bacteriƫn en schimmels groeien die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Hoe vaak moet je je afwasmachine schoonmaken?

Hoe vaak je je afwasmachine moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt. Over het algemeen is het verstandig om je afwasmachine eens per maand grondig schoon te maken. Als je merkt dat er nare geurtjes uit je afwasmachine komen of als je vaat niet meer goed schoon wordt, is het tijd om hem schoon te maken.

Hoe maak je je afwasmachine schoon?

Stap 1: Maak de filters schoon

De filters in je afwasmachine zijn de eerste verdedigingslinie tegen voedselresten en vuil. Het is belangrijk om deze filters regelmatig schoon te maken. De filters vind je onderin de afwasmachine. Haal ze eruit en maak ze schoon onder de kraan. Als er hardnekkige resten op de filters zitten, kun je een oude tandenborstel gebruiken om ze schoon te maken.

Stap 2: Maak de sproeiarmen schoon

De sproeiarmen in je afwasmachine zorgen ervoor dat het water goed verdeeld wordt over je vaat. Het is belangrijk om deze sproeiarmen regelmatig schoon te maken. Haal de sproeiarmen uit de afwasmachine en maak ze schoon onder de kraan. Als er resten in de gaatjes van de sproeiarmen zitten, kun je een oude tandenborstel gebruiken om ze schoon te maken.

Lees ook:   wat kun je niet schoonmaken met schoonmaakazijn

Stap 3: Maak de binnenkant van de afwasmachine schoon

Om de binnenkant van je afwasmachine schoon te maken, kun je een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Dit middel kun je kopen bij de supermarkt of de bouwmarkt. Volg de instructies op de verpakking om het reinigingsmiddel te gebruiken. Als je geen reinigingsmiddel wilt gebruiken, kun je ook een mengsel van water en azijn gebruiken. Laat dit mengsel een uur in de afwasmachine staan en draai daarna een normaal programma zonder vaat.

Stap 4: Maak de buitenkant van de afwasmachine schoon

Maak de buitenkant van je afwasmachine schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Veeg de deur, de knoppen en het bedieningspaneel schoon. Droog de afwasmachine daarna af met een droge doek.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn afwasmachine ontkalken?

Je moet je afwasmachine ontkalken als er kalkaanslag op de onderdelen van de afwasmachine zit. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de hardheid van het water bij jou thuis. Over het algemeen is het verstandig om je afwasmachine eens per jaar te ontkalken.

Wat kan ik doen als mijn afwasmachine stinkt?

Als je afwasmachine stinkt, kun je een kopje azijn in de afwasmachine zetten en een programma draaien zonder vaat. De azijn zal de nare geurtjes neutraliseren. Als de geur aanhoudt, kun je ook een reinigingsmiddel voor afwasmachines gebruiken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn afwasmachine gaat lekken?

Om te voorkomen dat je afwasmachine gaat lekken, is het belangrijk om regelmatig de rubbers van de deur schoon te maken. Maak de rubbers schoon met een vochtige doek en droog ze daarna af. Zorg er ook voor dat je niet te veel afwasmiddel gebruikt. Te veel afwasmiddel kan zorgen voor schuimvorming en lekkages.

Lees ook:   hoe roosters afzuigkap schoonmaken

Waarom wordt mijn vaat niet schoon in de afwasmachine?

Als je vaat niet schoon wordt in de afwasmachine, kan het zijn dat de sproeiarmen verstopt zitten. Maak de sproeiarmen schoon zoals beschreven in dit artikel. Het kan ook zijn dat je te veel vaat in de afwasmachine hebt gezet. Zorg ervoor dat de vaat goed verdeeld is over de sproeiarmen. Als laatste kan het zijn dat je afwasmiddel niet goed werkt. Probeer een ander merk afwasmiddel om te zien of dit het probleem oplost.

Hoe kan ik mijn afwasmachine het beste indelen?

Om je afwasmachine het beste in te delen, is het belangrijk om de vaat goed te verdelen over de sproeiarmen. Zet bijvoorbeeld de borden onderin en de glazen bovenin. Zorg er ook voor dat de vaat niet te dicht op elkaar staat, zodat het water goed kan circuleren. Als je pannen wilt afwassen, zet deze dan onderin de afwasmachine.

Conclusie

Het schoonmaken van je afwasmachine is belangrijk om nare geurtjes en schimmel te voorkomen. Door regelmatig je afwasmachine schoon te maken, blijft je vaat schoon en voorkom je gezondheidsproblemen. Volg de stappen in dit artikel om je afwasmachine grondig schoon te maken.