Hoe aluminium te reinigen en aanslag te verwijderen

Je hebt waarschijnlijk veel aluminium items in je huis. Dit kunnen potten en pannen, tafels, schoonmaakgereedschap, boten, fotolijsten en nog veel meer zijn. Deze items kunnen vies en dof worden, dus je moet ze goed schoonmaken.

U wilt er zeker van zijn dat u het aluminium niet krast of verkleurt. We laten u zien hoe u aluminium kunt reinigen zonder schade aan te richten. Deze stapsgewijze handleiding leidt u door het reinigen van aluminium kookgerei, raamkozijnen, wielen en meer.

Blijf lezen om alles te leren wat er is over de zorg voor aluminium.

Inhoudsopgave
 • Home Remedies voor het reinigen van aluminium
 • Hoe aluminium te reinigen zonder krassen
 • Hoe aluminium te reinigen
 • Hoe aluminiumoxidatie te reinigen
 • Hoe aluminium te polijsten
 • Tips voor de verzorging van aluminium
 • Veelgestelde vragen

Home Remedies voor het reinigen van aluminium

Enkele van de beste methoden voor het reinigen van aluminium maken gebruik van de kracht van alledaagse producten die u waarschijnlijk al thuis hebt. We lopen door vijf geweldige, gewone reinigers die je kunt gebruiken om je aluminium weer sprankelend te krijgen.

Azijn

Gedistilleerde witte azijn is een zure niet-giftige reiniger. Het kan bacteriën doden, vet en vuil doorsnijden en harde waterafzettingen elimineren. Het is een ongelooflijk veelzijdige reiniger die we overal in huis gebruiken. Bovendien is het een fractie van de prijs van andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Als je geen fan bent van de geur, kun je altijd 10 druppels etherische olie aan de mix toevoegen.

Wanneer u azijn gebruikt voor het reinigen van aluminium, zorg er dan voor dat u het verdunt in een verhouding van 1: 1 met water.

Borax

Borax is een product dat natriumtetraboraat bevat, een natuurlijk mineraal dat al jaren in schoonmaakmiddelen wordt gebruikt. Borax kan schimmel, meeldauw en algemene vlekken verwijderen. Voor gebruik op aluminium kunt u een universele spray maken door twee theelepels Borax te combineren met vier kopjes heet water.

Voor vlekken kunt u 1/4 kopje Borax mengen met een paar druppels water om een pasta te maken die u rechtstreeks op het aluminium kunt aanbrengen.

Reinigingsmiddel

Afwasmiddel is een eenvoudige manier om aluminium schoon te maken. Meng twee kopjes water met twee eetlepels afwasmiddel om een reiniger te maken. Doe het in een spuitfles voor eenvoudige toepassing. Spoel altijd na het gebruik van afwasmiddel om te voorkomen dat er strepen achterblijven.

Citroensap

Heb je wat reserve citroenen waarvan je niet weet wat je ermee aan moet? Maak aluminium ermee schoon! Omdat citroenen rijk zijn aan citroenzuur en natuurlijke antibacteriële eigenschappen hebben, zijn ze geweldig voor het reinigen van verschillende oppervlakken. Bovendien ruiken ze geweldig.

Snijd gewoon een citroen doormidden en schrob het aluminium tot het schittert. Als je wat zout aan het citroenoppervlak wilt toevoegen, helpt dit om vet en vuil door te snijden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is een andere niet-giftige, zachte, schurende reiniger die vuil, vet en vuil naar de stoeprand kan schoppen. Bovendien laat het geen krassen achter! Het is ook een enorme ontgeurenisator.

Om het op aluminium te gebruiken, kunt u een pasta maken door het te mengen met water in een verhouding van 1: 1 en het rechtstreeks op het aluminium aan te brengen.

Probeer deze combinatie

Wist je dat je kunt schoonmaken met azijn en zuiveringszout? Maak een 1:1 verhouding van azijn en water en voeg vervolgens een paar eetlepels zuiveringszout toe voor extra reinigingskracht.

Hoe aluminium te reinigen zonder krassen

Krassen zijn wat we het meest vrezen bij aluminium. Om slijtage en krassen te voorkomen, moet u zeer schurende reinigingsmiddelen vermijden. De enige uitzonderingption moet zuiveringszout zijn of een beetje zout met citroensap.

Zorg er bij het kiezen van uw gereedschap altijd voor dat u zachte sponzen, pads of doeken gebruikt. Microvezel heeft onze voorkeur. Gebruik nooit krassende sponzen of staalwol, omdat dit uw aluminium oppervlak kan beschadigen.

Hoe aluminium te reinigen

Laten we eens kijken naar de ultieme gids voor het reinigen van aluminium. We zullen vijf veel voorkomende aluminiumproducten doornemen, zodat u op de hoogte bent van het schoonmaken van bijna elk aluminium item in uw huis. Maak je klaar voor de beste manier om alles aluminium schoon te maken!

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Reiniger naar keuze (azijn, borax, wasmiddel, citroensap of zuiveringszout)
 • Water
 • Spuitfles
 • Kom
 • Lepel
 • Spons, pad of doeken
 • Tandenborstel (optioneel)
 • Houten lepel (optioneel)
 • Tuinslang of hogedrukreiniger (voor het reinigen van wielen)
 • Borstel met zachte borstel (voor het reinigen van wielen)
 • Handdoek (voor het reinigen van wielen)

Potten en pannen schoonmaken

Laten we eerst dat kookgerei schoonmaken. Deze methode richt zich op het reinigen van uw aluminium kookgerei na elk gebruik, maar ook op het verwijderen van verbrande stukjes voedsel.

 1. Laat afkoelen: Wacht tot het kookgerei is afgekoeld voordat je gaat wassen. Als je het blootstelt aan koud water terwijl het nog heet is, kan het kookgerei kromtrekken.
 2. Wassen met zeepsop: Vul een gootsteen met een warm zeepsop. Dompel het kookgerei onder en schrob het voorzichtig met een zachte spons, pad of doek om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.
 3. Spoelen: Spoel goed af met warm water om eventuele zeepresten te verwijderen.
 4. Verwijder vlekken: Om vlekken te verwijderen, vult u de pot of pan met water en laat u twee centimeter aan de bovenkant vrij zodat het water kan borrelen. Voeg twee eetlepels van de door jou gekozen reiniger toe. Voor deze methode zal azijn of citroensap echter wonderen doen.
 5. Koken: Breng het water aan de kook en laat 15 minuten sudderen.
 6. Koel en leeg: Laat de inhoud afkoelen. Giet vervolgens het water uit.
 7. Schrobben: Verwijder losgemaakte resten voorzichtig met een zachte spons, pad of doek. Het kan ook helpen om het eraf te schrapen met een houten lepel.
 8. Afspoelen en drogen: Spoel opnieuw af met warm water en veeg het droog met een theedoek.

Reinigingsapparatuur of gootstenen

Hoe reinig je aluminium koelkasten, fornuizen of gootstenen? Bekijk deze methode:

 1. Breng afwasmiddel aan: Breng afwasmiddel aan rondom een lege gootsteen of apparaat. Je kunt het met je handen spreiden, maar we raden aan om handschoenen te dragen voor deze stap. Als je je blote handen gebruikt, kun je je huid uitdrogen of irritatie hebben.
 2. Vegen: Bevochtig een doek met warm water en schrob de gootsteen of het apparaat schoon om al het vet en vuil te verwijderen.
 3. Diep reinigen met citroen: Snijd een citroen doormidden en strooi zout aan de open kant. Schrob de gootsteen of het apparaat goed met de citroen om het aluminium helderder te maken en extra vuil te verwijderen.
 4. Spoelen: Bevochtig een doek met water en spoel de gootsteen of het apparaat goed af.
 5. Droog: Veeg de gootsteen of het apparaat opnieuw af met een aparte droge doek om waterresten te verwijderen.

Top Tip

Door de gootsteen of het apparaat regelmatig met afwasmiddel te reinigen, blijft het in goede staat. Je kunt afwasmiddel altijd verdunnen in een spuitfles en deze gebruiken als je apparaat en gootsteenreiniger.

Kozijnen reinigen

Het is belangrijk om uw kozijnen regelmatig schoon te maken. Gebruik voor aluminium kozijnen deze methode:

 1. Maak oplossing: Meng een kopje water per eetlepel afwasmiddel in een spuitfles. Verhoog de hoeveelheden indien nodig.
 2. Spuitframes: Spuit de reinigingsmiddeloplossing over de aluminium kozijnen.
 3. Vegen: Veeg de oplossing met een microvezeldoek weg.
 4. Spoelen: Gebruik een aparte vochtige doek (gewoon water) om de frames af te spoelen.
 5. Droog: Gebruik nog een aparte droge doek om de kozijnen te drogen.

Probeer elke reiniger

Hoewel we afwasmiddel voor deze methode aanbevelen, kunt u experimenteren met een van de aanbevolen reinigingsmiddelen om te vinden welke het beste bij u past.

Wielen reinigen

Aluminium wielen worden behoorlijk vies, of het nu op een kinderwagen of een auto is. Je kunt zeker huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken om ze op te fleuren. Een tuinslang komt goed van pas, maar misschien wilt u een hogedrukreiniger gebruiken voor extra stroom.

 1. Spoelen: Gebruik je tuin slang of hogedrukreiniger om de wielen goed af te spoelen.
 2. Maak oplossing: Meng in een grote emmer je reiniger. Je kunt een van de aanbevolen reinigingsmiddelen gebruiken, of je kunt er zelfs een paar mengen. Meng bijvoorbeeld azijn en afwasmiddel in een emmer water. Je kunt wat vallen en opstaan doen. Je kunt ook een deel van de reiniger in een spuitfles gieten.
 3. Schoner aanbrengen: Ofwel spuit je de reiniger op het wiel. Of je kunt een doek of spons in de emmer dopen en deze rechtstreeks op het wiel schrobben. Ga door totdat het aluminium schoon is.
 4. Pak moeilijke plekken aan: Sommige delen van de wielen kunnen nog steeds vies zijn. Maak in een kom een baking soda pasta. Gebruik een doek of een borstel met zachte borstel om deze rechtstreeks op de bevlekte delen van het wiel aan te brengen. Schrob goed in met een doek of spons.
 5. Spoelen: Spoel het wiel opnieuw af met uw tuinslang of hogedrukreiniger.
 6. Droog: Gebruik een handdoek om de wielen te drogen.

Schoonmaakgerei

Aluminium is populair voor gebruiksvoorwerpen, zoals zilverwerk – zelfs antieke, oude of ingewikkelde items. Probeer deze methode om deze gebruiksvoorwerpen schoon te maken:

 1. Wassen in een sopje: Vul eerst een gootsteen met warm water en afwasmiddel. Was het keukengerei normaal, schrob voorzichtig met een doek.
 2. Afspoelen en drogen: Spoel en droog het keukengerei af. Als ze nog steeds vies en saai zijn, ga dan verder met de volgende stap.
 3. Maak vlekverwijderingsoplossing: Meng je 1:1 oplossing van azijn en water in een pot.
 4. Koken: Doe het keukengerei in de oplossing en breng de pan 10 minuten aan de kook.
 5. Afdruipen: Giet het water af en laat het keukengerei op een handdoek liggen om af te koelen.
 6. Wassen: Was het keukengerei opnieuw in warm zeepsop. Daarna afspoelen en drogen.
 7. Schijnen: Als het keukengerei nog steeds saai is, kun je ze oppoetsen met de baking soda of citroentruc. Spoel ze daarna af en droog ze opnieuw.

Hoe aluminiumoxidatie te reinigen

Als uw aluminium eruit ziet alsof het corrosie heeft, of bedekt is met witte en zwarte vlekken en strepen, is dit een chemisch proces dat oxidatie wordt genoemd. Dit proces vindt plaats wanneer het aluminium in contact komt met zuurstof of een oxidatiemiddel. Het creëert een dunne, harde film die bekend staat als oxidatie. Geen paniek, hoor. Dit is natuurlijk en redelijk eenvoudig te verwijderen.

 • Tijd: 25 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Azijn
 • Water
 • Pot
 • Twee doeken
 • Borstel met zachte borstel

1. Azijn bereiden

Combineer een 1:1 verhouding van gedestilleerde witte azijn en water in een grote pot.

2. Azijn koken

Als u een klein aluminium item schoonmaakt, plaatst u het in een pot met azijn-wateroplossing. Breng de pan aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.

Als je alleen een geoxideerde pot schoonmaakt, is dit een geweldige methode om de pot schoon te maken.

Als u een groter gebied schoonmaakt, zoals een gootsteen of tafel, zullen we dat later aanpakken.

3. Grotere items opschonen

Voor grote items, week een doek in de gekookte azijn-water oplossing. Wring het een beetje uit, maar laat het vochtig genoeg om het grote oppervlak te verzadigen. Schrob de hardnekkige gebieden met een borstel met zachte borstel. Veeg opnieuw af met azijn om losgemaakte oxidatie te verwijderen.

4. Spoelen

Het maakt niet uit wat je schoonmaakt, of het nu een pot, grote gootsteen of kleine lepel is, spoel het goed af met water. Gebruik een lopende kraan of een vochtige doek. Droog het goed af met een droge doek.

Hoe aluminium te polijsten

Voor aluminium dat niet wil glanzen met behulp van een van onze huismiddeltjes, kunt u een commerciële metaalpoets gebruiken. We raden aan, Mothers Mag &Aluminum Polish omdat dit een populaire keuze is. Het maakt echter niet uit welk product u kiest, lees de instructies op de verpakking voor toepassingsadvies. Dit houdt meestal in dat het rechtstreeks op het aluminium wordt aangebracht met behulp van een zachte doek.

Tips voor de verzorging van aluminium

Laten we enkele aanvullende onderhoudstips delen voordat we gaan, zodat u ervoor kunt zorgen dat u uw aluminium goed behandelt.

 • Alleen zacht keukengerei tijdens het koken: Vermijd bij het koken met aluminium kookgerei harde gebruiksvoorwerpen zoals andere metalen gebruiksvoorwerpen of staalwol. Blijf in plaats daarvan bij plastic, siliconen of houten gebruiksvoorwerpen. Dit voorkomt krassen en chippen van uw kookgerei.
 • Wees voorzichtig met zure voedingsmiddelen: Of je nu je kookgerei gebruikte om zure voedingsmiddelen te koken, je morste wat op je aluminium tafel of je at zuur voedsel met een aluminium vork en mes, altijd reinig de aluminium items zo snel mogelijk. Gebruik nooit aluminium kookgerei om voedsel op te slaan. Het kan het aluminium na verloop van tijd slijten.
 • Vermijd drastische temperatuurveranderingen: Stel aluminium niet bloot aan superhoge hitte. Wanneer het warm wordt, zorg er dan voor dat je het de tijd geeft om af te koelen voordat je het schoonmaakt, omdat de temperatuurverandering het aluminium kan kromtrekken.
 • Vermijd de vaatwasser: Doe geen aluminium kookgerei of keukengerei in de vaatwasser. Het agressieve wasmiddel kan krassen maken op je kookgerei.
 • Droog aluminium altijd: Water op je kookgerei laten zitten kan watervlekken en minerale ophoping veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt verkleuring in aluminium?

Er zijn een paar dingen die de boosdoener kunnen zijn. Allereerst is het gebruikelijk dat aluminium kookgerei verkleurt van de warmteveranderingen en de verschillende voedingsmiddelen die je erin kookt.

Een andere reden is aluminiumoxidatie die we eerder hebben besproken.

Ten slotte kan aluminium verkleuren en dof worden als het niet correct wordt schoongemaakt of als u agressieve reinigingsmethoden hebt gebruikt, zoals de vaatwasser.

Hoe herstel je aangetast aluminium?

Borax wordt de door u gekozen reiniger voor het herstellen van aangetast aluminium. Gebruik deze methode:

 1. Maak de pasta: Meng 1/4 kopje Borax met een paar druppels water. Meng tot je een pasta krijgt. Voeg indien nodig meer water toe.
 2. Toepassen: Gebruik een borstel met zachte borstel om de pasta rechtstreeks op de aangetaste delen van het aluminium aan te brengen.
 3. Verlaten: Laat het 10 minuten zitten.
 4. Vegen: Veeg af met een vochtige doek om de pasta en losgemaakte aanslag te verwijderen.
 5. Herhalen: Herhaal indien nodig het proces.
 6. Droog: Nadat je het gebied hebt afgespoeld, droog je het af met een aparte doek.

Zal cokes aluminium reinigen?

Coke is in verschillende gevallen een handige reiniger. Maar we vonden heel weinig onderzoek dat cokes deelde als een effectieve reiniger voor aluminium. Veel mensen maken hun kookgerei schoon met cola, maar dit is meestal roestvrijstalen of antiaanbakgerei. Dus we willen het niet aanbevelen, voor het geval het schade veroorzaakt aan uw dure aluminium kookgerei.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe navel schoonmaken